Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν έκανε καμία υποχώρηση στην Κάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

«Ουδέποτε υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών 

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με το επεισόδιο στην Κάσο, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμα έρευνας του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση».
«Για το ζήτημα των ερευνών που έγιναν για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο το οποίο απολάβει της εμπιστοσύνης της ΕΕ και χρηματοδοτείται εν μέρει από αυτήν, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να αποσαφηνίσω, διότι δυστυχώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει σαφέστατη παραπληροφόρηση. Το ζήτημα είναι απλό. Υπήρξε ένας προγραμματισμός του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόγραμμα έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνα του, και μάλιστα για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, σε θάλασσα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος και σε μία εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ελλάδα να διατρέξει κινδύνους πολέμου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε θα υπάρξει ποτέ».
Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή «Νίκης», Νίκου Παπαδόπουλου, σχετικά με τη δράση του ΚΙΕΦ στη Θράκη, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματος του «για την εξωτερική πολιτική υποχώρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι επιτρέψαμε να γίνει κράτος εν κράτει η μουσουλμανική μειονότητα στη περιοχή, αφήνοντας να δρα ανεξέλεγκτα ένα παράνομο τουρκικό κόμμα.
«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν υπάρχει δυνατότητα και καμία επιθυμία αλλά και δεν είναι το συνταγματικώς ορθό να υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Θα κρίνει η δικαιοσύνη και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τη νομιμότητα συμμετοχής του οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές. Οι διεθνείς συνθήκες δεν συνιστούν μία επιλεκτική διαδικασία για οποιονδήποτε άρχει. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας και οφείλουν να γίνονται δεκτές unblock και όχι επιλεκτικά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, δεν εξαρτάται από το ΚΙΕΦ ούτε ακόμα και οποιαδήποτε χώρα το αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες. Εφαρμόζονται στο σύνολό τους και πολλώ δε μάλλον η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία διαλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες καθορίζουν και σύνορα και κατά τούτο έχουν μία ακόμα μεγαλύτερη ισχύ».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τα οποία αφορούν την κυριαρχία, δεν τίθενται, δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ».
«Συνιστά απόλυτο αναπαλλοτρίωτο αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να καθορίζει τα της κυριαρχίας της με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Η ισχύς της Ελλάδος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από μία ισχυρή οικονομία, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε άνθιση και αν μη τι άλλο έχει μία πορεία εξαιρετικά σταθερή. Εξαρτάται από την εθνική της άμυνα και να θυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν εκείνη που ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από μία δεκαετία σημαντικής απομείωσης της ισχύος σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμών. Και είναι η παρούσα κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει ότι σε διεθνές επίπεδο, με μία ισχυρή εξωτερική πολιτική, με μία ισχυρή διπλωματία έχουμε τις διεθνείς εκείνες συμμαχίες για να μπορούμε να πορευόμαστε και από την άλλη πλευρά έχουμε λόγο σε όλα τα διεθνή φόρα ως μέλος-κράτος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και μία πάρα πολύ ισχυρή φωνή εξαιτίας κυρίως και χάριν της καλής εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της για μία αυτόνομη, αισιόδοξη Ελλάδα, η οποία δεν έχει τίποτα απολύτως να ανησυχεί, γρηγορεί αλλά δεν φοβάται, και με μία ισχυρή αυτοπεποίθηση θα πορευτεί στο διεθνή στερέωμα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή