Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: Μην πουλήσετε F-35 στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιστολή έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC)

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εμποδίσει την προσπάθεια να συμπεριληφθεί ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί.

Προς εκπλήρωση του στόχου αυτού συντάχθηκε μια επιστολή προς τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια πώληση του προηγμένου αεροσκάφους.

Το HALC κλήθηκε να στείλει την επιστολή αφότου έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιέζουν για μια συμφωνία που θα καθιστούσε το προηγμένο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων διαθέσιμο στην Τουρκία και πάλι εάν συμφωνούσαν να αποθηκεύσουν το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου θα τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

“Η Τουρκία έχει πολλά να αποδείξει στον αμερικανικό λαό προτού της δοθεί η προνομιακή θέση της επανεισδοχής στο πρόγραμμα των F-35. Έχει επιδείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής ατιμώρητα εναντίον Αμερικανών συμμάχων και εταίρων και αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές Ben Cardin και Jim Risch και τους αντιπροσώπους Michael McCaul και Gregory Meeks. Υπενθυμίζει επίσης στα μέλη του Κογκρέσου της Τουρκίας που χρησιμοποιούν αεροπλάνα F-16 για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που “κατασκευάζει επεκτατικά αεροσκάφη κατά της ελληνικής κυριαρχίας”.

“Τον Ιούνιο του 2023, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν παραδέχτηκε ότι η Τουρκία “χαρτογραφεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”. Αυτή η “ανεξαρτησία” μεταφράστηκε από την Άγκυρα ως: συνεργασία με τη Ρωσία. χορηγία και προστασία της Χαμάς· εκβιασμός του ΝΑΤΟ· πολεμική κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας, των Κούρδων της Συρίας και του Ισραήλ. Αυτό δεν μπορεί να ανταμειφθεί με την πρόσβαση σε F-35 ή προηγμένους αμερικανικούς κινητήρες τζετ. Σας προτρέπουμε να απορρίψετε τα τουρκικά αιτήματα για F-35, για GE Aerospace Engines και οποιαδήποτε περαιτέρω άρθρα στον τομέα της άμυνας, εφόσον η Άγκυρα διατηρεί τις παραπάνω πολιτικές”, καταλήγει η επιστολή.

“Πρόκληση” λέει η Hürriyet
Με άρθρο της την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αποκαλεί την εν λόγω κίνηση “προκληση” και αναφέρεται στην κίνηση του HALC.

“Στην επιστολή που ετοιμάζεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin και στο μέλος James Risch και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul και στο μέλος Gregory Meeks, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την πώληση του F- 35 στην Τουρκία, αν ναι, κλήθηκαν να το απορρίψουν”, αναφέρει η Hürriyet.

“Η επιστολή περιελάμβανε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τα όπλα που αγόρασε από τις ΗΠΑ εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ. Ενώ η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 με την αιτιολογία ότι αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα”, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Π.Κ.

capital.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή