Ακολουθήστε μας

Aφρική

Απαραίτητη η ψηφιακή συνδεσιμότητα της Αφρικής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης υποδομών

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ήπειρος υστερεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το μοντέλο που προτείνεται είναι λιτό και χαμηλού κόστους και κατανοεί τις δυνατότητες πληρωμής των χωρών

Την εφαρμογή του ινδικού μοντέλου ανάπτυξης υποδομών στην Αφρική, για την οικονομική ανάκαμψη της ηπείρου, πρότεινε ο πρόεδρος της Bharti Enterprises, Sunil Mittal.

Μιλώντας σε εκδήλωση βιομηχάνων την Τρίτη (14/3), στο Νέο Δελχί, ο Mittal είπε το γεγονός ότι ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος, που αποτελείται από 55 έθνη λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η ήπειρος υστερεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Mittal είπε ότι η Ινδία μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής στην Αφρική.

«Ψηφιακή συνδεσιμότητα, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο εργάζομαι σε 15 χώρες στην Αφρική τα τελευταία 13 χρόνια. Απαιτεί περισσότερη προσοχή και κατά τη γνώμη μου, η Ινδία έχει δείξει ότι ενώ η φυσική υποδομή μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, υπάρχει μια ψηφιακή υποδομή που μπορεί να φροντίσει για την απουσία φυσικής υποδομής», είπε ο Mittal.

Ο πρόεδρος της Bharti Enterprises ανέφερε, ότι η Ινδία έχει προτείνει την ψηφιακή stack (αφηρημένη δομή δεδομένων που χρησιμοποιείται ως μια συλλογή στοιχείων με δύο βασικές λειτουργίες το push και το pop) , το οποίο βασίζεται στην ψηφιακή ταυτότητα με τη μορφή Aadhaar (πρότζεκτ  για τη βιομετρική ταυτοποίηση), με τη μορφή χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), όσον αφορά τη μετακίνηση των οικονομικών και των επιδοτήσεων προς τους ανθρώπους στη χώρα με δραματικά λιτό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Πώς; Με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, βάζοντας ένα κινητό τηλέφωνο στα χέρια όλων.

«Η περίφημη τριάδα JAM (συνδυασμός jandan, aadhaar και κινητής τηλεφωνίας) είναι ο σωστός τρόπος υποβολής αίτησης στην Αφρική, έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν σε τουλάχιστον μια πολύ υψηλής ποιότητας ψηφιακή συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την ήπειρο», είπε ο Mittal.

Ο Mittal τόνισε επίσης, ότι κάθε έθνος, όταν αναλαμβάνει την προεδρία ενός οργάνου όπως τους G20, θέλει να αφήσει πίσω του κάποιες σημαντικές κληρονομιές. “Ο Πρωθυπουργός μας επέλεξε ως μια από τις λίγες σημαντικές κληρονομιές που θέλει να αφήσει πίσω της, είναι η οικονομική ολοκλήρωση της Αφρικής“.

Ο Mittal είπε ότι αυτό που έγινε δυνατό με την έλευση της ψηφιακής υποδομής ενισχύθηκε απόλυτα και παρουσιάζεται εδώ στην Ινδία. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ενισχύσει το ψηφιακό οικοσύστημα της Ινδίας: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MasterCard, Michael MiebachIndia, έχει γράψει το δικό τοθ κεφάλαιο, δημιουργώντας το stack (στοίβα) τεχνολογίας με το UPI (Unified Payments Interface, ένα σύστημα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο), με το Aadhaar.

«Γιατί δεν σηκώνουμε απλώς και να μεταφέρουμε πολλές από αυτές τις ενότητες στην Αφρική; Νομίζω ότι η Ινδία έχει κάνει αξιοσημείωτη δουλειά στον τομέα των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης μέσω ψηφιακών παρεμβάσεων. Έτσι, θα έλεγα ότι το ινδικό μοντέλο πρέπει να εφαρμοστεί στην Αφρική καθώς είναι λιτό και χαμηλού κόστους και κατανοεί τις δυνατότητες πληρωμής των χωρών», είπε ο Mittal.

Το άλλο μέρος φυσικά είναι η φυσική συνδεσιμότητα και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Είπε θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες σιδηροδρομικές και εθνικές συνδέσεις μεταξύ των χωρών. «Γιατί να μεταφέρει κάποιος φορτίο από μια χώρα σε διαφορετική χώρα μακριά και στη συνέχεια να το μεταφέρει σε μια γειτονική χώρα επειδή δεν διαθέτει φυσική υποδομή. Οι άνθρωποι μετακομίζουν στην Ευρώπη για να επιστρέψουν σε μια γειτονική χώρα επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, ανέφερε ο Mittal.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Συναγερμός στην Αθήνα! Έκτακτο σχέδιο εν μέσω φοβίων για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία. Αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο η ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ στον Λίβανο υπάρχουν περί τους 3.600 Έλληνες πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να φύγουν οι 50. Σήμερα, αναχώρησε ένα C-130 για να τους παραλάβει. Άλλο ένα θα διατεθεί για την απομάκρυνση των Κυπρίων πολιτών.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι αν η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστίνιους, σε δομές που τις διαχειρίζεται η Χεμπολάχ. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ροών προς τη χώρα μας, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω της Λιβύης.

Η χώρα από χθες βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο επαγρύπνησης. Ο σχεδιασμός του ΚΥΣΕΑ κινείται σε δύο βασικούς άξονες,. Την συνέχιση της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων αλλά την αύξηση της χωρητικότητας σε ορισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, ως μέτρο πρόνοιας για το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η χώρα μας από μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

 

Μέτρα για τρομοκρατικά χτυπήματα

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη όχι μόνο τη χώρα μας, από τζιχαντιστές αλλά και αριστερούς αντισημίτες. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η ΕΥΠ, ενώ αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στα σύνορα.

 

Μέχρι στιγμής το σύστημα ελέγχου και ταυτοποίησης πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπάρχουν επιστροφές μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αυξάνεται και η επιτήρηση. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.

Στον Εβρο ο Μητσοτάκης

Τον Έβρο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.

Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο: Θα στείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Jacquelyn Martin/REUTERS

Τι δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο που “επικυρώνουν” την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή