Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η κερκόπορτα της εσχάτης προδοσίας Ο «Φ» αποκαλύπτει μαρτυρίες από το προσωπικό αρχείο του αντ/χη Δ. Μπίκου

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτογραφία

Ποτέ δεν χρειάστηκε τόσος πατριωτισμός για να σκλαβωθεί μια πατρίδα. Με πολύ λιγότερο, θα μπορούσε να είναι λεύτερη». Μέσα σε αυτό το πνεύμα, θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα μια ειδική έκδοση για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο από το γνωστό μας και στην Κύπρο «Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος». Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η “κερκόπορτα” της εσχάτης προδοσίας. Η αλήθεια… κείται μακράν”, το Αρχείο για μια ακόμη φορά φέρνει στο φως μαρτυρίες και ντοκουμέντα που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Στις μαρτυρίες αυτές συγκαταλέγονται και οι αναμνήσεις του Αντιστράτηγου Δημητρίου Μπίκου, τότε ηρωικού αντισυνταγματάρχη της Κερύνειας, ο οποίος πριν φύγει από τη ζωή, φρόντισε να δώσει τις σημαντικές αυτές καταγραφές στον Δήμο Λεβιθόπουλο, δημιουργό του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει σήμερα για πρώτη φορά ο «Φιλελεύθερος».
 

Ο ανυπεράσπιστος… υπερασπιστής της Κερύνειας, που τον βρήκαν γαζωμένο από βλήματα πυροβόλου, καταγράφει και καταμαρτυρά τόσο στο προσωπικό του ημερολόγιο, όσο και σε επιστολές του προς το Αρχείο, μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Καταφέραμε εμείς με τα τραγικά μας λάθη, με την απόρριψη σχεδίων επιλύσεως του προβλήματος, κυρίως των σχεδίων Χάρτιγκ και Άτσεσον, με προσφορά αίματος και ζωής, να χαρίσουμε στους Τούρκους το ομορφότερο κομμάτι της κυπριακής γης, την ομορφότερη πόλη, με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το Μπέλλα Πάις, Αβαείο Φράγκων βασιλέων, την Κερύνεια. Να καταστήσουμε την πιο τουριστική πόλη της Κύπρου, την Αμμόχωστο, πόλη φάντασμα, και την πόλη της Μόρφου, με τους πορτοκαλαιώνες της, τουρκοκρατούμενη.
 
Το τρίτο στάδιο, το τραγικότερο, αρχίζει με το απριλιανό καθεστώς. Στο στάδιο αυτό η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου ήταν κατ’ αρχάς προβληματική, αργότερα εχθρική. Το καθεστώς (Παπαδόπουλος- Ιωαννίδης) θεωρούσε τον Πρόεδρο Μακάριο εθνικά επικίνδυνο και απαράδεκτο, αποτέλεσμα της εχθρότητος οι αλλεπάλληλες και ανεπιτυχείς προσπάθειες δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου.
 
Την περίοδο αυτή, ο Ισμέτ Ινονού, στρατιωτικός και πολιτικός της Τουρκίας, δηλώνει: «Το νησί θα μας το δώσουν οι Έλληνες, το στοιχείο του διχασμού το έχει ο Έλληνας στο αίμα του, εμείς όχι». Ο ίδιος συμπληρώνει αργότερα, «συμβούλευα τους στρατιωτικούς «ετοιμαστείτε και μη βιάζεστε, περιμένετε πρώτα οι Έλληνες να φαγωθούν μεταξύ τους και μετά μπείτε μέσα και πάρτε ό,τι θέλετε». Την ίδια περίοδο, αποδυναμώνεται η άμυνα της νήσου με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας. Δραματικά περιγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, τις ώρες και τις μέρες της τουρκικής εισβολής:
«Την 08.15 ώρα της 15 Ιουλίου 1974, η έναρξη της φαγωμάρας, ο Έλληνας σκοτώνει τον Έλληνα, ο Τούρκος στα παράλια της Μικρασίας και ο Τουρκοκύπριος τρίβει τα χέρια του από χαρά. Το πραξικόπημα, για ανατροπή του Μακάριου από το καθεστώς Ιωαννίδη, ήταν το πρόσχημα για εισβολή στο νησί. Και την έκαναν.
 
Το καθεστώς Ιωαννίδη ανέτρεψε αναίμακτα τον Παπαδόπουλο.
 
Ο Ιωαννίδης, που μισούσε θανάσιμα τον Μακάριο, επινόησε, σχεδίασε, οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα ενάντιά του. Η στρατιωτική ηγεσία, πλην του Ναυτικού και της Αεροπορίας, και οι στρατιωτικοί στο νησί που ενημερώθηκαν για την ανατροπή της κυβερνήσεως Μακάριου, αρχικά αντέδρασαν ομόφωνα στην ιδέα του πραξικοπήματος λέγοντας «εγκυμονεί κινδύνους εμφύλιων ταραχών και επεμβάσεως των Τούρκων στο νησί». Ο Ιωαννίδης δεν πείθεται. Είχε φαίνεται την επιβεβαίωση των Αμερικανών περί μη επεμβάσεως των Τούρκων στο νησί. Δίνει εντολή να εκτελεστεί η εντολή για την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακάριου, η διαταγή εκτελείται, το πραξικόπημα παγιώνεται στο νησί, ο Μακάριος διαφεύγει στο εξωτερικό και καταγγέλλει τους πραξικοπηματίες.
 
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ασχολήθηκε ΜΟΝΟ με την εδραίωση του πραξικοπήματος, αδιαφόρησε για την ισχυροποίηση του φρο νήματος και του ηθικού του λαού, για την εμπέδωση υψηλού ηθικού, μαχητικής ικανότητας και μαχητικής ισχύος του στρατιωτικού προσωπικού της Εθνοφρουράς, για την άμυνα του νησιού, για πόλεμο μέχρις ενός σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.
 
Η ηγεσία του ΓΕΕΦ είχε έγκυρη και ακριβή ενημέρωση για την ημέρα, ώρα και δύναμη της τουρκικής αποβατικής δύναμης, γνώριζε τον χώρο αποβάσεως των Τούρκων, ενημέρωνε όμως αρνητικά τις υφιστάμενες διοικήσεις μέχρι τη 21.00 ώρα της 19.7.74 παραμονή της εισβολής, τους έλεγε «Δεν θα έχουμε τουρκική εισβολή».
 
Εμείς διοικητές σχηματισμών, μονάδων, αξιωματικοί και στρατιώτες στους στρατώνες στους κοιτώνες μας δεν βλέπαμε, δεν ακούγαμε, δεν αισθανόμασταν τη μυρωδιά της τουρκικής αρμάδας που πλησίαζε στα παράλια της Κερύνειας.
 
Την 21.00, παραμονή της εισβολής, δίδεται εντολή στους σχηματισμούς και στις μονάδες: «Εφαρμόσατε Μέτρο Συναγερμού…». Αφορούσε τη διασπορά αντιαεροπορικών πολυβόλων. Λίγο μετά, «εφαρμόσατε μέτρο συναγερμού…». Αφορούσε επιστράτευση πυρήνων των μονάδων.
 
Ο Τούρκος στρατιωτικός άκουσε τη φωνή του Ινονού «Τώρα». Την 04.45 της 20 Ιουλίου 1974 τουρκικά αεροσκάφη υπερίπτανται του όρους Πενταδάκτυλου, ενεργούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στο θύλακα της Λευκωσίας για ενίσχυσή του, την ίδια ώρα τουρκικά ελικόπτερα αποβιβάζουν Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο χωριό Τριμίθι, νότια του χώρου αποβιβάσεως των Τούρκων για κάλυψή του. Το ΓΕΕΦ καμία ενέργεια: «Μην προκαλείτε τους Τούρκους, οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις».
 
Την 05.15 ώρα αποβιβάζονται τα πρώτα αποβατικά τμήματα στο Πέντε Μίλι, αντίδραση μηδενική από τα τμήματα της περιοχής, δεν είχαν επανδρώσει τα πολυβολεία και χαρακώματα. Οι μονάδες πυροβολικού 74 πυροβόλα δεν χρησιμοποίησαν τα πυρά τους εναντίον των Τούρκων εισβολέων. Το γιατί δεν ερευνήθηκε. Η 190 Μοίρα αντιαρματικού πυροβολικού δεν χρησιμοποίησε τα πυρά της εναντίον των αποβατικών πλοιαρίων, ο Τούρκος επίλεκτος στρατιώτης αποβιβάζεται ανενόχλητος και προσπαθεί να εδραιώσει το προγεφύρωμα που δημιούργησε αμαχητί.
 
Η βαριά Μοίρα πυροβολικού των 100 χλσ. διατάχθηκε από το ΓΕΕΦ να εκτελέσει πυρά εναντίον του προγεφυρώματος την 10.30 ώρα, η βολή ήταν διαρκείας 5-6 λεπτών, μετά σίγησε.Στην Κερύνεια ο Διοικητής του 251 Τπ, Αν/χης Κουρουπής Παύλος, η μονάδα που δέχθηκε το βάρος της αποβάσεως αγνοεί, δεν υπακούει στη διαταγή του ΓΕΕΦ, δίνει εντολή την 07.00 στον Διοικητή του 1ου Λόχου του Τάγματός του, να ενισχύσει τον λόχο του με επιστράτους και να κινηθεί επιθετικά προς τον χώρο αποβάσεως των Τούρκων, Πέντε Μίλι. (…) Το ΓΕΕΦ μετά από εντολή του ΓΕΕΘΑ, την 08.40
διατάσσει την εμπλοκή με τον εχθρό και την ενίσχυση του 3ου υακτικού συγκροτήματος στην Κερύνεια με μονάδες επιστρατεύσεως και μονάδες του ενεργού στρατού. Η διαταγή στις μονάδες του ενεργού στρατού δόθηκε απευθείας στους Διοικητάς Μονάδων, αγνοήθηκε ο άμεσος προϊστάμενος Διοικητής, ο Σ/χης Λιανάς Σωτ., στρατιωτικός με δύο αριστεία ανδρείας και προαγωγή επ’ ανδραγαθία. (…)»

«Παίξαμε το παιχνίδι των Τούρκων»

Σε σχέση με τη δική του συμμετοχή σημειώνει -ανάμεσα στα άλλα: «Η ΙΙ Ανωτέρα τακτική διοίκηση Σ/χης Χίος Χαράλ. με έδρα τη Μόρφου, μετά από εντολή του ΓΕΕΦ, διατάσσει τον Διοικητή του 316 ΤΕ, με έδρα το Συριανοχώρι Μόρφου, Αν/χη Δημ. Μπίκο, να κινηθεί το ταχύτερο δυνατόν και ταχύτατα με τους λόχους που μέχρι εκείνη τη στιγμή συγκροτήθηκαν. Τη συγκρότηση του Τάγματος θα συνεχίσει ο Κύπριος Υποδιοικητής της Μονάδας, για ενίσχυση του 3ου ΤΑ στην Κερύνεια, καμία πληροφορία περί εχθρού, χώρο αποβάσεως, δύναμη αποβατική. Ο διοικητής του 316 ΤΕ διατάσσει το λόχο που είχε συγκροτηθεί, να αναχωρήσει αμέσως για το 3ο ΤΑ, λίγο μετά αναχωρεί και ο ίδιος επικεφαλής του λόχου, αφού προηγουμένως είπε στους στρατιώτες του (επίστρατοι όλοι αξιωματικοί και στρατιώτες). «Μη διανοηθεί και με σκοτώσει κανένας σας, ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει προς Κωνσταντινούπολη. Μετά την απόκρουση του Τούρκου εισβολέα θα αναζητήσουμε τους ενόχους της τραγωδίας». 

Ακόμη τους αναζητάμε… Το δεύτερο για το ηθικό τους και ήταν πράγματι πετυχημένο γιατί οι στρατιώτες έφυγαν για το 3ο ΤΑ τραγουδώντας στρατιωτικά τραγούδια.  
Ο λόχος που προηγήθηκε της δικής μου αναχωρήσεως, δεν συνάντησε σημείο υποδοχής μονάδος που ζήτησε ενισχύσεις. Το 3ο ΤΑ ζήτησε ενισχύσεις, τις άφησε στην τύχη τους.  
Η εμπλοκή του λόχου σε μάχη με την αποβατική δύναμη έγινε την 12.30 αιφνιδίως και επί της δημοσίας οδού Λευκωσίας – Κερύνειας. Ο Διοικητής του Λόχου Εφ. Ανθ/γος Χριστοφόρου Ανδρέας και ο Διμοιρίτης του Εφεδ. Ανθ/γος Αυγουστής Χρυσόστομος αποβιβάζονται του οχήματος μαζί με τους οπλίτας τους. Μόλις αντικρίζουν τους Τούρκους στρατιωτικούς επί της δημοσίας οδού (Πέντε Μίλι), οπλίζουν τα αυτόματα ΣΤΕΝ και πυροβολούν τους Τούρκους, το αυτόματο ΣΤΕΝ του Διοικητού του Λόχου τραυματίζει θανάσιμα τον Τούρκο Διοικητή Σ/χη Καραογλάνογλου, τραυματίζεται και ο ίδιος θανάσιμα, βαριά ο Διμοιρίτης του Εφ Ανθ/γος Αυγουστής Χριστ., το ΣΤΕΝ του οποίου δεν υπήκουσε στην εντολή του, έπαθε εμπλοκή. 

Την 13.00 φθάνω στο σημείο της εισβολής, αντιλαμβάνομαι έγκαιρα τον αποβατικό χώρο, σταματώ στην άκρη της δημοσίας οδού και σε απόσταση μικροτέρα των 600 μέτρων από τον Τούρκο στρατιώτη, ενημερώνομαι από αξιωματικό του λόχου για την εχθρική δραστηριότητα, την εμπλοκή του λόχου, τα σημεία προσβολής των από τον εχθρό και για τυχόν απώλειες. Μου είπαν «τραυματίστηκε θανάσιμα ο Διοικητής του Λόχου και ότι πιθανόν να ευρίσκεται έμπροσθεν του σχήματος μεταφοράς της Ι Διμοιρίας».  
Διατάσσω την ανάπτυξη των λόχων και την κίνησή των επιθετικά προς την παρυφή του τουρκικού προγεφυρώματος. Επιθυμία μου να εμποδίσω τη διεύρυνσή του προς τα δυτικά και να εξασφαλίσω τους οπλίτας από βέβαια προσβολή τους με βόμβες ναπάλμ. Τους διέταξα να κάνουν χρήση των όπλων τους μόνο όταν δεχθούν επίθεση. Με το μέτρο αυτό επιθυμούσα να καλύψω την αδυναμία σε μέσα πυρός και προσωπικό.  
Δεν δέχθηκα επίθεση. Ημετέρα επιθετική ενέργεια αδύνατη την ημέρα», γράφει, για να σημειώσει παρακάτω: «Η νύχτα που περίμενα δεν ήρθε, οι δυνάμεις που επιτέθηκαν για νυχτερινή αντεπίθεση, ήταν επιθετικά ανίσχυρες για αποφασιστική νίκη, πυροβολικό δεν μας διέθεσαν για υποστήριξη. Παίξαμε το παιχνίδι των Τούρκων, κάναμε αυτό που ήθελαν οι Τούρκοι, όχι αυτό που μπορούσαμε. Το γιατί δεν ερευνήθηκε».

Τα αίτια της ήττας

ΣΤΑ ΑΙΤΙΑτης ήττας αναφέρεται ο Αντισυνταγματάρχης Μπίκος: «Η «μηδενική επαγγελματική ικανότης των στελεχών πλην ελαχίστων περιπτώσεων». Άποψη εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η μη εφαρμογή των σχεδίων, η μη επάνδρωση των πυροβολείων-χαρακωμάτων, η μη ναρκοθέτηση των ακτών της Κερύνειας, ο μη συντονισμός των μονάδων, η μη έγκαιρη ενημέρωση των Διοικητών των μονάδων, το μειωμένο ηθικό λόγω του πραξικοπήματος, η χρησιμοποίηση μονάδων επιστρατεύσεως αμέσως με την επιστράτευσή τους σε αποστολές κύριας προσπάθειας, η αποδυνάμωση της άμυνας της Κερύνειας, η έλλειψη ηθικού σε όλα τα κλιμάκια διοικήσεως και τέλος η ανικανότης της ηγεσίας του ΓΕΕΦ. «Δυνατόν με μια άλλη ηγεσία στην Αθήνα και Κύπρο να μην είχαμε την ήττα». Άποψη της επιτροπής της Βουλής με την οποία συμφωνώ.
Για το πραξικόπημα «Διατάκτες είναι Έλληνες, για την εκτέλεση είναι Έλληνες, συνεργοί είναι επίσης Έλληνες». Από τα πρακτικά της Βουλής. Όλοι στρατιωτικοί, αν ο ξένος παράγοντας. Αμερικανοί, τους «διέταξαν» να ανατρέψουν τον Μακάριο, αυτό δεν έχει το στοιχείο της απαλλαγής τους, της ευθύνης τους».
 
Και καταλήγει: «Για την εισβολή και την ήττα, η ευθύνη ανήκει στους Έλληνες στρατιωτικούς. Στην Κύπρο επαναλήφθηκε, κατά οικτρό τρόπο, η ήττα του 1897, του 1922. Αν ζούσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, θα έλεγε αυτό που είπε όταν έβλεπε να καίγεται η Σμύρνη: «Οι Έλληνες δεν ηττήθηκαν. Αυτο-ηττήθηκαν».
 
Το 2005, αντιστράτηγος εν αποστρατεία πια, ο άλλοτε ηρωικός Αντισυνταγματάρχης της Κερύνειας, Δημήτριος Μπίκος, 31 ολόκληρα χρόνια μετά, απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό τα σημεία όπου εξελίχθηκαν τα δραματικά γεγονότα της 21ης Ιουλίου του 1974. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 24/07/2011

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή