Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος – Το στρατηγικό δόγμα του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλί Χαμενεΐ. Φωτ. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο -και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος- όλα θα είναι διαφορετικά. Το Ιράν θα ευδοκιμήσει όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη»: Από τις 30 Σεπτεμβρίου και το διάγγελμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου προς τους Ιρανούς πολίτες, γνωρίζουμε ξεκάθαρα πλέον ποιο είναι το στρατηγικό δόγμα του Ισραήλ. Ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράν και έλευση μιας εντελώς διαφορετικής κυβέρνησης, που δεν θα είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ.

«Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο -και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος- όλα θα είναι διαφορετικά. Το Ιράν θα ευδοκιμήσει όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες πληθαίνουν πλέον οι φωνές που ζητούν να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε κατάρρευση του θεοκρατικού καθεστώτος. «Αυτό που χρειάζεται – και αυτό που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα – είναι μια συντονισμένη, ήσυχη εκστρατεία από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και όποιους άλλους συμμάχους είναι πρόθυμοι να υπονομεύσουν και τελικά να ρίξουν το καθεστώς των Αγιατολάχ στο Ιράν», γράφει ο ιστορικός Μαρκ Σάλμαν στο Newsweek.

«Αθόρυβη ανατροπή»

«Τώρα που το Ιράν έχει ευθυγραμμιστεί κατηγορηματικά με τη Ρωσία και άλλους εχθρούς της Δύσης, έχει περάσει ο καιρός που πιστεύαμε ότι το σημερινό καθεστώς στην Τεχεράνη μπορεί να είναι ένα εποικοδομητικό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Το Ιράν διαθέτει μια σχετικά σύγχρονη οικονομία με μορφωμένο πληθυσμό. Αυτό το καθιστά ευάλωτο σε πολλούς μοχλούς – είτε είναι οικονομικοί, είτε άλλοι, που μπορούν να αναπτυχθούν αθόρυβα εναντίον του καθεστώτος στην Τεχεράνη και να το υπονομεύσουν», αναφέρει ο Αμερικανός ιστορικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Atlantic Council εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια νέα πολιτική για το Ιράν – που να περιλαμβάνει αλλαγή καθεστώτος, αλλά όχι την παραδοσιακή. Το αμερικανικό think tank προτείνει οι ΗΠΑ να στηρίξουν πολύ πιο ενεργά το «μαζικό δημοκρατικό κίνημα στο Ιράν», ώστε να υπάρξει μια «εκτεταμένη εγχώρια αντιπολίτευση», που θα προκαλέσει την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος.

«Μετά το αμερικανικό φιάσκο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο όρος “αλλαγή καθεστώτος” δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αλλά σε μια χώρα όπως το Ιράν, γεμάτη με ανθρώπους που λαχταρούν να είναι ελεύθεροι, είναι καλός όρος. Επιπλέον, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να τερματιστεί η απειλή που θέτει αυτό το καθεστώς, όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλα τα έθνη που προσπαθούν να γίνουν μέρος του δυτικού κόσμου», σημειώνει το Newsweek.

Η «κληρονομιά» της Αμίνι

To κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν που γεννήθηκε μετά τον φόνο της νεαρής Ιρανο-κούρδισσας Μάχσα Αμίνι από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε το ισλαμικό χιτζάμπ, μπορεί κατεστάλη βάναυσα το φθινόπωρο του 2022, άφησε όμως το στίγμα του στο Ιράν. Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν τότε επί μήνες στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, περισσότεροι από 550 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 49 γυναίκες και 68 παιδιά. Οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 30.000. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Για την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο, μπορεί η εξέγερση του 2022 να καταπνίγηκε «με μια βάναυση απάντηση από το κράτος», αλλά μια «ήσυχη επανάσταση» διασχίζει τη χώρα. «Οι γυναίκες αρνούνται να τηρήσουν αυτό που έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας – το υποχρεωτικό χιτζάμπ», αναφέρει η IHR.

Οι αλλαγές στην κοινωνία των πολιτών μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι είναι ακόμη πιο βαθιές, υπογραμμίζει η Σόουρα Μακαρεμί, ερευνήτρια στο CNRS (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας), στο Παρίσι. «Μια πολιτιστική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στις οικογένειες, στην ιδιωτική σφαίρα, οι ιεραρχικές σχέσεις αλλάζουν. Η θέση των νέων γυναικών και των κοριτσιών αλλάζει. Η συμπεριφορά των ανδρών έχει αλλάξει επίσης. Δεν τηρούν πλέον τόσο πολύ την ηγεμονική τους θέση», σημειώνει η Μακαρεμί, συγγραφέας του βιβλίου «Γυναίκα! Ελευθερία απόηχοι μιας επαναστατικής εξέγερσης στο Ιράν».

Μια άλλη εξέλιξη που αναφέρει η ιρανικής καταγωγής συγγραφέας. «Η κοινωνία έχει βγει από τους μεντεσέδες στους οποίους πιάστηκε σε σχέση με την εξουσία και προς το παρόν δεν έχει επιστρέψει στα γρανάζια του θεοκρατικού συστήματος», λέει.

Αυθόρμητες συγκεντρώσεις  οργανώνονται στους δρόμους, τραγούδια στα σχολεία, γκράφιτι στους τοίχους, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα… Χάρη στην κλίμακα των διαφορετικών μορφών διαμαρτυρίας που προέκυψαν μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι ,οι Ιρανοί συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολλοί αυτοί που αμφισβητούν την εξουσία.

Αυτό που βοήθησε το θεοκρατικό καθεστώς να αντιμετωπίσει τις αναταραχές ήταν ο φόβος ενός κενού εξουσίας και η αβεβαιότητα για το άγνωστο. Πολλοί Ιρανοί θέλουν να απαλλαγούν από το καθεστώς, αλλά φοβούνται την αναρχία που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Πλήρης ρήξη

Οι εκκλήσεις πάντως για μποϊκοτάζ των πρόσφατων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου και τελικά το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής (49%), λένε πολλά για τη ρήξη των πολιτών με το πολιτικό σύστημα που κληρονόμησε η ισλαμική επανάσταση του 1979. Ακόμη και η νίκη του μετριοπαθούς Μασούντ Πεζεσκιάν που εξελέγη πρόεδρος, αποτελεί μια ένδειξη της αλλαγής που εξελίσσεται στην ιρανική κοινωνία και τις εσωτερικές συγκρούσεις.

Το «πρόβλημα» για τους Αγιατολλάχ είναι ότι όσο το καθεστώς γίνεται πιο μετριοπαθές και συμβιβάζεται σε κάποια θέματα, κινδυνεύει να ενθαρρύνει τις μάζες να πιέσουν για σημαντικές αλλαγές. Αν και οι κληρικοί εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική εξουσία, η δύναμή τους έχει επίσης εξασθενίσει – κυρίως επειδή οι βασικοί πνευματικοί ηγέτες που ίδρυσαν τη χώρα το 1979, έχουν πεθάνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όσοι είχαν καλύτερες θρησκευτικές επιδόσεις έχουν παραγκωνιστεί υπέρ εκείνων που είναι πιο πιστοί στον 86χρονο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για σχεδόν 35 χρόνια.

Τι θα συμβεί αν πεθάνει ο Χαμενεΐ;

Ο Χαμενεΐ είναι μόλις ο δεύτερος ανώτατος ηγέτης στην ιστορία του Ιράν. Όταν ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί πέθανε το 1989, ο Χαμενεΐ ήταν πρόεδρος και οι κορυφαίοι κληρικοί συσπειρώθηκαν γύρω του. Τώρα που ο κλήρος βρίσκεται σε παρακμή, οι σκληροπυρηνικοί Φρουροί της Επανάστασης θα επιχειρήσουν να κυριαρχήσουν σε όλη την πολιτική του Ιράν μόλις πεθάνει ο Χαμενεΐ. Όποιος διαδεχθεί τον Χαμενεΐ θα είναι ένας αδύναμος κληρικός και επομένως μαριονέτα των Φρουρών της Επανάστασης.

Παρόλα αυτά, οι Φρουροί της Επανάστασης αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, ειδικά από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τις Artesh, οι οποίες υπερτερούν αριθμητικά.

Μέχρι τώρα, οι δύο ένοπλες δυνάμεις συγκρατούνταν από μια κοινή δομή διοίκησης που υπάγεται ονομαστικά στο Υπουργείο Άμυνας αλλά αναφέρεται απευθείας στον Χαμενεΐ. Ο τρόπος με τον οποίο θα συνεργαστούν οι Φρουροί της Επανάστασης και οι Artesh στη μετα-Χαμενεΐ εποχή θα είναι κρίσιμος για την επιβίωση του καθεστώτος.

Ναυτεμπορική

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή