Ακολουθήστε μας

Μολδαβία

Πρόεδρος Μολδαβίας: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος ρωσικής εισβολής λόγω της ουκρανικής αντίστασης

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και αυτό γιατί η Ουκρανία αγωνίζεται για την ελευθερία της. 

Τη δήλωση έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πέρα από το Άσπρο και το Μαύρο» στην μολδαβική TVR 1.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής εισβολής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για την ελευθερία της και με αυτόν τον τρόπο αγωνίζεται επίσης για την ελευθερία μας όσο η Ουκρανία κρατά τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μακριά από τη Δημοκρατία. της Μολδαβίας, αρκεί να είμαστε ασφαλείς», είπε η Μάγια Σάντου στο πλατό του TVR Moldova.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας διευκρίνισε ότι η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης και οι αρχές του Κρεμλίνου επιθυμούν την εγκατάσταση μιας φιλορωσικής κυβέρνησης. 

«Δεν είναι είδηση​​ότι η Μόσχα δεν συμπαθεί την κυβέρνηση του Κισινάου. Η Μόσχα θέλει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κισινάου και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν πολλές απειλές κατά της χώρας μας από διαφορετικούς εκπροσώπους της εξουσίας στη Μόσχα. 

Πριν από λίγες μέρες ακούσαμε όλοι τον Υπουργό Λαβρόφ. (…) Τουλάχιστον τώρα, από τις τελευταίες πληροφορίες, βλέπουμε μια νέα προσπάθεια. Το νέο στοιχείο εδώ είναι να στείλουν ξένους στη Μολδαβία για να προκληθούν βίαιες ενέργειες και αντίστοιχα να δημιουργηθεί μια κατάσταση αποσταθεροποίησης με την πρόκληση βίαιων ενεργειών ώστε να διοχετευθεί κατάσταση αποσταθεροποίησης στην κοινωνία», δήλωσε η επικεφαλής του κράτους.

«Θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να μην αφήσουν τον εαυτό τους να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Συζητήσαμε με τους κρατικούς θεσμούς να είμαστε σε εγρήγορση, να αποτρέψουμε τέτοια σενάρια. Θέλω οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς και ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ηρεμία και την ειρήνη στη χώρα μας», δήλωσε η Μάγια Σαντού. 

Διευκρινίζουμε ότι, τη Δευτέρα, η Μάγια Σάντου έδωσε λεπτομέρειες αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι αρχές στο Κίεβο υπέκλεψαν ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το σχέδιο της Ρωσίας να καταστρέψει πολιτικά τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν από τους Ουκρανούς εταίρους περιέχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τους κανόνες εισόδου στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Για να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο, οι συντάκτες θα χρησιμοποιούσαν αρκετές ομάδες εκτροπών από το Κισινάου.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Συνέχεια ανάγνωσης

Μολδαβία

Politico: Ο ορθόδοξος κόσμος της Ευρώπης βρίσκεται σε ηθική αναταραχή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν τη ρωσική εκκλησία, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε αίρεση

Της Tiina Kaukvere, βραβευμένη δημοσιογράφου από την Εσθονία που εργάζεται στη Μολδαβία.

Καθώς ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος γίνεται ολοένα και πιο ριζοσπαστικός, οι ορθόδοξοι ιερείς και οι εκκλησίες τους στη Μολδαβία και την Εσθονία έχουν αρχίσει να διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη ρωσική ηγεσία τους.

Μια ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, στο χωριό Bozeini, ο ορθόδοξος ιερέας Tudor Roman άναψε τρία κεριά κοντά στο βωμό μιας μικρής εκκλησίας στην εξοχή. «Προσεύχομαι για συγχώρεση για τις αμαρτίες του Πατριάρχη Κύριλλου», είπε.

Για πολλούς Μολδαβούς ιερείς, έχει γίνει σαφές ότι ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος — ο γενικός ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας — έχει στραφεί στον δρόμο του κακού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μολδαβία

Πως αποτιμούν στην Αθήνα το χτύπημα στην Οδησσό; Ενδείξεις για στοχευμένο πλήγμα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις για την πυραυλική επίθεση κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία.

Όσο περνούν οι ώρες, γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι στη Μόσχα γνώριζαν πως την ώρα του πυραυλικού πλήγματος στο λιμάνι της Οδησσού, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά βρίσκονταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μάλιστα, χθες ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ευθέως, μέσω του καναλιού του στην εφαρμογή Telegram, ότι εφόσον η Μόσχα επέλεγε να πραγματοποιήσει πλήγμα κατά της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον κ. Ζελένσκι, θα το επιτύγχανε. «Αν ήταν στόχος, θα τον πετυχαίναμε», είπε ο κ. Μεντβέντεφ για τον κ. Ζελένσκι, δίχως πάντως να κάνει κάποια αναφορά στη σχεδόν ταυτόχρονη παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

«Έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πέρα από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μεντβέντεφ για το γεγονός της πρότερης γνώσης της Μόσχας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό και τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, συγκλίνουν ορισμένα ακόμη στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, πράγματι η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη ήταν μυστική, όπως, όμως, κάθε διακρατική συνεννόηση, δεν ήταν απόρρητη.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά την πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Μητσοτάκη. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε περί τις 6 το πρωί της Τετάρτης στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Ηταν ορατό το στίγμα του κυβερνητικού αεροσκάφους και στους Ρώσους, οι οποίοι μπορούσαν να δουν ότι δεν προσγειώθηκε στο Βουκουρέστι όπου διεξαγόταν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά βορειότερα, όπου είθισται να σταθμεύουν οι Δυτικοί που επισκέπτονται την Οδησσό.

Το τρίτο στοιχείο είναι η πραγματοποίηση πλήγματος σε μια περιοχή με πολύ αδύναμη αεράμυνα. Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι το πλήγμα έγινε με το φως της ημέρας, σε μια πόλη που συνήθως χτυπούν το βράδυ. Δεν είναι, επίσης, σύμπτωση το γεγονός ότι η Οδησσός είναι μια πόλη που οι Ρώσοι αποφεύγουν –για διάφορους λόγους– να πλήττουν κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα κάνουν σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στέλνοντας μήνυμα στη Μόσχα. «Ημουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι χθες, όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Την ενόχληση της Μόσχας για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε ​η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Δεν έχουμε εκφοβίσει την Ελλάδα ή οποιονδήποτε άλλον και δεν πρόκειται να τους εκφοβίσουμε», είπε και έκανε αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη: «Στο σοβιετικό/ρωσικό σχολείο μου, κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου μαθήματος μουσικής, μελετούσα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Γνώριζα τόσο τη μουσική του όσο και τη μοίρα του. Hταν κι αυτός εχθρός της Ευρώπης, της ναζιστικής Ευρώπης. Μην προδώσεις, Κυριάκο, τη μνήμη της ελληνικής Αντίστασης!», κατέληξε.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, στην Αθήνα προσεγγίζουν το ζήτημα με κατά το δυνατόν νηφάλιο τρόπο, καθώς δεν επιθυμούν να μεταδοθεί μήνυμα κάποιας βεντέτας ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μόσχα. Η Αθήνα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη γραμμή που εξαρχής χάραξε από τον Φεβρουάριο του 2022, βάσει της οποίας η Ελλάδα τάσσεται πάντα με το μέρος του στάτους κβο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, το στάτους κβο είναι η διαφύλαξη των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και η καταδίκη της ρωσικής εισβολής ως μοχλού διά της βίας αναθεώρησης των μεταψυχροπολεμικών δεδομένων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αποτίμηση

Η επίθεση λίγα μέτρα μακριά από τον Ουκρανό πρόεδρο και έναν ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου που «απειλείται» ο Ουκρανός πρόεδρος. Από την πλευρά του Μαξίμου, η αποτίμηση που γίνεται εστιάζει σε δύο σημεία: το ένα αφορά τη διεθνή διάσταση του ζητήματος, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιείται για την ανάλυση της κατάστασης στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, για το Μέγαρο Μαξίμου η επίθεση που δέχθηκαν η ελληνική και η ουκρανική αποστολή «θύμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο σε όλο τον κόσμο πως ο πόλεμος συνεχίζεται κανονικά». Το δεύτερο στο οποίο εστιάζουν στην κυβέρνηση είναι στο εσωτερικό πεδίο.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μολδαβία

Σύγκρουση στην Υπερδνειστερία – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η επίλυση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας είναι πιο μακρινή από ποτέ

Του Vladimir Solovyov

Όταν το Αζερμπαϊτζάν έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, ο μετασοβιετικός χώρος έμεινε με ένα μόνο εντελώς μη αναγνωρισμένο de facto κράτος: την Υπερδνειστερία. Κανείς, ούτε καν η Ρωσία, δεν αμφισβητεί την αξίωση της Μολδαβίας για κυριαρχία στο έδαφος.

Ωστόσο, η σύγκρουση στην Υπερδνειστερία είναι επίσης η μόνη στην περιοχή που κανείς δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει, μια αδιαφορία που έχει αυξηθεί μόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό της διαμάχης. 

Η πιο σοβαρή απόπειρα έγινε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, το φθινόπωρο του 2003. Απέτυχε όταν ο τότε πρόεδρος της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να υπογράψει το ήδη μονογραφημένο Μνημόνιο του Κοζάκ: ένα ειρηνευτικό σχέδιο που επινόησε ο Ντμίτρι Κόζακ, ο τότε (όπως και τώρα) αναπληρωτής επιτελάρχης του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η απόφαση του Βορόνιν παραμένει αμφιλεγόμενη. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι κατέστρεψε μια ευκαιρία για ειρήνη, ενώ το Κισινάου υποστηρίζει ότι η προκύπτουσα ομοσπονδία της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας (μια παραδοσιακά φιλορωσική περιοχή της Μολδαβίας) θα ήταν δυσλειτουργική και μη διαχειρίσιμη. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο απέτυχε και το Κισινάου και το Τιρασπόλ δεν πλησίασαν ποτέ ξανά τόσο κοντά στην επανένωση.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, ο Κόζακ έκανε άλλη μια προσπάθεια για να λύσει το ζήτημα. Μετά από πρόταση του, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι έγραψε στη Μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου προτείνοντας να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η επιστολή ήταν αναμφίβολα συμφωνημένη εκ των προτέρων με τη Μόσχα, αν όχι εξ ολοκλήρου γραμμένη από τους Ρώσους.

Αυτό που εξέπληξε τους παρατηρητές δεν ήταν μόνο ότι το Τιρασπόλ είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά ότι ζητούσε συνομιλίες επανένωσης μετά από χρόνια επιμονής για ένα πολιτισμένο διαζύγιο από το Κισινάου. Ο Κρασνοσέλσκι υπαινίχθηκε ακόμη και την προθυμία να συζητηθεί το καθεστώς της Υπερδνειστερίας εντός της Μολδαβίας, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από τη Σάντου.

Ταυτόχρονα, ο Κόζακ πέταξε στη Βιέννη για συνομιλίες με τον Thomas Mayr-Harting, τον υπεύθυνο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Υπερδνειστερία. Ήλπιζε ξεκάθαρα ότι η Δύση θα εξανάγκαζε τη Μολδαβία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανακοίνωσε ότι “η Ρωσία ζητά να επιλυθεί η σύγκρουση με μια συνολική πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό”. 

Το πλαίσιο για όλα αυτά ήταν η διπλωματική εκστρατεία της Ρωσίας εν όψει της ολικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά την οποία έδωσε τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας. Εκ των υστέρων, το τελεσίγραφο σχεδιάστηκε ξεκάθαρα ως δικαιολογία για την εισβολή και για να θέσει τις βάσεις για μια αφήγηση του Κρεμλίνου σχετικά με τη Δύση που προκάλεσε τον πόλεμο.

Τα κίνητρα του Κόζακ, ωστόσο, είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Ίσως προσπαθούσε να αποτρέψει την εισβολή προωθώντας τη διπλωματία: μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ και, κατ’ επέκταση, Μόσχας και Δύσης. Ίσως η Μόσχα υπολόγιζε ότι η πρόοδος στο ζήτημα της Υπερδνειστερίας θα έδειχνε στον κόσμο ότι τόσο ο πόλεμος όσο και η διπλωματία είχαν θέση στην εργαλειοθήκη της. 

Από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Υπερδνειστερία θεωρείται με διάφορους τρόπους: ως απειλή για το Κίεβο, ως ένα έδαφος που η Ουκρανία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μολδαβία στο θέμα της εκκαθάρισης από φιλορωσικές δυνάμεις, καθώς είναι ένας από τους στρατιωτικούς στόχους του Κρεμλίνου. Σε κανένα σημείο, ωστόσο, δεν υπάρχει ποτέ η προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυρπολήσει πολλές γέφυρες, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγματευτικής ομάδας 5+2 της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ (με τους δύο τελευταίους ως παρατηρητές). Αν και δεν έχει επίσημα διαλυθεί, η σύγκλησή του σε καιρό πολέμου είναι αδύνατη και το μέλλον του παραμένει ασαφές.

Με το σχήμα “5+2” στον πάγο και ούτε τη Ρωσία ούτε τη Δύση να διατυπώνουν τις δικές τους ειρηνευτικές προτάσεις, το Κισινάου και το Τιρασπόλ συνδιαλέγονται απευθείας μεταξύ τους. Εκπροσωπούμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλεγκ Σερέμπριαν και τον υπουργό Εξωτερικών Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, αντίστοιχα, η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία συναντήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Μετά από διετή παύση, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τον διάλογο για οικονομικά ζητήματα τον Σεπτέμβριο. Σίγουρα, το Κισινάου και το Τιρασπόλ συνεχίζουν να εκπέμπουν παράπονα και κατηγορίες δημόσια. Αλλά μιλάνε. 

Εντούτοις, η επίλυση της σύγκρουσης δεν αποτελεί σύμφωνα με τις ενδείξεις προτεραιότητα για τη Μολδαβία, οι ηγέτες της οποίας συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τον τερματισμό της διαφοράς, ούτε κανένας λόγος για τον οποίο η Μολδαβία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την Υπερδνειστερία.

Η Σάντου δήλωσε το ίδιο τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι ενώ “στην καλύτερη περίπτωση, μια επανενωμένη Μολδαβία θα γινόταν κράτος μέλος της ΕΕ, δεν ισχύει ότι εάν δεν επιλυθεί η σύγκρουση της Υπερδνειστερίας, δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.

Οι Βρυξέλλες υποστήριξαν αυτή την προσέγγιση, με τον Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, να δηλώνει ότι “το ευρωπαϊκό μέλλον της Μολδαβίας δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των συγκρούσεων”. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, έχει επίσης ξεκαθαρίσει τη θέση του μπλοκ : “Η πορεία της Μολδαβίας είναι ανεξάρτητη από αυτό που συμβαίνει στην Υπερδνειστερία. Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας εδαφικό πρόβλημα. Η Μολδαβία μπορεί να το κάνει”.

Για τη Μολδαβία, ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε την πιθανότητα η ΕΕ να ξεπεράσει την κούρασή της από τη διεύρυνση. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει η αίσθηση ότι το μπλοκ έχει ηθικό καθήκον να παραδεχτεί το Κίεβο – και πιθανώς άλλες χώρες των οποίων οι προσφορές είχαν προηγουμένως ακινητοποιηθεί. Πολλοί συμφωνούν τώρα ότι ενώ η ενσωμάτωση νέων κρατών μελών θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή – τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά – θα ήταν και πάλι φθηνότερο από το να ζεις με συνεχείς κινδύνους από μια ασταθή ζώνη ασφαλείας μεταξύ της ΕΕ και μιας εχθρικής Ρωσίας.

Φυσικά, θα μπορούσε να περάσει άλλη μια δεκαετία μέχρι να επιτευχθεί μια λύση που θα ικανοποιούσε τόσο τη Μολδαβία όσο και την Υπερδνειστερία. Εκείνη την περίοδο, η Μόσχα θα είχε πολλές ευκαιρίες να διαταράξει την ειρηνευτική διαδικασία πιέζοντας την Τιρασπόλ με έναν από τους μοχλούς που έχει στη διάθεσή της. 

Ούτε υπάρχει εγγύηση ότι η Μολδαβία θα αναδειχθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο και το Κισινάου. Ακριβώς όπως η κούραση από τη διεύρυνση συνωμότησε εναντίον της πριν από την εισβολή της Ρωσίας, τώρα η αυξανόμενη εξάντληση με τον πόλεμο, μαζί με μια έξαρση της δεξιάς σε ολόκληρη την ΕΕ, προμηνύουν αρνητικές προοπτικές για τις προοπτικές της.

Ακόμη και αν προχωρήσει η ένταξη του Κισινάου στην ΕΕ, το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας δεν θα εξαφανιστεί απλώς. Πώς μπορεί να αντιδράσει η ηγεσία της στην ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ; Τι γίνεται με τον πληθυσμό του: άγνωστη ποσότητα δεδομένης της απουσίας αξιόπιστων δημοσκοπικών δεδομένων; Τι θα σήμαινε για περισσότερο από το 90% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας με μολδαβική υπηκοότητα; Τι γίνεται με την Γκαγκαουζία; Το Κισινάου μπορεί να αισθάνεται σίγουρο ότι μπορεί να αγνοήσει την Υπερδνειστερία προς το παρόν, αλλά αργά ή γρήγορα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν. 

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή