Ακολουθήστε μας

Ιράν

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν για επιθετική πολιτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, με το Ριάντ να προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ότι δεν θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά στην «επιθετική» της πολιτική.Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν και των «πρακτόρων» του, αναφερόμενος στο σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ και των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. 
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριο του 2016, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε πολλές συγκρούσεις στην περιοχή, μεταξύ αυτών ο πόλεμος στην Υεμένη και τη Συρία, καθώς και η πολιτική κρίση στον Λίβανο. 

«Η Σαουδική Αραβία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην επιθετικότητα του Ιράν και δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια», τόνισε ο Τζουμπέιρ ενώπιων των συμμετεχόντων στη σύνοδο.

«Το να σιωπούμε μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα μέσω των πρακτόρων του Ιράν στην περιοχή δεν θα προστατεύσει καμία αραβική πρωτεύουσα από τους βαλλιστικούς πυραύλους», πρόσθεσε. 

Στις 4 Νοεμβρίου ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη. Οι σαουδαραβικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο πύραυλος είναι ιρανικής κατασκευής, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Σε μια εξίσου επιθετική ομιλία ο Σέιχ Χάλεντ μπιν Άχμαντ αλ Χαλίφα, υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, μιας χώρας συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο» της Χεζμπολάχ. 

«Αυτό το τρομοκρατικό κόμμα δεν διεξάγει επιχειρήσεις μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά περνά όλα τα σύνορα των κρατών μας. Αποτελεί απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια», τόνισε. 

Στην τελική ανακοίνωση που υιοθετήθηκε μετά το πέρας της συνόδου, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε «την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ιρανικής κατασκευής από την Υεμένη» καταγγέλλοντας «μια κατάφορη επίθεση».

Με αυτό τον τρόπο ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε στο πλευρό του Ριάντ, όπως το είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός του γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ: «οι αραβικές πρωτεύουσες βρίσκονται στη γραμμή του πυρός των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης».

Στην τελική ανακοίνωση αναφέρεται ρητά το δικαίωμα του Ριάντ και της Μανάμα στη «νόμιμη άμυνα» των εδαφών τους. 

Επιπλέον καταγγέλλει ότι «η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν» και «επιρρίπτει στη Χεζμπολάχ, εταίρο στην κυβέρνηση του Λιβάνου, την ευθύνη για την παροχή υψηλής τεχνολογίας όπλων και βαλλιστικών πυραύλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στις αραβικές χώρες». 

Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται ότι ευθύνεται για την αναταραχή στην περιοχή και καταγγέλλει τον «καταστροφικό ρόλο» της Σαουδικής Αραβίας. 

Την ίδια στιγμή το Μπαχρέιν, μια χώρα όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, κατηγορεί τακτικά το Ιράν ότι έχει σχέσεις με τους σιίτες που κατηγορούνται στη χώρα για «βίαια επεισόδια». 

Εκτός από την κρίση στην Υεμένη και τη Συρία, Τεχεράνη και Ριάντ έχουν αντιπαρατεθεί σκληρά στο παρελθόν για τον Λίβανο, όπου η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν για ηγεμονικές τάσεις.
ΒΗΜΑ

Ιράν

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν ποκρυπτογραφήσει πλήρως τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν

Επί ποδός πολέμου Μοσάντ, Σιν Μπετ και Αμάν! Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, μια πιθανή σύγκρουση θα περιλάμβανε, εκτός από τα πυραυλικά συστήματα, τις αεροπορικές δυνάμεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • Ναυτεμπορική

Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να ξεκίνησε λόγω της πιο εντυπωσιακής αποτυχίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς, αλλά στην επικείμενη σύγκρουση με το Ιράν οι κατάσκοποι του εβραϊκού κράτους φαίνεται να έχουν προετοιμάσει καλά το έδαφος.

Η Μοσάντ, η Σιν Μπετ και η Αμάν-η υπηρεσία Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού -φέρονται να έχουν αποκρυπτογραφήσει πλήρως όχι μόνο τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν, αλλά και τις δυνάμεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, κυρίως η αεροπορία του Ισραήλ.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες του στρατού ξηράς, 18.000 μέλη του πολεμικού ναυτικού, 37.000 άνδρες στην αεροπορία και 15.000 στην αεράμυνα. Υπάρχουν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης που αριθμούν περίπου 150.000 στις χερσαίες δυνάμεις, περισσότεροι από 20.000 στο πολεμικό ναυτικό και 15.000 στις αεροδιαστημικές υπηρεσίες.

Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, μια πιθανή σύγκρουση θα περιλάμβανε, εκτός από τα πυραυλικά συστήματα, τις αεροπορικές δυνάμεις.

Η πολεμική αεροπορία
Η ιρανική πολεμική αεροπορία (IRIAF) θεωρείται απαρχαιωμένη, καθώς διαθέτει κυρίως αεροσκάφη που κληρονόμησε από την εποχή του Σάχη, πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Πρόκειται για 183 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 63 F-4 (και μερικά RF -4) , 26 F-14, 23 Sukhoi Su-24, 20 MiG-29, 17 F-5, 17 F-7, 8 Saeqeh (τοπική έκδοση του F-5), 9 Mirage F-1 και έναν αριθμό Su -22 και Su-25. Η λειτουργικότητα αυτών των αεροσκαφών δεν είναι γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά μαχητικά και λόγω της αδυναμίας απόκτησης ανταλλακτικών. Η IRIAF διαθέτει επίσης ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που αποτελούνται από 3 ειδικά διασκευασμένα Boeing 707 και ισάριθμα 747s .

Το Ιράν δεν διαθέτει επιθετικά ελικόπτερα ,αλλά μόνο 6 μεσαία και ελαφριά μεταγωγικά ελικόπτερα.

Το πυραυλικό οπλοστάσιο
Αντίθετα, το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο είναι πιο εξελιγμένο και βασίζεται σε μια αξιοσημείωτη σειρά εκτοξευτών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Αν και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα δεν είναι επίσημα γνωστή, οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς MRBM μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, όπως και οι υπερηχητικοί Fattah-1 και 2 που κατάφεραν να «τρυπήσουν» την ισραηλινή αεράμυνα στις τελευταίες επιθέσεις.

Η Τεχεράνη μπορεί να υπολογίζει επίσης σε έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων Shahab-3, Kheibar Shekan, Sejjil, Khorramshahr, Ghadr-1 και Emad, που είναι και οι δύο παραλλαγές του Shahab-3. Το Ιράν έχει επίσης πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς: τον Soumar , που μπορεί να πλήξει στόχους έως και σε 2.300 χιλιόμετρα και τοn Paveh παράγωγο του πρώτου με εκτιμώμενο βεληνεκές 1600 χλμ.

Το Ιράν διαθέτει περίπου 1900 άρματα μάχης– κυρίως ρωσικά T-72S και 2600 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Το ιρανικό ναυτικό διαθέτει επίσης 7 φρεγάτες και τρία υποβρύχια κλάσης Kilo. Το Ιράν, συνολικά, ωστόσο, μπορεί να βασιστεί σε έναν τεράστιο και ποικιλόμορφο στολίσκο μικρών σκαφών επιφανείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Τι αντιπαραθέτει το Ισραήλ
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία(IAF) διαθέτει 339 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 309 πολλαπλών ρόλων για άμυνα και επίθεση εδάφους). Ο ισραηλινός αεροπορικός στόλος περιλαμβάνει: 196 μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16, 83 F-15 και 30/39 F-35. Το Ισραήλ διαθέτει 7 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Boeing 707 και ισάριθμα KC-130H. Διαθέτει επίσης 128 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων 26 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A και 22 AH. -64Δ.

90 πυρηνικές κεφαλές
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ της κατηγορίας Delilah και Jericho, ενδιάμεσου βεληνεκούς,και πυραύλους Popeye που εκτοξεύονται από αεροσκάφη.

Πιστεύεται επίσης ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να έχει 90 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων περίπου 50 θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τύπους βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF ) αποτελούνται επίσης από 169.500 μονίμους στρατιώτες-άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Το IDF έχει επίσης περίπου 465.000 έφεδρους , εκ των οποίων περίπου 300.000 ανακλήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 18 ετών, με διάρκεια 32 μηνών για τους άνδρες και 24 μήνες για τις γυναίκες.

Για την ιστορία, το Ισραήλ διαθέτει περίπου 400 άρματα μάχης τύπους Merkava IV και 4M και 700 τύπου III, όπως και αρκετές χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αν και λόγω της φύσης του πολέμου με το Ιράν ,δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Το πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ τέλος διαθέτει 7 κορβέτες και 8 περιπολικά σκάφη κατευθυνόμενων πυραύλων μαζί με 5 υποβρύχια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή