Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2012

Debate στη «N»: Η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης καταθέτουν σήμερα τρία κορυφαία στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της σειράς των debate που φιλοξενεί η «Ναυτεμπορική» για την παρουσίαση και σύγκριση των προγραμματικών θέσεων των πολιτικών κομμάτων.
Ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής και ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας, αναπτύσσουν τις απόψεις τους για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, το πολιτικό άσυλο, την περιστολή των αμυντικών δαπανών, την οριοθέτηση ΑΟΖ, την αναπτυξιακή πτυχή του περιβάλλοντος και το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Ορυκτά καύσιμα και ενέργεια
Τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να αποκλειστούν σταδιακά από το ενεργειακό μείγμα της χώρας;
Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ένταξη ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της μείγμα. Το κρίσιμο όμως ζητούμενο, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, είναι η εξασφάλιση απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού για τη χώρα με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε το λιγνίτη μόνο και μόνο για να προωθήσουμε δογματικά τις ανανεώσιμες πηγές. Βλέπετε τι γίνεται με τη ΔΕΗ, που είναι στην κόψη του ξυραφιού, και με τη σοβαρή εμπλοκή του συστήματος πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ.
Χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και εκλογίκευση της τιμολογιακής πολιτικής ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια «φούσκα» που μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από εκείνη του Χρηματιστηρίου.
Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Χουντής: Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενεργειακή αυτή πολιτική θα έχει ως στόχους τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ενεργειακών τιμών. Η προώθηση των ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κ.λπ.) αποτελεί θεμελιώδη λίθο μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.
Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται οι ΑΠΕ στη Ελλάδα μόνο επιτυχής δεν μπορεί να περιγραφεί. Εχει συνδυαστεί με την εισαγωγή ακριβών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, την έλλειψη σχεδιασμού και διαφάνειας στην προώθησή τους, άλλα και με την υιοθέτηση του σκανδαλώδους σχεδίου «Ηλιος», στα πλαίσια των επιταγών του μνημονίου. Μια ανασυγκροτημένη, δημόσια, ΔΕΗ, θα πρέπει να συνιστά το βασικό εργαλείο για μια νέα πολιτική στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αυξάνει σταδιακά τη χρήση των ΑΠΕ ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και η παροχή μειωμένων τιμών για τους καταναλωτές και την οικονομία. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία.
Αγγελος Τόλκας, υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ.
Αγγελος Τόλκας: Η απάντηση θεωρητικά είναι εύκολη και είναι θετική, αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας δεν εκτιμώ ότι θα το επιτρέψει για αρκετό καιρό ακόμα. Η θέση μου είναι ότι το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας θα πρέπει να μεταβληθεί σε ό,τι αφορά την σύνθεσή του και μέσα σε εύλογο και σαφώς ορισμένο χρόνο να περιοριστεί η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων σε αυτό. Σημειώστε ότι πιστεύω ότι τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να διατηρηθούν ακολούθως σε μια μορφή «εφεδρείας» για την περίπτωση που εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες απαιτήσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Αλλά πάντως έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να δοθεί προτεραιότητα στην πράσινη και εναλλακτική ενέργεια.
Ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις θαλάσσιες περιοχές της;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανακήρυξη της ΑΟΖ αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα της χώρας μας και έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει. Οφείλουμε όμως να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς πιθανές απερίσκεπτες ενέργειες εντυπωσιασμού μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Κατά συνέπεια, πρέπει να προχωρήσουμε με σύνεση και σοβαρότητα γνωρίζοντας όμως ότι είναι η αρχή και όχι το τέλος του δρόμου για μια ουσιαστική αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.
Νίκος Χουντής: Η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες για την κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός της στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αγγελος Τόλκας: Η χώρα μας θα πρέπει να καλέσει όλες τις χώρες των οποίων οι ΑΟΖ γειτνιάζουν με τις δικές μας να συμμετάσχουν στη συμφωνία επί κοινής γραμμής. Όποια χώρα αρνηθεί να το πράξει διότι βασική διάσταση της εξωτερικής της πολιτικής είναι ο αναθεωρητισμός των συνόρων, τότε η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς. Είναι σημαντικό για τη γενιά μας να μην παραδώσει ούτε ένα εκατοστό λιγότερο εθνικού εδάφους από αυτό το οποίο με τεράστιες θυσίες της παρέδωσαν οι προηγούμενες.
Χώροι υποδοχής μεταναστών
Η ίδρυση κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να προχωρήσει στη δημιουργία χώρων υποδοχής συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Χάσαμε δηλαδή δυόμισι και πλέον χρόνια για να γυρίσουμε και πάλι στην πρόταση της ΝΔ. Τα κέντρα υποδοχής όμως από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Χρειάζονται να γίνουν δύο τουλάχιστον πράγματα ακόμα. Πρώτον να “σφραγιστούν” τα σύνορα, ειδικά στον Έβρο ώστε να μην μπαίνουν κάθε μέρα 300 καινούργιοι λαθρομετανάστες. Δεύτερον να επαναδιαπραγματευθούμε το πλαίσιο του Δουβλίνο ΙΙ. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό και τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτά τα απολύτως προφανή να μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Νίκος Χουντής: Με τα σχέδια δημιουργίας στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπάθησαν να μετατοπίσουν την προεκλογική ατζέντα από τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και να παρουσιάσουν τους μετανάστες ως τους αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρέπει να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αιτιών των πληθυσμιακών μετακινήσεων. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αναλογική και ισότιμη κατανομή βαρών στα κράτη-μέλη, αλλαγή του Δουβλίνου ΙΙ, με διεκδίκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στήριξης της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο.
Αγγελος Τόλκας: Η ακραία προβληματική σημερινή διάσταση του μεταναστευτικού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ολιγωρίας της δημόσιας διοίκησης και της ελλιπούς σχετικής πολιτικής – δίχως να παραγνωρίζεται το ότι και αυτά έχουν σημαντικά συμβάλει. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τα βασικά αίτια αυτής της μεταναστευτικής έκρηξης στην πραγματική ανάγκη ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, περιβαλλοντικών καταστροφών και οικονομικών δυσχερειών. Παράλληλα δε, η γεωγραφική γειτνίαση της Ελλάδας με χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, καθώς και η σκανδαλώδης αδιαφορία της Τουρκίας να ανασχέσει αυτό, έχει οδηγήσει σε μία χωρικά περιορισμένη ανθρωπιστική καταστροφή. Επομένως βάσει των προηγουμένων θεωρώ ότι η ίδρυση Κέντρων Φιλοξενίας μεταναστών δεν αποτελεί από μόνη της την ικανή λύση, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση της επαναπροώθησης τμήματος των μεταναστών, της εκπομπής μηνύματος στο εξωτερικό ότι η χώρα δεν είναι αφύλακτη, αλλά και της προστασίας των ιδίων των παρανόμων μεταναστών από κυκλώματα οικονομικής – και δυστυχώς όχι μόνο – εκμετάλλευσής τους από ομόφυλούς τους, αλλά και από Έλληνες.
Τουρισμός, επενδύσεις και περιβάλλον
Η προώθηση επενδύσεων στο χώρο της τουριστικής κατοικίας απειλεί με υποβάθμιση το φυσικό περιβάλλον;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυστυχώς, στο όνομα μιας θολής οικολαγνείας, η τουριστική κατοικία έχει δαιμονοποιηθεί από την Αριστερά αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω τη λυσσαλέα αντίδρασή τους όταν η δική μας κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να προχωρήσει τέτοιες επενδύσεις. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται την παραθεριστική κατοικία ως ένα νέο «προϊόν» που έχει ζήτηση στο εξωτερικό, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Δεν πρόκειται να γίνουμε Ισπανία, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αφού θα λάβουμε υπόψη μας τα «καλά» παραδείγματα άλλων χωρών. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες δόμησης και προστασίας του περιβάλλοντος και μια διοίκηση η οποία θα είναι σε θέση να τηρηθούν χωρίς εκπτώσεις. Εάν το καταφέρουμε, τότε πρακτικά δεν θα είναι καθόλου ασύμβατη η τουριστική κατοικία με το φυσικό περιβάλλον.
Νίκος Χουντής: Η προώθηση μεγάλης κλίμακας δόμησης σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την παράκτια ζώνη, ακόμη και σε περιοχές Natura και αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ευνοεί μόνο τις μεγάλες κατασκευαστικές τουριστικές και real estate επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο σχέδιο θέτει σε κίνδυνο τις μοναδικές τουριστικές περιοχές της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά αποτελεί απειλή και για την κοινωνική και οικονομική προστασία των πολλών, που ζουν και εργάζονται στον τουρισμό.
Αγγελος Τόλκας: Τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον είναι από τα πλέον αυστηρά στην Ευρώπη. Αυτά όμως δεν έχουν αποτρέψει τους επιτήδειους από το να το έχουν βάναυσα καταστρέψει. Επομένως, το ζήτημα της ανάπτυξης δεν πρέπει να εκτιμάται με κριτήρια απόλυτου κακού ή καλού. Η αειφορία της ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί προς όφελος της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών. Ο τομέας του τουρισμού είναι ένας από τους λίγους αλλά δυναμικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας. Οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε, σεβόμενοι όμως αυτό που τον κάνει και δυναμικό, το φυσικό περιβάλλον. Ξέρετε, η Νορβηγία εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο το οποίο βρίσκεται στη Βόρειο Θάλασσα, φροντίζοντας για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και διακρατώντας τα έσοδα σε ένα ειδικό ταμείο προς όφελος των επομένων γενεών, όταν πετρέλαιο πια δεν θα υπάρχει.
Αμυντικές δαπάνες και περιθώρια για την περιστολή τους
Υπάρχουν άλλα περιθώρια περιστολής των αμυντικών δαπανών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το θέμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες είναι μύθος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2012 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για το έτος 2011, αποτυπώνονται τα χρήματα που διατέθηκαν ανά έτος για την προμήθεια εξοπλισμών τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, για εξοπλιστικά προγράμματα το 2009 δαπανήθηκαν 2.175 εκατομμύρια ευρώ (αφορά πληρωμή παλαιότερων προγραμμάτων), το 2010 ξοδεύτηκαν 1.017 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 50%, καθώς ελαττώθηκαν δραστικά οι αποπληρωμές), το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 359.000.000 ευρώ, ενώ για το 2012 οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μηδενικές! Συνεπώς η άποψη περί μείωσης των εξοπλισμών, προκειμένου να μεταφερθούν κονδύλια και να αξιοποιηθούν αλλού, απλά δεν ισχύει και θα πρέπει να παύσει η σχετική επιχειρηματολογία. Επιπλέον πρέπει να καταλάβουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλο είναι οι αμυντικές δαπάνες κι άλλο οι εξοπλιστικές. Ως εξοπλιστικές δαπάνες λογίζονται αυτές που αφορούν στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων. Ως αμυντικές δαπάνες λογίζεται ολόκληρος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ πολλών άλλων, η μισθοδοσία προσωπικού, οι δαπάνες για συντήρηση εγκαταστάσεων, οι δαπάνες για τη λειτουργία των μονάδων, οι δαπάνες για καύσιμα, οι δαπάνες για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις – συμμαχικές υποχρεώσεις.
Νίκος Χουντής: Ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που πολλές φορές δεν ήταν απαραίτητοι για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αντί να δημιουργήσουμε βιομηχανικές και τεχνολογικές υποδομές στην πατρίδα, μεγάλο μέρος των χρημάτων πήγε προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις διαπλοκής, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικο-μεσιτικό πλέγμα. Ενα πλέγμα διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Αυτή η εικόνα πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να βελτιωθεί η στρατιωτική ικανότητα του στρατεύματος, η οποία συνίσταται στην ποιότητα των οπλικών συστημάτων, κυρίως όμως με τη στρατηγική και το ηθικό του έμψυχου δυναμικού. Η ανάπτυξη μιας εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και η πολιτική της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει στην περιστολή των αμυντικών δαπανών.
Αγγελος Τόλκας: Πάντα υπάρχουν περιθώρια περιστολής των αμυντικών δαπανών και εκλογίκευσης των εξόδων. Ιδιαίτερα μάλιστα μέσα σε κλίμα οικονομικής στενότητας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας, επομένως και οι δαπάνες θα πρέπει να στοχεύουν σε αυτό και όχι στην ευημερία των κάθε είδους μεσαζόντων, ξένων κατασκευαστικών οίκων αλλά και επίορκων δημόσιων λειτουργών – πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Η χώρα διαθέτει και πρέπει να διαθέτει ισχυρή αεροπορία, ναυτικό και στρατό ξηράς στα σύνορα. Για να συμβαίνει όμως αυτό στα στελέχη των Ε.Δ. η πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίζει τα μέσα που αυτά έχουν ανάγκη και να τιμά σε κάθε χρονική στιγμή της αξίας τους με το να ακούει τις εισηγήσεις τους.
Περί ασύλου και ιθαγένειας
Είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί η πολιτική χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα; Ο νόμος για την ιθαγένεια συνδέεται με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: [Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση]. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει την επιτάχυνση της δημιουργίας χώρων προστασίας-φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, μέχρι να ολοκληρωθεί η απέλασή τους. Ο χρόνος παραμονής στα κέντρα δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση του λεγόμενου “νόμου Ραγκούση” για την ιθαγένεια.
Νίκος Χουντής: Αντί να παραβιάζονται οι νόμοι σε βάρος των αιτούντων άσυλο, πρέπει επιτέλους να παρθούν πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα που να εξασφαλίζουν γρήγορη, κατάλληλη, δίκαιη και αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο σε όλους τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς που το δικαιούνται. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο και στον ανθρωπισμό. Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια η άποψή μας είναι ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει αυτοδίκαια να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια (εφόσον φυσικά το επιθυμούν) χωρίς καμία διαδικασία κρίσης.
Aγγελος Τόλκας: Στο θέμα αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Άλλο πράγμα είναι η πολιτική χορήγησης ασύλου και άλλο πράγμα η ιθαγένεια και ο τρόπος απόκτησής της. Το μεν πρώτο θα πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει τις ελληνικές πανανθρώπινες αξίες το δε δεύτερο θα πρέπει να ρυθμίσει τις πραγματικές κοινωνικές σχέσεις, ειδικά όταν σε αυτές υπάρχουν παιδιά. Τα παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννιόνται στη χώρα μας και μετέχουν της εθνικής παιδείας είναι λογικό να έχουν την ιθαγένεια της μόνης χώρας την οποία γνωρίζουν – εξάλλου διαφορετικά είναι πιθανό να αποκτήσουν προβληματική σχέση εξαιτίας της απόρριψης μεγαλώνοντας. Με αυτήν τη λογική ψηφίστηκαν και σχετικοί νόμοι στην προηγούμενη Βουλή. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι προϋποθέσεις πρέπει να αυστηροποιηθούν ιδιαίτερα.
Συνεντεύξεις: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εκλογές 2012

Όπως έδιωξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ τις αμερικανικές βάσεις, έτσι θα ανατρέψουν το μνημόνιο οι πολέμιοί του!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Δημοσιεύθηκε τις 8 Μαΐου 2012

του Σάββα Καλεντερίδη
Όλοι, εκτός της στενής ομάδας του ΓΑΠ, αποδέχονται ότι η Ελλάδα υποδουλώθηκε στο μνημόνιο με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ.
Το γιατί, δεν είναι της ώρας.
Και από τη στιγμή που υποδουλωθήκαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν έγινε καμία.
Τώρα η Ελλάδα είναι χειροπόδαρα δεμένη και πρέπει να απελευθερωθεί.
Το θέμα είναι πώς!
Ο ένας τρόπος είναι η επαναδιαπραγμάτευση.
Ο άλλος η ανατροπή του μνημονίου.
Η άποψή μας είναι ότι πολλοί καιροσκόποι, που η μοναδική τους δουλειά χρόνια τώρα είναι η κατανάλωση κομματικών κονδυλίων που παίρνουν από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα πολεμούν, τζογάρουν και παίζουν με τα συναισθήματα του λαού, μιλώντας για ανατροπή και ακύρωση του μνημονίου, με σκοπό να πάρουν ψηφαλάκια.
Μετά, αφού τα πάρουν, θα κάνουν ό,τι έκανε ο Ανδρέας, που έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες όμως τελικά έμειναν, μετά από συμφωνία που έγινε σε “μηδενική βάση”.
Α, και να μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, αυτοί ήταν τα μόνιμα δεκανίκια του μεγάλου Ανδρέα, με τους οπαδούς του οποίου βροντοφώναζαν όλοι μαζί και ρυθμικά το “Έξω οι βάσεις του θανάτου” και το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διδαχτούμε όλοι μας από τους καιροσκοπισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές του παρελθόντος -αλήθεια πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός!!!- και να βρούμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι;
-Σκληρή και παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας έβαλαν στο ΔΝΤ-Μνημόνιο
-Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
-Ταχύς εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους
-Λήψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων
-Άμεση αναμόρφωση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος 
Κατά τα άλλα, όσοι τζογάρουν και παίζουν με τη “φωτιά” της ανατροπής του μνημονίου, δεν θα καούν μόνο οι ίδιοι, αλλά θα κάψουν και την ήδη τσουρουφλισμένη Ελλάδα.
Δεν το ευχόμαστε, αλλά το “έξω από το μνημόνιο”, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πιο ανεύθυνο και πιο οπορτουνιστικό από το “λεφτά υπάρχουν”.
Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί το ίδιο καταστροφικό.
Αυτά τα ολίγα προς στιγμήν…

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή τους στη Μεσόγειο
Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας
Την απόφαση να απέχουν από τις
ευρωεκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων
της Συρίας στη Μεσόγειο έλαβαν οι κάτοικοι της Γαύδου.


Οι κάτοικοι της Γαύδου μέσα σε ένα κείμενο, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα
flashnews.gr μιλούν για την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά
και της «μνημονιακής» όπως λένε ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Γαύδος στη μέση της Μεσογείου, που “απειλείται” από την αδιαφορία της
μνημονιακής κυβέρνησης, και τη διακίνηση των χημικών όπλων από τον
πόλεμο της Συρίας, σε διεθνή ύδατα δίπλα μας, αντιδρά και συμμετέχει
στις δράσεις για να ακυρωθεί αυτή η μετακίνηση.

Η απειλή

Για τη Γαύδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μάλτα, την Ιταλία κι
ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι η εγκληματική ενέργεια να «πειραματιστούν»
την υδρόλυση εν πλω εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών, τα οποία σε περίπτωση
ατυχήματος θα βυθιστούν στη θάλασσα μας και θα καταστρέψουν κάθε
ζωντανό οργανισμό και μας μαζί τους.

Η συνενοχή

Κι όλα αυτά με τη στήριξη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χαρακτήρα
διεθνή χορικά ύδατα για να καθαρίσει για λογαριασμό των συμφερόντων,
πολιτικών και οικονομικών, λες και τα διεθνή ύδατα που δεν είναι παρά
γραμμές στον πολιτικό χάρτη τους δεν απειλούνται από την ενδεχόμενη
καταστροφή. Κι όλο αυτό ενάντια στη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι η
καταστροφή των χημικών του πολέμου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά
πάνω σε έδαφος χώρας που τα παράγει ή πάνω σε έδαφος χώρας που τα έχει
αγοράσει.

Αλλά και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων που
αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, κυνηγώντας με περισσότερη
λιτότητα για τους λαούς και μεγαλύτερα κέρδη για τους οικονομικά
ισχυρούς.

Η αμφισβήτηση

Η Πορτογαλία και Αλβανία αρνήθηκαν την συμμετοχή σε αυτό το έκφυλο παιχνίδι πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Τι προτείνουμε

Δικά τους είναι τα χημικά, δικός τους είναι ο πόλεμος, ας πάρουν στις πατρίδες του και τα απόνερα.

Να τα πάρουν πίσω στις πατρίδες τους, αυτοί που τα φτιάξανε κι αυτοί που τα αγοράσανε.

Να απαντηθούν οι επερωτήσεις βουλευτών κι ευρωβουλευτών και επιτέλους οι
κυβερνήσεις να πάρουν θέση, υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή,
λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψήφος του λαού δεν χρίζει τους βουλευτές και
ευρωβουλευτές θεούς για να παίζουν με τις ζωές μας.

Η Γαύδος

Συμμετέχει στα συντονιστικά για τις δράσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτής
της παράλογης κι επικίνδυνης απόφασης. Μαζεύει υπογραφές των κατοίκων
και θα τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα. Αναρτά πανό διαμαρτυρίας στο
ΦΑΡΟ του ΝΟΤΟΥ της Ευρώπης. Γυρίζει την πλάτη σε μια τέτοια Ευρώπη
αδιάφορη στους λαούς της και Αποφασίζει

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ»

ΤΟ ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ZOUGLA.GR: ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΝΔΗ ΣΤΟ 12%

Δημοσιεύτηκε

στις

25.2.2014. Εντυπωσιακά
είναι τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής ψηφοφορίας που
πραγματοποιήθηκε από τις 17/2/2014 έως τις 23/2/2014. Ψήφισαν 2.242
άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά
ερωτημάτων άμεσα συνδεδεμένων με την επικαιρότητα, όπως οι ανακοινώσεις
των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο της Αθήνας, η αύξηση της τιμής των
διοδίων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη.

Η
«Ζούγκλα» δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, εμπιστεύεται όμως το
σταθμισμένο δείγμα της, το οποίο κατά το παρελθόν έχει καταγράψει με
μεγάλη ακρίβεια τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και τις τάσεις του
εκλογικού σώματος που αυτήν την περίοδο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Σύμφωνα
με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας, με
τη συμμετοχή επιλεγμένων ψηφοφόρων από εξειδικευμένο προσωπικό, ο
ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή, η ΝΔ χάνει έδαφος, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ
συνεχίζεται και η Χρυσή Αυγή βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται. 

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η παρούσα συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλώς αποτελεί στιγμιαία προειδοποίηση τωνψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προ της λήψης σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Εντυπωσιακό
είναι επίσης το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι στην υποψηφιότητα του
Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται φυσικά για την ψήφο
όσων έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον μεγαλύτερο δήμο, όχι του
συνόλου που συμμετείχε από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος».

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στον Κίτρινο Τύπο24:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Η Διαδικτυακή ψηφοφορία και οι αντιδράσεις εκπροσώπων των κομμάτων17:33reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Διαδικτυακή ψηφοφορία – Τα αποτελέσματα10:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι
πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποιος εκ των οκτώ
βασικών υποψηφίων θα κέρδιζε τη μάχη του Δήμου της Αθήνας, αλλά και
ποιον θα ψήφιζαν προσερχόμενοι στην κάλπη.

Στην
πρώτη περίπτωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης
συγκεντρώνει ποσοστό 44,6%, δεύτερος είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος
Καμίνης (χαίρει στήριξης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 18,1%, ενώ ακολουθεί ο
εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με ποσοστό 7,5%. Οι υποψήφιοι
της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Άρης Σπηλιωτόπουλος συγκεντρώνουν 5,9% και
5% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι κ.κ. Γρ.
Βαλλιανάτος με 2,5%, ο υποψήφιος των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος με 2% και ο
υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός με 0,3%.






Στην
πρόθεση ψήφου, ο Κασιδιάρης συγκεντρώνει σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό από
τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.






Ενδεικτική
του κλίματος αβεβαιότητας και δυσπιστίας γύρω από τα όσα έχουν ειπωθεί
για την κυοφορούμενη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η απάντηση
των πολιτών στο ερώτημα για το πότε πιστεύουν ότι θα γίνει η
επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το 56,4% θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα
έρθει έπειτα από πέντε χρόνια…






Στην
ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, οι πολίτες κλήθηκαν να
απαντήσουν στην ερώτηση για την αύξηση στην τιμή των διοδίων. Το 61%
πιστεύει ότι οι αυξήσεις οφείλονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην
ιδιωτική αυθαιρεσία.






Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι
απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία
καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά,
βρίσκεται πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει την προτίμηση
του 19,9% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 16,2% του προέδρου
της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος
Μιχαλολιάκος αποσπά 12,1%. Ο «Κανένας», ωστόσο, σε αυτήν την έρευνα
καταλαμβάνει την πρωτιά με 32,4%.






Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το
επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές
διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ
έχει το προβάδισμα με 59,6%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 19,4%. 






Πρόθεση ψήφου

Ο
ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 1,1% από τη Χρυσή Αυγή, έρχεται πρώτος,
συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 12,6%, οι ΑΝΕΛ 5%,
το ΚΚΕ 4,3% και το ΠΑΣΟΚ 3,2%.




Το
νεοϊδρυθέν κόμμα των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη «Ένωση για
την Πατρίδα και τον Λαό» ανιχνεύεται στην παρούσα δημοσκόπηση,
συγκεντρώνοντας 0,5%.



Συσπειρώσεις και… διαρροές ψηφοφόρων

Στις
συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει
αυτήν τη στιγμή ποσοστό της τάξεως του 38%, με βασική «αιμορραγία» τη
διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που
ανέρχεται στο 29,8%.

Μεγαλύτερη
εμφανίζεται η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό
υπολογίστηκε στο 62,9%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς
τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 14,6%.









Αναλυτικός πίνακας με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του zougla.gr:


H ταυτότητα της έρευνας




















zougla.gr
Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή