Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Συνεχής ανάπτυξη στις πολύπλευρες σχέσεις Αρμενίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προσέγγιση των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλη σημασία, καθώς η ΕΕ είναι το κέντρο με το οποίο η συνεργασία έχει μακρά ιστορία και πρόσφατα οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις βαθαίνουν όλο και περισσότερο, γεγονός που εξαρτάται από διάφορες περιστάσεις.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αναλυτής Εμίλ Ορντουχανιάν σε συνέντευξή του στο “Armenpress”, υπονοώντας τις πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα.

“Ο πρώτος παράγοντας είναι η άνοδος των δημοκρατικών προτύπων στην Αρμενία τα τελευταία έξι χρόνια, η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θεωρεί τη χώρα μας ως ένα δημοκρατικό κράτος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μοιράζεται κοινά πολιτικά και οικονομικά προγράμματα με μεγάλη επιτυχία. Και ο δεύτερος παράγοντας οφείλεται στην υποστήριξη και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που παρείχε η ΕΕ σε διάφορα επίπεδα μετά τον πόλεμο του 2020, είτε με τη μορφή δικαστικού έργου είτε με τη μορφή πολιτικών δηλώσεων που αποσκοπούν στην επίλυση της αρμενο-αζερικής σύγκρουσης, προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των μερών. Με άλλα λόγια, η ΕΕ έχει δείξει ότι αναγνωρίζει την Αρμενία ως κυρίαρχο κράτος, με απόλυτο σεβασμό προς την εδαφική της ακεραιότητα”, δήλωσε ο Ορντουχανιάν.

Πρόσθεσε ότι για να επιβεβαιωθούν τα προαναφερθέντα, αξίζει να αναφερθούμε στις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής αποστολής παρατηρητών στην Αρμενία, η οποία λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο εδώ και πολύ καιρό και έχει προοπτική να επεκταθεί. Δείχνει ότι υπάρχουν κοινές αξίες, και είναι ένα περιβάλλον που κοινοποιεί ευρέως τα προβλήματα ασφάλειας της Αρμενίας και κάνει την ΕΕ να δεσμευτεί να βοηθήσει τη χώρα μας.

“Εδώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ήπια μέσα, δεν υπάρχει σκληρή ρητορική και ταυτόχρονα πρόκειται για μια συμφωνημένη ατζέντα. Η τριμερής συνάντηση στις 5 Απριλίου, εκτός από την επίσημη διαφοροποίηση της πολιτικής, θα προσφέρει στην Αρμενία και ευκαιρίες για οικονομική διαφοροποίηση. Η Γαλλία, ένα από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, συμμετέχει ήδη ενεργά στην αμυντική διαφοροποίηση της Αρμενίας με την προμήθεια όπλων, γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντική προϋπόθεση για να κατανοήσουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει σταδιακά αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Αρμενίας. Εάν οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο στενές, οι αμοιβαίες δεσμεύσεις γίνονται πολύ πιο ρεαλιστικές”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ορντουχανιάν, η διαδικασία οριοθέτησης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την τετραμερή διακήρυξη και τη διακήρυξη της Άλμα-Άτα, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, ιδίως δεδομένου ότι στην τετραμερή διακήρυξη της Πράγας το έδαφος των κρατών προσδιορίζεται επίσης σε συγκεκριμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι κυρίαρχες πολιτικές αποφάσεις της Αρμενίας δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με την οποία έχουμε φιλικές σχέσεις, πολύ σημαντικά στρατηγικά σύνορα και αναπτυσσόμενη οικονομική συνεργασία. Η Αρμενία συνδέει την οικονομική της ανάπτυξη και διαφοροποίηση όχι μόνο με τη Δύση, αλλά και με την Ανατολή. Αυτό αποδεικνύεται από ένα σημαντικό έργο με την Ινδία, στο οποίο το Ιράν διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο. Ούτε ένα βήμα της Αρμενίας δεν στρέφεται κατά τρίτης χώρας, και νομίζω ότι το Ιράν είναι επίσης συγκαταλέγεται σε αυτό. Εάν η Αρμενία ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα ανοίξει πόρτες και για τη γειτονική χώρα και θα καταστεί δυνατή η δρομολόγηση των οδών εφοδιασμού Ινδία-Ιράν-Αρμενία και Περσικός Κόλπος-Μαύρη Θάλασσα με τη δική της υποδομή”, τόνισε ο αναλυτής.

Μιλώντας για τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ, σημείωσε ότι η Αρμενία είναι μέλος της ΕΑΕΕ και εδώ και έντεκα χρόνια η οικονομία μας έχει προσαρμοστεί στις οικονομίες των χωρών εταίρων, στα υφιστάμενα πρότυπα και τις απαιτήσεις αυτής της δομής. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, οι οικονομικές οντότητες της Αρμενίας προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους με τα πρότυπα της ΕΑΕΕ και να τα πωλούν στις τοπικές αγορές, ωστόσο, προς το παρόν, τα αρμενικά προϊόντα διατίθενται επίσης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον Ορντουκανιάν, το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας με τις χώρες της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχουν προβλήματα λόγω της ανεπίλυτης σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα εξαιρετικά πιθανό δυναμικό μετανάστευσης προς τις σταθερά ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

“Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να δει την εν λόγω σύγκρουση να επιλύεται το συντομότερο δυνατό στη βάση αμοιβαία αναγνωρισμένων και αποδεκτών αρχών. Μετά την υπογραφή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συνθήκης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Αρμένιους πολίτες θα γίνει πολύ πιο ρεαλιστική”, κατέληξε ο αναλυτής.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή