Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Νέα “σελίδα” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις – Και τα Ελληνοτουρκικά στον… λογαριασμό

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι λέει το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τον Στρατηγικό Μηχανισμό 

Τις βάσεις για ένα νέο τοπίο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, μετά από μια περίοδο τουλάχιστον 7 ετών αντιπαραθέσεων, βάζουν οι επισκέψεις του Διοικητή της ΜΙΤ Ι. Καλίν και του ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν στην Ουάσιγκτον και η πραγματοποίηση της συνάντησης του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας. Εξελίξεις που ξεκλείδωσαν μόλις η Τουρκία τελείωσε τον εκβιασμό με την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη συμφωνία για τα F-16.

Το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τον Στρατηγικό Μηχανισμό την Παρασκευή, και περιέχει ένα σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία για διατήρηση της σταθερότητας και της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι και οι Αμερικανοί θέλουν να γυρίσουν σελίδα αποδεχόμενοι τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή από Καύκασο και Μ.Ανατολή μέχρι την Αφρική. Χωρίς πάντως να έχουν εξαλειφθεί τα σημεία διαφωνίας και οι αιτίες πρόκλησης εντάσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας αλλά και στη στενή σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Είναι όμως εμφανές ότι αναζητούν τρόπους για να περιορισθεί η εξάρτηση της χώρας από τη Μόσχα και να δρομολογηθεί η εμπλοκή της σε ένα περιφερειακό σύστημα «απόκρουσης» της επιρροής του Ιράν, όσο κι αν αυτό βεβαίως αποτελεί σχήμα οξύμωρο λόγω της στήριξης του Ερντογάν σε δυο εκ των proxies του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Οι Αμερικανοί προσέφεραν στην Τουρκία τη δομημένη και στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνεργασία των Αμυντικών βιομηχανιών των δυο χωρών αλλά και συνεργασία στην τεχνολογία των Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (SMR)για την παραγωγή ενέργειας, ενώ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν υπάρχουν σαφείς αναφορές στον ρόλο της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη Γάζα όπου κρατήθηκαν ισορροπίες με τα δυο μέρη να τάσσονται υπέρ της διακοπής των συγκρούσεων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της λύσης των Δύο Κρατών, στη Συρία, Μ.Ανατολή και στην Αφρική, στον Νότιο Καύκασο που δεσμεύθηκαν οι δυο ΥΠΕΞ να εργασθούν από κοινού για μια ισορροπημένη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, οι Αμερικανοί καταδίκασαν το PKK, το DHKP-C αλλά και το ISIS που συνιστούν τρομοκρατική απειλή για την Τουρκία.

Όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διαδικασία επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Ελλάδα:

«Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πέμπτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023, στην Αθήνα και της υπογραφής της Διακήρυξης Τουρκίας-Ελλάδας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία».

Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν αυτή τη διαδικασία και εναντιώνονται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή και επιστροφή στην εποχή των εντάσεων.

Βεβαίως, ο κ. Φιντάν ο οποίος ήγειρε θέμα F-35 αντιμετώπισε και πάλι το εμπόδιο των S-400 καθώς η νομοθεσία CAATSA είναι σαφής και δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση εκ μέρους των Αμερικανών να παρακαμφθεί η απόφαση η οποία επέβαλε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει όμως ότι στο Κογκρέσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία παρά την ανακούφιση που ακολούθησε την απόφαση Ερντογάν να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά τη συνάντηση του με μέλη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπεν Γκάρντιν, ο Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ… Μεταφέραμε και τις ανησυχίες μας για τη Συρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δυο θέματα που αποτελούν «κόκκινο πανί»άγια τον Τ. Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον πάντως προσφέρει ένα σημαντικό παράθυρο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και αυτό επισημαίνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν:

«Ως οι δύο μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία των δεσμεύσεών μας, καθώς και της ανανεωμένης, αμφίδρομης αμυντικής εμπορικής σχέσης μας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και την αύξηση της ισχύος της συλλογικής μας ασφάλειας.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν ευκαιρίες για τον μετασχηματισμό της σχέσης ασφάλειας και άμυνας ΗΠΑ – Τουρκίας για να αξιοποιήσουν τις σημαντικές δυνατότητες και την καινοτομία κάθε χώρας για την αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων και ευκαιριών. Υπό αυτό το πρίσμα, ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση ΗΠΑ – Τουρκίας για το Defense Trade Dialogue θα πραγματοποιηθεί το 2024 και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας».

Σύμφωνα με ενημέρωση Αμερικανών αξιωματούχων πριν από τις συναντήσεις με Φιντάν, οι ΗΠΑ προτίθεται να αυξήσουν τις ποσότητες LNG που στέλνουν στην Τουρκία, να ενισχύσουν τη συνεργασία σε πράσινη ενέργεια και να διευκολύνουν την προώθηση των Small Modular Reactors (SMR) (μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες), που θεωρούνται πιο ασφαλείς και πιο ευέλικτοι από τους μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς σαν αυτόν που ολοκληρώνεται στο Ακούγιου και αυτόν που σχεδιάζεται για τη Σινώπη με ρωσική τεχνολογία.

Οι Αμερικανοί θέλουν την Τουρκία να έχει ρόλο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ίδια και την Ευρώπη, και ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μεγάλη εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τη ρωσική πυρηνική τεχνολογία, με δεδομένο ότι το Ακούγιου θα είναι για σειρά ετών υπό τον έλεγχο της ROSATOM.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον δείχνουν ότι προσπαθούν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους και πιθανόν ο κ. Ερντογάν θα ήθελε επιτέλους έστω και στο τέλος της θητείας Μπάιντεν μια πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι στην Άγκυρα μάλλον περιμένουν τις Αμερικανικές εκλογές καθώς ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ θα διαμορφώσει έναν εντελώς διαφορετικό τοπίο και ισορροπίες και στην ευρύτερη περιοχή.

liberal.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή