Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

Τριπλό άνοιγμα του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία διερωτώνται αν πρόκειται για πραγματική στρατηγική ανοιγμάτων ή απλώς για πολιτική τακτική της Άγκυρας.Φέρεται να επιζητά ταυτόχρονη λύση σε Κουρδικό, Αρμενικό και Κυπριακό

Στρατηγική ταυτόχρονης λύσης στο Κουρδικό, στο Αρμενικό και στο Κυπριακό ακολουθεί η Τουρκία σύμφωνα με τους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο αρχίζουν να διερωτώνται αν πρόκειται για πραγματική στρατηγική ανοιγμάτων ή για πολιτική τακτική.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, σε μια ιστορική ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τον πόνο που βασανίζει τις μάνες τόσο των Τούρκων όσο και των Κούρδων που έχουν χαθεί στον μακροχρόνιο αυτόν πόλεμο. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προσπαθούσε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα αίρει ορισμένες απαγορεύσεις των μεταδόσεων στην κουρδική γλώσσα, θα επιτρέπει στα τουρκοποιημένα χωριά να ανακτούν τα κουρδικά τους ονόματα, θα συγκροτεί τμήματα κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια και θα καταργεί τους νόμους με βάση τους οποίους χιλιάδες νεαροί Κούρδοι φυλακίζονται επειδή γράφουν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ ή πετούν πέτρες στην αστυνομία. «Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις», σχολίαζε ο Χένρι Μπάρκεϊ, ένας Αμερικανός καθηγητής που έχει μελετήσει το Κουρδικό.

Η συμφωνία. Πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο του κουρδικού ανοίγματος, ανακοινώθηκε μια συμφωνία της Τουρκίας με την Αρμενία, με βάση την οποία εντός έξι εβδομάδων θα υπογραφούν δύο πρωτόκολλα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξουν ακόμη και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ » διερωτάται τι θέλει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται να βρεθεί λύση στο Κουρδικό, το Αρμενικό και το Κυπριακό ταυτοχρόνως, αν και από διαφορετικούς διαδρόμους και με διαφορετικές ταχύτητες. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μάλιστα ταξιδεύοντας στις αρχές της βδομάδας από τη Δαμασκό στην κατεχόμενη Λευκωσία ζήτησε και την άποψη των Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι τον συνόδευαν. Οι Φεχμί Κορού και Φατίχ Τσεκιρνγκέ εξέφρασαν την άποψη ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρεις να φέρεις εις πέρας καμία δουλειά αν τις κάνεις όλες μαζί ταυτόχρονα». «Τα σκεφτήκαμε όλα αυτά και πήραμε τις αποφάσεις μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί η Άγκυρα να προσποιείται ότι υπάρχει στρατηγική ανοιγμάτων μόνο και μόνο για να καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα τη μια ή την άλλη έκθεση προόδου και να κερδίσει ψηφίσματα στο Κογκρέσο;

«Το βουνό δεν γέννησε ούτε… ποντικό»

Στο Κουρδικό άρχισαν ήδη να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει πορεία και θεωρούν ότι οι διαφορές της κυβέρνησης Ερντογάν με το φιλοκουρδικό κόμμα DΡΑ είναι αγεφύρωτες σε σημείο που οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα «άνοιγμα χωρίς τους Κούρδους». Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι στις αρχές της εβδομάδας απέρριψε δύο βασικά αιτήματα του φιλοκουρδικού κόμματος: την τροποποίηση του Συντάγματος και την εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση. «Το βουνό δεν γέννησε ούτε…

ποντικό», έσπευσε να απαντήσει ο ηγέτης του DΤΡ Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος από τη στάση της κυβέρνησης. Στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχώρηση και αοριστολογία. Θεωρούν ότι ρόλο στην υποχώρηση της κυβέρνη- σης έπαιξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης CΗΡ και ΜΗΡ, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία της πατρίδας» καλώντας την να μην προχωρήσει με το κουρδικό άνοιγμα.

Η ανακοίνωση. Το πακέτο μέτρων το οποίο επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους στην εθνοσυνέλευση από τον Ταγίπ ρντογάν, αν και πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανακοίνωση θα γινόταν πριν από τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία που ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα υπέβαλε τον δικό του οδικό χάρτη για λύση του Κουρδικού. Αυτή άλλωστε ήταν και η αφορμή του κουρδικού ανοίγματος της κυβέρνησης Ερντογάν. Τελικά, η 15η Αυγούστου πέρασε και ο Οτζαλάν δεν ανακοίνωσε ακόμη κανέναν χάρτη. Κάποιοι λένε ότι αναβλήθηκε η ανακοίνωσή του για μικρό χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί η ένταση. Η Άγκυρα ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί τον Οτζαλάν ως συνομιλητή της.

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή