Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε

στις


Δυστυχώς δεν υπάρχει πιθανότητα να περιμένει κανείς κάτι από την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα μη γεγονός. Αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο. Ο Μπαρόζο επανεξελέγη από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την οποία διαμόρφωσαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Ετσι όπως επιτάσσει η λογική της δημοκρατίας.

Για να μάθουμε όμως αν η Ευρώπη θα κάνει βήματα προς τα εμπρός θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει ποιος εκ των Ανγκελα Μέρκελ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα ηγηθεί της πρώτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρό προβάδισμα στην Ανγκελα Μέρκελ, το πραγματικό διακύβευμα όμως είναι με ποιον θα συμμαχήσει. Διότι από τον χαρακτήρα της συμμαχίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και η εξέλιξη του γαλλογερμανικού άξονα.

Σε γενικές γραμμές το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινείται από την εποχή της Συνθήκης της Ρώμης στους ρυθμούς των γαλλογερμα νικών σχέσεων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει εσχάτως και θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε αυτές τις εξελίξεις.

Φαινομενικά το ευρωπαϊκό πρόταγμα έχει έρθει και πάλι στην επιφάνεια μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί και την εκ περιτροπής ευρωπαϊκή προεδρία της Γαλλίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της προετοιμασίας της συνόδου του G20 στο Πίτσμπουργκ από το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρωτοβουλία των δύο να συντάξουν μια επιστολή την οποία συνυπέγραψε ο Γκόρντον Μπράουν. Σε αυτήν ζητούν να τεθούν κανόνες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά και στα μπόνους των τραπεζιτών. Γάλλοι και Γερμανοί είχαν ήδη από την πρώτη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο συντονίσει τη στάση τους προχωρώντας ταυτόχρονα σε επίδειξη δύναμης. Αυτή όμως θα πρέπει να κορυφωθεί στο Πίτσμπουργκ με τη στήριξη του Γκόρντον Μπράουν.

Το δεύτερο παράδειγμα της αναβάθμισης του ρόλου της Ευρώπης αφορά τον συντονισμό Μέρκελ και Μπράουν, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από τον Σαρκοζί, προωθούν την ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα του Αφγανιστάν. Ετσι η Ευρώπη δείχνει μέσα από την ομοφωνία των κορυφαίων ηγετών της ένα ενιαίο πρόσωπο που προπορεύεται έναντι του υπολοίπου κόσμου. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την εσωτερική της λειτουργία η Ευρώπη βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Οπως ακριβώς και οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας. Ολα δείχνουν ότι η Γερμανία της Μέρκελ επιθυμεί να χαράξει αυτόνομη πορεία υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον κοινό άξονα με τη Γαλλία. Τρανή απόδειξη η ιδιαίτερη σχέση της με τη Ρωσία αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μόσχα. Θέματα στα οποία θα έπρεπε να τηρεί ενιαία στάση.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται σε κινήσεις που βοηθούν αυτή τη σταδιακή απομάκρυνση. Ο Ζακ Σιράκ συγκεκριμένα δεν επεδίωξε ή δεν κατάφερε να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ακόμη πιο ακριβές είναι ότι αμφότεροι ήταν πολύ απομακρυσμένοι από το ευρωπαϊκό όραμα. Η επίσημη θέση του γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς είναι ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο… Φρανσουά Μιτεράν!

Ο γάλλος αξιωματούχος βασίζεται στα βρετανικά αρχεία που αποκαλύπτουν τις συζητήσεις του Μιτεράν και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι δύο ηγέτες εκφράζουν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους ως προς την προοπτική επανένωσης της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα, ας θυμίσουμε όμως το εξής γεγονός: ο Μιτεράν στα συχνά όσο και «στενά» τετ α τετ με τον Χέλμουτ Κολ επιχείρησε και κατάφερε να ανταλλάξει την επανένωση της Γερμανίας με την εγκατάλειψη του γερμανικού μάρκου από τη Γερμανία και την προσχώρησή της στο ευρώ ως επικύρωση της πρόσδεσής της στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό ακριβώς, δηλαδή το ενιαίο νόμισμα, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ήθελε ο Νικολά Σαρκοζί να πορευθεί η Ευρώπη. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η Ευρώπη των «27» τα εμπόδια που γεννά η πολυφωνία είναι η προώθηση του ευρώ.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία που θα διευκολύνουν τους Ευρωπαίους να συντονίσουν τη δράση τους. Για τον λόγο αυτόν ζητεί, εκτός από τα κριτήρια οικονομικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, να θεσπιστούν και πολιτικά για την ένταξη νέων μελών στη νομισματική ζώνη.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας μοιάζουν αποφασισμένοι (αν βέβαια η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει ελεύθερα τα χέρια την επομένη των εκλογών) να ανανεώσουν τη συμφωνία των Ηλυσίων του 1963 η οποία καθορίζει ως σήμερα τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Και σε μια κίνηση εντυπωσιασμού των λαών τους θα οριστούν ξεχωριστοί υπουργοί σε κάθε κυβέρνηση που θα κατευθύνουν αυτόν τον άξονα. Ηδη γνωρίζουμε έναν από τους δύο που συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να αναλάβουν το αξίωμα. Είναι αποδεκτό ότι ο Τζακ Λανγκ δεν υπολείπεται σε προσόντα…

ΒΗΜΑ Jean-Μarie Colombani

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή