Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τζον Σαρμπάνης για F-16 στην Τουρκία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε διαβεβαιώσεις σχετικά με την ελληνική ασφάλεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Eάν δεν υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής των επιτροπών δεν θα ενέκριναν την πώληση των F-16

Στην επιβεβαίωση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε το Κογκρέσο σχετικά με την ελληνική ασφάλεια στο Αιγαίο και την πώληση των F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτευχθεί στο Βίλνιους, η οποία είναι γνωστή ως το “πακέτο Μενέντεζ”, οι νομοθέτες θα λάμβαναν επιστολή που θα εγγυόταν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναλάβει δράση στη περίπτωση που η Τουρκία χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου νατοϊκού συμμάχου.

Μιλώντας για αυτή την επιστολή στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Δημοκρατικός βουλευτής επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα σύνολο επικοινωνιών και διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους προέδρους των επιτροπών που έχουν τη δικαιοδοσία για την έγκριση μιας τέτοιας πώλησης.

“Νομίζω ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις οι επικεφαλής (των επιτροπών) δεν θα ενέκριναν την πώληση των F-16 και δεν θα έδειχναν δημόσια την άνεση τους με αυτή”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εάν η επιστολή Μπλίνκεν συνιστά όντως μια δικλίδα ασφαλείας για την Ελλάδα, ο βουλευτής Σαρμπάνης εκτίμησε ότι εάν η Τουρκία επιστρέψει στον παλιό κακό εαυτό της, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διαθέτει ισχυρούς μοχλούς πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια που θα εξελίσσεται το πρόγραμμα των F-16.

Όπως εξήγησε, “προφανώς, εάν υπάρξει κάποια πρόκληση, εάν τα F-16 χρησιμοποιούνται με τρόπο που θα ήταν αντίθετος με τις προσδοκίες όλων των πλευρών, τότε θα υπήρχε κάποια επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση αλλά και τον χρόνο της παράδοσης και ούτω καθεξής”.

Ο Τζον Σαρμπάνης δήλωσε λίγο αιφνιδιασμένος από τη δήλωση της υπηρεσιακής υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μιλώντας στο CNN Turk δήλωσε πως οι ΗΠΑ “θα χαρούν να επαναφέρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 αν λυθεί το θέμα των S-400”.

O Αμερικανός βουλευτής εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος, υπογραμμίζοντας “ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πως προχωρούν τα πράγματα με αυτές τις νέες εξελίξεις και μετά ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αργότερα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ο οποίος σημείωσε ότι για την ώρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα.

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας ότι το πρόγραμμα των F-35 για την Τουρκία είναι ασύμβατο με τη χρήση των S-400. Έτσι συνεχίζουμε ακόμη τις διαβουλεύσεις και αν η Τουρκία μπορέσει να επιλύσει τις ανησυχίες μας για το θέμα αυτό, τότε μπορεί να υπάρξει μια κίνηση επιστροφής στο πρόγραμμα F-35, αλλά προς το παρόν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή