Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η «χαμηλή πτήση» στην Άγκυρα και οι προσδοκίες για διατήρηση καλού κλίματος

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο ράφι τα δύσκολα

Νίκος Μελέτης

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη και καθόλου απλή άσκηση ισορροπίας καθώς το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους 15 μήνες είναι προφανές ότι είναι ευάλωτο σε έξωθεν επιρροές και υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ αντοχής.

Συνάντηση «ρουτίνας» χαρακτηρίζουν την συνάντηση της Δευτέρας πηγές που έχουν γνώση των συνεννοήσεων που έχουν γίνει και επισημαίνουν ότι είναι δείγμα του διαφορετικού κλίματος το γεγονός ότι πλέον οι συναντήσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας αποκτούν μια κανονικότητα όπως θα έπρεπε να υπάρχει στις συνάντησεις ηγετών δυο γειτονικών κρατών.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να καλύψει την δύσκολη πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, με την Τουρκία φυσικά να μην έχει μετακινηθεί κατ’ ελάχιστο από τις ακραίες θέσεις της για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα θα συμμετέχουν εκτός των δύο ηγετών οι υπουργοί εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών, Άννα -Μαρία Μπούρα και Ακιφ Τσαγκάταϋ Κιλιτς ενώ στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν και οι υφυπουργοί Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης.

Καθώς δεν αναμένεται να υπογραφούν νεα κείμενα, (καταβάλλονταν προσπάθεια να έχουν υπογραφεί πριν απο την συνάντηση δυο συμφωνίες για την συνεργασία στην Πολιτική Προστασία και μία για την επιχειρηματική συνεργασία), στην συνάντηση αναμένεται να υπάρξει ανασκόπηση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της διαδικασίας βάσει του πλαισίου που τέθηκε στην συνάντηση της Αθήνας και να τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα για τον Πολιτικό Διάλογο και την Θετική Ατζεντα μέχρι τις επόμενες συναντήσεις των δυο ηγετών τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τον Σεπτέμβριο στην Νεα Υόρκη στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται πάντως από ελληνικής πλευράς είναι ότι τουλάχιστον σε τρία κεφάλαια υπάρχει θετικό αποτέλεσμα: οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχουν για πρώτη φορά μηδενιστεί, η συμφωνία για την διευκόλυνση θεωρήσεων σε τούρκους τουρίστες σε 10 ελληνικά νησιά σημειώνει εξαιρετική επιτυχία και η Τουρκία τηρεί σε μεγάλο βαθμό την δέσμευση που είχε αναλάβει για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, παρά το γεγονός βεβαίως ότι συνεχίζεται η πρακτική των προβοκατόρικων «καταγγελιών» του τουρκικού Λιμενικού περί «επικίνδυνων επαναπροωθήσεων» από τις ελληνικές Αρχές.

Στην συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σημαντικό μερος των συνομιλιών θα επικεντρωθεί στα περιφερειακά ζητήματα και στις δυο μεγάλες κρίσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στην Γάζα, που υπάρχει σημαντική απόσταση στις προσεγγίσεις κυρίως στην Γάζα που ο Τ. Ερντογάν έχει υιοθετήσει την πιο ακραία στάση εναντίον του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, προσφέροντας συγχρόνως πλήρη στήριξη στην Χαμάς.

Το ερώτημα πλέον είναι για πόσο καιρό ακόμη θα μπορεί να διατηρείται αυτο το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις και για πόσο ακόμη θα μπορεί να στεγανοποιηθεί αυτή η συνεργασία «χαμηλής πολιτικής» από τα μείζονα ζητήματα και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Και φυσικά πόσες ακόμη συναντήσεις Κορυφής θα πραγματοποιηθούν με χαμηλωμένο τον πήχη των προσδοκιών, ώστε να μην χάσει και την δυναμική την οποία έχουν εκ των πραγμάτων οι Συναντήσεις Κορυφής.

Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα κανονικότητα η οποία τελικά θα απενοχοποιεί την πραγματικότητα των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη ,η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές στο θέμα της οριοθέτησης παραμένει μεγάλη και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά έχει παγώσει κάθε συζήτηση στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου και θα παραμείνει παγωμένη όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση των δυο ηγετών.

Διότι και οι δυο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι ο διάλογος αυτός με τα σημερινά δεδομένα και όσο η Τουρκία επιμένει στις σκληρές θέσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ,θα τερματισθεί άδοξα μόλις ξεκινήσει. Και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ένταση ,ακυρώνοντας και το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί με την συνεργασία σε θέματα «χαμηλής πολιτικής».

Έτσι δημιουργείται μια λεπτή και εύθραυστη ισορροπία, καθώς η ειλικρινής συζήτηση του θέματος της οριοθέτησης θα οδηγήσει σε επιστροφή στο παρελθόν των εντάσεων, ενώ οσο δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό το «καλο κλίμα» θα είναι εύθραυστο και επισφαλές…

Η Τουρκία όπως έδειξε και με την υπόθεση των Θαλάσσιων Πάρκων, αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο αυτή την διαδικασία προσέγγισης. Θεωρεί ότι η τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας της Διακήρυξης των Αθηνών σε ότι αφορά την αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών, περιλαμβάνει και την άσκηση των κυριαρχικών διακιωματων της χώρας μας ,τα οποια αμφισβητεί η Τουρκία.

Συγχρόνως η Άγκυρα, παρά την «φιλική» ρητορική, μεθοδικά συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα: η αντίδραση για τα Θαλάσσια Πάρκα με την επαναφορά της διεκδίκησης των «γκρίζων ζωνών», οι συνεχείς NAVTEX και NOTAM’s με τις οποίες αμφισβητούνται ελληνικές διεθνείς αρμοδιότητες και εγείρεται θεμα αποστρατικοποίησης των νησιών, την ένταξη της διδασκαλίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, την συνεχή προβολή θεμάτων της «τουρκικής μειονότητας Θράκης» και βεβαίως την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Και φυσικά η επιλογή επανάληψης φέτος της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024» η οποία υποτίθεται πέρυσι είχε ακυρωθεί για να μην διαταραχθεί το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, ενώ όπως αποδεικνύεται η αιτία ακύρωσης της ήταν η τραγική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η Τουρκία λόγω των σεισμών.

Η διαδικασία προσέγγισης δεν είναι, ούτε θα είναι ευθύγραμμη και το σημαντικό είναι η επίγνωση ότι θα έχει ημερομηνία λήξης, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό…

liberal.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή