Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Κρατικές εγγυήσεις για τις εξαγωγές στη χώρα μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Δόθηκε το «πράσινο φως» και η Γαλλία καλύπτει τις εταιρείες της σε ενδεχόμενες απώλειες από την Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Κομισιόν ανοίγει πάλι ο δρόμος για την πώληση με πίστωση από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε ελληνικές, προϊόντων και πρώτων υλών. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που εγγυάται στις επιχειρήσεις της τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αφού σταδιακά θα άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα αγόραζαν μόνο τοις μετρητοίς, αφού καμία ξένη ασφαλιστική εταιρεία δεν δεχόταν να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες από τη μη πληρωμή των εμπορευμάτων.
Πριν από λίγες βδομάδες η Κομισιόν επιδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία έδωσε κατ΄εξαίρεση το «πράσινο φως» στα κράτη- μέλη να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα των κρατικών εγγυήσεων για την ασφαλιστική κάλυψη των εξαγωγών επιχειρήσεών τους προς την Ελλάδα. Κι αυτό προκειμένου να δοθεί μια ώθηση στην ελληνική οικονομία, αφού οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είχαν αποκλείσει την κάλυψη των εξαγωγών προς την Ελλάδα εξαιτίας του μεγάλου ρίσκου χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και της αύξηση των περιπτώσεων μη αποπληρωμής πιστώσεων από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρώτη η γαλλική κυβέρνηση που αναζητούσε τρόπους να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, συμφώνησε με την εταιρεία Coface να καλύψει πιθανές απώλειες γαλλικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα.
Η συμφωνία
Η συμφωνία της Coface με το γαλλικό κράτος, που έγινε γνωστή χθες, προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός «πιστωτικής ασφάλειας» από το Δημόσιο για τις γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα.
Η Coface θα διαχειρίζεται το μηχανισμό αυτό που θα έχει ανώτατο όριο διαθεσίμων 200 εκατ. ευρώ. Όπως κάθε άλλη δημόσια εγγύηση που διαχειρίζεται η Coface, έτσι και σε αυτή ο κίνδυνος αναλαμβάνεται στο όνομα του γαλλικού κράτους «που θα λάβει τα ασφάλιστρα και θα αποζημιώσει τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από τους Έλληνες χρεώστες». Ο ασφαλιστής θα είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τον κίνδυνο – ανάλογα με κάθε Έλληνα αγοραστή – θα παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομα του κράτους και εφόσον χρειαστεί θα διαχειριστεί τις αποζημιώσεις.
Τον προηγούμενο μήνα η Coface έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων αγοραστών που δε μπορούσαν να πληρώσουν, ενώ η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί.
Ο μηχανισμός αυτός επωφελείται από την άδεια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπήστα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν το σύστημα των δημόσιων εγγυήσεών τους για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες πιστώσεις που έχουν χορηγήσει σε Έλληνες αγοραστές. Στην πράξη, μόνο οι Γάλλοι εξαγωγείς των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι κατώτερος από 1,5 δισ. ευρώ μπορούν να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού. Σε περίπτωση απώλειας, τα χρέη θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 80%.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι κι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα μιμηθούν τη Γαλλία και θα δώσουν κρατικές εγγυήσεις προσωρινού χαρακτήρα για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών τελωνείων, το 2011 περίπου 10.000 γαλλικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ελλάδα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – nbellos@naftemporiki.gr

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή