Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Πούτιν στην ομιλία του αναφέρθηκε σε τρία σημεία στη χρήση πυρηνικών όπλων

Αφορμή για την εκπόνηση του παρόντος άρθρου αποτέλεσε η ετήσια ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εν λόγω δηλώσεις θεωρήθηκαν απάντηση στις πρότερες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος στις 26 Φεβρουαρίου 2024 είχε αναφέρει ότι –αν και δεν υπάρχει προς το παρόν συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών– το ενδεχόμενο της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Μπορούμε όμως να βασιζόμαστε στις δηλώσεις των εκάστοτε αξιωματούχων; Αν όχι, που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να σχηματίσουμε μία τεκμηριωμένη άποψη και να εκτιμήσουμε ορθολογικά την εξέλιξη της κάθε κατάστασης; Η απάντηση στην προαναφερθείσα ερώτηση είναι τα επίσημα στρατηγικά έγγραφα κάθε κράτους, με κυριότερα όσα σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική κάθε κράτους. Επειδή επίσης κάποιες φορές οι δηλώσεις των ηγετών παρερμηνεύονται ή παραφράζονται, καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για σημαντικά γεγονότα να επισκέπτονται πρωτογενείς πηγές ή αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Όσον αφορά π.χ. τις εν λόγω δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ρώσου Προέδρου, τα τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκε στη χρήση πυρηνικών όπλων είναι τα ακόλουθα:

«[…] Δεν ήμασταν αυτοί που ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Ντονμπάς, αλλά, όπως έχω ήδη πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν, να εξαλείψουμε τον ναζισμό και να εκπληρώσουμε όλους τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και να διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας είναι ασφαλής. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και η δυνατότητα χρήσης τους είναι εξασφαλισμένη. […]»

«[…] Πρόσφατα [οι ΗΠΑ] προέβησαν σε αβάσιμους ισχυρισμούς, ιδίως κατά της Ρωσίας, σχετικά με σχέδια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα. Τέτοιες ψεύτικες αφηγήσεις, και αυτή η ιστορία είναι αναμφισβήτητα ψευδείς, έχουν σχεδιαστεί για να μας εμπλέξουν σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους τους, οι οποίες θα ωφελήσουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. […]»

«[…] Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε και όπλα –ναι, το ξέρουν αυτό, όπως μόλις είπα– ικανά να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα εφευρίσκουν τώρα, τρομοκρατώντας τον κόσμο με την απειλή μιας σύγκρουσης που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, δυνητικά σημαίνει το τέλος του πολιτισμού – δεν το συνειδητοποιούν αυτό; […]»

Το πρώτο συμπέρασμα επομένως στο οποίο καταλήγουμε σύμφωνα με τις προαναφερθείσες δηλώσεις είναι ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά παρά μόνο ως αντίμετρο σε περίπτωση που προηγηθεί αντίστοιχη ενέργεια από τη Δύση. Μπορεί ωστόσο να βασιστεί κάποιος στις διαβεβαιώσεις του Ρώσου Προέδρου περί μη χρήσης πυρηνικών όπλων παρά μόνο ως αντίμετρο, όταν λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία διαβεβαίωνε τους πάντες ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων επρόκειτο για συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις; Για το λόγο αυτό πρέπει –όπως προαναφέρθηκε– να εξεταστεί το περιεχόμενο του πλέον πρόσφατου στρατηγικού εγγράφου της Ρωσίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023, η Ρωσία τονίζει ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, ότι επιθυμεί τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής διεθνούς ασφάλειας στο πλαίσιο της οποίας δίνει προτεραιότητα στη στρατηγική αποτροπή μέσω της χρήσης πυρηνικών όλων και όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ), ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη στρατηγική της ισοτιμία και ειρηνική συνύπαρξη με τις ΗΠΑ η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι οι δύο χώρες αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και ότι –όσο παράλογο και αν φαίνεται– επιδιώκει τη διασφάλιση στρατηγικής σταθερότητας και την εξάλειψη των προϋποθέσεων για την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου, τους κινδύνους χρήσης πυρηνικών και άλλων τύπων ΜΟΚ.

Ομοίως, στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021 αναφέρεται ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, καθώς και ότι η Ρωσία επιδιώκει τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου ικανότητας πυρηνικής αποτροπής, την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας και πυρηνικών όπλων, και –όπως και στο Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής– την εξάλειψη των προϋποθέσεων για την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου και τους κινδύνους χρήσης πυρηνικών.

Σύμφωνα επομένως με τα προαναφερθέντα στρατηγικά έγγραφα συμπεραίνεται ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο ενός πρώτου πλήγματος. Τι προβλέπουν όμως τα αντίστοιχα στρατηγικά έγγραφα των Δυτικών κρατών;

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2022, αναφέρει ότι η πυρηνική αποτροπή παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, ενώ επισημαίνει ότι η λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στην αμερικανική στρατηγική αποτελεί στόχο των ΗΠΑ. Αναφέρει επίσης ότι επειδή η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί όσον αφορά τις συμβατικές στρατιωτικές τις δυνάμεις, αναμένεται να στηριχτεί περισσότερο στη χρήση ή απειλή χρήσης πυρηνικών, σενάριο που δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι ΗΠΑ. Επιπλέον, το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι –αν και η Ρωσία απειλεί άμεσα το διεθνές σύστημα– η Κίνα είναι ο μόνος ανταγωνιστής που έχει την πρόθεση και τη δύναμη να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη.

Αυτό που αναφέρει δε για την Ουκρανία, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει επίπεδα ρεκόρ όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να έχει τα μέσα να αμυνθεί από μόνη της, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο κείμενο ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποστείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία. Ομοίως, το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία, ωστόσο σκοπεύει να συνεχίσει να απαντάει στις ρωσικές απειλές με υπεύθυνο τρόπο διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, και την αποτροπή της κλιμάκωσης.

Όπως και με τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ούτε το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ αναφέρει σε κάποιο σημείο του ότι η Συμμαχία σκοπεύει να αποστείλει δυνάμεις στην Ουκρανία. Όσον αφορά τέλος τη Στρατηγική Πυξίδα –την τελευταία στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ– που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022, αν και σε αυτήν αναφέρεται ότι μέσω της υποστήριξης της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας η ΕΕ επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τονίζεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία μέσω πολιτικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών και υλικοτεχνικών υπηρεσιών.

Επομένως, ούτε η ΕΕ συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά της την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ όσον αφορά τη Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης (EU Rapid Deployment Capacity) των 5.000 στρατιωτών που προβλέπει η Στρατηγική Πυξίδα το κείμενο αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις διάσωσης-εκκένωσης και σε επιχειρήσεις σταθεροποίησης.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στρατηγικά έγγραφα που αναφέραμε και υπό την προϋπόθεση ότι η Δύση δεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι η κύρια λειτουργία που επιτελούν τα πυρηνικά όπλα είναι η αποτροπή, καθώς όποιος τα κατέχει έχει επίγνωση όχι μόνο των άμεσων καταστρεπτικών αποτελεσμάτων που έχουν στον αντίπαλο, αλλά και των έμμεσων καταστρεπτικών αποτελεσμάτων για τον ίδιο, τόσο από ένα επακόλουθο αντίπαλο πυρηνικό πλήγμα όσο και από τις συνέπειες που θα επιφέρουν τα πυρηνικά στο περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

* O Γιώργος Κουκάκης είναι Ανώτερος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, Διεθνολόγος, Κύριος Ερευνητής στο ΚΕΔΙΣΑ, Research Associate στο HERMES Institute of International Affairs, Security and Geoeconomy και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), του παγκόσμιου Δικτύου ΑΛΛΗΛΟΝ, της Mercury Negotiation Academy (MNA) και του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σ.Α.Π.Α.).

liberal.gr

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή