Ακολουθήστε μας

Αυστραλία

Το σχέδιο AUKUS: Mια μεγάλη συμφωνία με σημαντικούς κινδύνους

Δημοσιεύτηκε

στις

Στρατηγικά πλεονεκτήματα και προκλήσεις

Των Nick Childs, Euan Graham, Ben Schreer

Στις 13 Μαρτίου, οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών  ανακοίνωσαν  ένα πολυαναμενόμενο κοινό σχέδιο μέσω του οποίου η Αυστραλία θα αποκτήσει συμβατικά οπλισμένα, πυρηνικά υποβρύχια επίθεσης (SSN) στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης ασφαλείας που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, γνωστή ως AUKUS. Η ομάδα επέλεξε μια “σταδιακή προσέγγιση” που περιλαμβάνει:

1) ενσωμάτωση αυστραλιανού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού με το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Βασιλικό Ναυτικό και τις αμερικανικές και βρετανικές υποβρύχιες-βιομηχανικές βάσεις, καθώς και αύξηση των επισκέψεων σε λιμάνια της Αυστραλίας από αμερικανικά υποβρύχια, ξεκινώντας από αυτό το έτος, με παρόμοιες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινούν το 2026·
2) εκ περιτροπής φιλοξενία αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία ήδη από το 2027·
3) πώληση τριών αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Βιρτζίνια προς την Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με δυνατότητα επιλογής έως και δύο ακόμη εάν χρειαστεί·
4) παράδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο του πρώτου νεότευκτου SSN-AUKUS – με βάση το σχέδιο υποβρυχίων επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου – στο Βασιλικό Ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 2030, με τα υποβρύχια SSN-AUKUS που κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία να παραδοθούν στο Βασιλικό Το Αυστραλιανό Ναυτικό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Στρατηγικά πλεονεκτήματα

Η ανακοίνωση ισοδυναμεί με ένα μεγάλο παζάρι για καθένα από τα τρία μέρη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το σχέδιο ως “πολύ περισσότερο από ένα απλό αμυντικό πρόγραμμα” και κάτι που θα δέσμευε στρατηγικά τα μέρη “μαζί με τρόπους σχεδόν αδιανόητους για το ορατό μέλλον”. Το αντάλλαγμα για τις ΗΠΑ, στο να μοιραστούν εξαιρετικά ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία που σχετίζεται με τα πυρηνικά, κάτι που δεν έχει συμφωνήσει να κάνει για περισσότερα από 60 χρόνια, είναι πως παρέχεται η απόκτηση πρόσβασης, μελλοντικά, σε μια κρίσιμη βάση υποβρυχίων στην Αυστραλία για την επισκευή και τη λειτουργία τμημάτων του μελλοντικού τους στόλου υποβρυχίων υπό αυτό που θα είναι γνωστό ως “Υποβρύχια Περιστροφική Δύναμη – Δύση”. Για το σκοπό αυτό, η Αυστραλία έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει τη ναυτική της βάση στη Δυτική Αυστραλία, το HMAS Stirling, κατά την επόμενη δεκαετία, επενδύοντας τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Μια δεύτερη βάση υποβρυχίων σχεδιάζεται επίσης για την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Βελτιωμένη πρόσβαση του Αμερικανικού Ναυτικού στην Αυστραλία είναι σημαντική  και περιπλέκει περαιτέρω τον υπολογισμό μελλοντικών κινδύνων της Κίνας, δημιουργώντας έτσι μια πιθανή αποτρεπτική επίδραση – πολύ προτού βρεθούν στο νερό τα πρώτα υποβρύχια SSN-AUKUS. Η ανακοίνωση κατέστησε σαφές ότι η Αυστραλία έχει συνδέσει τη στρατηγική της μοίρα ακόμη πιο στενά με τον σύμμαχό της στις ΗΠΑ και ότι η μελλοντική της υποβρύχια δύναμη θα προσθέσει σημαντικό βάρος σε μια πιο ενωμένη, συμμαχική στάση αποτροπής στον Ινδο-Ειρηνικό στον υποθαλάσσιο τομέα, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της εξακολουθούν να διατηρούν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των πιθανών αντιπάλων τους. Η ανακοίνωση προσέφερε επίσης μια άλλη ματιά για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ασφάλεια και την άμυνα του Ινδο-Ειρηνικού παρέχοντας υψηλές δυνατότητες αντιστάθμισης στην περιοχή.
 
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το σχέδιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των υποθαλάσσιων-βιομηχανικών βάσεων σε κάθε χώρα. Η Αυστραλία, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, θα δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τοπικά. Η Καμπέρα αναμένεται επίσης να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη για να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικών υποβρυχίων στις ΗΠΑ και τελικά θα προσφέρει παρόμοιες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ επιχειρούν επί του παρόντος με πλήρη βιομηχανική δυναμικότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υποβρυχίων των αντίστοιχων ναυτικών τους, συμπεριλαμβανομένης της παράλληλης ανακεφαλαιοποίησης των πυρηνικών αποτρεπτικών τους μέσων στη θάλασσα. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν ανακοινώσει σημαντικές νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του AUKUS που θα υποστηρίξουν και θα επεκτείνουν τις ικανότητές τους στην παραγωγή υποβρυχίων. Η πολυπλοκότητα και η περίπλοκη αλληλουχία αυτών των διευθετήσεων υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν υπήρχε εύκολη διαθέσιμη επιλογή που να ικανοποιεί όλους τους συνεργάτες· και ο καθένας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους. 

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βασιλικό Ναυτικό πρόκειται να αποκτήσει ένα καλύτερο υποβρύχιο επόμενης γενιάς από ό,τι θα είχε διαφορετικά, δεδομένης της συμπερίληψης πρόσθετης τεχνολογίας των ΗΠΑ. Το Βασιλικό Ναυτικό έχει επίσης φιλοδοξίες να επεκτείνει τη δύναμη επίθεσης-υποβρυχίου του. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την ενσωμάτωση των αυστραλιανών απαιτήσεων στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συνέβη με το νέο πρότζεκτ φρεγατών κλάσης Hunter της Αυστραλίας, το οποίο βασίζεται στο σχέδιο τύπου UK Type-26. Συνολικά, η συμφωνία AUKUS θα πρέπει να αποτελεί σημαντική ώθηση για τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που βασίζονται σε μεγαλύτερη συνολική διάρκεια παραγωγής. Αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου στη βιομηχανία των υποβρυχίων μετά από μια μακρά περίοδο προσκρούσεων κατά μήκος των προσπαθειών του να διατηρήσει αυτήν την εξαιρετικά δαπανηρή στρατιωτική ικανότητα. Το ΗΒ θα κατασκευάσει επίσης όλους τους αντιδραστήρες για τα υποβρύχια SSN-AUKUS, με αυτούς για την Αυστραλία να παρέχονται σε σφραγισμένα διαμερίσματα προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν

Οι χώρες του AUKUS θα αντιμετωπίσουν αναμφίβολα μεγάλες προκλήσεις όσο αφορά την αύξηση της ικανότητας και, ιδίως, τη στρατολόγηση και κατάρτιση ενός επαρκώς μεγάλου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ενώ η διευρυμένη συνολική χωρητικότητα θα ωφελήσει αυτές τις χώρες μακροπρόθεσμα, μπορεί αρχικά να προέρχονται όλες από την ίδια διεθνή δεξαμενή δυνητικών υπαλλήλων. Ομοίως, καθώς τόσο η Αυστραλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δυνάμεις των υποβρυχίων τους και η Αυστραλία αντιμετωπίζει τη νέα και τρομακτική πρόκληση της κυριαρχίας της πυρηνικής πρόωσης, η στρατολόγηση και η διατήρηση υποβρυχίων θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό χρίζει προσεκτικής παρακολούθησης και διαχείρισης.

Από την σκοπιά των ΗΠΑ, το βασικό συστατικό αυτής της συμφωνίας θα είναι η πώληση αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Ωστόσο, αυτό υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές με επιρροή εξέφρασαν ανησυχίες ότι η πώληση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία θα ήταν εις βάρος των απαιτήσεων του αμερικανικού ναυτικού. Ένα ερώτημα θα είναι εάν η υπόσχεση για πρόσθετες αμερικανικές και σημαντικές αυστραλιανές επενδύσεις στη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να κατευνάσει αυτούς τους φόβους.

Τέλος, η Αυστραλία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους για την επιτυχία αυτού που δικαίως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι η “μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στην αμυντική ικανότητα της Αυστραλίας” στην ιστορία της χώρας. Δεν είναι σαφές εάν η Αυστραλία θα μπορέσει να στρατολογήσει αρκετούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ειδικούς για να υποστηρίξει την υποβρύχια-βιομηχανική βάση της και τις επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας υποβρυχίων. Πράγματι, για την Αυστραλία, εκτός από την πρόκληση της απορρόφησης πρώτα των  υποβρυχίων κλάσης Βιρτζίνια και στη συνέχεια των υποβρυχίων SSN-AUKUS, αντιμετωπίζει επίσης το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των υπαρχόντων  σκαφών κατηγορίας Collin’s. Μπορεί να υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα βρεθεί να χειρίζεται τρεις διαφορετικές κατηγορίες υποβρυχίων, δυνητικά επεκτείνοντας το προσωπικό και άλλους πόρους σε στρεσογόνο βαθμό.

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό. Επί του παρόντος, η Καμπέρα αναμένει  να επενδύσει μεταξύ 178 δισ. δολαρίων (ΗΠΑ) και 245 δισ. δολαρίων τις επόμενες τρεις δεκαετίες στην προσπάθεια για τα υποβρύχια. Η ιστορία μας λέει, ωστόσο, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των κυβερνήσεων για τέτοια περίπλοκα αμυντικά έργα είναι σχεδόν πάντα υπερβολικά αισιόδοξες. Σημαντικές αυξήσεις κόστους και εξαντλημένοι προϋπολογισμοί είναι ο κανόνας και όχι οι εξαιρέσεις. Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες προβλέψεις της κυβέρνησης,  δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μάρλες ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,15% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια ζωής των υποβρυχίων 30 ετών, επιπλέον της προγραμματισμένης ανάπτυξης στο 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Σε διάστημα τριών δεκαετιών, το κόστος μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό το να ασκήσει πίεση στον συνολικό προϋπολογισμό – ακόμα κι αν το κόστος χρηματοδότησης της πυρηνικής προσπάθειας καταλήξει να εξαπλωθεί πέρα από το Υπουργείο Άμυνας. Επίσης σημαντικό, και ελάχιστα συζητούμενο στην Αυστραλία, είναι το γεγονός ότι το σχέδιο AUKUS συνεπάγεται κόστος ευκαιρίας – μέρος αυτού πιθανώς σημαντικό – για την υπόλοιπη σχετικά μικρή αλλά τεχνολογικά πολύ εξελιγμένη αμυντική δύναμη της χώρας. Αυτά τα κόστη μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται στην προσεχή Στρατηγική Ανασκόπηση Άμυνας της κυβέρνησης Αλμπανίζι με τη μορφή περικοπών σε άλλες αμυντικές δυνατότητες. Σε όρους πόρων, Το AUKUS αντιπροσωπεύει έναν υψηλού κινδύνου διπλασιασμό των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και κατ’ επέκταση του ναυτικού, ως ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα για την υποστήριξη μεγάλου μέρους της μελλοντικής ικανότητας συμβατικής αποτροπής της Αυστραλίας. Ωστόσο, τα μελλοντικά αμυντικά απρόοπτα της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας σύγκρουσης υψηλής έντασης, είναι πολύ πιθανό να απαιτήσουν ένα ευρύτερο μείγμα δυνατοτήτων. Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τον προϋπολογισμό της να καταναλωθεί από μία μόνο ικανότητα ή ένοπλη υπηρεσία, όσο σημαντική κι αν είναι.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα κοινό αντιαεροπορικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Tom Brenner

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική»

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Τόκιο και Ουάσινγκτον κάνουν επίσης βήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη στρατιωτική διοίκηση και τις υποδομές τους στην Ιαπωνία, ώστε να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών τους. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η στρατιωτική αναβάθμιση είναι η σημαντικότερη αφότου ξεκίνησε η συμμαχία των δύο χωρών.

Ο Κισίντα είπε ότι, εκτός από τα σχέδια περί ενίσχυσης των αμυντικών δυνάμεων της Ιαπωνίας, συζήτησε με τον Μπάιντεν θέματα που αφορούν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να απαντούν στις προκλήσεις που αφορούν την Κίνα μέσω στενής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα και η συνεργασία με την Κίνα για τις κοινές μας προκλήσεις», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Εξήγησα ότι, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας, η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της αποκτώντας δυνατότητες αντεπίθεσης, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και με άλλες πρωτοβουλίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή στήριξη» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Κισίντα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Ένας Ιάπωνας στο φεγγάρι

Ο Μπάιντεν είπε ότι στο πλαίσιο μιας αμερικανικής διαστημικής αποστολής, ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα γίνει ο πρώτος μη Αμερικανός που θα πατήσει στη Σελήνη.

«Δύο Ιάπωνες αστροναύτες θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές αμερικανικές αποστολές και ο ένας θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που θα προσσεληνωθεί», είπε ο Μπάιντεν, χαιρετίζοντας «την εξαίρετη επιτυχία στον διαστημικό τομέα» και επιβεβαιώνοντας ότι η Ιαπωνία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ένα σεληνιακό όχημα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις». Η αποστολή «Άρτεμις 3», η πρώτη που θα στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, είναι προγραμματισμένη για το 2026. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πάνε στη Σελήνη η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης. Με το πρόγραμμα «Απόλλων» πήγαν στη σελήνη 12 Αμερικανοί άνδρες, όλοι τους λευκοί. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί 12 άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη μέχρι σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Πένι Γουόνγκ, ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Πιθανή η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δημοσιεύτηκε

στις

AAP/Lukas Coch/via REUTERS

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό», τονίζει η ΥΠΕΞ

Την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος εξετάζει η Αυστραλία, σε μια αλλαγή πολιτικής, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

«Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή», πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η διεθνής κοινότητα

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρείτο επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

«Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες – όπως η άρνηση ακόμη και εκ μέρους της κυβέρνησης του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους – είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης», δήλωσε η Γουόνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως έναν τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμων κύκλος της βίας», τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. «Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» κάνουν λάθος γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του».

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστραλία

Παγκόσμια στροφή με QUAD και I2U2! Οι συμμαχίες που επικροτεί ο Λευκός Οίκος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. 

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τα σημαντικά βήματα που έγιναν από την Quad Alliance και την πρωτοβουλία I2U2 τα τελευταία τρία χρόνια, θέτοντας μια οραματική πορεία για τη χρονιά υποδοχής της Ινδίας. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, παράλληλα με τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του I2U2, στοχεύουν στην προώθηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ευημερούντος Ινδο-Ειρηνικού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, η ενημέρωση κάλυψε τις εξελίξεις στη διαδικασία βίζας H1B, μια κίνηση για τη διασφάλιση δικαιότερων διαδικασιών μετανάστευσης και την ελαχιστοποίηση της απάτης.

Στρατηγικά ορόσημα και μελλοντικοί στόχοι

Η Quad Alliance έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση ενός οράματος για μια περιοχή Ινδο-Ειρηνικού που είναι ελεύθερη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη διπλωματία των εμβολίων, τη δράση για το κλίμα και την κρίσιμη τεχνολογία, το Quad έχει τοποθετηθεί ως κομβική δύναμη στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού τοπίου. Η ενημέρωση του Λευκού Οίκου τόνισε τα συλλογικά επιτεύγματα και τον οδικό χάρτη για το 2024, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως χώρας υποδοχής στη διατήρηση της δυναμικής. Ομοίως, η πρωτοβουλία I2U2 έχει επισημανθεί για την καινοτόμο προσέγγισή της στην αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τις διεθνείς σχέσεις συνεργασίας.

Ενίσχυση παγκόσμιων συνεργασιών

Ο κεντρικός ρόλος της Ινδίας σε αυτές τις συμμαχίες υπογραμμίζει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα ​​από αυτήν. Η συνεργασία μέσω του I2U2, με επίκεντρο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, δείχνει τη δέσμευση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων μέσω ενότητας και καινοτομίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μελών αλλά και αποτελούν προηγούμενο για μελλοντική διεθνή συνεργασία. Η αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο των επιτευγμάτων αυτών των εταιρικών σχέσεων αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια στροφή προς την πολυμερή προσέγγιση και την κοινή ευθύνη.

Ανανέωση της Διαδικασίας Βίζας H1B

Εκτός από την επισήμανση των επιτευγμάτων των Quad και I2U2, η ενημέρωση του Λευκού Οίκου έριξε φως στις πρόσφατες βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B. Εφαρμόζοντας μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση δικαιότερων αποτελεσμάτων και στη μείωση της απάτης, οι ΗΠΑ λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του μεταναστευτικού τους συστήματος. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να έχουν βαθιές επιπτώσεις για τους ειδικευμένους επαγγελματίες παγκοσμίως, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση και ενσωμάτωση στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση είναι επίσης ενδεικτική των ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των δεσμών και την προώθηση της αμοιβαίας ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των στρατηγικών τους εταίρων.

Οι προσπάθειες της πρωτοβουλίας Quad Alliance και I2U2, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας H1B, σηματοδοτούν μια κομβική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια συνεργασία. Καθώς η Ινδία αναλαμβάνει το τιμόνι το 2024, ο κόσμος παρακολουθεί με προσμονή για τη συνεχή πρόοδο και τις καινοτόμες λύσεις που αυτές οι συνεργασίες θα φέρουν στο προσκήνιο. Η στρατηγική σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, τόσο όσον αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα όσο και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Με τις συλλογικές προσπάθειες αυτών των εθνών, το όραμα για μια ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο, πλησιάζει πιο κοντά στην υλοποίηση.

ΠΗΓΗ: bnnbreaking.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή