Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ανώμαλη προσγείωση για ΑΡΧΥΤΑ και ΓΡΥΠΑ στην ΕΑΒ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αποφασισμένη να βάλει φωτιά στους αιθέρες είναι η Πολεμική Αεροπορία, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος των «αόρατων» μη επανδρωμένων αεροσκαφών (stealth uav) με τον κωδικό «ΝΕΡΩΝ» ή nEUROn κατά την λατινική του ονομασία. Παράλληλα, τα drones ΑΡΧΥΤΑΣ και ΓΡΥΠΑΣ της ΕΑΒ προσγειώνονται ανώμαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά το κομμάτι του μη επανδρωμένου αεροπορικού στόλου, στο οποίο έχει μείνει πίσω η χώρα μας, με την τουρκική βιομηχανία στον αντίποδα να παρουσιάζει πληθώρα μοντέλων.

Το κυρίως ζητούμενο για την Πολεμική Αεροπορία είναι η εγχώρια παραγωγή με έμφαση στην ΕΑΒ, που έχει περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, στο πλαίσιο των άμεσα διαθέσιμων επιλογών επανεξετάζεται η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος nEUROn. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό uav με stealth χαρακτηριστικά που κατασκευάστηκε στην Γαλλία, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας.

Το 10% του αεροσκάφους σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τους Μηχανικούς της Διεύθυνσης Μελετών, Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων, και από τις Διευθύνσεις Αεροκατασκευών και Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ.

Η παρθενική πτήση του nEUROn πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2012 στην τεχνική αεροπορική βάση της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας ενώ ακολούθησαν πτητικές δοκιμές σε όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ευρωπαϊκές χώρες. Με μήκος 10 μέτρων, εκπέτασμα 12.5 μέτρα, καθαρό βάρος 5 τόνων και χρησιμοποιώντας έναν αεροκινητήρα Rolls-Royce Turbomeca “Adour”, το UCAV-nEUROn είναι ένα αόρατο στα εχθρικά ραντάρ αεροσκάφος που μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές βομβαρδισμού, έχοντας διεισδύσει την αντίπαλη άμυνα με μεγάλη ταχύτητα.

Πρόκειται για ένα ώριμο σχέδιο, που έχει εμπειρία η ΕΑΒ και που το μόνο που χρειάζεται είναι βελτίωση επί των σημείων ώστε να καταστεί ακόμη πιο πλήρες τεχνολογικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται σοβαρά η πιθανότητα η παραγωγή του να γίνει σε συνεργασία με τους Γάλλους – που έχουν και τα πλήρη σχέδια – ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραγωγής στην Ελλάδα με εισαγωγή από τις χώρες που μετείχαν στο πρόγραμμα των αντίστοιχων υποσυστημάτων.

Στόχος της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η πραγματοποίηση ενός σχεδίου που θα έχει διάρκεια και συνέπεια, προτάσσοντας έναν στόλο με UAV που δε θα είναι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ανώτερος.

Απότομη προσγείωση

Παράλληλα η ηγεσία της ΠΑ επαναξιολογεί τις προτάσεις που έχει στα χέρια της και επαναχαράσσει την στρατηγική της, στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης των προγραμμάτων, που ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν την υποβάθμιση του προγράμματος προμήθειας των αμερικανικών «θεριστών» – MQ-9 Guardian και των οπλισμένων εκδόσεων Reaper, με ορισμένους να κάνουν λόγο για ουσιαστική εγκατάλειψη.

Απότομη προσγείωση, όμως, είχαμε και για τα δύο πολυδιαφημισμένα από την ΕΑΒ προγράμματα, ΑΡΧΥΤΑΣ και ΓΡΥΠΑΣ. Για πρώτη φορά ακολουθείται διαφορετική τακτική σε ότι έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ΠΑ, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί όταν εξαγγέλθηκαν από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στην ΠΑ με εν συνεχεία εξαγωγικούς σκοπούς.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ίδιου Αρχηγού ΓΕΑ με την ηγεσία της ΕΑΒ, όπου επί της ουσίας κατέστη σαφές πώς οι σχεδιάσεις – ως έχουν – των ΑΡΧΥΤΑΣ και ΓΡΥΠΑΣ δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η λίστα με τα «θέλω» – και είναι πολλά – κατέστησε σαφές ότι η ΠΑ δεν πρόκειται να παραλάβει τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια, αλλά επιθυμεί ανωτερότητα σε όλους τους τομείς έναντι όλων των δυνητικών αντιπάλων. Ανάμεσα στις απαιτήσεις περιλαμβάνονται αύξηση της εμβέλειας και της διάρκειας πτήσης, μεγαλύτερου φόρτου καθώς και ικανής προστασίας από συσκευές παρεμβολής στο σήμα κατεύθυνσης (jammers).

Όπως κατέστη σαφές, οι ανάγκες αυτή τη στιγμή δεν επείγουν στον τομέα της εποπτείας και των MALE UAV’s ( σ.σ. medium-altitude long-endurance – μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μεγάλης αντοχής μεσαίου υψομέτρου πετά σε παράθυρο υψομέτρου 10.000 έως 30.000 ποδιών συνήθως για 24 έως 48 ώρες) αφού πρόσφατα αγοράστηκαν τα ισραηλινής προέλευσης HERON, που είχε προμηθευτεί με leasing η αεροπορία. Οι ανάγκες εστιάζονται στα μεγάλης εμβέλειας βομβαρδιστικά drones, ώστε να καταγραφεί η ποιοτική διαφορά έναντι του αντιπάλου.

Επιπλέον, ήδη εδώ κι ένα χρόνο το ΓΕΕΘΑ τρέχει το πρόγραμμα κατασκευής των δικών του drones και loitering munitions (περιφερόμενα πυρομαχικά) μέσω του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ). Μάλιστα, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 430 drones διαφόρων τύπων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης έχει επενδύσει παράλληλα στο κομμάτι της αντιμετώπισης, εστιάζοντας στην εξέλιξη του anti-drone θόλου αλλά και της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας περιοχής.

 

Πηγή: enoplos.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή