Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Δολιοφθορά στα τραίνα στη Γαλλία: Συνελήφθη ακροαριστερός ως ύποπτος

Δημοσιεύτηκε

στις

Είχε μαζί του κλειδία πρόσβασης

Βρισκόταν σε χώρο της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων στη βόρεια Γαλλία – Είχε μαζί του κλειδία πρόσβασης σε εγκαταστάσεις της εταιρείας και πένσες κοπής

Ένας ακροαριστερός ακτιβιστής συνελήφθη την Κυριακή σε χώρο της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων (SNCF) στο Σεν-Μαριτίμ στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο άνδρας είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης στις τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF, πένσες κοπής, ένα σετ κλειδιών γενικής χρήσης, καθώς και βιβλιογραφία που σχετίζεται με την άκρα αριστερά», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στη Ρουέν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των τρένων στη Γαλλία έχει επανέλθει πλήρως στην κανονικότητατο από το πρωί της Δευτέρας, μετά το σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου, δήλωσε στο δίκτυο RTL ο υπουργός μεταφορών της χώρας, Πατρίς Βεργκρίτ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σήμερα το πρωί, όλα τα τρένα κινούνται κανονικά, τόσο στην ανατολική γραμμή – αυτό συνέβαινε από το Σάββατο – στη γραμμή του Ατλαντικού – χθες ήμασταν ήδη σε μια οιονεί κανονική κατάσταση – όσο και στη βόρεια – όπου χθες, κινούνταν ήδη τρία από τα τέσσερα τρένα» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Ήδη από την Κυριακή, η εταιρεία σιδροδρόμων στη Γαλλία (SNCF) ανακοίνωσε ότι οι εργασίες επισκευής στις γραμμές υψηλής ταχύτητας είχαν «ολοκληρωθεί πλήρως» και ότι «δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαταραχή» για τους επιβάτες «από το πρωί της Δευτέρας».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, καλώδια οπτικών ινών που διέρχονται κοντά στις γραμμές και εξασφαλίζουν τη μετάδοση πληροφοριών ασφαλείας για τους οδηγούς κόπηκαν και πυρπολήθηκαν σε διάφορα στρατηγικά σημεία. Παραμένει ασαφές ποιος πραγματοποίησε τις εμπρηστικές επιθέσεις και αν ήταν σκόπιμα προγραμματισμένες για να διαταράξουν την έναρξη των Αγώνων αργότερα την Παρασκευή.

«Ταυτοποιήσαμε το προφίλ διαφόρων ανθρώπων» είχε δηλώσει, στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 TV όσον αφορά την έρευνα για τους δολιοφθορείς. Ο τρόπος που έδρασαν αυτοί φέρει τα χαρακτηριστικά ακροαριστερών εξτρεμιστών, σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή