Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας για εναλλακτικό εμπορικό διάδρομο Ανατολής – Δύσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρίσιμη συνάντηση Τουρκίας, Ιράκ, Κατάρ και ΗΑΕ στην Κωνσταντινούπολη

Την Πέμπτη, στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, συναντήθηκαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Ιράκ, του Κατάρ και των ΗΑΕ προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου αυτού υπολογιζόμενου κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο Διάδρομος αυτός θα ξεκινά από το ιρακινό λιμάνι Μπάσρα στον Περσικό Κόλπο και μέσα από ένα πυκνό σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο 1200 χιλιομέτρων θα καταλήγει στην Τουρκία. Ο Διάδρομος αυτός προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά πετρελαίου αλλά και ως δίκτυο επικοινωνιών και data, παρακάμπτοντας το Σουέζ και περιορίζοντας τον χρόνο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολή προς την Ευρώπη.

Το έργο είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση του Ιράκ τον περασμένο Μάιο σε αξιωματούχους από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου του Ιράν, της Τουρκίας, της Συρίας και της Ιορδανίας σε διάσκεψη στη Βαγδάτη, έλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία και μεσολάβησε προς το Κατάρ και τα ΗΑΕ ώστε να κληθούν να συμμετάσχουν στο έργο και να είναι και οι πιθανοί επενδυτές για την υλοποίησή του. Ήδη η εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, AD PORTS GROUP, έχει υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με την Εταιρεία Λιμένων Ιράκ για την ανάπτυξη του λιμανιού al-Faw στην Μπάσρα.

Η μεταφορά πετρελαίου θα αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος του Διαδρόμου αυτού καθώς το Ιράκ διαθέτει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων και το 5% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές Development Road, ο χρόνος για τη μεταφορά προϊόντων από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ θα μειωθεί από 33 ημέρες σε 15 με την παράκαμψη του Σουέζ.

Βεβαίως, το υπερφιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει να αντιμετωπίσει έναν σκληρό ανταγωνισμό με τον υπάρχοντα κινεζικό Διάδρομο Belt and Road Initiative και τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) αλλά και τα σχέδια του Ιράν για κάθετο διάδρομο με άνοιγμα των λιμανιών του στο περιφερειακό εμπόριο αλλά και συνδέοντας την Ασία με τη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη. Τέτοια σχέδια βεβαίως βρίσκουν απόλυτα αντίθετη και την Αίγυπτο η οποία όχι μόνο αποκλείεται αλλά διαβλέπει τον κίνδυνο υπονόμευσης του θαλάσσιου διαδρόμου του Σουέζ που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χειμαζόμενη αιγυπτιακή οικονομία.

Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να υπερκεράσει σχέδια όπως ο IMEC ο οποίος την παρακάμπτει, να εξασφαλίσει ότι θα γίνει ο κύριος κόμβος διασύνδεσης Κίνας-Ευρώπης και συγχρόνως να δώσει ώθηση στις εμπορικές ανταλλαγές με τις χώρες του Κόλπου αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον στρατηγικό ρόλο της.

Η προώθηση του Development Road, καθώς και η συνεργασία με το Ιράκ στην αντιμετώπιση των Κούρδων, ήταν τα βασικά κίνητρα που οδήγησαν τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη Βαγδάτη μετά από 14 χρόνια σε μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκε πλήθος συμφωνιών για συνεργασία σε όλους τους τομείς και μια «ιστορική» όπως χαρακτηρίσθηκε από την Άγκυρα η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Βεβαίως, αναλυτές από το Ιράκ επισημαίνουν στο Al Monitor ότι και στο παρελθόν είχαν υπογραφεί πολλές διμερείς συμφωνίες οι οποίες έμειναν στα χαρτιά και εκφράζουν αμφιβολίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του υπό σχεδιασμό Διαδρόμου όταν ακόμη και ο υφιστάμενος αγωγός πετρελαίου Κιρκουκ- Γιουμουρταλικ παραμένει κλειστός μετά την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου που έκρινε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ επιτρέποντας στο Ιρακινό Κουρδιστάν να εξάγει το πετρέλαιο του απευθείας στην Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσθετο μοχλό πίεσης προς τη Βαγδάτη και το κρίσιμο ζήτημα των υδάτων του Ευφράτη και του Τίγρη καθώς ελέγχει τις πηγές των δύο ποταμών που διασχίζουν και τροφοδοτούν με νερό το Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός υποδομών, Α. Ουραλογλου, έχει δηλώσει ότι στη συνάντηση της Πέμπτης αναμένονταν «σημαντικές αποφάσεις» λέγοντας ότι ο Development Road θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου διασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση των διεθνών εμπορικών διαδρόμων και η Τουρκία θα ενισχύσει τα οικονομικά και στρατηγικά της πλεονεκτήματα δημιουργώντας έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εμπορικό διάδρομο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».

Πηγή: liberal.gr

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή