Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Δεν υπάρχει θέμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε

στις

Την εκτίμηση πως δεν υπάρχει θέμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει, σε συνέντευξή του στη «Σ», ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.
Ο κ. Λυσσαρίδης δηλώνει απαισιόδοξος για τα επόμενα βήματα και εκφράζει φόβους πως το προδιαγραφόμενο αδιέξοδο δεν θα αποδοθεί στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, διαπιστώνει διάσταση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Χριστόφια και των μετέπειτα χειρισμών του στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Να αρχίσουμε με τις εξελίξεις στο Kυπριακό. Έχοντας ως δεδομένο το ορόσημο του Δεκεμβρίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και των αποτελεσμάτων των «εκλογών» στα κατεχόμενα, πού οδηγούνται τα πράγματα κατά την εκτίμησή σας;
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και πολύ φοβούμαι ότι το αδιέξοδο και πάλι δεν θα αποδοθεί στην Τουρκία. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποδοθεί και στις δύο πλευρές. Αλλά πέραν τούτου, υπάρχει κάτι πολύ πιο ουσιώδες, πολύ πιο βασικό. Θα πρέπει -και εδώ συμφωνούμε όλοι αλλά δεν προχωρούμε- να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η γραμμή πάνω στην οποία τοποθετούμε τη λύση του Κυπριακού. Τι ισχύει; Οι προεκλογικές διακηρύξεις όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή τα μετέπειτα, τα οποία έχουν λεχθεί είτε στο κοινό ανακοινωθέν είτε σε άλλες περιπτώσεις. Η δική μας η άποψη είναι ότι όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι έναντι του λαού στη βάση των προεκλογικών διακηρύξεων. Και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος. Προσπάθησα και θα προσπαθήσω ξανά, και ελπίζω τελικά να επιτευχθεί, το Εθνικό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει αυτό το βασικό θέμα. Δηλαδή, το Εθνικό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει τη δική του άποψη. Ο Πρόεδρος είναι που θα υλοποιήσει την οποιαδήποτε απόφαση, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες, γιατί ακόμη και μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων συνεχώς λέει «δεν τηρείτε τα υπεσχημένα». Ποιος δεν τηρεί τα υπεσχημένα; Εάν η προσπάθεια ανεύρεσης λύσης θα στηριχθεί πάνω στην ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, την απαλλαγή από ξένη στρατιωτική παρουσία και κηδεμονίες, και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, όπως είναι οι προεκλογικές διακηρύξεις, τότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Διαπιστώνετε, δηλαδή, ότι άλλα έλεγε προεκλογικά ο Πρόεδρος και άλλα τώρα;
Ότι υπήρξε μια διάσταση υπήρξε. Δεν δίστασα να τη δημοσιοποιήσω τότε με το κοινό ανακοινωθέν. Αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι προσπάθησαν το κοινό ανακοινωθέν να μην περιληφθεί στα έγγραφα των Η.Ε., μου δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει πράγματι και εκ μέρους τους η διαπίστωση ότι δεν πρέπει η βάση του Κυπριακού να είναι η βάση του κοινού ανακοινωθέντος. Αυτό είναι ένα θετικό, το οποίο τονίζω. Είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να έγινε αντιληπτή η κατολίσθηση που έγινε με το κοινό ανακοινωθέν.

Αποδίδετε κακές προθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Κακές προθέσεις δεν αποδίδω σε κανέναν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Κύπριος Πρόεδρος ή πολίτης, ο οποίος να μη θέλει το καλό του κυπριακού λαού ή να μη θέλει μια λύση η οποία πράγματι να διασφαλίζει τα βασικά τουλάχιστον. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τα λάθη δεν μπορούν να παραγνωρίζονται και επομένως άλλο το να λένε όταν κάνουμε κριτική χειρισμών να φαίνεται ότι δεν θέλουμε λύση ή σε εκείνους να χρεώνουμε ότι δεν θέλουν λύση. Ούτε χρεώνω σε κανέναν ότι δεν θέλει καλή λύση του Κυπριακού, ούτε δέχομαι εν λευκώ ο καθένας να χειρίζεται το Κυπριακό.
Υπάρχει διάσταση απόψεων και διαφορετικές ερμηνείες για κάποιες πτυχές του Κυπριακού. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος μπορεί να κρίνει ποιος έχει δίκαιο;
Ο λαός. Γι’ αυτό είναι που είπα ότι οι θέσεις μας πρέπει να δημοσιοποιούνται. Εφόσον τις γνωρίζουν οι Τούρκοι, τις γνωρίζουν οι ξένοι, γιατί δεν πρέπει να τις γνωρίζει ο λαός, ώστε να συζητούμε επί τη βάσει των προτάσεων. Δεν λέω να διεξάγουμε το διάλογο μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ δημόσια. Ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί θα πρέπει να αποτελεί κτήμα του λαού και θέμα συζήτησης μέσα στο λαό. Γι’ αυτό είπα ότι αν τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Επειδή κατά καιρούς βλέπουμε έντονες αντιδράσεις σε δικές σας έντονες τοποθετήσεις, νιώθετε ότι δεν τυγχάνετε του σεβασμού που έπρεπε ως πολιτική προσωπικότητα της δικής σας εμβέλειας; Σημειώνω ότι τέτοιο θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου.
Εγώ δεν θέλω σεβασμό έναντί μου. Θέλω σεβασμό έναντι των δεσμεύσεων προς το λαό. Εγώ δεν υπάρχω. Δεν είναι πρόβλημα Λυσσαρίδη, είναι πρόβλημα λαού. Δεν απαιτώ από κανέναν τίποτα, ούτε σεβασμό. Αλλά απαιτώ από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, δέσμευση σε οτιδήποτε υποσχόμεθα στο λαό.
Ενόψει του χρονικού ορόσημου του Δεκεμβρίου, οπότε θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ποιες είναι οι δικές σας νουθεσίες, οι δικές σας προτάσεις για το χειρισμό του ζητήματος και σε σχέση με το Κυπριακό;
Αυτό το ορόσημο είναι πολύ σημαντικό. Και αν παρέλθει χωρίς συνέπειες για την Τουρκία, πολύ φοβούμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι άκρως αρνητικές. Δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. χωρίς πρότερη υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει κάθε υποψήφια χώρα προς την Ε.Ε. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη. Αυτή τη φορά πρέπει με σαφήνεια να πούμε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει μια ευρωπαϊκή πορεία αλά καρτ. Δεν ζητούμε από την Τουρκία να κάνει οτιδήποτε άλλο απ’ ό,τι θα έκανε οιαδήποτε υποψήφια χώρα έναντι της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο έναντι της Κύπρου. Γι’ αυτό, νομίζω, αν παρέλθει και αυτό το ορόσημο με διάφορες μανούβρες των ξένων, χωρίς συνέπειες για την Τουρκία, προβλέπω ότι το μέλλον θα είναι πολύ δυσχερέστερο απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Τα όσα λέχθηκαν από τον Πρωθυπουργό Καραμανλή και τον Πρόεδρο Χριστόφια πώς τα αξιολογείτε;
Κοιτάξτε, δεν συμφώνησα. Δεν συμφώνησε ούτε το κόμμα μου, ότι θα λέμε εκ των προτέρων ότι δεν θα προβάλουμε το βέτο ή είναι δύσκολο πολύ να το κάνουμε. Δίνουμε την ευχέρεια στην Τουρκία να χειρίζεται το θέμα χωρίς να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες προβολής βέτο. Με το ότι θα απομονωθούμε από τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν συμφωνώ. Όταν εμείς επιμένουμε για υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της Ευρώπης, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απομόνωση. Μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες που για οικονομικά ή άλλα συμφέροντα να είναι έτοιμες να δεχθούν τα πάντα προς την Τουρκία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντανακλά τη λαϊκή ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά ακόμη και ούτε την πλειοψηφία των κυβερνήσεων. Μικρές χώρες για μικρά θέματα βάζουν βέτο. Αν εμείς για ένα θέμα που αφορά την ύπαρξή μας, την επιβίωσή μας, δεν δικαιούμαστε να προβάλουμε το βέτο, τότε πότε θα προβάλουμε το βέτο;

Θα υπάρξει μια ειδική σχέση

Σε προσωπικό επίπεδο είστε υπέρ της πλήρους ένταξης η υπέρ της ειδικής σχέσης;
Δεν υπάρχει θέμα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όχι λόγω Κύπρου αλλά λόγω Ευρώπης. Γι’ αυτό εδώ υπάρχει άλλος ένας κίνδυνος. Αν λέμε δεν πειράζει, ας δεχτούμε κάτι τώρα και όταν έρθει η ώρα της τελικής ένταξης μπορούμε να προβάλουμε βέτο, αυτό είναι σφάλμα. Δεν θα υπάρξει τελική ένταξη. Θα υπάρξει μια ειδική σχέση. Επομένως, πρέπει κατά την πορεία να προβάλλουμε την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας και όχι στο τέλος της διαδικασίας, όταν θα είναι πλέον αργά.

Θέλω να επιμένω. Είναι προς όφελος της Ευρώπης η πλήρης ένταξη ή η ειδική σχέση;
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, γιατί εδώ υπάρχει μια διελκυστίνδα. Η Ευρώπη, τα κράτη της στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να απαλλαγούν από μια μορφή ημιδορυφορικής σχέσης με τους Αμερικανούς. Απαντούν στους Αμερικανούς ότι «δεν είναι δική σας δουλειά τι θα κάνουμε με την Ευρώπη». Και υπάρχουν και οι πλευρές όπως η Βρετανία, η Πολωνία και άλλες, οι οποίες ουσιαστικά βλέπουν την Ε.Ε. ως μια δορυφορική κίνηση των Αμερικανών. Η Τουρκία θα προσθέσει σ’ αυτό το στρατόπεδο. Είτε το θέλουν είτε όχι, θα αποτελέσει μια μορφή «Δούρειου Ίππου».

Είναι καιρός όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας
Γιατρέ μου, θέλω να έρθουμε λίγο στα του εσωτερικού μετώπου. Αυτή η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο που επικρατεί στις σχέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια σας ενοχλεί; Το ΑΚΕΛ δηλώνει εμφαντικά ότι επιθυμεί όχι μόνο συνέχιση, αλλά ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Εσείς τι θέλετε;
Είναι καιρός όλοι μας να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας. Εδώ συμφωνούμε. Εάν πράγματι βρούμε μια κοινή βάση και κατ’ εμάς, επαναλαμβάνω φορτικά, κοινή βάση είναι οι δεσμεύσεις του Προέδρου προεκλογικώς προς τον κυπριακό λαό, αλλά και προς την ΕΔΕΚ, τότε όλα θα βαδίσουν ομαλά. Αν υπάρχει παρέκκλιση είτε από εκείνους είτε από εμάς, δηλαδή εμείς να ζητούμε περισσότερα απ’ όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ή αν και το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος ουσιαστικά ξεφεύγουν από το πρόγραμμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Με εντιμότητα, με ειλικρίνεια, με αλληλοσεβασμό, εάν τα βρούμε πάνω στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων καλώς, προχωρούμε και θα προχωρούμε, κατά τη γνώμη μου, προς την ορθή κατεύθυνση. Αν υπάρχουν διαφωνίες, να εκτεθούν.

Να εκτεθούν και μετά;
Αποτέλεσμα αν οι διαφωνίες είναι τόσο τραγικές, δηλαδή αν πράγματι υπάρχει πρόθεση να ξεφύγουμε όλως διόλου από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, είναι φυσικό ότι εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία.
Σας ικανοποιεί το έργο που έχει παραγάγει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση στην οποία μετέχουν και Υπουργοί προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ; Και μιλώ για το έργο που αφορά θέματα καθημερινότητας.
Υπάρχουν και στην καθημερινότητα πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Το να πούμε, όμως, ότι δεν παρήχθη έργο, νομίζω είναι υπερβολή. Αλλά το να πούμε ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το παραχθέν έργο, νομίζω και πάλι είναι υπερβολή, όπως συμβαίνει με κάθε Κυβέρνηση. Γι’ αυτό εκεί θα πρέπει να γίνεται μια συνεχής προσπάθεια, όχι μόνο από τα συνεργαζόμενα κόμματα αλλά και από την αντιπολίτευση -όσο είναι αντιπολίτευση- για να υπάρξει ένα καλύτερο έργο και στο εσωτερικό. Υπάρχουν ακόμη πολλά που εκκρεμούν.

Πού πιστεύεται ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης;
Να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κρίση, που δεν είναι έργο της Κυβέρνησης. Να μη φορτώσουμε τώρα στην Κυβέρνηση την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά χρειάζεται ένας μεγαλύτερος συντονισμός. Θα έλεγα ακόμα και συσκέψεις για τα οικονομικά θέματα όλων των κομμάτων, για να μπορέσουμε από κοινού να αναλάβουμε κάποιες ευθύνες και να αντιμετωπίσουμε την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Θα υπάρξουν επιπτώσεις. Μπορεί ακόμη να μην έχουν φανεί πλήρως. Κατά τη γνώμη μου, θα είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια κρίση και η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει καμία συνέπεια. Θα αντιμετωπίσουμε συνέπειες και να είμαστε έτοιμοι, με εντιμότητα, να μην αποδίδουμε όλες τις συνέπειες στην Κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική, αλλά και από την άλλη η Κυβέρνηση να αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασίας και επί των οικονομικών θεμάτων.

Η ψυχή δεν έχει ηλικία για όλους μας…

Γιατρέ, το σώμα σας σε λίγες μέρες κλείνει 89 έτη ζωής. Με την ψυχή σας τι γίνεται;
Η ψυχή δεν έχει ηλικία για όλους μας. Επομένως, ούτε η δική μου έχει ηλικία. Όσο υπάρχουν στόχοι, όσο υπάρχουν σκοποί στους οποίους πιστεύεις, όσο υπάρχουν αγώνες στους οποίους επιβάλλεται να συμμετέχεις, νομίζω ότι η ηλικία της ψυχής παραμένει ακίνητη.

Μετανιώνετε για κάτι σ’ όλη αυτήν την πορεία;
Για μικρά πράγματα επιμέρους είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές δεύτερες σκέψεις, τις οποίες προσπαθώ τώρα και να καταγράψω. Αλλά στην κεντρική πορεία, την κεντρική κατεύθυνση, νομίζω όχι. Έχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα αυτού του λαού ήταν επιβεβλημένη για κάθε Ελληνοκύπριο, οποιασδήποτε ιδεολογικής παράταξης. Λέω για τα μεγάλα γεγονότα. Ζυρίχη, δεν μετανιώνω για τη στάση την οποία τήρησα. Για τη στάση μου έναντι της Χούντας, έναντι της εσωτερικής ανωμαλίας, νομίζω ότι δεν έχω κανένα λόγο να κάνω δεύτερες σκέψεις. Επομένως, για τις σοβαρές κρίσεις και σοβαρές αποφάσεις νομίζω ότι δεν έχω δεύτερες σκέψεις. Για επιμέρους αποφάσεις, έχω πολλές.

Μπορείτε να μας πείτε μερικές;
Κοιτάξτε, είναι δύσκολο, γιατί τότε θα εμπλακώ. Να περιμένετε λίγο…

Αντιλαμβανόμαστε ότι γράφετε. Πότε να αναμένουμε κάτι;
Θέλω να ελπίζω -αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχω διαψεύσει τον εαυτό μου δυστυχώς- αρχές του νέου χρόνου. Έχω γράψει κάποια. Δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμα. Ξέρετε, γράφω όχι απομνημονεύματα. Διηγούμαι αλά Μακρυγιάννη τα γεγονότα όπως τα έζησα. Και θέλω να πιστεύω ότι δικαιούμαι να απαιτήσω από τον αναγνώστη μου, να παραδεχθεί ότι εγώ δεν θα διαστρέψω ποτέ μου γεγονότα, για να δικαιολογήσω την άλφα ή τη βήτα στάση άλλων ή τη δική μου. Τώρα τα συμπεράσματά μου, τις κρίσεις μου, τις θέτω υπό την κρίση του καθενός και αλίμονο αν απαιτώ από τον αναγνώστη να συμφωνήσει μαζί με τις απόψεις η τα ιδεολογήματα. Αλλά τα γεγονότα να είστε βέβαιοι ότι θα είναι γεγονότα.

Μου επιτρέπετε να τη χαρακτηρίσω ως μια γραπτή παρακαταθήκη;
Αυτό θα έλεγα. Ότι είναι μια γραπτή αφήγηση της ζωής μου, την οποία θα διαβάζουν ακόμη και οι νέοι των δεκατριών, των δεκατεσσάρων, των δεκαπέντε. Αποφεύγω εξεζητημένες τοποθετήσεις, όρους κ.τ.λ. Τους θέλω να μάθουν την ιστορία αυτού του τόπου όπως εγώ την έζησα.

Σας ικανοποιεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η νεολαία για την ιστορία αυτού του τόπου και το μέλλον του;
Η συμπεριφορά της νεολαίας αντανακλά τη συμπεριφορά της κοινωνίας.
Γι’ αυτό το να τα ρίχνουμε στους νέους όλα τα μειονεκτήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, είναι λάθος. Η νεολαία έχει πάντοτε μεγαλύτερη τάση να αγωνιστεί για ιδανικά και έχει μεγαλύτερες τάσεις αυτοθυσίας. Αυτά είναι τα περίεργα. Όσο πιο νέοι τόσο πιο έτοιμοι είναι ακόμα να δώσουν και τη ζωή τους για ιδανικά. Γι’ αυτό ας κάνουμε μια γενικότερη ανάλυση της κοινωνίας μας, προτού σταθούμε στους νέους. Ακούω ανθρώπους της δικής μου γενιάς να λένε «άλλες οι δικές μας ηθικές αξίες». Καλύτερες ή χειρότερες; Εδώ είναι το θέμα. Ας μην κατηγορούμε τη νεολαία. Εγώ τουλάχιστον κάθε φορά που βρίσκομαι παρέα με νέους και συζητώ το κυπριακό πρόβλημα, αισθάνομαι ευτυχής και παρόλο που φαίνεται κοινότυπο, μαθαίνω πράγματα.

Κάτι τελευταίο. Αν σας ζητούσα να αποδώσετε τρία επίθετα στο Βάσο Λυσσαρίδη τι θα μου λέγατε;
Δεν νομίζω πως μπορώ να αποδώσω κανένα επίθετο στον εαυτό μου. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, που προσπάθησε μέσα στις δυνατότητές του να κάνει εκείνο που ο ίδιος θεωρούσε σωστό.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή