Ακολουθήστε μας

Λατινική Αμερική

Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 αναγνώρισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρόεδρος Λούλα αναγνώρισε την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967-σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αναγνώρισε χθες Παρασκευή την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους με σύνορα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί το 1967, με δημόσια επιστολή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Λούλα προέβη στην κίνηση αυτή κατόπιν προσωπικού αιτήματος που του υπέβαλε ο Αμπάς την 24η Νοεμβρίου, ανέφερε η επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του υπουργείου
Εξωτερικών της Βραζιλίας.
«Θεωρώντας ότι το αίτημα που υπέβαλε η εξοχότητά του [ο Αμπάς] είναι δίκαιο και συνεπές με τις αρχές που τηρεί η Βραζιλία όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Βραζιλία, με την επιστολή της αυτή, αναγνωρίζει ένα Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», αναφέρεται στην επιστολή.
Στην επιστολή σημειώνεται η «θεμιτή προσδοκία του Παλαιστινιακού λαού για ένα ασφαλές, ενωμένο, δημοκρατικό και οικονομικά βιώσιμο κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ» .
Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να αναγνωρίσουν την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους όρους για το «τελικό καθεστώς» των αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ.
Ο Αμπάς είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία το 2005 και το 2009. Ο Λούλα επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη τον Μάρτιο εφέτος -επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή από Βραζιλιάνο αρχηγό κράτους.
Σε άλλη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ «δεν ήταν ποτέ πιο ρωμαλέες» . Η Βραζιλία έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει στο μεσανατολικό.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ωστόσο επέκριναν με σφοδρότητα την «παραπλανημένη» και «λυπηρή» κίνηση του Λούλα. Η απόφαση της Βραζιλίας «είναι λυπηρή και θα συμβάλει μόνο στην υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή», υποστήριξε η κορυφαία Ρεπουμπλικανή πολιτικός στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν.
Η Ρος-Λέτινεν, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής τον Ιανουάριο, τόνισε ότι τα «υπεύθυνα έθνη» θα περίμεναν πριν κάνουν ένα τέτοιο βήμα την επιστροφή των Παλαιστίνων στις άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ «να υπάρχει ως Εβραϊκό κράτος» .
Φραστικά πυρά κατά της απόφασης του Λούλα εξαπέλυσε και ο Έλιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικός βουλευτής, κάνοντας λόγο περί «ασύνετης [απόφασης] που αποτελεί το τελευταίο αγκομαχητό της εξωτερικής πολιτικής του Λούλα που ήταν ήδη εκτροχιασμένη» . Ο Ένγκελ συνέδεσε την κίνηση με την προσέγγιση του Λούλα με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και εξέφρασε την άποψη πως η Βραζιλία «θέλει να αποκτήσει φωνή διεθνώς, αλλά κάνει τις λάθος επιλογές στην προσπάθειά της να το κάνει» .
«Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η νέα ηγεσία που έρχεται στη Βραζιλία θα αλλάξει ρότα και θα αντιληφθεί ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να αποκτήσει ισχύ ως αναδυόμενη δύναμη ή να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε. «Η Βραζιλία στέλνει στους Παλαιστίνιους το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να φθάσουν σε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ για να κερδίσουν αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος», κατέληξε ο Ένγκελ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λατινική Αμερική

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Η εκλογική αρχή επικύρωσε την νίκη Μαδούρο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Fausto Torrealba

Ουρουγουάη και Αργεντινή αναγνωρίζει νίκη της αντιπολίτευσης

Την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επικύρωσε η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας.

Ειδικότερα, ο Μαδούρο κέρδισε με 52% των ψήφων, έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια (43%), που καταγγέλλει νοθείες και διεκδικεί τη νίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Έλβις Αμορόσο έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, δίνοντας 6,4 εκατομμύρια ψήφους στον Μαδούρο και 5,3 εκατομμύρια στο αντίπαλό του, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα και το Περού αναγνώρισαν ως νικητή.

Στο 60% η συμμετοχή

Σύμφωνα με τον Αμορόσο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής έφθασε κοντά στο 60%, με 12,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύνολο 21,3 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

«Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από διάφορες μεριές του κόσμου εναντίον της τεχνολογικής υποδομής των εκλογικών αρχών και των μεγαλύτερων κρατικών εταιριών τηλεπικοινωνιών του καθυστέρησαν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Αμορόσο.

Νίκη της αντιπολίτευσης «βλέπουν» Ουρουγουάη και Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αναγνώρισε σήμερα τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής μετά από μια αμφισβητούμενη καταμέτρηση των ψήφων.

«Βάσει συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές για την Ουρουγουάη ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Ελπίζουμε ότι η βούληση του λαού της Βενεζουέλας θα γίνει σεβαστή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι στο κοινωνικό δίκτυο X.

Από την πλευρά της και η Αργεντινή αναγνώρισε σήμερα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε , χωρίς αμφιβολία ότι ο νόμιμος νικητής και εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Εντμούντο Γκονζάλες», δήλωσε με ανάρτηση της στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Ντιάνα Μοντίνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γκονσάλες, αναγνώρισαν οι ΗΠΑ ως νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή τη Δευτέρα, αλλά ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ώρες αργότερα ότι είχε αποδείξεις για το αντίθετο

Συνέχεια ανάγνωσης

Λατινική Αμερική

Εκλογές στη Βενεζουέλα – Το Καράκας αποσύρει τους διπλωμάτες από 7 χώρες της Λατινικής Αμερικής

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Fausto Torrealba

Το Καράκας κάνει λόγο για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, καθώς επτά κράτη έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο

Την απόσυρση του διπλωματικού προσωπικού της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, καθώς έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής.

Η λίστα των επτά χωρών περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας.

Αναστολή πτήσεων προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της. Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ του Περού διατάσσει τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας να φύγουν εντός 72 ωρών

Από την πλευάρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Περού διέταξε χθες τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών, μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο. Η περουβιανή διπλωματία επικαλέστηκε στην ανακοίνωση της τις «αυθαίρετες αποφάσεις (…) του καθεστώτος της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε τόνισε νωρίτερα χθες πως δεν αποδέχεται αυτή που χαρακτηρίζει καταπάτηση της λαϊκής βούλησης στη Βενεζουέλα και γνωστοποίησε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Περού για διαβουλεύσεις.

Η Ουρουγουάη «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη νίκη Μαδούρο»

Ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες πως αύριο θα διεξαχθεί αύριο ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών. Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή