Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τα εννοιολογικά κενά μιας κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ευρω-τουρκικές περιπέτειες

Του Παύλου Ξανθούλη

«Το ζήτημα της Κύπρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της σχέσης και της συνεργασίας μας (σ.σ. ως Ε.Ε.) με την Τουρκία» είπε ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Γιοσέπ Μπορέλ. Αναφορά που προκάλεσε χαμόγελα στη Λευκωσία και εκλήφθηκε ως η «επιτομή της διασύνδεσης» των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό και ως επιβεβαίωση της πολιτικής του προέδρου Χριστοδουλίδη.

Είναι αναμφισβήτητα ορθό ότι το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί μέρος της ατζέντας των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως προκύπτει αβίαστα και από το «Διαπραγματευτικό Πλαίσιο» της Τουρκίας. Εδώ και 19 χρόνια, από τις 3 Οκτωβρίου 2005 –ημέρα έναρξης των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια, το ζήτημα της Κύπρου είναι κομμάτι και του διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκία και των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ευρωτουρκικής συνεργασίας, όπως σωστά ανέφερε ο Πήτερ Στάνο. Δυστυχώς όμως το Κυπριακό δεν αποτελεί «προϋπόθεση» γι’ αυτό τον ευρωτουρκικό διάλογο, γι’ αυτές τις ευρωτουρκικές σχέσεις και γι’ αυτή την ευρωτουρκική συνεργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όποιος πει το αντίθετο, δυστυχώς ψεύδεται. Γιατί, απλούστατα, εάν το Κυπριακό αποτελούσε «προϋπόθεση» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τότε ούτε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα είχε προσκληθεί στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ούτε θα είχε γίνει για πρώτη φορά Υψηλός Πολιτικός Διάλογος Ε.Ε.-Τουρκίας για θέματα Εμπορίου, υπό το φως της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και βεβαίως δεν θα είχε εκδηλωθεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» (σελ. 4), σε υψηλό μάλιστα πολιτικό επίπεδο.

Άρα, οι έννοιες, οι οποίες έχουν απόλυτη σημασία, ακόμη και για την κατανόηση της πραγματικότητας, αφήνουν στην καλύτερη περίπτωση εκτεθειμένο το αφήγημα περί διασύνδεσης ευρωτουρκικών και Κυπριακού που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναπαράγουν κάποια ΜΜΕ. Διότι μόνο εάν το Κυπριακό αποτελούσε «προϋπόθεση» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει ουσιαστική-πραγματική διασύνδεση ευρωτουρκικών και επίλυσης του ζητήματος της Κύπρου. Όσο η Τουρκία εξασφαλίζει την ικανοποίηση, έστω μέρους των ευρωτουρκικών ντοσιέ, εισπράττοντας απλώς κάποιες, χωρίς διακύβευμα υποδείξεις, για λύση του Κυπριακού, τότε η πορεία των δύο ζητημάτων καθίσταται απλώς παράλληλη, η έννοια της «προϋπόθεσης» λάμπει διά της απουσίας της, και ουσιαστική διασύνδεση, εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται.

Άλλωστε, εάν κοιτάξουμε σήμερα πού βρισκόμαστε στο ευρωπαϊκό τερέν, θα δούμε ότι η Λευκωσία εξασφαλίζει μόνο φραστικές υποδείξεις για λύση του Κυπριακού, όπως καταγράφηκαν και στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Και η Άγκυρα διασφαλίζει παρουσία σε άτυπα ΣΕΥ της Ε.Ε., ενεργοποίηση όλων των Υψηλών Πολιτικών ευρωτουρκικών Διαλόγων, ενώ συζητάει ήδη σε πολιτικό επίπεδο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και σε διπλωματικό επίπεδο την πλήρη επαναδραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, διευκολύνσεις για παροχή ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων και Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία με την Ε.Ε.

Και μιλώντας για έννοιες και δη πολιτικές, δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας οι τοποθετήσεις του Γιοσέπ Μπορέλ, μετά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την πρώτη παρουσία ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Κύπρου, σημειώνοντας τα εξής: «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στη θέση της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου». Μήπως ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εντοπίζει πίσω από τα λεγόμενα του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., αναφορές για τη βάση λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τα ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.;

Αυτά θα έπρεπε να είχε πει ο κ. Μπορέλ, γιατί αυτά αποτελούν το «συμφωνημένο κοινοτικό λεκτικό». Κι όμως δεν τα είπε. Έριξε μια ατάκα για «αναζήτηση λύσης μέσω πολιτικού διαλόγου» και όταν ρωτήθηκε εάν ισχύει το πλαίσιο Γκουτέρες πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε εξετάσει τα σημεία των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπήκαμε σε τέτοιες λεπτομέρειες».

Αυτή λοιπόν η γενική, χαλαρή και ανέξοδη υποδεικτική τάση που επέδειξε ο Γιοσέπ Μπορέλ έναντι της Άγκυρας, δημόσια, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για λύση του Κυπριακού «μέσω πολιτικού διαλόγου», καλύπτει τις εννοιολογικές ανησυχίες του προέδρου Χριστοδουλίδη; Τις πολιτικές του ανησυχίες;

xanthoulis.pavlos@gmail.com

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή