Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ενέδρα θανάτου από 11 κατασκόπους

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις κάμερες η δολοφονία στο Ντουμπάι. Κατηγορείται η Μοσάντ.

Το άγριο παρασκήνιο της εκτέλεσης ενός ανωτάτου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι

The Guardian
Από τα πρώτα βήματα του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ στην αίθουσα υποδοχής του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι, οι ξένοι δολοφόνοι αγκιστρώθηκαν πάνω του. Πέντε ώρες αργότερα, ο Παλαιστίνιος αντάρτης ήταν ήδη νεκρός, θύμα, όπως φαίνεται, ομάδας επαγγελματιών εκτελεστών, σε μια φοβερή ιστορία σύγχρονης κατασκοπείας. Ο Αλ Μαμπχούχ βρισκόταν σε τόσο στενή παρακολούθηση που, λίγα δευτερόλεπτα αφότου πέρασε τον έλεγχο των διαβατηρίων, υποχρεώθηκε να στρίψει το καρότσι των αποσκευών ώστε να παρακάμψει έναν από τους μελλοντικούς δολοφόνους του, που φορούσε καπελάκι του μπέιζμπολ και μιλούσε αδιάφορα στο κινητό του τηλέφωνο.

Ανθρωποκυνηγητό
Στις 16 Φεβρουαρίου, το Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι έχει εξαπολύσει διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη 11 ατόμων. Εναντίον τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τον «φόνο εκ προμελέτης» του 49χρονου Μαμπχούχ, ανώτατου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής. Η Χαμάς απέδωσε τη δολοφονία στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία, τη Μοσάντ, ενώ τουλάχιστον τρία από τα ονόματα που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι ανήκουν σε Βρετανούς που έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνείται να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
Η αστυνομία του Ντουμπάι δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ισραηλινή ανάμειξη και υπαινίχθηκε δράση κατασκόπων. «Αν το σύστημα κάποιων χωρών είναι ο νόμος της ζούγκλας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτουργεί κράτος δικαίου και αν οι ηγέτες κάποιων χωρών δίνουν οδηγίες στις μυστικές τους υπηρεσίες για να σκοτώνουν, αυτό είναι απορριπτέο και εγκληματικό με βάση τους νόμους, τη θρησκεία και την ισλαμική μας παράδοση» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι, αντιστράτηγος Νταχί Χαλφάν Ταμίν.
Κάποιοι στο Ισραήλ αντιμετώπισαν τις κατηγορίες με σκεπτικισμό, μεταξύ αυτών και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μοσάντ, Ραμί Γιγκάλ, που είπε ότι η επιχείρηση «δεν φαίνεται επαγγελματική».
Σύμφωνα με τις λεπτομερείς αλλά όχι επιβεβαιωμένες περιγραφές που έδωσε τη Δευτέρα η αστυνομία του Ντουμπάι, οι δολοφόνοι άρχισαν να φθάνουν στο Ντουμπάι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 19ης Ιανουαρίου. Κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν τις κινήσεις τους στην πόλη και οι αρχές του Ντουμπάι έδωσαν τα φιλμ στη δημοσιότητα, μαζί με τα αρχεία των ξενοδοχείων και τα στοιχεία των πτήσεων που, κατά τα λεγόμενά τους, υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους. Δεκαπέντε ώρες αργότερα, όταν ο Μαμπχούχ έφθασε στο Ντουμπάι, οι δολοφόνοι, που χρησιμοποιούσαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια, τον ακολούθησαν μέχρι το δωμάτιο 230 του πολυτελούς ξενοδοχείου Αλ Μπουστάν Ροτάνα, στην καρδιά της πόλης, τον σκότωσαν και έφυγαν από τη χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση διήρκεσε 19 ώρες. Οι πρώτοι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν τα ονόματα Μάικλ Μπόντενχαϊμερ και Τζέιμς Κλαρκ, με γερμανικό και βρετανικό διαβατήριο αντίστοιχα. Μισή ώρα αργότερα έφθασε η μόνη γυναίκα της ομάδας, που χρησιμοποιούσε το όνομα Γκέιλ Φόλιαρντ και ιρλανδικό διαβατήριο, καθώς και ο επίσης Ιρλανδός Κέβιν Ντάβερον. Παρόλο που και οι δύο ήρθαν με την ίδια πτήση από το Παρίσι, πήραν ξεχωριστά ταξί για το ίδιο ξενοδοχείο.
Αυτή ήταν η πρώτη σε μια σειρά τεχνικών αντικατασκοπείας. Στις 19 ώρες της παραμονής τους, οι 11 χρησιμοποίησαν μετρητά για τις συναλλαγές τους και μεταμφιέζονταν διαρκώς, αλλάζοντας ρούχα, περούκες και γυαλιά.
Οι κάμερες έδειξαν τον Ντάβερον να μεταμορφώνεται τελείως, από φαλακρός με κοστούμι σε μελαχρινό με πλούσια κόμη και γυαλιά. Η αστυνομία είπε ότι τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν μεταξύ τους με διεθνείς κλήσεις και μετέδιδαν κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω «ειδικών συσκευών επικοινωνίας». Η αστυνομία ανέφερε ως πιθανό κέντρο διαχείρισης των επιχειρήσεων την Αυστρία, στην οποία έκαναν τηλεφωνήματα κάποιοι από τους δολοφόνους.
Τη στιγμή που ο Μαμπχούχ πάτησε το πόδι του στο Ντουμπάι, και οι 11, περιλαμβανομένου και του θεωρούμενου ως αρχηγού που είχε γαλλικό διαβατήριο με το όνομα Πέτερ Ελβιγκέρ, βρίσκονταν ήδη εκεί και προετοιμάζονταν για τη δολοφονία του.
Δύο Παλαιστίνιοι που θεωρείται ότι ενεπλάκησαν στην επιχείρηση πιάστηκαν και παραδόθηκαν από την Ιορδανία στις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ηταν προδιαγεγραμμένο
Είναι ακόμη άγνωστο γιατί ο Μαμπχούχ, που στην πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση του 1989 είχε εμπλακεί στους φόνους δύο Ισραηλινών στρατιωτών και σύμφωνα με τη Χαμάς παρέμενε ενεργό στέλεχος, μετέβη στο Ντουμπάι. Ανώτατες πηγές της Χαμάς διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Μαμπχούχ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Ιράν, που αποτελεί σημαντικό υποστηρικτή της Χαμάς.
Αν πάντως πιστέψει κανείς τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία του Ντουμπάι, η μοίρα του είχε σφραγιστεί από την ώρα που προσγειώθηκε. Οι δολοφόνοι τον ακολούθησαν ώς το ξενοδοχείο, ενώ δύο απ’ αυτούς βρίσκονταν κοντά στη ρεσεψιόν την ώρα που πήρε το κλειδί του. Οι δολοφόνοι, μεταμφιεσμένοι σε τενίστες, τον ακολούθησαν ώς το ασανσέρ προσπαθώντας να σημειώσουν τον αριθμό του δωματίου του. Μισή ώρα αργότερα, ο Ελβιγκέρ φέρεται να τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο για να κλείσει το δωμάτιο 237, απέναντι από το δωμάτιο του Μαμπχούχ. Στις 8.30 ο Μαμπχούχ επέστρεψε από τη βόλτα του στην πόλη. Η αστυνομία θεωρεί ότι τέσσερις δολοφόνοι τον περίμεναν στο δωμάτιό του και τον έπνιξαν.
Αμέσως μετά, οι 11 έφυγαν αεροπορικώς από τα Εμιράτα. Μία από τις τελευταίες εικόνες, με ώρα 8.52, δείχνει τον Ελβιγκέρ και τη Φόλιαρντ να φεύγουν από το ξενοδοχείο σαν να μην τρέχει τίποτα.

Θύματα της Μοσάντ
H ισραηλινή Μοσάντ έχει μακρά παράδοση μυστικών αποστολών, στις οποίες περιλαμβάνονται και θεαματικές δολοφονίες από μεγάλες ομάδες πρακτόρων που χρησιμοποιούν πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια για να κρύψουν την ισραηλινή τους καταγωγή.
Η επίσημη σιωπή του Ισραήλ δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι φωνές που επιχαίρουν για την επιτυχία. «Οι πληροφορίες μας (για το Ντουμπάι) ήταν ακριβείς» σχολίασε ο ειδικός αναλυτής θεμάτων εθνικής ασφαλείας Γιόσι Μελμάν στην εφημερίδα «Χααρέτς». «Παρ’ όλο που ο Μαμπχούχ ήξερε ότι η ισραηλινή αντικατασκοπία τον παρακολουθεί και έπαιρνε προφυλάξεις, κατάφεραν να τον σκοτώσουν».
Τα θύματα της Μοσάντ στη διάρκεια των ετών -κάποιες δολοφονίες τις έχει αναγνωρίσει, κάποιες όχι- περιλαμβάνουν Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονταν στο πυραυλικό πρόγραμμα της Αιγύπτου τη δεκαετία του 1960, Ιρακινούς που ασχολούνταν με πυρηνικά τη δεκαετία του 1980 και, πιθανόν, Ιρανούς που φέρονται να κάνουν το ίδιο σήμερα. Το 1960 στην Αργεντινή, πράκτορες της Μοσάντ απήγαγαν τον Αντολφ Αϊχμαν, τον φυγόδικο ναζί που εμπνεύστηκε την «τελική λύση» του Χίτλερ. Τον μετέφεραν στην Ιερουσαλήμ, όπου δικάστηκε και απαγχονίστηκε.
Επίσης, δολοφόνησαν τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της PLO Αμπού Τζιχάντ στην Τυνησία το 1988 και ένα ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ στη Μάλτα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η Μοσάντ θεωρείται επίσης υπεύθυνη για τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγια, στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, αν και ποτέ δεν το παραδέχθηκε επισήμως.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή