Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Μάικλ Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι λοιπόν καιρός να τελειώσει το στίγμα περί εξαναγκασμού της Ρωσίας και της Τουρκίας να πληρώσουν αποζημιώσεις, ενδεχομένως μέσω χρηματικών αποζημιώσεων, και πιο σίγουρα με την επικράτεια (έδαφος).

Tην απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει ως δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες, τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν, στο άρθρο με τίτλο: “Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους”, στον ιστότοπο «19FortyFive» .

Επισημαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί για την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά και ότι η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

Επίσης, τονίζεται ότι η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας.

Ο συντάκτης ξεκινάει με το παράδειγμα της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη διέλυσε και ότι οι νικήτριες δυνάμεις κατηγόρησαν τη Γερμανία αποκλειστικά για τον πόλεμο.

Στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ζήτησαν αποζημιώσεις, που με τους σημερινούς όρους θα ξεπερνούσαν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις τις μείωσαν αργότερα και βοήθησαν τη Γερμανία να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, το κόστος παρέμεινε επαχθές και συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Η ταπείνωση της Γερμανίας και η δυσαρέσκεια τροφοδότησαν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και τη φιλοδοξία του να αντιστρέψει τις τύχες της Γερμανίας.

Στο σημείο αυτό ο συντάκτης θέτει το ερώτημα: Θα έπρεπε αυτό το μάθημα να κλείσει την πόρτα στις συζητήσεις για επανορθώσεις για άλλες χώρες; Με άλλα λόγια – παρά την ιστορία – μπορούν οι αποζημιώσεις να εξυπηρετήσουν κάποιο θετικό σκοπό;

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις. Η συναίνεση της Γερμανίας στις επανορθώσεις σηματοδότησε την αποδοχή της ότι η παλιά τάξη πραγμάτων ήταν κακή και την επιθυμία της για μια νέα αρχή.

Ούτε η Γερμανία ήταν η μόνη που αγκάλιασε τις αποζημιώσεις ως τρόπο για να στραφεί οριστικά ενάντια στο παρελθόν. Η Ιαπωνία πλήρωσε αποζημιώσεις, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές από τις ασιατικές χώρες και νησιωτικά έθνη που είχε αποικίσει.

  • Σήμερα, η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες σήμερα, σημαίνει ότι καμία χώρα δεν έχει κίνητρο να αποδεχθεί το παρελθόν της.
  • Ίσως αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο οι δικτατορικοί ηγέτες κάθε χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, συνεχίζουν να ασπάζονται ρατσιστικές αφηγήσεις και να δικαιολογούν την επιθετικότητα κατά των γειτόνων και των εγχώριων μειονοτήτων.

Στο αριστούργημα του 2015 Winter is Coming, ο Garry Kasparov αντέδρασε στην αντίληψη ότι η Δύση κακομεταχειρίστηκε τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες παρείχαν τις απολύτως απαραίτητες εγγυήσεις δανείων και άλλη βοήθεια προς τη Ρωσία… Η Ρωσία πληρώθηκε ακόμη και για την επιστροφή των στρατευμάτων της από τη Γερμανία».

Η Δύση ενθάρρυνε τον αλυτρωτισμό του Πούτιν με την ενθάρρυνση της αίσθησης του δικαιώματος που βρίσκεται στην καρδιά του ρωσικού εθνικισμού. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν αρχικά στη Γεωργία το 2008 και αργότερα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει προκαλέσει τώρα ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στη φυσική υποδομή της Ουκρανίας. Είναι άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Ο Πούτιν δεν είναι ιδιαίτερος. Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που εμπλέκεται σε τέτοια συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται ανοιχτά ως πρότυπο του Ιωσήφ Στάλιν, ενός ανθρώπου που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους Ουκρανών. Η πρόσφατη αποκατάσταση της εικόνας του Στάλιν ενισχύει την απουσία θεμελιωδών αλλαγών στη ρωσική κουλτούρα.

Η παράκαμψη των αποζημιώσεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη ζημιά που έκαναν οι Σοβιετικοί στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο δεν έφερε ειρήνη ούτε ενθάρρυνε τον φιλελευθερισμό. Αντίθετα, επέτρεψε σε μια γενιά Ρώσων να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ιστορικές καταγραφές.

  • Το πρόβλημα με την Τουρκία

Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντί να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ατατούρκ και οι κορυφαίοι υπολοχαγοί του, πολλοί από τους οποίους ήταν συνένοχοι σε αυτή την πράξη, την αρνήθηκαν και ποινικοποίησαν τη συζήτησή της.

Προσπάθησαν επίσης να διαγράψουν την κουρδική πολιτιστική ταυτότητα και κατέστρεψαν ή έκλεισαν συστηματικά τις κάποτε ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι επιδίδονταν σε ρητορικές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εκδίωξη των Τούρκων από τα Βαλκάνια αντιστάθμισε τη σφαγή των Ελλήνων.

Αυτός ο εκτοπισμός ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν ούτε ισοδύναμος ούτε δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και των ελληνικών κοινοτήτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Είτε υπό τις κεμαλικές κυβερνήσεις είτε υπό την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση κατηχεί τους μαθητές σε μια ιδεολογία εθνικής υπεροχής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτή την ιδεολογία και τις ψευδείς ιστορικές αφηγήσεις, για να δικαιολογήσει την τρέχουσα επιθετικότητα. Πιο πρόσφατα, αυτό εκδηλώθηκε στην τουρκική δικαιολογία για επίθεση από τα στρατεύματά της κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Πράγματι, όσο περισσότερο η Δύση ενδίδει στην Τουρκία και αγνοεί τον ρατσισμό που ενυπάρχει στις ενέργειες του Ερντογάν, τόσο πιο απερίσκεπτη γίνεται η συμπεριφορά της Τουρκίας – είτε στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ιράκ, τη Συρία, είτε με την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος.

Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε παροχή F-16 ή άλλου βαρέως οπλισμού στην Τουρκία είναι τόσο επικίνδυνη.

  • Πώς πρέπει να είναι οι αποζημιώσεις;

Με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία διέβη τον Ρουβίκωνα. Ο πόλεμος των δύο εβδομάδων είναι τώρα μια παγωμένη σύγκρουση, που στοίχισε ακριβά στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα παραδοθεί ποτέ, ούτε θα διαπραγματευτεί. Κανένα από τα δύο δεν είναι συνεπές με την ιδεολογία του, ούτε ευνοεί την επιβίωσή του.

Η Ρωσία παραδοσιακά δεν προχωρά σε πολέμους φθοράς. Πιστεύει ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της σε οποιαδήποτε παγωμένη σύγκρουση. Οπότε ο Πούτιν θα κυνηγήσει την ανοησία του μέχρι να πεθάνει. Τότε είναι που η Δύση όχι μόνο θα πρέπει να απαιτήσει το «ποτέ ξανά», αλλά θα πρέπει να γονατίσει την ικανότητα της Ρωσίας να κυνηγήσει τα αλυτρωτικά της όνειρα.

Οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να αποτύχουν, όπως συνέβη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά υπάρχει χρησιμότητα στις εδαφικές προσαρμογές. Αυτό μπορεί να σημαίνει επέκταση των ορίων της Ουκρανίας για να πληρώσουν σε γη ό,τι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πληρώσουν σε μετρητά. Η αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας μπορεί επίσης να σημαίνει διάσπαση της Ρωσίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει ξεφύγει από τη δολοφονία για πάρα πολύ καιρό. Ένα αίσθημα ατιμωρησίας τροφοδοτεί τώρα την επιθετικότητά της.

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων και η επιθετικότητά της προς τους Αρμένιους, υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης.

Όχι μόνο το όρος Αραράτ, αλλά και οι ιστορικές πρωτεύουσες της Αρμενίας στα δυτικά θα μπορούσαν να επανέλθουν στον έλεγχο των Αρμενίων. Ένα στίγμα περιβάλλει σήμερα τη συζήτηση για τέτοιες αποζημιώσεις, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας αξίζει τουλάχιστον να ξεκινήσει η συζήτηση. Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες της τρέχουσας πορείας δράσης τους.

Η στόχευση της Τουρκίας κατά των Ελλήνων δεν διαφέρει και η επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Πύλα θα πρέπει να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας. Με οποιονδήποτε υπολογισμό, η Τουρκία σήμερα χρωστάει στην Κύπρο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ούτε ο Ερντογάν πρέπει να ξεφύγει από την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει μεταφορά πληθυσμού, αλλά στην παλιά πόλη θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο της de facto κυριαρχίας της Ιορδανίας στο Όρος του Ναού παρά τον έλεγχο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Κούρδοι, επίσης, αξίζουν αποζημίωση. Κάποτε, οι Κούρδοι μπορεί να είχαν συμφωνήσει να παραμείνουν εντός της Τουρκίας ή ως μέλη μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Πράγματι, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έριξε τον αυτονομισμό του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Ο ρατσισμός του Ερντογάν, ωστόσο, έχει πείσει τους νέους Κούρδους ότι δεν έχουν μέλλον στην Τουρκία.

Ρώσοι και Τούρκοι μπορεί να παραπονεθούν πικρά. Κάποιοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ριζοσπαστικοί. Αλλά έως ότου αυτά τα κράτη αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρήνη. Δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε σοφό να αγνοούμε τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Όσο η Ρωσία και η Τουρκία παραμένουν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, με τον τρόπο που έχουν κάνει η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι συγκρούσεις και ο πόλεμος θα παραμείνουν ο κανόνας. Ίσως μπορεί να υπάρξει ένα επιχείρημα για την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και την άρση των αποζημιώσεων, όταν οι χώρες και οι πληθυσμοί είναι ειλικρινείς για μια νέα αρχή, αλλά η Ρωσία και η Τουρκία δεν πληρούν αυτό το όριο.

Είναι λοιπόν καιρός να τελειώσει το στίγμα περί εξαναγκασμού της Ρωσίας και της Τουρκίας να πληρώσουν αποζημιώσεις, ενδεχομένως μέσω χρηματικών αποζημιώσεων, και πιο σίγουρα με την επικράτεια (έδαφος).

*Ο Δρ. Michael Rubin είναι συνεργάτης στο American Enterprise Institute (AEI). Επίσης, είναι συγγραφέας και εκδότης πολλών βιβλίων με αντικείμενο τη διπλωματία, την ιρανική ιστορία, τον αραβικό πολιτισμό, το κουρδικό ζήτημα και την σιιτική πολιτική.

ΠΗΓΗ: «19FortyFive»Michael Rubin – Russia and Turkey Should Pay Reparations for their Crimes

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή