Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη για τη στάση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου: “Η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη…”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με την Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου

Παραδέχτηκε ότι υπέκυψε σε «διεθνείς πιέσεις» και δικαιολόγησε τη θετική εισήγησή της λέγοντας ότι το Κόσοβο έχει ενσωματώσει πλήρως τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό!

 Επειτα από ανεξήγητη σιγή 10 ημερών, η Ντόρα Μπακογιάννη εδέησε να απολογηθεί για την απαράδεκτη τοποθέτησή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Και προτίμησε γι’ αυτή την «απολογία» να απευθυνθεί όχι στα ελληνικά, αλλά στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, που ευλόγως είχαν διατυπώσει ερωτήματα για τη στάση της, διαβεβαιώνοντας ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επηρεάζει την προοπτική αναγνώρισης των Κατεχόμενων, δεδομένου ότι «πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις»…

Η κυρία Μπακογιάννη, με το γνωστό αναίσχυντο ύφος, στην ουσία ομολόγησε ότι υπέκυψε σε πιέσεις και άλλαξε την εισήγησή της, γνωμοδοτώντας θετικά για την ένταξη του υβριδικού, υπό αλβανικό έλεγχο, κρατιδίου σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. «Η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη, γιατί το Κόσοβο έχει από νομικής πλευράς ενστερνιστεί πλήρως όλο τον νομικό πολιτισμό της Ε.Ε.» (!) είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενη ουσιαστικά τις κατηγορίες των Σέρβων περί ξένου υποβολέα, που της υπαγόρευσε την αλλαγή στάσης.

Ανω ποταμών

Ο ισχυρισμός ειδικότερα ότι το Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο, κατά την κυρία Μπακογιάννη) έχει ενστερνιστεί -και, μάλιστα, πλήρως- τον… ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό είναι άνω ποταμών, καθώς το κρατίδιο θεωρείται, μεταξύ άλλων, κέντρο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και κοιτίδα των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ου-Τσε-Κα, που εγκλημάτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εξακολουθούν να καταδιώκουν τη σερβική μειονότητα στην περιοχή.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Αλμπιν Κούρτι, από κοινού με άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος, είχε στο παρελθόν ποζάρει περιχαρής με χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνουν και τμήμα της ελληνικής επικράτειας μέχρι την Πρέβεζα, οπότε προκαλεί πρόσθετη έκπληξη η θετική γνωμοδότηση της κυρίας Μπακογιάννη μαζί με όλες τις «φανφάρες» περί συμμόρφωσης στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τις αθλιότητες για το Κοσσυφοπέδιο η Ντόρα Μπακογιάννη διάνθισε με κολακείες και διαβεβαιώσεις προς την κυπριακή πλευρά, καθώς έσπευσε στη Λευκωσία επικεφαλής κλιμακίου μελών της ελληνικής αντιπροσωπίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι δηλώσεις της έγιναν πριν από τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία όμως δεν φάνηκε να πείθεται από τις δικαιολογίες της κυρίας Μπακογιάννη και δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα λεπτό, καθώς η κυρία Μπακογιάννη επιχείρησε να προεξοφλήσει και τη στάση της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι δύο αντιπροσωπίες (ελληνική και κυπριακή) πορεύονται μαζί. Ομως, πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ήρθε πρώτη φορά το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κύπρος είχε καταψηφίσει και η Ελλάδα απείχε.

Μένει να δούμε αν και η κυπριακή στάση έχει πλέον αλλάξει, με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται να συντονίζεται όλο και περισσότερο με την «ευρωπαϊκή πολιτική» του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Πρωτοφανής ομολογία Ντόρας για τη «μαχαιριά» στους Σέρβους

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή