Ακολουθήστε μας

Μυστικές-μυστικιστικές οργανώσεις

Είπε πολλά και παραιτήθηκε η αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κρίστιανσεν είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις σχετικά με το μακελειό του περασμένου Ιουλίου στο νησί Ουτόγια.
Όσλο: Την παραίτησή της υπέβαλε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νορβηγίας, Γιένε Κρίστιανσεν, αφού αποκάλυψε ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η σκανδιναβική χώρα έχει εγκατεστημένους μυστικούς πράκτορες στο Πακιστάν. Το νορβηγικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η παραβίαση απορρήτου είναι μείζον ζήτημα, και η επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας -που είχε ήδη επικριθεί έντονα σχετικά με την υπόθεση του μακελειού στο νησί Ουτόγια- αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η Κρίστιανσεν, επικεφαλής της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφαλείας της Νορβηγίας (Politiets sikkerhetstjeneste, PST) δεν αποκάλυψε γιατί έχουν σταλεί πράκτορες στο Πακιστάν και πού επιχειρούν.

Η Νορβηγία, στενή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες που δρουν στις τάξεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) υπό την διοίκηση του NATO.

«Η πιθανή παραβίαση απορρήτου με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Γκρέτε Φαρέμο.

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης στο Κοινοβούλιο, η Κρίστιανσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Νορβηγία θα έπρεπε να διατηρεί επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν.

Επισήμανε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού -η λεγόμενη υπηρεσία E- δρα ήδη από κοινού με τη δική της υπηρεσία, στο Πακιστάν.

«Η υπηρεσία E έχει τους απεσταλμένους της σε αυτές τις χώρες και έτσι συνεργαζόμαστε με την υπηρεσία E σχετικά με αυτή τη χώρα», είπε αναφερόμενη στο Πακιστάν.

Προσέθεσε ότι η PST συνεργάζεται με τις ομόλογές της υπηρεσίες σε περίπου 60 χώρες, ιδιαίτερα στενά με αυτές «στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ειδικά με (αυτές) στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και τη Γερμανία».

Η νορβηγική εφημερίδα «VG» ανέφερε στο δικτυακό της τόπο ότι αυτή η αναφορά της Κρίστιανσεν σχετικά με το Πακιστάν είναι ο λόγος που παραιτήθηκε. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η πληροφορία της εφημερίδας είναι ακριβής.

Η Κρίστιανσεν είχε ήδη προκαλέσει σάλο όταν είχε δηλώσει πως η υπηρεσία της δεν θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις επιθέσεις του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε τη χειρότερη μαζική σφαγή στο έδαφος της Νορβηγίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ούτε ακόμα και η Στάζι της Γερμανίας δεν θα κατάφερνε να απομονώσει και να συλλάβει το άτομο αυτό», είχε πει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK τρεις ημέρες μετά την επίθεση του Μπρέιβικ.

«Θα έπρεπε να έχουμε ένα τσιπ μέσα στο κεφάλι κάθε Νορβηγού για να διαβάζουμε όλες του τις σκέψεις», είχε δηλώσει.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό, Γερμανικό

ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε δεκτή την έφεση της τουρκικής Halkbank για την “υπόθεση Ζαράμπ”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε τη Δευτέρα να παραχωρήσει ακρόαση στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, ώστε να εκθέσει την προσπάθειά της να αποφύγει ποινικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τραπεζική απάτη και συνωμοσία για το σκάνδαλο με τον τουρκο-ιρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και το σχέδιο αποφυγής των κυρώσεων προς το Ιράν, υπόθεση που έχει χειροτερεύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι δικαστές δέχτηκαν την έφεση της Halkbank κατά της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι ήταν απρόσβλητη από δίωξη των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1976 που ονομάζεται Foreign Sovereign Immunities Act, ο οποίος περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων για αγωγές κατά ξένων χωρών, επειδή η επιχείρηση είναι που ανήκει στην πλειοψηφία της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και “ταμίας” της οικογένειας Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Πρίτ Μπαράρα, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ Ερντογάν), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και εμπόριο χρυσού. 

Λίγο πριν καθίσουν στο εδώλιο, ο Ζαράμπ έγινε καπνός, και, μετά από τουρκικές νότες και υποτιθέμενη έρευνα, ανακοινώθηκε ότι ο κατηγορούμενος Ζαράμπ είχε γίνει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ενάντια στον μοναδικό εναπομείναντα Ατίλα. Ο Ζαράμπ παραδέχτηκε μεν ότι είχε δωροδοκήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών ώστε να πάρει τις δουλειές, που θα του απέφεραν τα κέρδη, όμως τελικά αυτό που… την πάτησε ήταν ο Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση.

Το γραφείο του Μπαράρα ξεκίνησε τις “μάχες” με τη δίκη εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ το 2016. Ο Μπαράρα απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017, λίγο πριν συλληφθεί ο Χακάν Ατίλα από πράκτορες του FBI στη Νέα Υόρκη. Σε μία σαφή αποκάλυψη των προθέσεων, αλλά και της εμπλοκής του Ερντογάν στην όλη υπόθεση, είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στον Ατίλα, μόλις αυτός αποφυλακίστηκε από τις ΗΠΑ. Τον έχρισε… διοικητή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, για να τον ανταμείψει.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη το 2019 απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Halkbank, κατηγορώντας τη για συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος εσόδων από ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα δήλωσε αθώα στις κατηγορίες για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε εταιρείες παροχής υπηρεσιών χρηματοδότησης και εταιρείες-βιτρίνες στην Τουρκία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει την τράπεζα “άσχημο, παράνομο” βήμα και πίεσε για την απόσυρση της υπόθεσης.

Για τη συνέχεια CAPITAL

γ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μυστικές Υπηρεσίες

Έλεγχοι σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. από την ΑΔΑΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι έλεγχοι ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Στη διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ), προχωρά η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε. Οι έλεγχοι ξεκινούν, μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου το οποίο η ΑΔΑΕ εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ)».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Μυστικές-μυστικιστικές οργανώσεις

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων

Την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 31/8, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζει στο ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή.  

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».  Να σημειωθεί πως η πρόταση για να περάσει αρκούν 120 ψήφοι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και υπέρ πρόκειται να ταχθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία να προσανατολίζεται στο «παρών».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  επιδιώκει επέκταση της περιόδου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, προβάλλοντας το επιχείρημα  πως πρέπει να εξεταστούν και οι παθογένειες του παρελθόντος. Στόχος της είναι η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2012 και να κληθούν μεταξύ άλλων στην επιτροπή τα πρόσωπα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια  πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν θέλει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα όσα έχουν δει το  φως της δημοσιότητας. Την Παρασκευή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια». Για να προσθέσει «για να τελειώνουμε με τους φθηνούς συμψηφισμούς κάντε ξεχωριστή εξεταστική μόνο για το 2015 – 2019 . Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». 

naftemporiki.gr 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή