Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Γιατί άλλαξε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα «μυστικά» της στροφής της Αθήνας έναντι της Τρίπολης

Νίκος Μελέτης

Οι σχέσεις με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ποτέ δεν ήταν καλές αλλά μετά την υπογραφή του δεύτερου Τουρκολυβικού Μνημονίου πριν σχεδόν ένα χρόνο επιδεινώθηκαν και τελικά στις 17 Νοεμβρίου 2022 οδηγήθηκαν σε κρίση και πλήρη διακοπή, κατά την επεισοδιακή επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης. Τότε, ο κ.Δένδιας επρόκειτο να επισκεφθεί τον πρόεδρο του προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μέρφι αλλά όταν διαπίστωσε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η ομόλογος του Ν. Μανγκούς η ελληνική αποστολή παρέμεινε στο κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετά από αρκετή ώρα αναχώρησε και αλλάζοντας σχέδια πτήσης πέταξε για το Τομπρούκ όπου συναντήθηκε με τον άλλο πόλο εξουσίας στην Λιβύη, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Α. Σάλεχ.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά απολύτως επαφή με την κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ και ο πρέσβης Ν. Κοτροκόης ανακλήθηκε πριν προλάβει καν να επιδώσει τα διαπιστευτήρια του.

Στο τελευταίο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ορίσθηκε νέος πρέσβης στην Τρίπολη ο Ν. Γαριλίδης ο οποίος σύντομα θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά του και θα αναλάβει καθήκοντα όπως συμφώνησαν οι Γ. Γεραπετρίτης και Ν. Μανγκούς.

Με την στροφή αυτή της Αθήνας η οποία είναι προφανές ότι γίνεται σε συνεννόηση με το Κάιρο, καθώς σημειώνεται μετά και την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν και την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Σίσι (παρουσία και των υπουργών εξωτερικών και άμυνας των δυο χωρών), θα επιχειρηθεί να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό που υπήρξε τους τελευταίους μήνες (και πριν ακόμη το επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης) και να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες επίπεδο επικοινωνίας με την Λιβύη.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά συνεχίζει να δέχεται πυρά από το εσωτερικό ότι προβάλει διαρκώς προσκόμματα για την διεξαγωγή εκλογών που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση της κατάστασης, παραμένει η νόμιμα αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ, έχει επίσημες επαφές τόσο με την Ουάσιγκτον αλλά και τις Βρυξέλλες και τους τελευταίους μήνες μια σειρά Ευρωπαίων υπουργών έχουν επισκεφθεί επισήμως την Τρίπολη.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα και το Κάιρο (που είχε συστήσει στην Αθήνα να διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά) έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Τρίπολη ενώ στο μεταβαλλόμενο σκηνικό η Τουρκία εγκαίρως αποκατέστησε επαφές με την Ανατολική Λιβύη έχοντας απευθείας διαύλους και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου αλλά και τον στρατηγό Χαφτάρ σε μια «διαμεσολάβηση» που είχε την σφραγίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην Λιβυκή κρίση τα Εμιράτα και η Αίγυπτος στήριζαν την Ανατολική Λιβύη και στρατιωτικά εναντίον της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο φαίνεται να αποτυπώνεται και στην Λιβυκή κρίση. Η επιδίωξη συνεννόησης για επίλυση της κρίσης στην Λιβύη σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού και τουρκικού Τύπου είναι στην κορυφή της ατζέντας των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Άγκυρας-Καΐρου.

Η Ελλάδα έτσι κινδύνευε να μείνει απομονωμένη τελικά η ίδια στην Λιβυκή κρίση και να έχει εξαιρετικά περιορισμένη έως και μηδενική δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις. Με πρόσχημα μάλιστα την «διακοπή» των σχέσεων με την κυβέρνηση της Τρίπολης η Ελλάδα είχε αποκλεισθεί από διεθνείς συναντήσεις για την Λιβύη παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με την χώρα της Β.Αφρικής.

Δεν είναι γνωστό πάντως, αν η ελληνική πρωτοβουλία για αποκατάσταση των σχέσεων με την Λιβύη, έχει σχέση με φημολογούμενες πρωτοβουλίες του προέδρου Σίσι για περιφερειακές συνεννοήσεις στα θέματα των θαλασσίων ζωνών ενώ αντίστοιχες προτάσεις προωθούνται και από το Παρίσι.

Φυσικά για την Ελλάδα στην ατζέντα δεν είναι μόνο τα δυο μεγάλα θέματα το μεταναστευτικό και η ενέργεια που κάνουν τους Ευρωπαίους υπουργούς να σπεύδουν στην Τρίπολη.

Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο παραμένει ο ογκόλιθος στο τραπέζι και μάλιστα υπάρχει διαρκής ο κίνδυνος υλοποίησης του δεύτερου μνημονίου που προβλέπει την συνεργασία της Λιβύης με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ για έρευνες στα «ύδατα» της Λιβύης που θα μπορούσαν να καλύψουν περιοχές τόσο του Τουρκολιβυκού Μνημονίου όσο και της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Η Ελλάδα έχει να καλύψει τώρα πολύ χαμένο έδαφος καθώς οι σχέσεις ακολούθησαν φθίνουσα πορεία από το 2019 με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Όμως η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και κυρίως να έχει παρουσία στην Τρίπολη. Εξάλλου η ίδια η προσωρινή κυβέρνηση στις επιστολές που κατέθεσε στον ΟΗΕ απαντώντας στις ελληνικές επιστολές που κατήγγειλαν το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Στο παιγνίδι αυτό και η Αθήνα έχει επιβάλει τετελεσμένα με την χορήγηση αδειών ερευνών σε περιοχές που βάσει της «τροπολογίας Μανιάτη» εντάχθηκαν σε περιοχή (μη οριοθετημένης) ελληνικής ΑΟΖ, ενώ πίεση έχει ασκηθεί στην Τρίπολη και από ανατολικά με την μονομερή οριοθέτηση από την Αίγυπτο της ΑΟΖ με την Λιβύη.

Ακόμη είναι πρόωρο καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη είναι ρευστές, αλλά η εν ευθέτω χρόνω κατάθεση πρόσκλησης προς την Λιβύη να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, η διαφορά να παραπεμφθεί στην Χάγη θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και ίσως αποτελεί τον μοναδικό τρόπο οριστικής αντιμετώπισης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή