Ακολουθήστε μας

Λαθρομετανάστευση

Πρώτη επιλογή η Αθήνα.Οι λαθρομετανάστες την προτιμούν ως τόπο «εγκατάστασης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Μαριας Δεληθαναση
news.kathimerini.gr
Η έλευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- δεν θα σταματήσει. Οι διαδρομές συνεχώς μεταβάλλονται και τα δίκτυα πληρώνονται μόνον όταν ο/η αλλοδαπός βρεθεί ελεύθερος σε ελληνικό έδαφος, κατά προτίμηση στην Αθήνα και κατά δεύτερον στη Θεσσαλονίκη. Οι απόπειρες λοιπόν είναι διαρκείς έως ότου ο αλλοδαπός εισέλθει επιτυχώς στη χώρα. Αυτό διαπιστώνεται από τον ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θάνο Μαρούκη σε έρευνα του προγράμματος clandestino της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Αθήνα κυκλοφορούν «χωρίς χαρτιά» χιλιάδες άνθρωποι προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Μαρόκο, Αλγερία, Σενεγάλη, Γουϊνέα, επισημαίνουν, ως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο κ. Μαρούκης και η κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μπορεί η Frontex να επιτηρεί 12,5 επίμαχα χιλιόμετρα στον Εβρο, όμως η εισροή συνεχίζεται -αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς- από τη θάλασσα (με ακριβότερο αντίτιμο), ενώ εναλλακτικοί δρόμοι έχουν αναπτυχθεί σε άλλα σημεία των βορείων συνόρων (Δυτική και Κεντρική Μακεδονία), και μέσω Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα, η δράση κυκλωμάτων έχει «ριζώσει» σε χωριά της Τουρκίας και του Ιράν στηρίζοντάς τα οικονομικά, ενώ έχει αποκτήσει «κοιτίδες» και σε τοπικές κοινωνίες που συνδέονται με την ελληνο-αλβανική μαφία στην Ελλάδα. Αυτό το πλέγμα συμφερόντων και διασυνδέσεων, σημειώνεται, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με «μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών αυτών». Με την άφιξή τους στην Ελλάδα, όσοι συλλαμβάνονται ή παραδίδονται στην αστυνομία, κρατούνται σε τμήματα συνοριακής φύλαξης ή κέντρα κράτησης. Οταν αφήνονται ελεύθεροι, ταξιδεύουν κυρίως στην Αθήνα όπου δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και όταν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη και άσθμα. Διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους, οπότε περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Οταν έχουν πρόβλημα υγείας προσπαθούν καταρχήν να βρουν λύση μόνοι τους. Στην έρευνα των Θ. Μαρούκη και Μαρίνας Νικόλοβα για την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRIM) του Ευρωκοινοβουλίου, καταγράφεται η περίπτωση γυναίκας «χωρίς χαρτιά» που πήγε σε νοσοκομείο όπου και ξεψύχησε, όταν ο καρκίνος από τον οποίον έπασχε ήταν σε τελευταίο στάδιο. Καταγράφονται ακόμα, αποβολές στο σπίτι από εγκύους (κυρίως Αφγανές) που έχουν φοβηθεί να πάνε σε νοσοκομείο. Η ετήσια επιβάρυνση για το υπουργείο Υγείας, από νοσηλεία λαθρομεταναστών, εκτιμάται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Καιρίδης: Κερκόπορτα που φέρνει την καταστροφή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Καιρίδης: Γνωστή η κωλοτούμπα της Μελόνι στο μεταναστευτικό. Και η Λεπέν δεν έχει σχέση με τον πατέρα Λεπέν που την είχε αποκηρύξει ως προδότη του εθνικιστικού κινήματος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καμιά φορά τα πρωτοσέλιδα διαμορφώνουν κρίσεις. Το σημαντικό είναι να έχουμε μια ισχυρή κεντροδεξιά που δεν θα λαϊκίζει και θα οριοθετεί τους χώρους, θέτοντας τα θέματα και επιχειρήματα ισχυρά που έχουμε. Διαφορετικά θα μας πάρει όλους ο διαόλος, με το μεταναστευτικό ως κερκόπορτα. Η ΝΔ δεν πρέπει να υιοθετεί απόψεις ακροδεξιών για το μεταναστευτικό. Θα είναι αυτοκαταστροφικό. Οι κυβερνήσεις στον πανικό τους υιοθετούν ακραία ρητορική για να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη. Αυτό έρχεται μπούμερανγκ γιατί ανεβάζουν τις προσδοκίες και όταν αποτυγχάνουν έρχεται η καταστροφή. Το θέμα είναι να βρούμε λύσεις πρακτικές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κάνουν πολιτική με το μεταναστευτικό ακόμα και στο μάθημα των Θρησκευτικών!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Ένοχες αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Προσπαθούν να καταστήσουν οικείο στα παιδιά το θέμα των μεταναστών, το οποίο δεν πρέπει να γίνεται πολιτική στην Παιδεία. Προσπαθεί να διαβάλλει την αντίληψη για το τι σημαίνει Ελλάδα. Προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για την αντικατάστασή του. Η κυβέρνηση συστηματικά ψεύδεται. Λέει ότι έχει λύση το μεταναστευτικό ενώ οι ροές αυξάνονται. Τώρα βλέπουμε, ότι κλείνουν τα σύνορα στη Γερμανία, η οποία θέλει οι άλλοι να παραιτηθούν της κυριαρχίας τους και η Ελλάδα να επωμιστεί τις ροές. Είναι μακροσκοπικές διαδικασίες που μας πηγαίνουν σε κάτι άλλο. Να συζητήσουμε τι είδους χώρα θα είναι η Ελλάδα το 2050. Η κυβέρνηση και η προηγούμενη έχει στα χέρια της ένα εργαλείο, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 που ανέφερε, ότι όταν υπήρχαν έκρηξη αιτήσεων ασύλου η Ελλάδα θα είχε δικαιώμα να τους στείλει πίσω στις χώρες τους. Η Ελλάδα έχει καταστεί Ιφιγένεια της Ευρώπης για το μεταναστευτικό.

Το ρεπορτάζ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εξώφυλλο των Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, που απεικονίζει μια εκκλησία και ένα καμπαναριό, από τα οποία λείπει ο σταυρός και παραπέμπουν σε μιναρέ, όπως σχολιάζει στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η ώρα, ο διδάσκων στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών Αναστάσιος Λαυρέντζος. Είναι απόρροια επισημαίνει, της συστηματικής προσπάθειας αφαίρεσης κάθε στοιχείου της ταυτότητάς μας και της πλήρους ενσωμάτωσης με τους ξένους πληθυσμούς που είναι στην χώρα μας, με τους οποίους, έχουμε χαοτικές διαφορές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή