Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι εξελίξεις στα μέτωπα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σαφείς προειδοποιήσεις της Ρωσίας προς τη Γαλλία: Μην στείλετε στρατιώτες –  Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες

Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τους περισσότερους αναλυτές της Δύσης να ανησυχούν ακόμα και για πλήρη κατάρρευση της αμυντικής γραμμής των Ουκρανών στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης των Ρώσων, η οποία αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι, το ΝΑΤΟ – το οποίο συμπληρώνει σήμερα 4 Απριλίου 75 χρόνια από την ίδρυση του – διαμηνύει πως η Ουκρανία… θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και παράλληλα ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στο Κίεβο για τα επόμενα 5 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, τεράστια ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της Γαλλίας να στείλει εντός του Απριλίου 1.500 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να προειδοποιεί το Παρίσι για τις συνέπειες που θα υπάρξουν, εάν όντως υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.
Πάντως, Αμερικάνοι και Γερμανοί παίρνουν σαφείς αποστάσεις από αυτήν την πιθανή εξέλιξη, διαμηνύοντας μάλιστα πως μια επίθεση των Ρώσων στους Γάλλους σε ουκρανικό έδαφος δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση… ενεργοποίηση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Πλέον γίνεται σε σαφές στους περισσότερους πως όλα θα εξαρτηθούν από το που θα αποφασίσει η Ρωσία να χτυπήσει κατά την επικείμενη επίθεση της το καλοκαίρι, ενδεχομένως να είναι ένα μαζικό χτύπημα από το Kharkiv μέχρι το Sumy στο Βορρά μέχρι την Οδησσό στο Νότο, περιοχές τις οποίες στοχεύει με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες.

Edward Luttwak (State Department): Ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό, διαφορετικά θα καταρρεύσει το μέτωπο

Τη δραματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο επιβεβαιώνουν πλέον καθημερινά κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι.

Σε άρθρο του στο Unherd o σύμβουλος του State Department Edward Luttwak επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει σύντομα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν δεν θέλει να αποδεχθεί μια «καταστροφική ήττα» από τη Ρωσία.
«Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, όπως και άλλα σκανδιναβικά κράτη, προετοιμάζονται στα κρυφά προκειμένου να στείλουν στρατεύματα, τόσο μικρές ειδικές μονάδες ελίτ όσο και προσωπικό υποστήριξης και logistics, τα οποία όμως θα παραμείνουν μακριά από την πρώτη γραμμή» λέει o Luttak, αναφέροντας πως οι τελευταίοι – δηλαδή το προσωπικό υποστήριξης και logistics – θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν Ουκρανούς έτσι ώστε αυτοί να σταλούν στο μέτωπο.
Επιπλέον, δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνδράμουν αναλαμβάνοντας αυτοί τις εργασίες ανάκτησης και επισκευής του κατεστραμμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, αποδεσμεύοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σημαντικό αριθμό Ουκρανών στρατιωτών, ενώ θα μπορούσαν επίσης να αναλάβουν το τεχνικό μέρος των υφιστάμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων.
«Αυτοί οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην δουν ποτέ μάχη, αλλά δεν χρειάζεται να το πράξουν προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αξιοποιήσει στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της» επισημαίνει ο Luttwak.
Όπως λέει με την επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν να πλησιάζει, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράσχουν περισσότερα στρατεύματα από τους ήδη 40.000 στρατιώτες που βρίσκονται στην Ευρώπη.
«Ως εκ τούτου, μια σημαντική απόφαση εναπόκειται για τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά για τα πιο πολυπληθή: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει αρκετά στρατεύματα, η Ρωσία θα υπερισχύσει στο πεδίο της μάχης, και ακόμα και εάν η διπλωματία επέμβει με επιτυχία, η ρωσική στρατιωτική δύναμη θα έχει επιστρέψει νικηφόρα στην κεντρική Ευρώπη» τονίζει ο Luttwak.
«Σε αυτήν την περίπτωση, η Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, είτε τους αρέσει είτε όχι, αρχίζοντας με την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Ενδεχομένως, υπό αυτές τις περιστάσεις, να γίνουμε μάρτυρες μιας «έκρηξης» της πυρηνικής νοσταλγίας, η οποία θα υπενθυμίζει την ανόητη ψευδαίσθηση ότι τα αποκαλυπτικά όπλα, μπορεί να είναι αρκετά για να διατηρήσουν την ειρήνη» λέει ο σύμβουλος του State Department.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εργαλείο του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, στόχος η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει τη Ρωσία στόχο της επιθετικής του πολιτικής και για αυτό χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως αντιρωσικό εργαλείο υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι οι στρατιωτικές προμήθειες της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και όχι σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, η Zakharova τονίζει ότι αυτή είναι η επιβεβαίωση της «αντιρωσικής φύσης της Συμμαχίας».
«Δεύτερο, αυτό επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο.
Οι δηλώσεις του Stoltenberg αποτελούν μια απόδειξη αυτών των θέσεων, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και καιρό και τις οποίες απέρριπτε το ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα επιθετικό μπλοκ, που στρέφεται εναντίον της χώρας μας.
Υπάρχουν και άλλες χώρες – στόχοι, αλλά η χώρα μας είναι ο πρώτος τους στόχος» αναφέρει η Zakharova, επισημαίνοντας πως το Φόρουμ ΝΑΤΟ – Ουκρανίας είναι το μόνο που κατάφερε να πάρει το Κίεβο ως αντάλλαγμα για την καταστροφή της Ουκρανίας σε αυτή την αντιρωσική φρενίτιδα.
Σύμφωνα με τη Zakharova, «το ΝΑΤΟ ήθελε να προκαλέσει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε την καταστροφή της Ουκρανίας» ενώ όπως είπε, το «επιθετικό αυτό μπλοκ, που δημιουργήθηκε από τους Αγγλοσάξονες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ, και ουσιαστικά με στόχο τη διατήρηση της ηγεμονίας της Δύσης υπό την αμερικανική ηγεσία, συνεχίζει να είναι ένα όργανο για τη διασφάλιση των συμφερόντων κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών».

Jeffrey Sachs (Columbia University): Εάν οι ΗΠΑ δώσουν τα 60 δις, η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δώσουν το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα μετρά όχι μόνο τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες αλλά και σε εδάφη υποστηρίζει ο Αμερικάνος οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sachs.
«Το πακέτο αυτό θα οδηγήσει στον θάνατο δεκάδων ή ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών.
Επιπρόσθετα, η Ουκρανία θα χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη, επειδή η Ρωσία θα συνεχίσει να προελαύνει μέχρι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όσο περισσότερο καθυστερούμε τις διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερα θα χάνει η Ουκρανία» λέει ο Sachs, επισημαίνοντας πως οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτήν την εξέλιξη, είναι οι Αμερικάνοι κατασκευαστές όπλων, καθώς οι Ουκρανοί θα αρχίσουν να χάνουν πόλεις.
Σημειώνεται πως το τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εντός του 2024 παραδόθηκε μόνο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Η Δύση να εγκαταλείψει την αυταπάτη της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας

Έκκληση στη Δύση να εγκαταλείψει τις αυταπάτες για την πρόκληση στρατηγικής ήττας της Ρωσίας προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας απευθύνει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov.
«Ό,τι συμβαίνει τώρα είναι αποκλειστική επιλογή της Δύσης, η οποία πάτησε τις βασικές αρχές της διπλωματίας, την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για πολλά χρόνια» τονίζει ο Antonov, ο οποίος επισημαίνει ότι «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι πρώην εταίροι μας θα πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες για την πιθανότητα να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να μάθουν να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα άλλων κρατών».
Η δήλωση αυτή του Ρώσου διπλωμάτη έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά εάν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούν οι Αμερικάνοι να μας δίνουν συμβουλές» σημείωσε ο Antonov, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σπιθαμή από την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων.
«Οι ΗΠΑ πρέπει σταματήσουν να λένε ψέματα στον εαυτό τους και στους άλλους.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι δεν ήταν η χώρα μας που προώθησε τη στρατιωτική της μηχανή στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ξεκίνησε αμέτρητες κυρώσεις, ποντάροντας στην κατάρρευση της Ρωσίας.
Δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε τις μαζικές απελάσεις διπλωματών και κατασχέσαμε διπλωματική περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Antonov.

Προειδοποιήσεις Shoigu στη Γαλλία

Σαφείς προειδοποιήσεις στον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Sebastien Lecornu να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την αποστολή 1.500 Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Όπως είπε ο Shoigu στον Γάλλο ομόλογό του, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και συνέπειες στη Γαλλία.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει μια δύναμη 1.500 στρατιωτών στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως αυτοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του μετώπου.

Γαλλία: Καμία ετοιμότητα για διάλογο

Μάλιστα η ρωσική πλευρά υποστήριξε πως Shoigu και Lecornu εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για διάλογο σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, με το Παρίσι ωστόσο να διαψεύδει ότι η Γαλλία εξέφρασε προθυμία για διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, ο Shoigu ανέφερε στον Lecornu ότι είναι «έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο για την Ουκρανία», αλλά «η Γαλλία ούτε αποδέχτηκε ούτε πρότεινε τίποτα» για αυτό το θέμα, διευκρίνισε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού.

Πρόταση Stoltenberg (ΝΑΤΟ) για 100 δις στην Ουκρανία σε 5 χρόνια – Συνεδρίαση ΝΑΤΟ – Ουκρανίας

Για συνεχή αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Stoltenberg πρότεινε η βοήθεια αυτή να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.
«Εκατό δισεκατομμύρια για 5 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά είναι μια μικρή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσει η Ουκρανία.
Διαφορετικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε, πιστέψτε με, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πώς θα βρούμε αυτά τα 100 δις για 5 χρόνια.
Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα περιλάμβανε διμερείς συνεισφορές προς την Ουκρανία που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές από τον καθένα» τόνισε ο Stoltenberg.
Όπως είπε η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ και για αυτό το λόγο και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων της.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ» είπε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία.
«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
«Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν» επισήμανε ο Stoltenberg.
Σημειώνεται πως συνέρχονται για δεύτερη ημέρα σήμερα 4/4 οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Dmytro Kuleba.

Grushko (Ρωσία): Η γραμμή Ρωσίας – ΝΑΤΟ λειτουργεί τεχνικά… αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε

Η ανοιχτή γραμμή Ρωσίας – ΝΑΤΟ λειτουργεί από τεχνικής άποψης, αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε υποστήριξε ο Alexander Grushko, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Όσον αφορά την ανοιχτή γραμμή, στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεση επικοινωνία.
Αλλά τι θα μπορούσαμε να πούμε με τις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο Grushko

Politico: Άχρηστα…. τώρα τα F-16 για τους Ουκρανούς

Τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν είναι τόσο απαραίτητα αυτή τη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico επικαλούμενο αξιωματικούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Συχνά απλά δεν λαμβάνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.
Έρχονται όταν δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα.
Κάθε όπλο έχει τον χρόνο του.
Τα F-16 χρειάζονταν το 2023, αλλά το 2024 δεν θα είναι κατάλληλα» ανέφερε στο Politico ένας Ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Ρώσοι είναι πλέον έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν, εφόσον αυτά εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης.
Όπως υποστηρίζουν, οι Ρώσοι υπολογίζουν τις πλεονεκτικές θέσεις για την ανάπτυξη συστημάτων S-400 προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την περιοχή πιθανής καταστροφής των μαχητικών και να τα κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πρώτη γραμμή και τους κόμβους επιμελητείας.
Οι Ουκρανοί αξιωματικοί περιγράφουν μια πολύ δύσκολη για αυτούς κατάσταση στο μέτωπο, με το Politico να επισημαίνει τα λόγια του Αμερικάνου επιχειρηματία Elon Musk ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να πάρει την Οδησσό και να αποκόψει την Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Άλλωστε κάτι αντίστοιχο είπε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky αναφέροντας πως εάν δεν εγκριθεί άμεσα η βοήθεια των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, τότε οι Ουκρανοί θα υποχωρούν και θα αποσύρονται από εδάφη έστω και με μικρά βήματα, προειδοποιώντας πως ακόμα και μεγάλες πόλεις θα κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων.

Tucker Carlson (Αμερικάνος δημοσιογράφος): Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία… χωρίς να μας πει κανείς γιατί

Η κυβέρνηση Biden έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να διεξαγάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσίας υποστήριξε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Tucker Carlson, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για τη συνέντευξη που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Από τη στιγμή που ο Biden έγινε πρόεδρος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, κανείς δεν εξήγησε πραγματικά τον σκοπό αυτού του πολέμου.
Κανείς δεν μας είπε γιατί το κάναμε αυτό» τόνισε ο Carlson, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση.
«Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα.
Έχει 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους και περισσότερη βιομηχανική ικανότητα, αυτό το γνωρίζουν όλοι σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν πολύ καθαρά.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εκτός των ΗΠΑ που να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να νικήσει τη Ρωσία» υποστήριξε ο Carlson.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αν και το κύριο βάρος τους πέφτει στο Chasov Yar, όπου οι Ουκρανοί δέχονται μεγάλες πιέσεις.
Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι προχώρησαν στα περίχωρα του Chasov Yar ενώ προχώρησαν δυτικά του Tonenkoye.
Προέλαση καταγράφηκε και στην Novomikhailovka ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Urozhayno.
Το τελευταίο 24ωρο, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στις περιοχές Sumy, Cherkassy και Khmelnitsk ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν για ακόμα μια φορά περιοχές στη ρωσική επαρχία Belgorod.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις της 60ης Μηχανοποιημένης, 95ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της AFU κοντά στο Terny, ενώ  οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν 164 ουκρανικά drones στη διάρκεια του 24ωρου.
44_12.jpg
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Tonenke και έφτασαν στα περίχωρα του Umanske , ενώ προέλασαν στα νότια του Berdychi και έκοψαν το χωριό από τη Semenovka.
Έως και 305 στρατιωτικοί, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα M777, ένα D-20, δύο οβίδες D-30, ένα σύστημα Gvozdika καταστράφηκαν στην περιοχή της Avdiivka.
5555_2.jpg
Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ελικόπτερο AFU Mi-24 κοντά στο Chasοv Yar, ενώ δυνάμεις του έφτασαν στην περιοχή Kanal που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Chasov Yar.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Klescheevka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στην Bogdanovka ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Andreevka και στο Kurdyumovka.
77777.jpg

www.bankingnews.gr

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή