Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Financial Post: Η Κίνα πάτησε το κουμπί πανικού της Ουάσινγκτον! Αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο – Πλημμυρίζει τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ντάμπινγκ κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου στην αμερικανική αγορά. Ο Μπλίνκεν σε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Κίνας,  εξέφρασε «ανησυχίες» για τις εμπορικές πολιτικές και τις μη οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου – Προβληματισμός για την κινεζική υπερπαραγωγή και την πλημμύρα της αμερικανικής αγοράς με προϊόντα υψηλής επιδότησης – Πρόταση Μπάιντεν για τριπλασιασμό των δασμών στην προμήθεια αυτών των προϊόντων από την Κίνα.

Καθώς η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν θα μειωθεί σύντομα, είναι στους εμπορικούς και οικονομικούς τομείς όπου οι δραστηριότητες του Πεκίνου φαίνεται να έχουν πατήσει περαιτέρω το κουμπί πανικού στην Ουάσιγκτον, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά την επίσκεψή του στις 24-26 Απριλίου στην ασιατική χώρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ντάμπινγκ* κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου στην αμερικανική αγορά.

*To Ντάμπινγκ (αγγλ.: Dumping), ή αλλιώς “πώληση με ζημία”ή αλλιώς “αθέμιτος ανταγωνισμός” αναφέρεται στην πρακτική της πώλησης προϊόντων κάτω από την κανονική τιμή της αγοράς ή σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας επιχείρησης σε μια αγορά. Η λέξη χρησιμοποιείται γενικά μόνο στο πλαίσιο των νόμων του διεθνούς εμπορίου, όπου ντάμπινγκ ορίζεται ως η πρακτική σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία ορίζει χαμηλότερη τιμή για τα εξαγώμενα εμπορεύματα από ό,τι το κόστος παραγωγής των εκάστοτε προϊόντων στην χώρα που εισάγει, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό στην τοπική αγορά. Ο όρος έχει ξεκάθαρα αρνητική χροιά, αλλά οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς βλέπουν την πώληση με ζημία ως κάτι ωφέλιμο για τους καταναλωτές και πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί προστατευτισμού έχουν πιο αρνητικές συνέπειες συγκριτικά. Συνδικαλιστές και άλλοι υπέρμαχοι των εργαζομένων, ωστόσο, πιστεύουν ότι η προστασία των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο και των καταχρηστικών πρακτικών τους, όπως το ντάμπινγκ, τις βοηθά να συνέλθουν και να αποφύγουν τις σοβαρές συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου που προκύπτουν από τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομιών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το ντάμπινγκ είναι κατακριτέο (αλλά όχι απαγορευμένο) όταν προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία σε έναν εγχώριο κλάδο παραγωγής στη χώρα εισαγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ,  δήλωσε σύμφωνα με  το Reuters, ότι ο Μπλίνκεν σε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Κίνας,  εξέφρασε «ανησυχίες» για τις εμπορικές πολιτικές και τις μη οικονομικές πρακτικές της Κίνας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν έθεσε στο τραπέζι των κινεζικών αρχών το θέμα που σχετίζεται με το ντάμπινγκ.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού της στην Κίνα από τις 3 έως τις 9 Απριλίου, εξέφρασε ανησυχία για την κινεζική υπερπαραγωγή και την πλημμύρα της αμερικανικής αγοράς με προϊόντα υψηλής επιδότησης. Οι ΗΠΑ θέλουν να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες εξαγωγές από την Κίνα με οποιοδήποτε κόστος, καθώς φοβούνται ότι απειλούν τις θέσεις εργασίας και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις 17 Απριλίου, ανησυχώντας για το συνεχιζόμενο ντάμπινγκ της Κίνας σε χάλυβα και αλουμίνιο στην αμερικανική αγορά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Αντιπρόσωπο του Εμπορίου των ΗΠΑ  (USTR) να εξετάσει το ενδεχόμενο τριπλασιασμού των δασμών για την προμήθεια αυτών των προϊόντων από την Κίνα.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν πρότειναν την επιβολή βαρέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου στην αμερικανική αγορά. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Τζο συνέχισε σε μεγάλο βαθμό με όλους τους δασμούς που επιβλήθηκαν αρχικά υπό την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ κατά των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, ο μέσος δασμός στις ΗΠΑ σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου είναι 7,5%.

«Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση από τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τα οποία είναι από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ένταση εκπομπών στον κόσμο. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και οι μη εμπορεύσιμες επενδύσεις στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου σημαίνουν ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ πρέπει να ανταγωνίζονται με τεχνητά χαμηλές τιμές εναλλακτικές που παράγονται με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.  Τον Μάρτιο του 2024, οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 25,3% (σε 9,89 εκατομμύρια) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, ενώ οι εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου και προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε περίπου 510.000 τόνους—μια αύξηση από έτος σε έτος 3,1%, στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας έδειξαν.

Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει ότι η Κίνα άνοιξε ξανά το παλιό της βιβλίο και επέλεξε να εξάγει τον δρόμο της για έξοδο από μια οικονομική ύφεση, κάτι που δεν είναι καλή πρακτική καθώς η υπερπροσφορά εμπορευμάτων οδηγεί σε μείωση των τιμών και αβεβαιότητα για τις βιομηχανίες σε άλλες χώρες, λένε οι αναλυτές . Σύμφωνα με το  Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων , μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπόριο αγαθών έχει υπερδιπλασιαστεί από την πανδημία. Το 2019, η χώρα της Ανατολικής Ασίας εξήγαγε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα αγαθά από όσα εισήγαγε. Το 2023, οι εξαγωγές της εκτινάχθηκαν στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια και φέτος αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Παρόλα αυτά, η Κίνα υπερασπίζεται αδιάφορα την προσέγγισή της στο εμπόριο και το εμπόριο, λέγοντας ότι όσοι λένε ότι το Πεκίνο ρίχνει τα προϊόντα του στην παγκόσμια αγορά, απλώς δικαιολογούν τον «προστατευτισμό». «Η ιδέα ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας βλάπτει την παγκόσμια αγορά είναι μια πλήρης πλάνη. Όσοι διαδίδουν αυτή την αφήγηση για να δικαιολογήσουν τον προστατευτισμό δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό και μόνο θα αποσταθεροποιήσουν και θα διαταράξουν τις βιομηχανικές αλυσίδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν.

Αυτό, ωστόσο, πυροδότησε εντάσεις στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φοβούνται ότι η κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να βλάψει το σχέδιό τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Πεκίνο που θέλουν να κάνουν ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω του Net-Zero Industry. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η Κίνα φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο για τον αντίκτυπο της πλημμύρας της διεθνούς αγοράς με τα φθηνά αγαθά της, στο βαθμό που τη βοηθά να κερδίσει κέρδη. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% – σημειώνοντας αύξηση 1,6% από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές το βλέπουν ως μια μη ισορροπημένη ανάκαμψη και για αυτό, κατηγορούν την Κίνα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση και τις εξαγωγές για την ύφεση ματ στην οικονομία της.

Ωστόσο, είναι στην περίπτωση των «άδικων, μη εμπορικών πολιτικών και πρακτικών» της Κίνας να κυριαρχεί στις ναυπηγικές βιομηχανίες που βράζει στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Ταραγμένα από τις «παράλογες και μεροληπτικές πράξεις, πολιτικές και πρακτικές» της Κίνας, πέντε αμερικανικά εργατικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του χάλυβα, υπέβαλαν στις 12 Μαρτίου αίτηση ενώπιον του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) για να ερευνήσουν τις πράξεις της χώρας της Ανατολικής Ασίας στη στρέβλωση των παγκόσμιων αγορών στη θάλασσα. στους τομείς της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε το μοναδικά επιθετικό σύνολο παρεμβάσεων της Κίνας σε αυτούς τους τομείς (ναυτιλιακά, logistics και ναυπηγική βιομηχανία) και να λάβουμε μέτρα που αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά για εμπορικά πλοία, θαλάσσια ναυτιλία και logistics που βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και των ναυπηγών», δήλωσε ο Λευκός Οίκος στις 17 Απριλίου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την έρευνα για τις αθέμιτες ναυπηγικές πρακτικές του Πεκίνου από το USTR.

Οι Financial Times  ανέφεραν ότι αν και η υπόθεση σχετίζεται με τη ναυπηγική βιομηχανία, θα έχει «δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις». «Όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, αλλά θα αυξήσει επίσης την εστίαση στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στη μαζική εμπορική ναυτιλιακή βιομηχανία που τη στηρίζει»,  ανέφεραν οι Financial Times  . Πέρυσι, συνεχίζοντας την κυριαρχία της στον ναυπηγικό τομέα, η Κίνα παρήγαγε περισσότερα από 1.000 πλοία, ενώ η Αμερική μόλις 10, ανέφερε η βρετανική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα. Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζονται από το κράτος, έχουν γίνει ηγέτες στη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και την ιδιοκτησία λιμενικών τερματικών σε όλο τον κόσμο.

Γράφοντας ένα άρθρο το 2022 στο ανερικανικό περιοδικό  International Security , οι συγγραφείς, ο Isaac B Kardon, Επίκουρος Καθηγητής στο China Maritime Studies Institute στο US Naval War College και η Wendy Leutert, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανέφεραν ότι κινεζικές εταιρείες κατέχουν ή λειτουργούν ένα ή περισσότερα τερματικά σε 96 λιμάνια του εξωτερικού, 36 από τα οποία συγκαταλέγονται στα εκατό κορυφαία τερματικά στον κόσμο.

Αυτό το επίπεδο ελέγχου των logistics σε όλο τον κόσμο, δίνει στην Κίνα σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα ασφάλειας και αυτό είναι που ανησυχεί τους στρατηγικούς στοχαστές σε όλο τον κόσμο—όλα αυτά όταν η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της επιθετικής στρατιωτικής δραστηριότητας του Πεκίνου στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

ΠΗΓΗ: Finacial Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή