Ακολουθήστε μας

Οικονομία & Αγορές

Το ελληνικό κρασί ξεμένει από σταφύλια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός και η ελληνική γραφειοκρατία εμποδίζουν τις νέες φυτεύσεις, οδηγώντας σε συρρίκνωση τον αμπελώνα, παρά την επιτυχία των εξαγωγών

ο Ξινόμαυρο από τη Νάουσα αναγράφεται ως ποικιλία στους καταλόγους αρκετών διάσημων εστιατορίων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου που έχουν ελληνικά κρασιά διαφόρων παραγωγών. Οι πελάτες μπορεί να δυσκολεύονται να το προφέρουν, λατρεύουν όμως να το πίνουν. Oμως οι ίδιοι οι παραγωγοί της διάσημης ποικιλίας πίσω στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση γιατί δεν τους επιτρέπεται να φυτέψουν περισσότερα αμπέλια στη συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κρασί κατακτά τη μία αγορά μετά την άλλη και γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο ελληνικός αμπελώνας ο οποίος δίνει την πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν ξεχωριστοί οίνοι, συρρικνώνεται διαρκώς τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αναμενόμενο οι μικροί αμπελουργοί, που καλλιεργούσαν το αμπελάκι τους στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας της υπαίθρου, να εγκαταλείπουν σταδιακά την καλλιέργεια. Oμως τα στρέμματα που βγαίνουν εκτός καλλιέργειας δεν αντικαθίστανται από άλλα φυτεμένα με πιο δυναμικές ποικιλίες. Πολλοί επαγγελματίες αμπελουργοί από το 2016 έως και σήμερα δεν μπορούν να αποκτήσουν νέες άδειες φύτευσης λόγω των κριτηρίων επιλεξιμότητας που έχουν τεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των κανόνων για τον αμπελουργικό τομέα της Ε.Ε. κάθε κράτος-μέλος μπορεί ετησίως να φυτέψει νέους αμπελώνες για παραγωγή κρασοστάφυλων, σε έκταση ίση με το 1% της έκτασης αμπελώνων που διαθέτει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο μειώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα να φυτευτεί μεγαλύτερος αριθμός στρεμμάτων.

Τα στρέμματα που μπορούν να φυτευτούν κάθε έτος, περίπου 6.500 με βάση το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα, μοιράζονται ως άδειες φύτευσης σε όσους καταθέτουν σχετικό αίτημα με βάση κριτήρια επιλογής που θέτει το κάθε κράτος-μέλος. Οι άδειες φύτευσης δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, αφορούν συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο και εφόσον δεν αξιοποιηθούν μέσα σε μια τριετία παύουν να ισχύουν. Αρχικά, πολλές εκτάσεις μοιράζονταν σε μικρούς αμπελουργούς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μικρών ή νέων καλλιεργητών, οι οποίοι όμως δεν τις αξιοποιούσαν με αποτέλεσμα να χάνονται και μαζί τους και η ευκαιρία να αναπτυχθεί ο ελληνικός αμπελώνας. «Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ας κάνω αίτηση αφού μπορώ και μετά βλέπουμε. Αλλά το να φτιάξεις έναν νέο αμπελώνα απαιτεί κεφάλαια, δεδομένου μάλιστα ότι για να πάρεις παραγωγή πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια», τονίζει στην «Κ» έμπειρος γεωπόνος.

Στη συνέχεια ορίστηκε ως κριτήριο επιλογής –ανάμεσα σε άλλα– το να βρίσκεται το κτήμα που θα φυτευτεί ο νέος αμπελώνας σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βγαίνουν εκτός της διανομής. Επίσης, άδειες δίνονται και σε καλλιεργητές που έχουν λίγα στρέμματα ώστε η καλλιέργειά τους να γίνει «βιώσιμη», ωστόσο με βάση τις νέες μετρήσεις της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Eνωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) ένας αμπελώνας για να είναι βιώσιμος πρέπει να έχει έκταση άνω των 60 στρεμμάτων. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ενωση, λιγότεροι από 1.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα έχουν αμπελώνες άνω των 60 στρεμμάτων.

Το μοναδικό κριτήριο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα, δηλαδή ποιες περιοχές παράγουν καλό κρασί και πού υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πρώτη ύλη, δεν λαμβάνεται υπόψη από την ελληνική διοίκηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο καθορίζει τα κριτήρια για τον διαμοιρασμό των νέων αδειών φύτευσης.

Η χαμένη ευκαιρία

«Υπάρχει ζήτηση από την πλευρά των παραγωγών για νέες φυτεύσεις η οποία δεν ικανοποιείται. Από την άλλη εγκαταλείπονται κάθε χρόνο περισσότερες αμπελουργικές εκτάσεις από όσες φυτεύονται», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ευκαιρία να αυξηθεί το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα. «Δεν έχουμε βρει τον τρόπο τα δικαιώματα φύτευσης να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες πραγματικές για ανάπτυξη. Για παράδειγμα ένα κριτήριο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού αλλά εμείς ποτέ δεν το βάλαμε στον κατάλογο των κριτηρίων που ισχύουν, είναι να είσαι υποχρεωμένος να καταθέσεις ένα σχέδιο για το τι θα κάνεις τα στρέμματα που ζητάς να σου δοθούν», εξηγεί.

Οι μικροί αμπελουργοί, που καλλιεργούσαν στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας της υπαίθρου, εγκαταλείπουν σταδιακά. Ομως τα στρέμματα που βγαίνουν εκτός καλλιέργειας δεν αντικαθίστανται από άλλα φυτεμένα με πιο δυναμικές ποικιλίες.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.600 οινοποιεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες, ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

«Ο οινοποιητικός κλάδος έχει πρόβλημα όσον αφορά την αμπελουργία κυρίως στο είδος και στην ποιότητα των σταφυλιών που καλλιεργούνται. Υπάρχει μια στροφή στις ελληνικές ποικιλίες και επανακαλύπτονται παλιές γηγενείς ποικιλίες που φαίνεται ότι έχουν μεγάλο δυναμικό. Η ποιότητα της πρώτης ύλης θα πρέπει επίσης να είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να παράγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας», προσθέτει ο κ. Βογιατζής. Πολλοί αμπελουργοί ωστόσο δίνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποσότητα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, έστω και αν η τιμή που θα πάρουν είναι χαμηλή.

«Χρειαζόμαστε και πρώτη ύλη μαζική και πιο φθηνή γιατί υπάρχουν και κρασιά που απευθύνονται σε άλλο κοινό. Υπάρχει χώρος και γι’ αυτή την αμπελουργία αλλά χρειάζεται να κινηθούμε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο», προσθέτει. «Χρειαζόμαστε ισχυρή και ανταγωνιστική αμπελουργία για να στηρίξουμε τα κρασιά που παράγουμε και έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα», καταλήγει.

Η κ. Ντίνα Σπυροπούλουπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου Κτήματος, εξηγεί ότι ενώ πολλά οινοποιεία έχουν πλέον και αμπελώνες, δεν μπορούν να αυξήσουν τα στρέμματά τους, ενώ χρειάζονται πρώτη ύλη, γιατί τις άδειες φύτευσης τις παίρνουν οι μικροί παραγωγοί. «Εγώ, για παράδειγμα, κάνω βιολογική αμπελουργία εδώ και 30 χρόνια, αλλά με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί είμαι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου», τονίζει.

Στις περιοχές της Ημαθίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο ροδάκινο λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, πολλοί νέοι σκέφτηκαν να φυτέψουν αμπέλια της διάσημης πλέον και περιζήτητης ποικιλίας ξινόμαυρο. Δεν εγκρίθηκαν όμως τα αιτήματά τους για άδειες φύτευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία εννέα χρόνια στην περιοχή φυτεύτηκαν 169 στρέμματα αμπέλια.

«Εμείς θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε παραγωγή τουλάχιστον 1.000 στρεμμάτων ακόμα», λέει ο κ. Γιώργος Φουντούληςπρόεδρος του συνεταιρισμού Vaeni της Νάουσας, ως εκπρόσωπος και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.600 οινοποιεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες, ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Μετά το εμπάργκο έχει εγκαταλειφθεί το 48% της αγροτικής έκτασης στη Νάουσα. Εχουν ξεριζωθεί πολλά δέντρα. Εχουμε κάνει προσπάθεια να πάρουμε κάποια στρέμματα ως αμπελουργοί αλλά δεν ταιριάζει το προφίλ μας με τα κριτήρια που έχουν τεθεί», περιγράφει ο κ. Φουντούλης. Η αύξηση της δημοφιλίας του ξινόμαυρου οδήγησε σε επενδύσεις. «Πλέον έχουμε 25 οινοποιεία στην περιοχή, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρώτη ύλη», λέει ο κ. Φουντούλης.

«Δεν είναι παιχνίδι, είναι επάγγελμα»

Η Νανά Χρυσοχόουσυνιδιοκτήτρια του ομώνυμου οινοποιείου για δύο συνεχόμενες χρονιές, κατέθεσε αίτηση για άδεια φύτευσης 15 στρεμμάτων αμπελιού σε έκταση που διαθέτει. Το 2020 της έδωσαν άδεια για 1,6 στρέμματα και το 2021 για 3 στρέμματα. Ενώ τα 15 στρέμματα είναι μια ενιαία έκταση, έχει τρεις διαφορετικούς κωδικούς αμπελοτεμαχίου. «Μου είπαν να φυτέψω στη μέση έτσι ώστε να πιάνει και τους τρεις κωδικούς», περιγράφει γελώντας. «Δεν μπορείς να κάνεις μια επένδυση και να φυτέψεις κάπου και να μη φυτέψεις δίπλα. Δεν είναι παιχνίδι, είναι επάγγελμα, δουλειά και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να φυτέψεις νέο αμπελώνα», λέει. Κάπως έτσι εγκατέλειψε τις προσπάθειες. «Στεναχωριέμαι να βλέπω χέρσο το χωράφι, αλλά τι να κάνω;» αναρωτιέται. «Η έκταση που έλεγα να βάλω αμπέλια είναι σε περιοχή πολύ καλή για το ξινόμαυρο. Εχω έκταση, ήθελα να φτιάξω το αμπέλι αλλά αναγκάζομαι να παίρνω από άλλους για να καλύψω τις ανάγκες της ζήτησης. Και όπως και να το κάνεις, δεν μπορείς να ελέγξεις την πρώτη ύλη όταν δεν προέρχεται από δική σου καλλιέργεια».

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελαιοπαραγωγή

Προσδοκίες για μειωμένη τιμή στο ελαιόλαδο λόγω της βελτίωσης της παραγωγής⁸

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καλύτερη σε σχέση με την περυσινή αναμένεται – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, καλλιεργώντας προσδοκίες για μειωμένη τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε πως «σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230.000 τόνων», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

«Πράσινος χρυσός»

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας. Όπως υπογράμμισεο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

«Θα υποχωρήσουν οι τιμές»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. «Όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι» εξηγούν. Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή, ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».

Υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της εκτόξευσης των τιμών

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω της εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

Πώς θα αποκτήσει πάλι αξία το ελαιόλαδο

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του» Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ρεκόρ πωλήσεων και υπερτριπλασιασμός κερδών για γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα απ’τις αρχαιότερες στη Βόρειο Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων αλλά και των καθαρών κερδών κατέγραψε το 2023 η ΝΕΟΓΑΛ, με τη γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας της, να επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, η ΝΕΟΓΑΛ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά καθώς οι εξαγωγές της σε Ευρώπη ξεπέρασαν τις εγχώριες πωλήσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 126,18% σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΝΕΟΓΑΛ ανήλθε σε ποσό 31,208 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 39,74% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Με βάση τις γεωγραφικές αγορές, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα 13,767 εκατ. ευρώ έναντι 14,260 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -3,46%. Ωστόσο, η διεθνής αγορά έδωσε ώθηση στις πωλήσεις της ΝΕΟΓΑΛ αφού το 2023 ανήλθαν στα 16,626 εκατ. ευρώ έναντι 7,351 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης του 2022. Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις και προς τις αγορές Τρίτων Χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 814.919,52 ευρώ, αυξημένες κατά 13,03% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές μάλιστα της γαλακτοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 55,88% του κύκλου εργασιών της.

Παράλληλα, και τα καθαρά της κέρδη εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο την περασμένη χρονιά έναντι 552.292 ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο 1,954 εκατ. ευρώ με άνοδο 253,91% σε σχέση με το 2023. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι η ΝΕΟΓΑΛ προχώρησε και στην αύξηση του προσωπικού της κατά 10%, το οποίο ανέρχεται πλέον στους 164 εργαζόμενους έναντι 149 το 2022.

Για την τρέχουσα χρονιά κατά την οποία η ΝΕΟΓΑΛ γιορτάζει τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης της (1964), επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, τη βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών της υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων της, καθώς την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στόχος ακόμη της βιομηχανίας γάλακτος είναι η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικής ενέργειας υγραερίου ανά τόνο παραγόμενων προϊόντων αλλά και η αύξηση κατά 1% του ποσοστού συσκευασιών από χαρτί/χαρτόνι που ανακυκλώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε με διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΓΑΛ» ιδρύθηκε το 1964 στην Δράμα και αποτελεί μία από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά και όχι μόνο, ενώ κατέχει το 4,5% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κατέχει ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα στη Δράμα, 10.354,82 m2 συνολικής επιφάνειας κτισμάτων καθώς επίσης και ακίνητα στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Το τίμημα του πολέμου! Υποβάθμιση Ισραήλ από Moody’s

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ψαλίδισμα κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης αφήνει τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια». Το κόστος των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 66 δισ. δολ. έως το τέλος του 2025.

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Moody’s Ratings καθώς το οικονομικό κόστος αυξάνεται εδώ και 12 μήνες πολέμου στη Γάζα στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ. Η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες σε Baa1 από το A2, ανέφερε ο οίκος, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, κατηγορία «σκουπίδια».

Οι προοπτικές παραμένουν «αρνητικές».

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s σε απρογραμμάτιστη ανακοίνωση. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς φτάνει στο τέλος του, ακόμα κι αν η ένταση των μαχών έχει εκτονωθεί. Το Ισραήλ έχει εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες κατά της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εντείνονται οι φόβοι για πιθανή χερσαία εισβολή και περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα αραβικά κράτη εντείνουν μανιωδώς τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφύγουν αυτό το σενάριο.

Ο Γιάλι Ρότενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την υποβάθμιση «υπερβολική και αδικαιολόγητη».

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που ελήφθη δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», είπε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα έχει τίμημα στην ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση της εταιρείας αξιολόγησης».

Η απόφαση του Moody’s ελήφθη ακόμη και πριν το Ισραήλ χτυπήσει την έδρα της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή, στη σκληρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εξέλιξη, μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη μαινόμενη πολυμέτωπη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος των συγκρούσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολ., ή περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ. Αυτός ο αριθμός βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν κλιμακώθηκαν σε μια πλήρη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή