Ακολουθήστε μας

Aφρική

Αμερικανός νομοθέτης εισάγει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των «αρνητικών» περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Κίνας στις αφρικανικές χώρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νόμος SPEED θα αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Αφρική θεσπίζοντας μια πολιτική των ΗΠΑ για να αντιταχθούν στις ενέργειες οντοτήτων που συνδέονται με τη ΛΔΚ που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας υποδοχής, τη διεθνή περιβαλλοντική προστασία και την εργατική νομοθεσία κατά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. στην Αφρική.

Οι αμερικανοί νομοθέτες Young Kim και Colin Allred εισήγαγαν τον «Stopping PRC Environmental Exploitation and Degradation Act» (SPEED), ο οποίος σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές, οικολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των επενδύσεων που συνδέονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) στην Αφρική.

Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, πιστωτής και επενδυτής μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative στην αφρικανική περιοχή. Η «διπλωματία της παγίδας του χρέους» της Κίνας, που συχνά εκτελείται μέσω επιχειρήσεων BRI, μπορεί να είναι καταστροφική και επιβλαβής για τις τοπικές κοινότητες και τις βασικές περιοχές βιοποικιλότητας που βρίσκονται στην Αφρική, σύμφωνα με δήλωση των ΜΜΕ που εξέδωσαν οι αμερικανοί νομοθέτες τη Δευτέρα.

«Η Πρωτοβουλία Belt and Road της ΛΔΚ εξαναγκάζει τα αναπτυσσόμενα έθνη να πέσουν στη διπλωματία της παγίδας του χρέους του Xi Jinping, αλλά επίσης εκθέτει τους ευάλωτους πληθυσμούς σε επιβλαβείς οικολογικούς, περιβαλλοντικούς και κινδύνους δημόσιας υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο νεαρός Κιμ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ινδο-Ειρηνικού, είπε περαιτέρω: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Σι Τζινπίνγκ να ξεφύγει από την αύξηση της παγκόσμιας ισχύος του και την παραβίαση της διεθνούς περιβαλλοντικής και εργατικής νομοθεσίας στη διαδικασία. Είμαι περήφανος που ηγούμαι του SPEED Act για να αντιμετωπίσω την Πρωτοβουλία Belt and Road και να θεωρήσω τη ΛΔΚ υπεύθυνη για τις εκμεταλλευτικές της πρακτικές, τη σκόπιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απειλή για τα μέσα διαβίωσης των αφρικανικών κοινοτήτων».

Ο Colin Allred κατά την εισαγωγική συνεδρία πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ΛΔΚ και σε εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα να συνεχίσουν την εκμετάλλευση των αφρικανικών εθνών καθώς υποβάλλουν τους λαούς τους σε επιβλαβείς οικολογικούς κινδύνους και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο δικομματικός νόμος SPEED θα ενισχύσει την πολιτική των ΗΠΑ, θα επιτρέψει κυρώσεις και θα καταστήσει υπεύθυνη την κινεζική κυβέρνηση για τα δυσμενή περιβαλλοντικά, οικολογικά και περιστατικά δημόσιας υγείας που συμβαίνουν στην Αφρική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος SPEED θα αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Αφρική θεσπίζοντας μια πολιτική των ΗΠΑ για να αντιταχθούν στις ενέργειες οντοτήτων που συνδέονται με τη ΛΔΚ που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας υποδοχής, τη διεθνή περιβαλλοντική προστασία και την εργατική νομοθεσία κατά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. στην Αφρική.

Ο νόμος θα ξεκινήσει τη διαμόρφωση στρατηγικής από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την USAID που θα περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών καταστροφών που προκαλούνται από εταιρείες της ΛΔΚ. Ο νόμος θα επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με τη ΛΔΚ που είναι υπεύθυνες για δυσμενή περιβαλλοντικά συμβάντα και περιστατικά δημόσιας υγείας στην αφρικανική ήπειρο.

Η πράξη που εισήγαγαν οι ΗΠΑ στα ευρήματά τους παρέθεσε μια έκθεση με τίτλο «Καταχρήσεις του περιβάλλοντος της Κίνας».

Τα ευρήματα της έκθεσης ανέφεραν ότι «η ΛΔΚ απειλεί την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια υγεία εκμεταλλευόμενη αειφόρα τους φυσικούς πόρους και εξάγει τη σκόπιμη αδιαφορία της για το περιβάλλον μέσω της πρωτοβουλίας της One Belt, One Road».

Το νομοσχέδιο που αναφέρεται επίσης τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις οικονομικές και επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην υποσαχάρια Αφρική. Ενώ τα νομικά συστήματα στις διάφορες χώρες διαφέρουν, οι επιχειρηματικές οντότητες γενικά δεσμεύονται από τους νόμους της χώρας καταγωγής τους, της χώρας υποδοχής και του διεθνούς δικαίου.

Οι κινεζικές επιχειρηματικές οντότητες είναι διαβόητες για τη συνειδητή παραβίαση των νόμων των χωρών υποδοχής και του διεθνούς δικαίου. Η Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είναι καταστροφικές και κατά καιρούς παράνομες, οι πρακτικές εξόρυξης, γεωτρήσεων, υλοτομίας και αλιείας στην υποσαχάρια Αφρική προκαλούν υψηλά επίπεδα ανησυχίας και βλάβης σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.

Πολλές οντότητες που συνδέονται με την Κίνα και κινεζικά PSC στην υποσαχάρια Αφρική λειτουργούν με ελάχιστη προσοχή στην οικολογία, τη δημόσια υγεία και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής και της άγριας ζωής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Συναγερμός στην Αθήνα! Έκτακτο σχέδιο εν μέσω φοβίων για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία. Αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο η ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ στον Λίβανο υπάρχουν περί τους 3.600 Έλληνες πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να φύγουν οι 50. Σήμερα, αναχώρησε ένα C-130 για να τους παραλάβει. Άλλο ένα θα διατεθεί για την απομάκρυνση των Κυπρίων πολιτών.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι αν η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστίνιους, σε δομές που τις διαχειρίζεται η Χεμπολάχ. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ροών προς τη χώρα μας, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω της Λιβύης.

Η χώρα από χθες βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο επαγρύπνησης. Ο σχεδιασμός του ΚΥΣΕΑ κινείται σε δύο βασικούς άξονες,. Την συνέχιση της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων αλλά την αύξηση της χωρητικότητας σε ορισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, ως μέτρο πρόνοιας για το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η χώρα μας από μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

 

Μέτρα για τρομοκρατικά χτυπήματα

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη όχι μόνο τη χώρα μας, από τζιχαντιστές αλλά και αριστερούς αντισημίτες. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η ΕΥΠ, ενώ αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στα σύνορα.

 

Μέχρι στιγμής το σύστημα ελέγχου και ταυτοποίησης πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπάρχουν επιστροφές μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αυξάνεται και η επιτήρηση. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.

Στον Εβρο ο Μητσοτάκης

Τον Έβρο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.

Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο: Θα στείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Jacquelyn Martin/REUTERS

Τι δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο που “επικυρώνουν” την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή