Ακολουθήστε μας

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Τρόμος για την Άγκυρα και το ψευδοκράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη Λεμεσό εμφανίστηκε ένα υποβρύχιο. Ένα αμερικανικό υποβρύχιο, του 6ου αμερικανικού στόλου, ταχείας επίθεσης,το USS San Juan που οι Αμερικανοί πρώτη φορά το αγκυροβόλισαν σε λιμάνι της Κύπρου.

Στην κυπριακή κυβέρνηση αυτή η κίνηση των Αμερικανών δεν ήταν μόνον συμβολική (σε συνδιασμό με μια σειρά άλλων κινήσεων) αλλά και ουσιαστική σε ότι αφορά την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που καταβάλλονται προσπάθειες από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για επανεργοποίηση της Τριμερούς συν ένα με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Έτσι η κυπριακή κυβέρνηση αξιοποίησε την παρουσία αμερικανικού υποβρυχίου στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη να το επισκέπτεται συνοδευόμενος από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και την Αμερικανίδα πρεσβευτή στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι. Ήταν μια διπλωμαιτκή κίνηση με εξαιρετική σημασία.


Οργή Άγκυρας

Προκάλεσε όμως τη δυσφορία της τουρκικής πλευράς, η οποία είδε το υποβρύχιο να αγκυροβολεί μόνον σε κυπριακό λιμάνι (σε μια χώρα που κατέχει μεγάλο τμήμα της και που δεν την αναγνωρίζει). Η Άγκυρα μάλιστα κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες.

Σε σχετική ανακοίνωση οι Τούρκοι δείχνουν την ενόχλησή τους και αναφέρουν: «Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού»

Η ναυτική βάση στη Λεμεσό (η οποία δημιουργήθηκε και επεκτείνεται με τη βοήθεια του ΓΕΕΘΑ) γίνεται μια σημαντική ναυτική βάση για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία την χρησιμοποιεί, το ίδιο τώρα και οι ΗΠΑ. Άλλωστε οι κυπρο- αμερικανικές σχέσεις περνούν το τελευταίο καιρό σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι μόνον η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, είναι και οι αποφάσεις της Αμερικανικής Γερουσίας με τον Μενέντεζ να καταδικάζει συνεχώς την τουρκική κατοχή και να ζητεί την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι Αμερικανοί θεωρούν την Κύπρο ως μια χώρα με την οποία μπορούν να συνεργαστούν και το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άλλαξαν πολλά πράγματα στην περιοχή, από τότε που η Αγκυρα λόγω του ότι ήταν μέλος του ΝΑΤΟ προμήθευε οπλισμό στην Τουρκία που μέρος αυτών τα μετέφερε και στην Κύπρο για την συνέχιση της κατοχής στο 1/3 του νησιού. Τώρα Ουάσιγκτον και Λευκωσία έχουν στρατηγική συνεργασία.

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Τσαβούσογλου εκθέτει Δένδια-Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα απόνερα του υποβρυχίου

Οι παρεμβολές στο τηλεοπτικό σήμα στο νότιο τμήμα της Κύπρου και οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας είναι τα απόνερα που άφησε αναχωρώντας από το λιμάνι της Λεμεσού, το αμερικανικό υποβρύχιο Σαν Χουάν.

Η παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου, όπως συνηθίζεται να λέγονται αυτής της κλάσης τα υποβρύχια (κλάση Λος ‘Αντζελες) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Το ψευδοϋπουργείο εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων με ανακοίνωσή του καταδίκασε την παρουσία του υποβρυχίου και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνοντας το υποβρύχιο στην Λεμεσό ανατρέπουν την ισορροπία στο νησί.

Ο κυβερνήτης του Πλοίαρχος Τζον Κράσντοκ, σε μήνυμά του «ανέφερε ότι η παρουσία του υποβρυχίου με τις εξειδικευμένες του δυνατότητες δείχνει την τεχνογνωσία της υποβρυχιακής δύναμης και της αφοσίωσής μας να επιχειρούμε για την υποστήριξη των συμμάχων και των εταίρων».

Σάββας Καλεντερίδης: Η Κύπρος αποκτά Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας! Η Ελλάδα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Άγκυρα

Το μήνυμα δεν άρεσε καθόλου στην τουρκική πλευρά. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι : «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της ΤΔΒΚ σχετικά με την αγκυροβόληση αμερικανικού επιθετικού υποβρυχίου σε ένα από τα λιμάνια της διοίκησης της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) και τις εξοπλιστικές δραστηριότητές της».

«Τα βήματα που έγιναν από τις ΗΠΑ εις βάρος της διατήρησης της ισορροπίας στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Κύπρου να εξοπλιστεί δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Καλούμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτές τις πολιτικές και θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στο πλαίσιο της ευθύνης που της ανατίθεται από την καθεστώς εγγυητή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών , το οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος

Η Λευκωσία κράτησε ψύχραιμη στάση στο ζήτημα πάντως. Απέρριψε τους τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν ανατρέπεται καμία ισορροπία στο νησί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι παρόμοιες ανακοινώσεις έγιναν από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά και όταν οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κύπρος συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς και ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις ισορροπίες, με αφορμή την κάθοδο αμερικανικού υποβρυχίου στη Λεμεσό, είπε ότι «υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις που και στο παρελθόν έχουν γίνει, όπως με την άρση του εμπάργκο. Αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιγξη σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών.

Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, με την εξωτερική πολιτική μας και τις αμυντικές συμφωνίες, αυτό στο οποίο προσβλέπουμε είναι σε μια σύσφιγξη συνεργασιών με άλλες χώρες στον αμυντικό τομέα».

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί δεν έχουμε συμβούλιο εθνικής ασφαλείας;

Το τηλεοπτικό σήμα

Το υποβρύχιο αναχώρησε από την Λεμεσό, αλλά στο νότιο τμήμα της Κύπρου και σε ένα τμήμα της Λευκωσίας, παραμένει προβληματικό το τηλεοπτικό σήμα. Η λήψη στο νότιο τμήμα της Κύπρου είναι πολύ δύσκολη. Στην αρχή θεωρήθηκε υπεύθυνο το υποβρύχιο, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε και μετά την αναχώρησή του.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Κωμοδρόμος εξήγησε ότι έρχονται παρεμβολές από νότια της Κύπρου από τη θάλασσα και τώρα υπάρχουν συνεργεία με τη συνεργασία της εταιρίας Velister για να δουν τις λεπτομέρειες και πώς μπορούν να το χειριστούν. Όπως κατανέμονται οι ραδιοσυχνότητες ανά το παγκόσμιο, μπορούν να δοθούν σε διαφορετικές υπηρεσίες. Δηλαδή μπορούν να δοθούν για χρήση είτε όπως τις αξιοποιεί η Velister είτε όπως τις αξιοποιεί στην ίδια ζώνη και η Epic και η Cyta. Την ίδια ώρα, μπορούν να δοθούν οι ίδιες συχνότητες για τις ανάγκες πλοίων που συνδέονται με δορυφόρους. Επομένως, τα πλοία χρησιμοποιούν τις συχνότητες με νόμιμο τρόπο. Δεν το κάνουν εσκεμμένα. Το παράξενο είναι ότι η Cyta και η Epic δεν έχουν κανένα πρόβλημα και χρησιμοποιούν τις ίδιες συχνότητες, ενώ η Velister αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα», είπε.

Επεσήμανε ότι «το αμερικανικό υποβρύχιο έχει φύγει από το Σάββατο το βράδυ, εάν υπάρχουν άλλα πλοία στα ανοιχτά, είμαστε σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες για να εξακριβώσουμε τι υπάρχει».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κωνσταντίνος Γρίβας σε σεμινάριο του ΚΕΔΙΣΑ‬ Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την Κύπρο δια των όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Οι προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού 50 χρόνια μετά τον Αττίλα”.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τί θα γινόταν, εάν η Ελλάδα είχε απειθαρχήσει και είχε κάνει το αυτονόητο και είχε υπερασπίσει την Κύπρο δια των όπλων. Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της κατά του Ελληνισμού. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί ένα κομμάτι, μια συνέχεια που φτάνει μέχρι σήμερα να γίνεται υβριδικός πόλεμος και προσπάθεια γεωπολιτικής επιχωμάτωσης του Αιγαίου, να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πορεία της ιστορίας μια συνέχεια μιας ντερμινιστικής πορείας. Είναι σημαντικό να δούμε μια εναλλακτική κατάσταση για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το μέλλον. Η μελέτη εναλλακτικών πραγματικοτήτων αποτελεί και κομμάτι του Κλαούζεβιτς.

Ιδιόρρυθμο μείγμα προδοσίας και εθνικιστικής εμμονής η αντιμετώπιση της Χούντας για αυτό που θα συνέβαινε στο νησί. Υπήρξε παράλυση από ελληνικής πλευράς. Η δικτατορία είχε πέσει. Η στρατιωτική ηγεσία αδράνησε με κωμικοτραγικό τρόπο. Δεν είχαν καμία διάθεση να πολεμήσουν. Το ίδιο υπήρξε και από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή, την οποία σήμερα πολύ δύσκολα θα πετυχαίναμε. Και στη στεριά και στη θάλασσα και στον αέρα υπήρχε σαφές ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι ηγεσίες της Ελλάδας.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε γεωπολιτική παγίδα, σε μια κρίση με πόλεμο και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να το πουλήσει ως πιέσεις των ΗΠΑ ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με όλα τα στοιχεία εις βάρος της με συνέπεια να δεχόταν μια συντριπτική ήττα. Η αντίληψη ότι δεν μας άφηναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ακούμε μέχρι σήμερα, ότι αν απειθαρχήσουμε, πηγάζει από εν γενεί ραγιαδισμό που ενδημεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προέρχεται από ανάγνωση παρανοϊκή ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος.

Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν μια σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της συμμαχίας. Αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Το πρώτο παράδειγμα ήταν όταν το 1956 η Γαλλία με την Αγγλία με τη συμμετοχή του Ισραήλ επιτίθεται στην Άιγυπτο του Νάσερ. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και η Αγγλία να αντιμετωπίζουν την πυρηνική απειλή της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το ΝΑΤΟ είχε αδρανοποιηθεί για ένα διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα. Δεν είναι δραματικό να θέσει εν κινδύνω τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος εκείτο μακράν, αλλά η Τουρκία όμως όχι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτυπήσει την Τουρκία στο έδαφός της και να αναγκαζόταν σε υποχώρηση. Και έτσι η Ελλάδα θα γινόταν το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Το Αιγαίο θα ήταν Γαλάζια Λίμνη και η Κύπρος ελεύθερη. Όλα αυτά δεν έγιναν…

Θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να επανακτήσουμε την Κύπρο! Τότε πρέπει να ανταποκριθούμε. Και δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αναγκαίο όσο ποτέ το προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αναδεικνύει όσο ποτέ την ανάγκη για προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίων επίθεσης κατά του Ελληνισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια: Κύριε Δένδια να μιλάτε ξεκάθαρα για απελευθέρωση της Κύπρου και όχι για βιώσιμη λύση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη, σημειώνει το προσφυγικό σωματείο.

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την επέτειο έναρξης της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σχολίασε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.


«50 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του “Αττίλα”, παραμένουμε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμάμε τους Ελλαδίτες και Κυπρίους αδελφούς μας οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της νήσου. Δεν ξεχναμε. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους-μέλους της ΕΕ», έγραψε σχετικά στον προσωπικο λογαριασμό του στο «Χ» ο Νίκος Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο ΑΔούλωτη Κερύνεια απαντά στον Έλληνα ΥΕΘΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να μιλά ξεκάθαρα για απελυθέρωση της Κύπρου και όχι βιώσιμη λύση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε (14.8.2024) ότι: « η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνει στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους – μέλους της Ε.Ε.»

Αν πράγματι κύριε Δένδια πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής ανεξαρτήτου Κράτους -μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να μιλάτε ξεκάθαρα και απλά για απελευθέρωσή του και οχι για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση που παραπέμπει στη ΔΔΟ, δηλαδή στη νομιμοποίηση της κατοχής και των παραγώγων της, δηλαδή στη νομιμοποίηση των σημερινών κατοχικών δεδομένων, δηλαδή στη νομιμοποίηση του παράνομου Καθεστώτος στα κατεχόμεν το οποίο έχει κηρυχθεί Παράνομο από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα ψηφίσματα 541 και 550. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί ούτε δίκαιη , ούτε και βιώσιμη λύση. Το κυριώτερο μια τέτοια λύση ΔΔΟ δεν τη θέλει ο Κυπριακός Λαός ( Δες Δημοψήφισμα του 2004) ο οποίος δεν θέλει να βάλει στον κόρφο του, φίδι δηλητηριώδες.

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή