Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Μακάριος-Γρίβας: Από ακρίτες του Κυπριακού Ελληνισμού, σύμβολα διχασμού

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα ”Απομνημονεύματά” του και στο ”Χρονικό του Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59” που φέρει την υπογραφή του,  ο Γεώργιος Γρίβας (γνωστός με το ψευδώνυμο ”Διγενής”) κατηγορεί ξεκάθαρα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ (πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960, έτος Ανεξαρτησίας της) αποδίδοντάς του ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς και τα προσκόμματα που προέβαλε κατά την περίοδο της ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ Β’ (1971-’74) – στον βωμό της Ένωσης Κύπρου-Ελλάδας – και για τις ευθύνες του στις προηγηθείσες Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (Φεβρουάριος 1959), τις οποίες υπέγραψε τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής (λόγος για τον οποίο τον κατηγόρησε με δριμύτητα ο Γρίβας ένα μήνα μετά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα).

   Όμως αν είχε δίκιο ο Κύπριος στρατηγός στην πρώτη περίπτωση (γιατί ήταν γνωστή η διαφορά του με τον Μακάριο, που πίστευε ότι η Ένωση μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη διπλωματία και όχι με τη βία), στη δεύτερη δεν το είχε. Και δεν το είχε γιατί οι διαπραγματεύσεις του ’58 για το Κυπριακό, που κατέληξαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το ’59, έγιναν από τον Καραμανλή (που ενεργούσε ως εντολοδόχος των Κυπρίων) και όχι από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

   Φυσικά οι επαφές Καραμανλή-Μακαρίου ήταν δεδομένες (τέσσερις αναφέρονται από τον Δεκέμβριο του ’58 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’59, με οδηγίες του τελευταίου προς αντιμετώπιση της ουσίας των Συμφωνιών και των προβλημάτων συντονισμού μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας).

   Αλλά οι εκφράσεις γνώμης του Αρχιεπισκόπου κατά τις διαπραγματεύσεις δεν μπορούσαν να υποκαταστήσουν την παρουσία του υπέρ της Κύπρου, καθώς η βασική πολιτική πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ιδιόμορφη και δεν επιδεχόταν αλλαγές (πολύ περισσότερο όταν η Βρετανία ήταν φιλικά διακείμενη προς τηνΤουρκία…).

   Η τελική αποδοχή – μ’ άλλα λόγια – εκ μέρους του των Συμφωνιών, δεν έγινε ελαφρά τη καρδία, αλλά με την επίγνωση ότι δε συνέφερε την Κύπρο η ολική απόρριψη των Συμφωνιών. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε εκφράσει ανοιχτά τους ενδοιασμούς του μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, ενώ αργότερα υπεραμύνθηκε πολλές φορές της επιλογής του να τις δεχτεί λέγοντας ότι ήταν προτιμότερες από το καταστροφικό ”σχέδιο συνεταιρισμού” (μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου). (Ευάνθη Χατζηβασιλείου: το Κυπριακό Ζήτημα).

   Έτσι δε δικαιολογείται, σε καμιά περίπτωση, το πραξικόπημα που προετοίμασε ο Γρίβας τον Αύγουστο του ’59 προωθώντας όπλα στην Μεγαλόνησο σε μυστικές ομάδες συνεργατών του, για να εξοντωθεί ο Μακάριος και να αποτραπεί η εφαρμογή των εθνικά επιζήμιων, πράγματι, Συμφωνιών για την Κύπρο.

   Οι διχαστές και κινηματίες ποτέ δεν γίνονται αποδεκτοί από τον λαό και γι’ αυτό ο θρυλικός Γρίβας του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων κατακτητών ξέπεσε έκτοτε (με ευθύνη και των υπονομευτών της ενότητας συνεργατών του) στα μάτια πολλών συμπατριωτών του μ’ αυτή του την κίνηση, την οποία ακολούθησε σωρεία παρόμοιων λαθών που σκίασαν την αγωνιστική και πατριωτική συνεισφορά του.

    Έτσι εξηγείται η μεταστροφή των Κυπρίων υπέρ του Μακάριου εκείνη την περίοδο (χωρίς να υποτιμάται και η προπαγάνδα των ”Μακαρικών” του φιλοκυβερνητικού Κυπριακού Πρακτορείου). Οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους, πάντως, ήθελαν τους εκπροσώπους της Ένωσης ενωμένους απέναντι στους εχθρούς του Κυπριακού Ελληνισμού και αγανακτούσαν με τους ”Γριβικούς” συνωμότες που έπαιζαν, άθελά τους, το παιχνίδι των τελευταίων  κυκλοφορώντας κατάλογον προγραφομένων υπό τον τίτλον ”Το σκότιον περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου”...

   Με τα δεδομένα αυτά, επόμενο ήταν να αποτύχει παταγωδώς η συνωμοσία των ενόπλων κατά του Μακάριου, αφού ήρθαν στο φως τα σχέδιά τους να συλλάβουν τους πιστούς σε αυτόν και, ”πλαστογραφώντας” τη λαϊκή θέληση, να επιβάλλουν στη θέση του τον Μητροπολίτη Κερύνειας Κυπριανό και να φέρουν πίσω στην Κύπρο από την Αθήνα τους συνωμότες. Τους συνωμότες που δεν υπολόγισαν την έγκαιρη ενημέρωση του Μακάριου για τις κινήσεις τους, την πλήρη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου σ’ αυτόν και την απόφασή του να εφαρμόσει τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

   Ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του ’59, έγινε η συνάντηση του Μακάριου με τον Γρίβα στη Ρόδο. ”’Ηρθησαν όλαι αι διαφοραί και παρεξηγήσεις”, έλεγε η ανακοίνωση που έβγαλαν. Αλλά ήταν όλα προσχηματικά. Η ”ανακωχή μεταξύ τους υποτροπίασε και ο Μακάριος (αμυνόμενος ενώπιον του λαού για τη συνεχιζόμενη φαγωμάρα) ομολόγησε απογοητευμένος: ”Ο Γρίβας ζημιώνει τον Διγενή”… (Σπύρος Παπαγεωργίου: ”Μακάριος, πορεία δια πυρός και σιδήρου”- [σ.σ: ο συγγραφέας ήταν άνθρωπος του Γρίβα, κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμψών, διορισμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελλαδίτες Πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου 1974 υπό τον Ιωαννίδη, που εξόρισαν τον Μακάριο…).

   Απ’ το 1959 μέχρι το ’64, εντωμεταξύ, επικρατούσε κλίμα καχυποψίας και έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Έντασης που κορυφώθηκε με τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 με θύματα 364 Τουρκοκύπριους και 174 Ελληνοκύπριους.

   Η ρήξη Γρίβα-Μακάριου έγινε πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ο στρατηγός – με την άφιξή του στην Κύπρο τον Ιούνιο του ’64 μαζί με εκατοντάδες Κύπριους φοιτητές τους οποίους είχε εκπαιδεύσει για την άμυνά της στην Αθήνα) – κάλεσε Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους να συσκεφτούν για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

   Ο Μακάριος, υπό την πίεση του λαού που έδειχνε πάλι εμπιστοσύνη στον Γρίβα, του ανέθεσε την Ανώτερη Στρατιωτική διοίκηση Άμυνας της Κύπρου (ΑΣΔΑΚ), η οποία καταργήθηκε όμως τον Δεκέμβριο του 1967 (βλ. ανάκληση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο), μετά τις… απονενοημένες επιχειρήσεις του στρατηγού και της Ελληνικής Μεραρχίας στην Κοφίνου τον Νοέμβριο με θύματα 25 Τούρκους και έναν Έλληνα (αφορμή στον Τούρκο, για να προετοιμάσει την εισβολή του ’74)…

   Όμως ο Γρίβας, αν και διωγμένος από την Κύπρο μαζί με την Ελληνική Μεραρχία (φύλακα-άγγελο του νησιού, που είχε συγκροτήσει το ’64 και αποστείλει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υπό τη διοίκησή του), δεν το έβαλε κάτω.

   Η γέννηση και η δράση του παράνομου ”Εθνικού Μετώπου” (1969-’70) αυτό προδίδει, εν μέσω σφοδρών κατηγοριών του στρατηγού με παραλήπτη τον Μακάριο, τον οποίο κατηγορούσε ως ”ανθενωτικό” και ”εθνικό μειοδότη” (Σπύρος Παπαγεωργίου: ”Μακάριος, πορεία δια πυρός και σιδήρου”).

   Σαν συνέχεια της παράνομης εκείνης οργάνωσης, ο Γρίβας – στρατολογώντας παλιούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ και νέους οπαδούς της – ίδρυσε το 1971 (τρία χρόνια πριν απ’ την πτώση της ελληνικής Χούντας) την ΕΟΚΑ Β’, η οποία ανέπτυξε εγκληματική δραστηριότητα (πολιτικές δολοφονίες που αποσκοπούσαν στη διάλυση του κράτους) με το σκεπτικό ότι μόνο η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καθιστούσε εφικτή την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα (Ν. Κρανιδιώτης: ”Το Κυπριακό πρόβλημα 1960-1974”).

   Ο κυπριακός λαός – υπό τη σκιά της βουλιμικής Τουρκίας – έβλεπε έντρομος τους υπερασπιστές του Αγώνα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα να αλληλοσπαράσσονται και να μετατρέπονται από ακρίτες του Κυπριακού Ελληνισμού σε σύμβολα του διχασμού του…

 

Κρινιώ Καλογερίδου

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή