Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η ΡΩΣΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ «ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ» ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ «ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Το δίδυμο που κάνει λίμιτ απ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τέσσερα γαλλικά ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral σκέφτεται πλέον να αγοράσει και να ναυπηγήσει από κοινού με τη Γαλλία η Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι μετά το ταξίδι του προέδρου Μεντβιέντεφ οι σχέσεις Μόσχας και Παρισιού κινούνται ξανά σε τροχιά «μηνός του μέλιτος» ή πιο επίσημα: «στρατηγικής και προνομιακής εταιρικής σχέσης».

Στον καταμερισμό του δίπολου της ρωσικής εξουσίας, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει αναλάβει την «παραδοσιακή» Γερμανία και την κ. Μέρκελ, καθώς και τους «προσωπικούς φίλους» και ενεργειακούς συμμάχους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στα μόλις δύο χρόνια της προεδρικής εξουσίας του είχε ήδη επανειλημμένες και επιτυχείς διαβουλεύσεις με τους πιο «μοντέρνους» Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί.

Το «αγκάθι» της Γεωργίας
Μπορεί το τρίγωνο Σρέντερ-Σιράκ-Πούτιν της εποχής του πολέμου στο Ιράκ να είναι παρελθόν ως προς τις δύο πρώτες γωνίες του, όμως ο άξονας Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα φαίνεται πως καλά κρατεί, έπειτα από διαδοχικές κρίσεις στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και προπαντός τη σταδιακή αφομοίωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από την Ενωση και τη σχετική μείωση των αντιδράσεών τους στην ιδέα της ευρω-ρωσικής προσέγγισης. Ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε να ξεπεραστούν οι «ψυχροπολεμικές» λογικές, που συνεχίζουν να θεωρούν αδιανόητη τη συνεργασία χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, εκτιμώντας ως υπερβολικές τις αντιδράσεις χωρών της Βαλτικής, της ΝΑΤΟϊκής γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες αλλά και του μονίμως διαμαρτυρόμενου προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη ρωσο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία.

Η επίθεση της Γεωργίας στη Ν. Οσετία τον Αύγουστο του 2008, η ρωσική επέμβαση και η σύρραξη γεωργιανού και ρωσικού στρατού, που ακολούθησε, ήταν η πρώτη αφορμή για τη συνεργασία Σαρκοζί και Μεντβιέντεφ, με το Γάλλο πρόεδρο να επιδεικνύει τότε εξαιρετικές ικανότητες διπλωματικής διγλωσσίας. Εκτοτε το σχέδιο Σαρκοζί-Μεντβιέντεφ έγινε «λάστιχο» και ο Γάλλος πρόεδρος συνήθισε άλλα να λέει προς τη Μόσχα, για την «αναγέννηση του μεγάλου ρωσικού λαού», και άλλα να συζητά στην Τιφλίδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μια τακτική που καθόλου δεν ενόχλησε τη Ρωσία, αφού λειτούργησε αντικειμενικά υπέρ των συμφερόντων της. Σε ανάμνηση εκείνης της εποχής, που η Ρωσία γεννούσε σε πολλούς στην Ε.Ε. μόνο τη διάθεση για ευρεία κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απειλή του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ο Ν. Σαρκοζί ζήτησε απλώς από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ να τηρήσει τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Την ίδια στιγμή υποσχέθηκε κι ο ίδιος να παρέμβει στους εταίρους του έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της ευρωπαϊκής βίζας για τους Ρώσους πολίτες, μια πολιτική στην οποία η Μόσχα δείχνει να επικεντρώνει την επιμονή της.

Με τη σειρά του ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαμόρφωση μιας νέας «εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε. για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας», ένα πακέτο προγραμμάτων και συνεργασιών που προορίζεται, κατά το Κρεμλίνο, να καταστήσει τη ρωσική οικονομία πιο μοντέρνα και ανταγωνιστική αλλά και να συσφίγξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε.

Ρωσογαλλικές μπίζνες
Πρακτικό αποτέλεσμα της νέας εποχής στη ρωσο-γαλλική προσέγγιση ήταν η απόφαση της γαλλικής GDF Suez να ενταχθεί στο ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, κίνηση που θα επιτευχθεί ακόμη και με μείωση του μετοχικού ποσοστού της ρωσικής Γκαζπρόμ στο έργο, το οποίο αναμένεται να αποφέρει κέρδη περίπου από το 2012.

Οι Σαρκοζί και Μεντβιέντεφ, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνο σε όσα συμφώνησαν κατά την τριήμερη επίσκεψη αλλά και σε όσα θα μπορούσαν να συμπέσουν μελλοντικά, με πρώτη τη γαλλική τοποθέτηση υπέρ της πρότασης του Κρεμλίνου για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και τη ρωσική εκτίμηση ότι η κατάσταση στο Ιράν «χειροτερεύει» και ίσως σύντομα χρειαστούν «έξυπνες» κυρώσεις. *

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή