Κατά τη διάρκεια δύο μηνών έντονων αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών συναδέλφων μας στο MAG, έχουν εκτοπιστεί βίαια.
Η σύγκρουση έχει καταστρέψει περίπου 100.000 σπίτια και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το κόστος ανοικοδόμησης θα φτάσει τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως και πάρα πολλές άλλες περιοχές, είναι επίσης πιθανό να μολυνθεί από τη θανατηφόρα κληρονομιά των εκρηκτικών μηχανισμών.
Ένα σημαντικό ποσοστό από τις εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες και οβίδες που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο θα έχουν αποτύχει να εκραγούν, αφήνοντάς τους θαμμένους στο έδαφος, στα ερείπια ή διασκορπισμένους σε χωράφια και ελαιώνες.
Καθένα από αυτά τα δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα πρέπει να εντοπιστεί και να γίνει ασφαλές ως μέρος μιας επίπονης και επικίνδυνης διαδικασίας ανοικοδόμησης – κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της κοινότητας, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα.
Ακούστε από τους συναδέλφους μας και τις κοινότητες που υπηρετούν καθώς αρχίζουν να ανοικοδομούν και να ανακάμπτουν.
Χασάν
Ο Χασάν, ένας αποναρκοθέτης, έχει εργαστεί για τη MAG για δύο δεκαετίες, βοηθώντας την κοινότητά του να ανακάμψει από τις συγκρούσεις.
Όμως, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η χώρα δέχτηκε συνεχείς και έντονους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αυτός και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Ναμπατιέ, στα νότια της χώρας.
Όπως ένα εκατομμύριο άλλοι Λιβανέζοι, αντιμετώπισαν εκτοπισμό, ταξιδεύοντας μέχρι τη Συρία και το Ιράκ αναζητώντας ασφάλεια.
«Ήταν τόσο αγχωτικό», είπε ο Χασάν. «Τα παιδιά μας ήταν πολύ γενναία, αλλά μπορούσα να πω ότι επηρεάστηκαν πολύ από την εμπειρία».
Όταν υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός, ο Χασάν επέστρεψε και βρήκε το σπίτι του κατεστραμμένο: «Όταν φτάσαμε στο σπίτι μας ήταν σκοτεινά. Χρησιμοποίησα τη δάδα στο τηλέφωνό μου για να εντοπίσω ασφαλή μέρη για να περπατήσω, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό ήταν το σπίτι μας.
«Η επόμενη μέρα ήταν ακόμη πιο φρικτή όταν μπορούσαμε να δούμε στο φως της ημέρας την έκταση της ζημιάς. Κλαίγαμε όταν είδαμε το σπίτι και την καταστροφή.
Παρά την καταστροφή, ο Χασάν είναι αποφασισμένος να ξαναχτίσει: «Χάσαμε αρκετούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και δεν θέλουμε να χάσουμε περισσότερους. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την κοινότητά μας ασφαλή όσο το δυνατόν συντομότερα».
Όλα
Το σπίτι της 50χρονου αρχηγού της ομάδας MAG, Ola Rizk, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σωρό ερείπια.
Η Ola, μητέρα δύο μεγάλων γιων, του Abbas και του Ali, έμαθε μέσω WhatsApp ότι το τετραώροφο κτίριο που στεγαζόταν το διαμέρισμά τους είχε καταστραφεί ολοσχερώς από επίθεση με πυραύλους.
Όπως πολλοί άλλοι, η Ola, η οποία έχει εργαστεί για τη MAG για 12 χρόνια, εγκατέλειψε το χωριό της για να αναζητήσει ασφάλεια. «Πιστεύαμε ότι ήμασταν ασφαλείς, αλλά το χωριό στο οποίο μείναμε επίσης βομβαρδίστηκε».
Στη συνέχεια έμαθε ότι το κτήριο της είχε καταστραφεί, φοβούμενη για τον γιο της, έναν γιατρό που έμεινε πίσω για να βοηθήσει.
«Έχουμε χάσει τα πάντα – σχεδόν το μόνο που έχω είναι μια χούφτα ρούχα και η στολή μου MAG», μοιράστηκε η Ola.
Παρά την απώλεια, παραμένει αφοσιωμένη. «Η πρόκληση είναι στην κοινότητά μου και είναι στην μπροστινή μου πόρτα. Το Happy είναι μια περίεργη λέξη στη χρήση, αλλά είναι αλήθεια, είμαι τόσο χαρούμενος που μπορώ να παίξω έναν ρόλο στην επίλυση του προβλήματος, ώστε να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα.
«Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην καριέρα μου, έχω κίνητρο να κάνω τη δουλειά μου και να καθαρίσω τη μόλυνση και να σώσω περισσότερους ανθρώπους».
Μαριάμ
Η Mariam Sultan, 65, χήρα, έχει περάσει τη ζωή της μεγαλώνοντας τα παιδιά της και αναπτύσσοντας τη μικρή της επιχείρηση.
Είχε έναν μικρό λαχανόκηπο και κρατούσε αγελάδες όταν ήταν μικρότερη και σταδιακά εξοικονομούσε αρκετά χρήματα, ενώ μεγάλωσε τα επτά της παιδιά, για να αγοράσει ένα κατάστημα και ένα διαμέρισμα.
Σήμερα αυτό το διαμέρισμα έχει καταστραφεί, αλλά το κατάστημά της – χάρη στον Θεό, λέει – επέζησε από τα χτυπήματα των πυραύλων.
«Μεγαλώνω τα παιδιά μου μόνος μου και έχω πολλά εγγόνια. Ευχαριστώ τον Θεό που είναι όλοι ασφαλείς – αυτό είναι το πιο σημαντικό.
«Έζησα πολλές συγκρούσεις – τον εμφύλιο πόλεμο, τον πόλεμο το 2006 και τώρα αυτόν τον τελευταίο πόλεμο. Το έχω συνηθίσει, αλλά οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν η χειρότερη και πιο έντονη περίοδος πολέμου που έχω ζήσει.
«Το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά η επιχείρησή μας επέζησε, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να βγάλουμε χρήματα και να βοηθήσουμε στην κοινότητά μας.
«Και είμαι τυχερός γιατί μπορώ να ζήσω με την κόρη μου όσο αρχίζουμε να ξαναφτιάχνουμε τη ζωή μας».
Μωάμεθ
Η επιχείρηση και το σπίτι του Μοχάμεντ Σουλτάν έχουν καταστραφεί ουσιαστικά – ένα κέλυφος ενός κτιρίου με τον μπροστινό τοίχο να έχει ανατιναχθεί και ερείπια σκορπισμένα παντού.
Το σπίτι χτίστηκε από τον πατέρα του 60χρονου, ο οποίος ίδρυσε και το συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων από κάτω, και ανακαινίστηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια.
«Όταν ξέσπασε η σύγκρουση, έμεινα εδώ για δύο εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκα να φύγω. Ήταν πολύ επικίνδυνο και πολύ τραυματικό να ακούς τις βόμβες να πέφτουν.
«Έμαθα ότι το σπίτι μου είχε χτυπηθεί όταν το είδα στις ειδήσεις, περίπου ένα μήνα μετά τη σύγκρουση. Όταν η γυναίκα μου είδε τις φωτογραφίες, σοκαρίστηκε τόσο που αρρώστησε και χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
«Αλλά είμαστε ευγνώμονες που κανένας από την οικογένειά μας δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε. Τη δεκαετία του 1980 ο αδερφός μου σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, οπότε ξέρω ποιο είναι το υψηλό τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Τώρα νοικιάζουμε ένα σπίτι και προσπαθώ να βρω πώς μπορώ να βρω τα χρήματα για να ξαναχτίσω την επιχείρησή μου και να κάνω τις επισκευές. Πέρασα 40 χρόνια από τη ζωή μου δουλεύοντας για να χτίσω αυτό το σπίτι και αυτή την επιχείρηση, οπότε είναι καταστροφικό».
Τζαμάλ
Το βενζινάδικο, το πλυντήριο αυτοκινήτων και τα διαμερίσματα του Jamal Al Sabouri, που βρίσκονται στο κέντρο της Nabatieh, ήταν το αποκορύφωμα δύο γενεών σκληρής δουλειάς.
«Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα μου πριν από 65 χρόνια και συνεχίστηκε από εμένα και τους γιους μου. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα.
«Ένιωσα ότι όλος ο κόσμος μου είχε καταρρεύσει.
Ο Τζαμάλ, 65 ετών, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της ανοικοδόμησης – το οποίο ξεκίνησε την πρώτη κιόλας ημέρα της εκεχειρίας.
Είπε: «Δεν έχω αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσω αυτό το έργο, αλλά είναι σημαντικό για μένα να ξεκινήσω τουλάχιστον. Εμείς οι Λιβανέζοι είμαστε ανθεκτικοί».
Ο Τζαμάλ επισκέφτηκε ο επόπτης συνδέσμου της κοινότητας της MAG, Rashid Rihan, ο οποίος έχει εργαστεί με τη MAG για 22 χρόνια**, και η αξιωματικός επικοινωνίας της κοινότητας Mireille Melhem, η οποία έχει εργαστεί με τη MAG για πέντε χρόνια.
Ο Ρασίντ είπε: «Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης ήταν εξαιρετικός. Τόσα πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και ζωτικής σημασίας κοινοτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως σχολεία, έχουν καταστραφεί και υποστεί ζημιές.
«Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι συλλέγουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να συνεργαστούμε με το Κέντρο Δράσης Ναρκών του Λιβάνου για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν ασφαλείς αμέσως μετά τη σύγκρουση και να προετοιμαστούν για την εκκαθάριση μη εκρηκτικών πυρομαχικών.
«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές και ότι η κοινότητά μας μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το συντομότερο δυνατό».
Ο Αχμέτ
Ο Ahmed Takish, 87 ετών, έζησε μέσα από συγκρούσεις όλη του τη ζωή.
Εκκένωσε το σπίτι του στη Nabatieh όταν ξέσπασε ο πόλεμος και λέει ότι όταν επέστρεψε, συντετριμμένος είδε την καταστροφή στη γειτονιά του, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής ενός ορόσημου και ιστορικού κτιρίου που ονομάζεται Shaheen House, το οποίο χτίστηκε το 1928 και μόνο ανακαινίστηκε το 2013.
Ο Ahmed είπε: «Όταν επέστρεψα και είδα τη ζημιά έχασα το μυαλό μου. Η γυναίκα μου και εγώ επιστρέψαμε τη δεύτερη μέρα της κατάπαυσης του πυρός με τη βοήθεια των οικογενειών μας. Είμαστε τόσο τυχεροί που το διαμέρισμά μας δεν υπέστη ζημιές, αλλά είναι τόσο λυπηρό να βλέπουμε τον όγκο των καταστροφών γύρω μας.
«Έζησα τόσες πολλές συγκρούσεις και τώρα ελπίζω μόνο σε ειρήνη, αν θέλει ο Θεός».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ