Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τον Σεπτέμβριο του 2005, μετά τη συμφωνία Ρωσίας – Γερμανίας για την κατασκευή του θαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στον πυθμένα της Βαλτικής, Nord Stream, ήταν οι αμφιλεγόμενοι αδερφοί Κατσίνσκι –πρόεδρος και πρωθυπουργός αντίστοιχα της Πολωνίας– οι οποίοι τότε κραύγαζαν σε όλους τους τόνους για ένα «Σύμφωνο Πούτιν – Σρέντερ».Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φωνές αυτές έφεραν τότε στη μνήμη το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του 1939, το οποίο τάχα άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση των χιτλερικών στην Πολωνία.

Πέρασαν μόλις τέσσερα χρόνια, το πολωνικό δίδυμο Κατσίνσκι ολοκληρώνει τον πολιτικό του κύκλο (ο πρωθυπουργός ήδη εδώ και δύο χρόνια «ιδιωτεύει», ο πρόεδρος περιμένει την λήξη της θητείας του, χωρίς καμία προοπτική επανεκλογής του). Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ άκουσε μεν τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επετείου των 70 χρόνων από την έναρξη του καταστρεπτικότερου πολέμου στην ανθρωπότητα, να καταδικάζει το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, δέχθηκε ωστόσο τη λογική του τοποθέτηση ότι το ίδιο είχαν κάνει πριν από τη Μόσχα, το Λονδίνο (Συμφωνία του Μονάχου του 1938), η Βαρσοβία το 1936 και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που αντί να ενισχύσουν το αντιφασιστικό μέτωπο με τη Σοβιετική Ένωση, παζάρευαν με τον Χίτλερ, ωθώντας τις κατακτητικές ορέξεις του «προς Ανατολάς».

Ήταν λοιπόν σημαντικό που ο κ. Τουσκ δημοσίως παραδέχτηκε ότι ήταν «εγκληματικό λάθος» της Πολωνίας η συμφωνία του 1936 που άνοιξε τον δρόμο για τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.
Στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Γκντανσκ, οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κυρίως το ενεργειακό. Ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός συμφώνησε ότι οι ρωσοπολωνικές σχέσεις θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση, να απαγκιστρωθούν από αγκυλώσεις του παρελθόντος, να κινηθούν με βάση το μελλοντικό συμφέρον των δύο χωρών, των ρωσοευρωπαϊκών συμφερόντων γενικότερα. Ο «κουρνιαχτός» που ξεσήκωσαν οι αδερφοί Κατσίνσκι, το βέτο που είχε θέσει πριν από δύο χρόνια η Βαρσοβία στην υπογραφή νέας πολυετούς ρωσοευρωπαϊκής συμφωνίας, ξεπερνιέται από την ίδια τη ζωή.

Ο «Nord Stream», χωρίς να έχει λύσει ακόμα σοβαρά τεχνικοοικολογικά προβλήματα, ωστόσο δεν αποτελεί «καρφί στο μάτι» της Βαρσοβίας…Τον περασμένο Αύγουστο, την επομένη των σημαντικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Άγκυρα ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, οι αγκυλώσεις και οι εμμονές σε τετριμμένα στερεότυπα εμφανίστηκαν ξανά, αν και σε χαμηλότερους τόνους. Είδαν τη δημοσιότητα παλιά/νέα πρωτοσέλιδα για Σύμφωνο αυτή τη φορά «Πούτιν – Ερντογάν». Στον δρόμο μελλοντικής διέλευσης των υδατανθράκων Μόσχα και Άγκυρα «συμφωνούν» στον επανακαθορισμό του γεωπολιτικού χάρτη στον Καύκασο, στη λεκάνη της Κασπίας κ.α.

Έργα στρατηγικής σημασίας όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «South Stream» ή ο υπό διπλασιασμό «Blue Stream», όπως ο πετρελαιαγωγός «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» ή η τροφοδότηση του αγωγού «Σαμψούντα – Τζεϊχάν» με ρωσικό πετρέλαιο κ.ά. δεν μπορούν να μπουν σε πορεία απρόσκοπτης υλοποίησης αν δεν υπάρξει νέα προσέγγιση στις διενέξεις της περιοχής. «Η ύπαρξη διενέξεων στην Υπερκαυκασία βάζει τη βαριά σκιά της στις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής», τόνιζε στην Άγκυρα ο κ. Πούτιν.

Εκείνοι που εξόπλισαν και στήριζαν το καθεστώς Σαακασβίλι, τον Αύγουστο του 2008, σε πόλεμο είχαν στόχο την αποδυνάμωση της Μόσχας στην περιοχή, τη δική τους ανάδειξη σε ρόλο επιδιαιτητή και ελεγκτή αυτής. Προς το παρόν απέτυχαν.

Το Κρεμλίνο πήρε το «μήνυμα» και ενώ πριν από λίγα χρόνια απομάκρυνε τη στρατιωτική βάση από το Βαζιάνι, λίγο έξω από την Τιφλίδα, όπου έδρευε από τα σοβιετικά χρόνια, τώρα βλέποντας ότι ο ίδιος ο χώρος έγινε εφαλτήριο των γεωργιανών δυνάμεων με πλειάδα Αμερικανών ινστρουχτόρων κατά της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας αρχικά, με διευρυμένες ορέξεις για την ίδια και την περιοχή στη συνέχεια, σταμάτησε την οδυνηρή εξέλιξη τσακίζοντας τον γεωργιανό στρατό. Αμέσως αποφάσισε την εγκατάσταση βάσεων στις δύο μικρές δημοκρατίες, τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

Στον ευρύτερο χώρο του Καυκάσου, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει τον πρώτο διαμεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, με φόντο το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επί 15 και πλέον χρόνια το θέμα αυτό κρέμεται ως «βαρίδι» στον αυχένα της ρωσικής διπλωματίας, γράφει ο αναλυτής Κάρεν Μπεκαριάν.

Μάλιστα η ουδετερότητα της Ρωσίας δεν την έχει απαλλάξει από τις κατά καιρούς κατηγορίες ότι έχει «φιλοαρμενική» ή «φιλοαζερική» στάση. Έτσι λοιπόν ο κ. Πούτιν πήγε στην Άγκυρα τον Αύγουστο έχοντας υπ’ όψιν ότι και η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα, όπως η εγκατάσταση στο Ιράκ αμερικανικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων ενθαρρύνει το κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας στο προς το παρόν αυτόνομο Κουρδιστάν.

Όπως και στα χρόνια του Κεμάλ Ατατούρκ, έτσι και σήμερα ο κ. Ερντογάν δεν χρειάζεται «δεύτερο μέτωπο» όξυνσης στον Καύκασο. Και καταφεύγει στη σύσφιξη των σχέσεων με το Κρεμλίνο. Συμφωνεί με τον κ. Πούτιν ότι η υλοποίηση των σημαντικών έργων στην ενέργεια απαιτεί και σοβαρές ανατροπές σε χρόνιες διενέξεις. Η πρώτη από αυτές ήρθε πρόσφατα με την ανακοίνωση για άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Έπεται επίσκεψη του Αρμένιου προέδρου στην Άγκυρα, με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών τους ομάδων. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις εξελίξεις ως «τεκτονικές αναταράξεις» στον Καύκασο.

Παράλληλα, τα ανοίγματα Πούτιν στον κ. Ερντογάν φέρουν τη Ρωσία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πιο κοντά και πιο δυναμικά στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης «Ευρείας Μέσης Ανατολής», βγαίνοντας, κατά τα λεγόμενα του Ρώσου πρωθυπουργού, από «τη σκιά των καυκασιανών διενέξεων».

Η Μόσχα ενδιαφέρεται όσο και η Ουάσινγκτον για την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Γι’ αυτό άλλωστε συμφώνησε να συμβάλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν με εδαφικές διευκολύνσεις. Το αν οι ΗΠΑ πετύχουν ή όχι τον στόχο τους εκεί, είναι ένα θέμα που αφορά τη Μόσχα.

Η σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας στο φόντο των εξελίξεων που σκιαγραφήσαμε συμβάλλει στο άνοιγμα προς το Ιράν, με δεδομένες τις ανοικτές θύρες διαλόγου και των δύο με την Τεχεράνη. Το Κρεμλίνο δεν κρύβει τις προθέσεις του, δεν επιδιώκει σε αντιπαράθεση με άλλους για να πετύχει τους στόχους του, αλλά και ξεκαθαρίζει ότι στην πολυτάραχη ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τον Καύκασο, την Κασπία και την Εγγύς Ανατολή, ο ρόλος του εκτιμά ότι πρέπει να είναι σημαντικός και σε μερικά θέματα, όπως π.χ. ενέργειας, καθοριστικός.

Σε δυτικές πρωτεύουσες –κυρίως στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον– επιδιώκεται να μειωθεί ο ρόλος της Μόσχας στα ενεργειακά πράγματα στον ευρύτερο χώρο που αναφερόμαστε. Η εκάστοτε εκδήλωση π.χ. αναφορικά με το σχέδιο του αγωγού «NABUCCO», συνοδεύεται στον υπερθετικό βαθμό από αντιρωσικές κορόνες, ενώ στην πράξη ουσιαστικά γίνονται βήματα σημειωτόν. Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι αποφεύγουν επιμελώς να μιλούν για ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στο «δικό τους» σχέδιο «South Stream» και στο «NABUCCO», επιδιώκουν να πιστοποιούν στην πράξη ότι ο αγωγός από τη Ρωσία έχει όλες τις προϋποθέσεις να κατασκευαστεί, να βγει στην Ευρώπη και να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια. Η συμφωνία της Άγκυρας, με την οποία η Τουρκία επιτρέπει να περνά ο αγωγός μέσα από τη θαλάσσια οικονομική της ζώνη, δίνει ισχυρή ώθηση στο έργο και αν όλα πάνε όπως συμφωνήθηκαν τότε οι εργασίες του θα αρχίσουν στα τέλη του 2010 και όχι το 2012 όπως ήταν ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός.

Ταυτόχρονα ο κ. Πούτιν πήρε τη σύμφωνη θέση του κ. Ερντογάν για υπερδιπλασιασμό του ήδη υπάρχοντος υποθαλάσσιου αγωγού «Blue Stream» που τροφοδοτεί τα τελευταία χρόνια τις εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας. Το επιπλέον αέριο που θα έρχεται με το «Blue Stream» θα διοχετεύεται στο Ισραήλ. Και βέβαια ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε ως «δώρο» την υπόσχεση τροφοδοσίας του αγωγού «Σαμψούντα – Τζεϊχάν» με ρωσικό πετρέλαιο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια έμμεση πλην σαφή μαρτυρία ότι ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπακού – Τιφλίδα – Σαμψούντα – Τζεϊχάν που κατασκεύασαν δυτικές εταιρείες με αμερικανική πρωτοβουλία τη δεκαετία του 1990 και μοναδικό στόχο είχε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από αυτόν, υπολειτουργεί και οικονομικά δεν επαληθεύει τον ρόλο του. Έτσι τώρα ο κ. Ερντογάν πείθει τον κ. Πούτιν να συμβάλει η Ρωσία με τροφοδοσία σε πετρέλαιο, έστω «στα μισά του δρόμου», στο τουρκικό τμήμα του αγωγού! Υπό μία έννοια το ίδιο επιδιώκουν και οι εμπνευστές του «NABUCCO» για το φυσικό αέριο, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει γι’ αυτό τις αναγκαίες ποσότητες πρώτης ύλης για τη μεταφορά.

Η κωλυσιεργία ορισμένων «παικτών» στο πολυσύνθετο τεχνολογικά και κυρίως γεωπολιτικά «παιχνίδι» των δρόμων διέλευσης των αγωγών –στη συγκεκριμένη περίπτωση του «South Stream»– και του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» της γείτονος χώρας περικλείει τον κίνδυνο επιπλοκής και της Ελλάδας σε έναν άσχημο ρόλο με επιπτώσεις τόσο στις ελληνορωσικές σχέσεις, που είχαν πράγματι εντυπωσιακή άνοδο, τα τελευταία χρόνια, όσο κυρίως με απώλειες σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Στους Βούλγαρους τα προηγούμενα 15 χρόνια η Ελλάδα έδωσε ό,τι μπορούσε, οι ελληνικές επιχειρήσεις πήγαν εκεί όταν η οικονομία της χώρας ήταν υπό διάλυση, εν τέλει η Αθήνα πρωτοστάτησε στην είσοδό της στην Ε.Ε. αν και όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά κριτήρια κάθε άλλο παρά τηρήθηκαν. Θα έπρεπε λοιπόν η Αθήνα στα τριμερή έργα, στα οποία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία να γίνουν, να έχει πιο «μεστό» λόγο έναντι της Σόφιας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας η κατασκευή των έργων αυτών και ας μην τα αφήνουμε μόνο στους Ρώσους.

Η Μόσχα εκτιμά την κατ’ αρχή θέληση της Αθήνας να έχει άμεση συμμετοχή στα έργα, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, αν η ηγεσία της Βουλγαρίας επιμένει να βάζει εμπόδια, τότε «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», όπως λέει και η λαϊκή ρήση.

Αυτό δείχνει η σύμφωνη γνώμη του κ. Πούτιν για συμπλήρωμα με πετρέλαιο του αγωγού Σαμψούντα – Τζεϊχάν. Αν και ο Ρώσος ηγέτης συμπλήρωσε ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της Μόσχας να στηθεί ο «ανταγωνιστής» αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Το ερώτημα της ρωσικής πλευράς είναι πότε. Η πρόσφατη απάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού κ. Μπορίσοφ, ότι «μελετάμε τα στοιχεία…», δεν αντέχει κριτικής.

Στο άλλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», η συμφωνία με την Τουρκία σημαίνει δύο πράγματα:
1. Την πιθανότατη έναρξη του έργου κατά τουλάχιστον 1,5 χρόνο νωρίτερα, πράγμα θετικό και για τη χώρα μας.
2. Αναδύεται το ερώτημα αν και πόσο χρόνο είναι διατεθειμένοι να «ροκανίσουν» οι Βούλγαροι και κυρίως πόσο είναι διατεθειμένοι να τους περιμένουν οι Ρώσοι.

Τον Αύγουστο, πηγή της GAZPROM, στη Μόσχα, έλεγε ότι «αν η Σόφια επιμένει να αρνείται πάμε μέσω Ρουμανίας, οι Ρουμάνοι μας παρακαλούν…»

Μετά τις υπογραφές στην Άγκυρα «παίζει» σοβαρά πια το σενάριο να μπει και η Τουρκία στο παιχνίδι, και –γιατί όχι;– να πάει ο αγωγός μέσω αυτής. Στην πρώτη περίπτωση, η Βουλγαρία με τα «καπρίτσια» της μας βγάζει εκτός νυμφώνος, βγαίνοντας και η ίδια. Στη δεύτερη (μέσω Τουρκίας) μένουμε στο παιχνίδι, με αναβαθμισμένο ωστόσο τον ρόλο της γείτονος. Το αντιρωσικό «σιγοντάρισμα» της Βουλγαρίας από τη μακρινή Ουάσινγκτον και τους αμερικανικούς θυλάκους στις Βρυξέλλες μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά στην Ελλάδα, στο αδυσώπητο ενεργειακό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ
Οι (α)συμφωνίες του Γκντανσκ
Μόσχα: ανταπόκριση του Δημήτρη Λιάτσου
diplomatia.gr

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή