Ακολουθήστε μας

Μανώλης Κοττάκης

Μανώλης Κοττάκης στο Newsbreak: Απαιτείται να αλλάξει το πνεύμα της διακυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρόβλημα μιας κυβέρνησης δεν είναι τα πρόσωπά της. Ή μόνο τα πρόσωπά της. Το πρόβλημα μίας κυβέρνησης όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά είναι η φιλοσοφία, η νοοτροπία της… Υπό αυτήν την έννοια η ασθένεια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 3 μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη της στις εκλογές του Ιουνίου δεν παίρνει γιατρειά με κλασικές παραδοσιακές μεθόδους. Οπως ο ανασχηματισμός. Αυτό που απαιτείται να αλλάξει είναι το πνεύμα της διακυβέρνησης.

Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η φιλοσοφία βαφτίστηκε στην προηγούμενη τετραετία επιτυχημένη, οι τεράστιες αδυναμίες σκεπάστηκαν από την επικοινωνία και οι πολίτες πήγαν χαρωποί στις κάλπες ότι αυτό το μοντέλο είναι άκρως επιτυχημένο; Τι γίνεται όταν τα σκουπίδια της διακυβέρνησης συμπιέστηκαν στους πολιτικούς υπονόμους και τώρα που αυτοί ξεχείλισαν οι πολίτες απορούν για το προϊόν;

Λοιπόν, ας τα βάλουμε κάτω. Μία κυβέρνηση για να πετύχει χρειάζεται ενότητα, εμπιστοσύνη, όραμα, σχέδιο και κράτος για να εφαρμόσει την πολιτική της. Ενότητα σημαίνει ότι εργαζόμαστε όλοι για τον ίδιο σκοπό. Αλλά από την επομένη συγκρότησης της νέας κυβέρνησης τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ψιθυρίζουν μεταξύ τους ότι διατάχθηκε έτσι ώστε οι επικίνδυνοι πολιτικά υπουργοί για τον κ. Μητσοτάκη να υπηρετήσουν σε υπουργεία που παράγουν πολιτική φθορά, ώστε ο ίδιος να φτάσει με ασφάλεια στον προσεχή Ιούνιο για να δει τότε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απόδρασης του σε ένα ευρωπαϊκό αξίωμα. Δεν λέω κάτι πρωτότυπο. Βουίζει ο τόπος όλο το καλοκαίρι. Γι’ αυτό κάλεσε και την πρόεδρο της Κομισιόν στο σπίτι του στα Χανιά. Ποια ενότητα, λοιπόν, όταν το μήνυμα είναι «ο καθένας για τον εαυτό του»;

Πάμε τώρα στην εμπιστοσύνη. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει σε μία κυβέρνηση οι υπουργοί της οποίας γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν τους εμπιστεύεται και ότι στο παρελθόν παρακολουθούσε τα τηλέφωνά τους; Οι μισοί υπουργοί περιλαμβάνονται στις λίστες υποκλοπών του παρόντος σχήματος. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει όταν το Μαξίμου πετά σαβούρα στη θάλασσα τον πρώτο υπουργό που θα βρει μπροστά του και τον πρώτο περιφερειάρχη για να γλιτώσει από το πολιτικό κόστος των πυρκαγιών, όπως έκανε με τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Πατούλη; Οπως θα κάνει και τώρα με τον Κώστα Αγοραστό, τον οποίο άρχισε να αδειάζει διακριτικά μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, για να βρεθεί εξιλαστήριο πολιτικό θύμα για την τραγωδία της Θεσσαλίας; Ο ανάστροφος λαϊκισμός στο ζενίθ.

Πάμε τώρα στο όραμα. Ποιο όραμα; Στην υπόθεση του τραγικού περιστατικού στον Πειραιά η κυβέρνηση μεταξύ της κοινωνίας και της τράπεζας στην οποία ανήκει το πλοίο διάλεξε την τράπεζα. Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε τηλεοπτικούς σταθμούς για να υποβαθμιστεί το τραγικό περιστατικό ήταν πρωτοφανείς. Στην υπόθεση της τραγωδίας του Κάμπου έγινε γνωστό ότι απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (τι τη θέλετε αυτή τη λέξη;) 600 αντιπλημμυρικά έργα, για να ενταχθούν άλλα που αφορούν τη διαπλοκή και, συγκεκριμένα, κατασκευαστικές εταιρίες.

ΠΚάθε φορά που η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το δίλημμα «με τους πολίτες ή με τους χρηματοδότες με… κουπόνια», η απάντηση που δίδει είναι γνωστή. Οσο για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, ας ρωτήσει κανείς ξένους πρεσβευτές, νυν και τέως, για το πού έχει τον νου της η κυβέρνηση. Είναι κοινό μυστικό: Στους αριθμούς. Η στοχοθεσία όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Η οποία βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Δείχνει τον τερματισμό χωρίς να περιγράφει τη διαδρομή.

Τέλος, υπάρχει και το επιτελικό κράτος, το οποίο στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά όσα συνέβησαν στην Αγχίαλο και στο Στεφανοβίκειο έχει χαθεί η μπάλα, αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Απαιτείται ισχυρό σοκ. Στην Αστυνομία οι προαγωγές γίνονται από συγγενείς και ολιγάρχες. Γενικότερα, στον σκληρό πυρήνα του κράτους υπάρχει τεράστιο ζήτημα αποκαρδίωσης.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα αλλάξουμε 5-10 πρόσωπα μέχρι να βρούμε τον επόμενο κακομοίρη για να του τα φορτώσουμε, αλλά αν πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Αν πρέπει να αλλάξει η σκέψη. Πρώτα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του συστήματος και μετά των προσώπων. Οσο η Ν.Δ. είχε απέναντί της προβληματικό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά κρύβονταν. Οχι πια. Αν δεν αλλάξει το σύστημα, 100 ανασχηματισμοί να γίνουν η κυβέρνηση θα θυμίζει, όπως μου έλεγε το Σάββατο ιστορικότατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «αναβράζον δισκίο» μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Τώρα βλέπουμε τις φουσκάλες του νερού, σταδιακά θα δούμε και το δισκίο να λιώνει.

ΠΗΓΗ: Newsbreak.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μανώλης Κοττάκης: Υπομονή τέλος!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο διευθυντής της «ΕΣΤΙΑΣ», Μανώλης Κοττάκης μιλάει στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

Η υπομονή σώθηκε! Ανταρσία στη ΝΔ. Σε ποιους λογοδοτούν οι βουλευτές; Θα εκπλαγώ αν δω Καραμανλή-Σαμαρά στη γιορτή για τα 50 χρόνια του κόμματος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μανώλης Κοττάκης: Δίνουμε άπειρο θαλάσσιο χώρο στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μανώλης Κοττάκης: «Τεράστια υποχώρηση της Κυβέρνησης – Περιοριζόμαστε στα 6 ναυτικά μίλια και δίνει απεριόριστο θαλάσσιο χώρο στην Τουρκία»

Άλλαξε η αρχική απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα, περιοριζόμαστε στα 6 ν.μ. , μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Η Ελλάδα περιορίζεται εντός χωρικών υδάτων. Στην πραγματικότητα είναι μια άλλη υποχώρηση της κυβέρνησης. Το επισημάναμε και στην ΕΣΤΘΑ μαζί με άλλες υποθέσεις που δείχνουν, ότι θα δώσουμε άπειρο θαλάσσιο χώρο στους Τούρκους.

Ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα τρίζει. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, ότι το 2027 είναι έτος ευρωπαϊκής προεδρίας και αυτό θα το πουλήσει για να τρέξουν οι εξελίξεις. Όλα θα γίνουν μέχρι το 2026. Η ΝΔ θέλει να βρει έναν κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης θεωρεί τον Δούκα εύκολο αντίπαλο. Υπάρχει ένας συνδυασμός που εξαρτάται από το πρόσωπο που θα εκλεγεί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πόσο είναι διατεθειμένος να ασκήσει αντιπολίτευση. Εδώ υπάρχει μια μάχη. Αν εκλεγεί Γερουλάνος-Ανδρουλάκης ενισχύονται τα κεντροαριστερά σενάρια. Αν εκλεγεί η κα Διαμαντοπούλου ενισχύονται τα κεντροδεξία σενάρια. Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ηγεμονικός πόλος που θα απορροφήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αν εκλεγεί η κα Διαμαντοπούλου θα ασκήσει κριτική στη ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ένα άλλο παιχνίδι. Αν η πολιτική τάξη δεν λύση το πρόβλημα της οικονομίας και της εύρεσης εργασίας σε εκατομμύρια Έλληνες τότε όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μανώλης Κοττάκης: Θα στηθεί μεγάλη μάχη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκαλυπτικός ο δ/ντής της Εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλης Κοττάκης, στην εκπομπή “Γνώση δια λόγου” με την Όλγα Λαθύρη, σχολιάζοντας τα πιθανά σενάρια για πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, για τις εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Για το δεύτερο, εξαρτάται όπως λέει από το τι μοντέλο προέδρου Δημοκρατίας θέλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί εάν δεν υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία, πρωθυπουργού και προέδρου, τότε υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε κρίση κορυφής. Ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα, με τον Κων/νο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπου σε μια μέγιστη Ελληνοτουρκική κρίση μοίραζαν ρόλους και συμφωνούσαν στην τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα, έναντι της Τουρκίας. Άρα λοιπόν καταλήγει στο χέρι του πρωθυπουργού είναι να επιλέξει πρόσωπο που θα έχει ή όχι, εθνική χρησιμότητα . Ο κ.Κοττάκης εκτιμά ότι Θα βιαστεί η Κυβέρνηση να φέρει τις πολιτικές εξελίξεις νωρίτερα από το 2027 και το αργότερο μέχρι το ΄26, γιατί βλέπει την επιρροή της να μειώνεται. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο θα μπει επισημαίνει, στη ζυγαριά του Συντάγματος και αναμένεται να στηθεί μια μεγάλη ιδεολογική μάχη. Για το σενάριο που πιθανολογούν πολλοί, αυτό της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αυτό λέει, εάν συμβεί, θα φέρει και την εξαϋλωση της ΝΔ.

Παρέμβαση στην εκπομπή “Γνώση δια λόγου”, έκανε ο διδάκτωρ Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μεταλληνός, που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρότυπο ηγέτη. Σε αντίθεση με την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας σήμερα, όπου δυστυχώς η πολιτική έπαψε να είναι πηγή έμπνευσης των πολιτών. Για την τροπή όμως αυτή, μεγάλη ευθύνη φέρει το πολιτικό προσωπικό από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και ιδιαιτέρως σήμερα, που τα κόμματα δεν παράγουν πολιτική, αλλά παραπολιτική.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή