Ακολουθήστε μας

ΟΗΕ

«Υπήρξαν ευκαιρίες για συμφωνία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Μάθιου Νίμιτς στην «Κ».Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ μιλάει για τα προβλήματα στη διαδικασία.Οι προτάσεις για το όνομα και οι προοπτικές που ανοίγονται
Κώστας Σημίτης και Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι έδειξαν να αποδέχονται την ονομασία «Ανω Μακεδονία»
Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

Στη διάρκεια της εικοσαετίας που έχει παρέλθει από την ίδρυση της ΠΓΔΜ υπήρξαν στιγμές όπου είτε η Αθήνα είτε τα Σκόπια είχαν την αναγκαία βούληση και ευελιξία να αποδεχθούν μια συμβιβαστική λύση, αλλά ποτέ ταυτόχρονα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 20 ετών από την ανεξαρτησία της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ η μόνη στιγμή που και οι δύο πλευρές φάνηκαν έτοιμες να συμφωνήσουν ήταν τον Φεβρουάριο του 2001 όταν ο Κώστας Σημίτης και ο Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι έδειξαν να αποδέχονται την ονομασία «Ανω Μακεδονία», αλλά οι εθνοτικές αναταραχές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, για άλλη μια φορά οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις δεν επέτρεψαν την υιοθέτηση ρεαλιστικών συμβιβασμών, οι οποίοι μπορεί κάποτε να περιγράφονταν ως περίπου εθνική μειοδοσία, αλλά σήμερα θα εθεωρούντο εθνική επιτυχία, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το «Σλαβομακεδονία» που συζητούσε ο Κ. Μητσοτάκης στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Μάθιου Νίμιτς νιώθει απογοήτευση για τη μη επίτευξη συμφωνίας στις πολυετείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες ο ίδιος συμμετέχει από το 1994, αλλά συνεχίζει επειδή οι δύο πλευρές επιθυμούν την ύπαρξη της διαδικασίας του ΟΗΕ. Διαμηνύει πάντως ότι δεν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση εάν δεν έχει ενδείξεις ότι αυτή θα γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης. Καθώς η Αθήνα επιμένει σε γεωγραφικό προσδιορισμό εκτιμάται ότι τόσο η τελευταία επίσημη πρότασή του, «Βόρεια Μακεδονία», όσο και το «Ανω Μακεδονία» ή το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που επίσης έχουν συζητηθεί, θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι απευθείας επαφές Παπανδρέου – Γκρούεφσκι ανοίγουν προοπτικές, αν και σημειώνει πως άλλο πράγμα είναι οι προσωπικές σχέσεις και άλλο η επίτευξη συμφωνίας. Αναρωτιέται εάν ήταν σωστή επιλογή να προηγηθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία μιας συνολικής λύσης, καταθέτοντας τα υπέρ και τα κατά της απόφασης αυτής, αλλά παραπέμπει στους ιστορικούς του μέλλοντος για την τελική ετυμηγορία.

Τέλος, αποτιμά ως σημαντική κίνηση την αποδοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2007, σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ επικρίνει, διακριτικά, όπως του επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, την ανέγερση του τεράστιου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

– Bρεθήκαμε κάποια στιγμή κοντά σε λύση;
– Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στη διάρκεια των είκοσι αυτών ετών υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα ότι η μία πλευρά φαινόταν πιο κοντά σε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, αλλά δεν ήταν η άλλη, και το αντίθετο.

– Πού βρίσκεται σήμερα η μεσολάβησή σας;
– Συνεχίζω να βλέπω τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι πολύ συχνά, και ανταλλάσσω ιδέες μαζί τους, όπως κάνω και με άλλους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

– Σχεδιάζετε να καταθέσετε σύντομα νέα πρόταση;
– Οπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσω ελαφρά τη καρδία στην κατάθεση νέας πρότασης, εκτός εάν έχω ενδείξεις και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μου, και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα να μην παρουσιάσω μια νέα πρόταση, παρά να το πράξω και αυτή να απορριφθεί από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Εχοντας πει αυτό, οφείλω να σημειώσω ότι υπάρχουν μια σειρά από ιδέες στο τραπέζι, οι οποίες αξίζει να εξετασθούν στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου διαλόγου μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών ή και σε διμερές επίπεδο. Εγώ παραμένω, σε κάθε περίπτωση, έτοιμος να βοηθήσω.

– Η μη επίτευξη συμφωνίας μετά τόσα χρόνια σας έχει απογοητεύσει; Ερχονται στιγμές που σκέπτεσθε να τα παρατήσετε;
– Παρά την αδυναμία εξεύρεσης οριστικής λύσης μετά όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει, και ελπίζω ότι μέσω ενός συνεχιζόμενου διαλόγου και εποικοδομητικής ηγεσίας τελικά θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η στάση Καραμανλή και οι επαφές Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι
– Πώς αποτιμάτε την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2007, να αποδεχθεί επίσημα σύνθετη ονομασία;
– Η επίσημη αποδοχή σύνθετης ονομασίας που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ήταν μια σημαντική κίνηση. Δεν ήταν εύκολη και θα πρέπει να εκτιμηθεί ως συμβολή στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος.

– Και η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απευθείας επαφές με τον ομόλογό του;
– Οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι είναι καλό πράγμα. Το γεγονός ότι υφίσταται ένας διάλογος σε αυτό το επίπεδο ανοίγει προοπτικές και επιτρέπει να φαντασθεί κανείς ως πιο πιθανή την άρση του αδιεξόδου αλλά, φυσικά, άλλο πράγμα είναι οι καλές προσωπικές σχέσεις και άλλο μια ουσιαστική συμφωνία.

– Πώς βλέπετε την απόφαση ανέγερσης ενός τεράστιου αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων;
– Ενέργειες της κάθε πλευράς που αυξάνουν τις εντάσεις δεν βοηθούν. Κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος είναι ο πραγματικός στόχος τέτοιων κινήσεων και υπό αυτή την έννοια καθιστούν πιο δύσκολη την προσπάθεια να επικεντρωθούμε με εποικοδομητικό τρόπο στην επίτευξη μιας δίκαιης και αποδεκτής λύσης. Πιστεύω ότι το ζήτημα του «σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς» θα αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από τη στιγμή που θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

– Πόσο επηρέασε η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από την κυβέρνηση Μπους την επομένη της επανεκλογής του;
– Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τις ΗΠΑ το 2004 προκάλεσε μια έκρηξη αντιδράσεων στην Ελλάδα. Δεν γνώριζα τίποτε εκ των προτέρων και εξεπλάγην και εγώ. Δεν μου είπαν ποτέ τον λόγο, αλλά εικάζω, και είναι απλά μια εικασία, ότι η κυβέρνηση Μπους ένιωθε πως τα Σκόπια βρίσκονταν πιο κοντά στις πολιτικές που ακολουθούσε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αλλού, και ήθελε να τους επιβραβεύσει για τη στάση τους αυτή, ενώ αντίθετα, η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά. Επίσης, έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Μπους αισθανόταν πως τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα, που αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και πως η αναγνώρισή της με τη συνταγματική ονομασία της από τις ΗΠΑ θα συνέβαλε στην επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων.

– Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαφοράς, η κυβέρνηση Μπους είχε ταχθεί υπέρ των Σκοπίων;
– Εδειχνε να πιστεύει πως η χώρα αυτή είχε το δικαίωμα να ονομάζεται όπως θέλει. Αυτό τουλάχιστον νομίζω ότι ήταν το κίνητρο, αλλά ποτέ δεν μου το είπαν και ως αξιωματούχος του ΟΗΕ σε αυτή τη φάση της καριέρας μου δεν έχω πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης επί του θέματος.

H ενδιάμεση συμφωνία και ο Ρ. Χόλμπρουκ

– Ηταν σωστή απόφαση να επιδιωχθεί πρώτα μια ενδιάμεση συμφωνία;
– Την απάντηση στην ερώτησή σας θα δώσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Από τη μια νομίζω ότι ήταν η σωστή προσέγγιση, διότι έφερε τις δύο χώρες και τους λαούς τους πιο κοντά και εκ των πραγμάτων επέτρεψε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Βέβαια, το πρόβλημα δεν λύθηκε και θα μπορούσε να πει κανείς ότι απoλέσαμε μια σημαντική ευκαιρία για συνολική λύση. Από την άλλη, εάν δεν είχαμε επιτύχει την Ενδιάμεση Συμφωνία, πιθανώς οι σχέσεις σήμερα να ήταν χειρότερες.

– Ποια ήταν η συμβολή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ;
– Ο Χόλμπρουκ ήταν αναμφισβήτητα μια ισχυρή προσωπικότητα. Είχα συνεργασθεί μαζί του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δεκαετία του ’70. Χρησιμοποίησε την τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε το ’95 στα Βαλκάνια -θα θυμάστε ότι ήταν η εποχή της κορύφωσης του πολέμου της Βοσνίας- για να πιέσει προσωπικά ο ίδιος τους δύο ηγέτες, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κίρο Γκλιγκόροφ. Βοήθησε έτσι τον Σάιρους Βανς και εμένα να πείσουμε τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία είχαμε διαπραγματευθεί εμείς στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
http://news.kathimerini.gr

ΟΗΕ

Γκουτέρες: Η «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» βία στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Thomas Mukoya

«Ο χρόνος εξαντλείται» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως, ότι ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει».

«Ο χρόνος εξαντλείται», είπε στο Συμβούλιο.

Το 15μελές συμβούλιο συγκλήθηκε αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης και η Τεχεράνη εξαπέλυσε μια επίθεση στο Ισραήλ, ένα πλήγμα που ενέτεινε τους φόβους ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Καταδικάζω, εκ νέου, σθεναρά τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως απαγορεύει στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα, διότι δεν καταδίκασε «απερίφραστα» την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας χθες, το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ ως νόμιμη άμυνα βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο «επιθετικές ενέργειες» από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράν.

«Το Ιράν… σε πλήρη συμφωνία με την αρχή της διάκρισης βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στοχοθέτησε μονάχα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας του καθεστώτος με τα αμυντικά πυραυλικά πλήγματά του», έγραψε το Ιράν απευθυνόμενο στο Συμβούλιο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνονς απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν περί νόμιμης άμυνας.

«Ήταν μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους. «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σε επιφυλακή μπροστά σε μια τέτοια επιθετικότητα. Το Ισραήλ θα απαντήσει. Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και ναι, θα είναι οδυνηρή, όμως σε αντίθεση με το Ιράν θα ενεργήσουμε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

“Persona non grata” ο Γκουτέρες στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar/File Photo

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» στο Ισραήλ, επικρίνοντάς τον ότι δεν καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντι-ισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, σε μια ακόμα κίνηση των επιδεινούμενων σχέσεων Γκουτέρες-Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε χθες Τρίτη βράδυ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. «Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «αποκλιμάκωση», για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Netanyahu sets out a choice between a ‘blessing’ and a ‘curse’ in UNGA speech

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The Israeli leader brandished two maps — one showing a normalization corridor through the Gulf and the Middle East, the other showing the proliferation of Iran’s proxies

In his address to the United Nations General Assembly on Friday, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu set out what he described as a choice for the nations of the Middle East and the world, between the “blessing” of expanded regional normalization or the “curse” of Iran, its proxies and Oct. 7.
“Ladies and gentlemen, as Israel defends itself against Iran in the seven-front war, the line separating the blessing and the curse could not be more clear,” Netanyahu told delegates, brandishing a pair of maps — one showing a potential normalization corridor through the Gulf and the Middle East and the other showing the proliferation of Iran’s proxies

 

Watch on X

 

 

“On the one hand, a bright blessing, a future of hope,” he said. “On the other hand, a dark future of despair… Israel has made its choice. We seek to move forward to a bright age of prosperity and peace. Iran and its proxies have also made their choice. They want to move back to a dark age of terror and war.”
He said that the countries of the world must choose which side they will stand on. Netanyahu argued that Israel’s wars against international terrorist groups are a fight against a common global enemy. He condemned those at the U.N. and elsewhere who he said have tried to cast Israel as evil and Iran and its proxies as good.
Netanyahu made the case for Israel’s escalating campaign against Hezbollah, which, he emphasized, has targeted citizens from a slew of countries, not limited to Israel.
“As long as Hezbollah chooses the path of war, Israel has no choice and Israel has every right to remove this threat and return our citizens to their homes safely, and that’s exactly what we’re doing,” Netanyahu said, asserting that Israel has had significant success in its recent operations. More than 60,000 residents of northern Israel have been evacuated since Oct. 7.
He said that Israel has been “tolerating this intolerable situation” of communities being evacuated from northern Israel for a year but “enough is enough,” vowing that Israel would ensure its citizens can return home and “will not accept” a Hezbollah army on its northern border.
Netanyahu emphasized that Hezbollah is violating U.N. Security Council Resolution 1701 — which calls on it to move its forces north of the Litani River — and that it is firing rockets from civilian locations in Lebanon.
Addressing Iran’s leaders, Netanyahu said, “if you strike us, we will strike you. There is no place in Iran that the long arm of Israel cannot reach.”
And he sought to frame Iran as a threat not just to Israel, but to global stability, trade and safety unless Israel and like-minded countries counter it

 

Watch on X

 

 

“For too long, the world has appeased Iran,” Netanyahu said. “That appeasement must end now. Nations of the world should support the brave people of Iran who want to rid themselves of this evil regime… They should join Israel in stopping Iran’s nuclear weapons program.”
Netanyahu urged the Security Council to reinstate snapback sanctions on Iran under the 2015 Joint Comprehensive Plan of Action nuclear deal, before they fully expire.
He warned that Iran “now seeks to weaponize this nuclear program,” vowing that “Israel will do everything in its power to make sure [that] doesn’t happen.”
The Israeli leader vowed repeatedly that he would “not rest until the remaining hostages are brought home.” But he said that if Hamas refuses to surrender and release the hostages, “we will fight until we achieve total victory.”
He touted what he described as Israel’s success against Hamas, asserting that Israel has killed or captured more than half of Hamas’ fighters, destroyed more than 90% of its rocket arsenal, eliminated key parts of Hamas’s tunnel system and destroyed 23 of the 24 Hamas battalions.
Netanyahu insisted that Hamas cannot be part of the postwar governance in Gaza, comparing the idea to allowing the Nazis to remain in power in Germany after World War II. He said Israel seeks a “demilitarized and deradicalized Gaza” but does not intend to resettle Gaza, adding that Israel seeks to work with partners to support a “local civilian administration in Gaza committed to peaceful coexistence.”
He emphasized that Hamas terrorists continue to steal food, which Israel “enable[s] aid agencies to bring into Gaza,” selling it at inflated prices to the people of Gaza and using it as a lever to retain power. And he insisted that Israel is taking unprecedented measures to decrease civilian casualties.
Netanyahu told the assembled delegates — many left the room when he began his speech — that he hadn’t been planning to speak at the U.N. this year, but said he decided to come to counter “the lies and slanders leveled at my country” from the podium.
He said that the U.N.’s anti-Israel bias is a “moral stain” which has made the body “contemptible in the eyes of decent people everywhere.” He said the U.N. has been willing to tolerate and promote “any outlandish allegation” against Israel that is put forward.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή