Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν προσεγγίζει τη Σ. Αραβία, με στόχο την τριμερή με Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρίσιμης σημασίας μια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Σ. Αραβίας

Του Andreas Kluth

Αν η τελευταία ιδέα του Λευκού Οίκου πετύχει, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τον κύκλο της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε λιγότερο από ένα χρόνο, με μια ειρωνική τροπή. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg, βρίσκονται και πάλι κοντά σε μια ιστορική συμφωνία. Αλλά ενώ η πρώτη της εκδοχή είχε ως στόχο μια τριμερή συμφωνία με το Ισραήλ για την απομόνωση του Ιράν, αυτή η εκδοχή θα έχει ως στόχο εξίσου την πίεση στο Ισραήλ.

Ακολουθεί το σχέδιο στο οποίο οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ κατέληγαν πριν η Χαμάς επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου: Οι Σαουδάραβες θα έκαναν ειρήνη με το Ισραήλ και θα εγκατέλειπαν τους στενότερους δεσμούς με την Κίνα. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα προσέφεραν στους Σαουδάραβες εγγυήσεις ασφαλείας, περισσότερα όπλα και μη στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία. Το Ισραήλ έπρεπε μόνο να υποσχεθεί αόριστα ότι θα βελτίωνε τη μοίρα των Παλαιστινίων. Και οι τρεις θα επωφελούνταν από την απομόνωση και τον περιορισμό του κοινού τους αντιπάλου, του Ιράν.

Αυτή η τριμερής συμφωνία θα είχε αναδιαμορφώσει τη δυναμική της περιοχής τόσο θεμελιωδώς, που η διατάραξή της ήταν ένα από τα κίνητρα για τη Χαμάς, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, να διαπράξει τις φρικιαστικές φρικαλεότητες που διέπραξε. Είτε οι μουλάδες στην Τεχεράνη είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων είτε όχι, η 7η Οκτωβρίου φάνηκε σίγουρα να θάβει τη συμφωνία με το Ριάντ.

Στη συνέχεια, το δράμα των Παλαιστινίων πήρε και πάλι προτεραιότητα στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική, όπως και στην εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν. Η στρατιωτική απάντηση που διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κόστισε ή κατέστρεψε τόσες πολλές ζωές στη Λωρίδα της Γάζας, που η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ έγινε και πάλι δύσκολη.

Το Ιράν, από την πλευρά του, βλέπει την παγκόσμια κοινή γνώμη να στρέφεται κατά του Ισραήλ και κατ’ επέκταση κατά των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν φαίνεται όλο και πιο αδύναμος καθώς προσπαθούσε και απέτυχε να συγκρατήσει τους βομβαρδισμούς του Νετανιάχου. Σε περίπου μια εβδομάδα, τα πλοία που θα αποπλέουν από την Κύπρο θα αρχίσουν να ξεφορτώνουν κάποια τρόφιμα και φάρμακα σε μια νέα προβλήτα που έχτισαν οι ΗΠΑ στην ακτογραμμή της Γάζας – αυτή η προβλήτα κινδυνεύει τώρα να συμβολίζει την ανεπαρκή αντίδραση της υπερδύναμης σε σχέση με την κλίμακα της κατάστασης. Επανελειμμένως, ο Νετανιάχου έχει σνομπάρει τον Μπάιντεν, κάνοντας τον πρόεδρο να φαίνεται αδύναμος την ώρα που προσπαθεί να επανεκλεγεί.

Οι μουλάδες, εν τω μεταξύ, επέτρεψαν στους πληρεξουσίους τους, από την Υεμένη μέχρι τον Λίβανο και το Ιράκ, να πλήξουν αμερικανικούς στόχους στην περιοχή. Και το Ιράν εκτόξευσε ακόμη και το πρώτο άμεσο μπαράζ πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ. Αλλά η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση με τον Μπάιντεν. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έδειχναν ήδη να χάνουν την παγκόσμια αξιοπιστία τους, ακόμη και όταν η Κίνα και η Ρωσία παρατάσσονταν πίσω από το Ιράν.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η απάντηση του Μπάιντεν, ή η απόπειρα απάντησης. Θα μπορούσε να αναστήσει το σύμφωνο μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να δίνουν στους Σαουδάραβες εγγυήσεις ασφαλείας, όπλα και άλλα- οι Σαουδάραβες με τη σειρά τους θα αποστασιοποιούνταν οικονομικά και τεχνολογικά από την Κίνα- και μαζί θα απομόνωναν και πάλι και θα περιόριζαν το Ιράν.

Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ο ρόλος του Ισραήλ. Αντί να το συμπεριλάβουν από την αρχή, ο Μπάιντεν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα σφραγίσουν πρώτα τη δική τους συμφωνία και στη συνέχεια θα καλέσουν τον Νετανιάχου να συμμετάσχει – ή όχι. Για να συμπεριληφθεί, ο Νετανιάχου θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να δεσμευτεί σε μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους, στην οποία αντιτίθεται το υπουργικό του συμβούλιο. Σε αντάλλαγμα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα έκανε ειρήνη με το Ισραήλ, δίνοντας στον Νετανιάχου κάτι για να καυχιέται.

Αυτό θα είναι δύσκολο να πωληθεί στο Ισραήλ. Ακόμα και όταν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με τη Χαμάς για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο και μια κατάπαυση του πυρός φαίνεται κοντά, ο Νετανιάχου έχει αντ’ αυτού προειδοποιήσει ότι θα διατάξει εισβολή στη Ράφα, όπου συνωστίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Γάζα, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αποκαλέσει μια τέτοια επίθεση στη Ράφα κόκκινη γραμμή. Ένας από τους ακροδεξιούς υπουργούς του Νετανιάχου, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, έχει ζητήσει ακόμη και την “ολοκληρωτική καταστροφή” της Ράφα και άλλων πόλεων, επιμένοντας ότι “δεν υπάρχουν μισές δουλειές”.

Οποιαδήποτε άλλα πράγματα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το κύριο σχέδιο του Μπάιντεν. Οι Ιρανοί μουλάδες θα μπορούσαν να πανικοβληθούν και να ξεκινήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο, ή η Γερουσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντισταθεί στην υπογραφή εγγυήσεων ασφαλείας προς το Ριάντ.

Αλλά η προοπτική ενός συμφώνου ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να φέρει ένα ισχυρό στρατηγικό δίλημα στον Νετανιάχου ή σε οποιονδήποτε Ισραηλινό ηγέτη: Μείνετε έξω από τη συμφωνία -με την εισβολή στη Ράφα και την απόρριψη της λύσης των δύο κρατών- και το Ισραήλ θα απομονωθεί, ενώ η Ουάσινγκτον και οι Άραβες σύμμαχοί της θα επικεντρώσουν εκ νέου τις συνδυασμένες ενέργειές τους εναντίον του Ιράν. Προσχωρήστε στη συμφωνία, και το Ισραήλ θα γίνει μέρος μιας νέας περιφερειακής αρχιτεκτονικής που θα περιορίσει το Ιράν, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσει ένα παλαιστινιακό κράτος και θα παρέχει πραγματική ασφάλεια για το Ισραήλ. Ο Μπάιντεν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα πρέπει να συνεχίσουν το σχέδιό τους και ο Νετανιάχου θα πρέπει να είναι ευγνώμων.

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Σε παρακμή τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν

Τυφλοί οι Αμερικανοί! Δεν βλέπουν τα τρωτά σημεία του Ιράν. Πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ό,τι είναι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν*, Middle East Forum

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν είναι τα παλαιότερα στη Μέση Ανατολή. Το 1901, ο Αυστραλός William Knox D’Arcy κέρδισε μια παραχώρηση για αυτό που μέσα σε μια δεκαετία θα γινόταν η Anglo-Persian Oil Company. Καθώς η Περσία άλλαξε το όνομά της σε Ιράν το 1935, το ίδιο έκανε και η εταιρεία, πρώτα σε Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και στη συνέχεια, καθώς μεγάλωνε πέρα ​​από το Ιράν, μετονομάστηκε σε British Petroleum.

Το κρατικό μυστικό

Η παραγωγή κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1970. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε πολιτικό χάος και ακολούθησαν δεκαετίες κακοδιαχείρισης στα… χωράφια του Ιράν. Η παραγωγή ορισμένων χωραφιών μειώνεται τώρα κατά 8 έως 12 τοις εκατό ετησίως. Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου. Η εξάρτηση του Ιράν από την εισαγόμενη βενζίνη είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι απειλές του να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι υπερβολικές. Όχι μόνο δεν μπορούν στρατιωτικά, αλλά οποιοδήποτε κλείσιμο θα έβλαπτε δυσανάλογα το Ιράν επειδή η Κίνα και άλλοι πελάτες θα μπορούσαν εύκολα να αγοράσουν πετρέλαιο από άλλες αγορές.

Η Κίνα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να το κάνει ούτως ή άλλως. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου ανάπτυξης για τις νανο- και μικρο-τεχνολογίες, περισσότερο γνωστό ως Συμβούλιο Καινοτομίας Νανο-Τεχνολογίας του Ιράν. Ενώ η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει τα αληθινά στατιστικά στοιχεία για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ως κρατικό μυστικό, αυτό το σημείωμα προφανώς δεν έφτασε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς στο κέντρο. Καμαρώνοντας για την παραγωγή νανοκαταλυτών που βοηθούν στη διάσπαση του αργού και στην αύξηση της απόδοσης σε πιο πολύτιμα παραπροϊόντα, ο νέος οργανισμός ανέφερε ότι ο νανοκαταλύτης του μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να σταματήσει τις σπείρες θανάτου στα χωράφια του. Σήμερα, το Ιράν παράγει ελαφρώς πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ελπίζει ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια μέσα σε πέντε χρόνια.

Προς το παρόν, για την επίτευξη αυτού του αριθμού, λέει το κέντρο νανοτεχνολογίας, θα απαιτούσε τη γεώτρηση 2.000 νέων γεωτρήσεων. Αναφέρει επίσης ότι κάθε νέο πηγάδι χρειάζεται 200 ​​ημέρες για να σκάψει και να τεθεί σε λειτουργία. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση της εξόρυξης από λειτουργικά πηγάδια, η οποία απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία», ανακοίνωσε το κέντρο, προσθέτοντας, «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και, κατά συνέπεια, η έλλειψη προμήθειας καταλυτών που απαιτούνται από διυλιστήρια και πετροχημικά από το εξωτερικό, προκάλεσε επίσης την ιεράρχηση της στήριξης» για νέους καταλύτες.

Τυφλοί οι Αμερικανοί μπροστά στα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος

Αυξάνονται τώρα οι εικασίες ότι, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θα αντεπιτεθούν. Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν τροφοδοτεί την οικονομία του, η στόχευση της βιομηχανίας φαίνεται πιθανή. Ορισμένα σημεία πνιγμού (choke points) είναι προφανή. Το Ιράν εξάγει το 90 τοις εκατό του πετρελαίου του μέσω ενός μόνο σημείου: του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Kharg . Ωστόσο, με τόσα πολλά πεδία σε παρακμή, η ικανότητα του Ιράν να παράγει ή να εισάγει νανοκαταλύτες μπορεί να είναι μια δεύτερη επιλογή, όπως και η βιομηχανική ζώνη Asaluyeh όπου συγκεντρώνονται τόσο μεγάλο μέρος των βιομηχανιών πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν.

Σε όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν τυφλοί ή αρνούνται να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος και αντ’ αυτού αρπάξουν την ήττα από τα σαγόνια της νίκης πλημμυρίζοντας το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με μετρητά. Αυτή η δυναμική έχει φέρει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα πολέμου και την Ισλαμική Δημοκρατία στα πρόθυρα της έκρηξης πυρηνικών όπλων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση παραχωρεί συνεχώς στην Τεχεράνη είναι, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ότι είναι. Οι αχίλλειες φτέρνες υπάρχουν. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Τρώα Πρίγκιπα Πάρη και θα ρίξει το μοιραίο βέλος.

Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum

 

*Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Ιράν και την Τουρκία. Η καριέρα του περιλαμβάνει χρόνο ως αξιωματούχος του Πενταγώνου, με εμπειρίες πεδίου στο Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ρούμπιν έχει επίσης συνεισφέρει στη στρατιωτική εκπαίδευση, διδάσκοντας μονάδες Πολεμικού Ναυτικού και Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις και την τρομοκρατία. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές βασικές εκδόσεις, όπως το «Dancing with the Devil» και το «Eternal Iran». Ο Ρούμπιν απέκτησε το διδακτορικό του και μεταπτυχιακό στην ιστορία και πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή