Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Στην Κύπρο ο Κατρίνης, ζήτησε επικαιροποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος

Δημοσιεύτηκε

στις

Είχε συναντήσεις με σειρά παραγόντων του νησιού 

Στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα το πρωί ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάλμα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Σιζόπουλο και τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό κ. Μενελάου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στη “σωστή διάσταση που έχει το ζήτημα της Κύπρου”, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένη η διατύπωση ότι το Κυπριακό είναι ένα διμερές πρόβλημα, είτε ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή κοινότητα, είτε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. “Αντίθετα, το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ένα πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής μιας ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία . Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, απλά ξεπλένει την Τουρκία”, τόνισε και έκανε λόγο για μια εθνική στρατηγική στο Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία:

-Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή, δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε, αλλά ούτε και τουρκικά στρατεύματα στο νησί.

-Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς την Τουρκία ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό.

– Η δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να είναι λειτουργική και όχι ετεροβαρής και διαλυτική, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα υβριδικό κράτος που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.

Όπως είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, «η Τουρκική αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη δεν έχει συγκυριακά αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά. Στηρίζεται σε μια μακρόχρονη στρατηγική επιλογή της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1950 και η οποία επενδύεται και ενισχύεται κατά καιρούς με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Το βιβλίο του κ. Νταβούτογλου για το ‘Στρατηγικό Βάθος’ περιγράφει την αναθεωρητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Αναφέρει ότι ‘ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος στην Κύπρο, η Τουρκία όφειλε να τον εφεύρει αφού καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου’. Έτσι αντιλαμβάνεται η Τουρκία την Κύπρο, δεν θέλει απλά τη διχοτόμηση, αλλά τον πλήρη έλεγχο της».

Παράλληλα ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου που υιοθετήθηκε το 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι:

«Από τη στιγμή που υφίσταται απειλή αλλά και η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησί, πρέπει να επικαιροποιηθεί και να διευρυνθεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Με συνεκπαίδευση, με τη δημιουργία αμυντικής υποδομής, ακόμα και με τη συμμετοχή και συνεργασία δυνάμεων της Μεσογείου, που αποτελούν δυνάμεις σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και με τις οποίες υπάρχει ήδη υφιστάμενη αμυντική συνεργασία , όπως η Γαλλία».

Ο κ. Κατρίνης υπενθύμισε μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, τον περασμένο Μάρτιο, ότι το 1974 έπρεπε να καταληφθεί όλη η Κύπρος, αλλά και την απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρχει αμυντική υποδομή στα ελληνικά νησιά και στην Κύπρο.

Πρώτο Θέμα

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή