Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Δώστε κι άλλα στους Τούρκους

Δημοσιεύτηκε

στις

Άθλιες απαιτήσεις των Βρετανών

ΔΩΣΕ κι άλλα, πιο πολλά, στους Τούρκους», είναι με δυό λόγια η «γραμμή» του Λονδίνου για το Κυπριακό προς τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτή είναι, με την δική μας ανάγνωση, η σύνοψη της ουσίας των όσων είπε την Κυριακή στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο πρέσβυς κ. Ιρφάν Σιντίκ, Ύπατος Αρμοστής της πρωταίτιας για το Κυπριακό πρόβλημα και επιμένουσας να κατέχει μέχρι σήμερα, ως αποικιοκρατικά κατάλοιπα της αγγλοκρατίας του 1878-1960, τις κυρίαρχες στρατιωτικές της βάσεις επί κυπριακού εδάφους, Βρετανίας.

ΜΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟΥΣ διπλωματικούς καλλωπισμούς τής στυγνότητας των εκφράσεων του (τις γνώριμες παλαιόθεν «βρεττανιές»), ο Βρετανός πρέσβυς Σιντίκ, στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Ανδρέα Πιμπίσιη και Στέλιο Μαραθοβουνιώτη, προαναγγέλλει ήδη ότι:

– Τα δελεαστικά «κίνητρα» και «οφέλη» προς τους Τούρκους τα οποία επιχείρησε στις Βρυξέλλες να εξασφαλίσει από την ΕΕ ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν θα είναι «επαρκή».

– Και προβλέπει ο κ. Σιντίκ ως πιθανότερο ότι, η «προσφορά και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να μην πείθει τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»…

ΒΕΒΑΙΟΝ είναι ότι αυτή την στάση του Λονδίνου για πλειοδοσία προς τους Τούρκους Κατακτητές και το κατοχικό τους ψευδοκράτος, θ’ αξιοποιηθεί καταλλήλως στο έπακρον από την Άγκυρα.

– ΓΙΑΤΙ λοιπόν να αρκεσθούν οι Τούρκοι στα όποια «κίνητρα» και στα «οφέλη» από την ΕΕ τής πρωτοβουλίας Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, όταν η παρούσα και με στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και ηγέτιδα στην UNFICYP και «Εγγυήτρια» από το 1960 και εντεύθεν «Penholder» στον ΟΗΕ και στις Πενταμερείς για το Κυπριακό, εντέλλεται τον εν Λευκωσία Ύπατο Αρμοστή της να διαλαλεί ότι «υπάρχει χώρος για νέες ιδέες εντός συμφωνημένου πλαισίου»;

Ο ΥΠΑΤΟΣ κ. Σίντικ είπε τις επικαιροποιημένες «βρεττανιές» με τα εξής λόγια:

«Αυτό που πάντα λέγαμε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, δεν είναι μια πολύ στενά κανονιστική προσέγγιση. Είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο. Τι σημαίνει πλήρης πολιτική ισότητα; Τι σημαίνει να έχουμε μια ομοσπονδίας; Τι σημαίνουν η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα; Μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, υπάρχει ακόμη χώρος για νέες ιδέες και αυτό είναι το μόνο για το οποίο μιλάμε»…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι επίσης ένα συναφές επί της ουσίας ερώτημα:

– Παίρνουν απ’ ευθείας άραγε «γραμμή» εκ της Υπάτης Αρμοστείας εκείνοι στις εν Κύπρω κομματικές ηγεσίες, στον Τύπο και στα ΜΜΕ, που επιμένουν ότι πρέπει να προσφερθούν περισσότερα «λουκούμια» στην Τουρκία;

– Ή μήπως οι ιθύνοντες του Φόρεϊν Όφεος μελετούν πρώτα και βασίζουν σε αυτών των ημεδαπών την προθυμία για την εκκόλαψη των «νέων ιδεών» τους;

ΗΤΑΝ του 5ου προ Χριστού αιώνα, τα λόγια του Συρακούσιου αντι-ιμπεριαλιστή ηγέτη Ερμοκράτη του Έρμωνος, προς τους συμπατριώτες του Σικελιώτες εναντίον των Αθηναίων εισβολέων τα οποία διέσωσε στο Δ-61 της Ξυγγραφής του ο Θουκυδίδης:

«Ο τος ρχειν βουλομένοις μέμφομαι, λλ τος πακούειν τοιμοτέροις οσιν» =

Δεν κατακρίνω αυτούς που θέλουν να εξουσιάζουν αλλά αυτούς που ακόμη πιο πρόθυμα είναι έτοιμοι να υποταχθούν =

«I am not blaming those who are resolved to rule, only those who show an even greater readiness to submit», κατά την αγγλική μετάφραση Rex Warner 1954 Penguin Classics.

Λάζarow Α. Μαύρος 27 Μαρτίου 2023

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή