Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Καύκασος και το πόκερ των αγωγών

Δημοσιεύτηκε στις


* Η ρωσική επέμβαση ανατρέπει τα σχέδια της Ουάσιγκτον – Πώς στήθηκε ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τιφλίδα – Τσεϊχάν – οι δημοκρατίες «made in USA» και οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Δεκαπέντε ετών αμερικανικής οικονομικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου πήγε χαμένη με την «ανόητη και εγκληματική», κατά τον αρθρογράφο του «Economist», επίθεση του Σαακασβίλι στη Νότια Οσετία. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Η περιοχή του Καυκάσου διαθέτει (ελεγμένα) αποθέματα 35 δισ. βαρελιών πετρελαίου και αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, όπως και οι τράπεζες, έδειξαν ενδιαφέρον όταν ευθύς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες η Γεωργία, η Αρμενία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Οι επενδύσεις τους ξεπερνούν τα 2,2 δισ. δολάρια, τα δηλωμένα κέρδη τους το 2006 ήταν περί τα 340 εκατ. δολάρια. Αυτά ως σήμερα. Ποια θα είναι η τύχη τους δεν μπορεί να καθοριστεί τώρα.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για αυτόν τον ενεργειακό θησαυρό προσέκρουε όμως σε ένα σοβαρό εμπόδιο. Για να μεταφερθεί στο εξωτερικό έπρεπε να περάσει είτε από ρωσικό έδαφος είτε από κάποια «ιδιαίτερα φιλική» χώρα του Καυκάσου. Η ρωσική λύση απορρίφθηκε για λόγους πολιτικούς – «δεν συμβάδιζε» με την αμερικανική στρατηγική έναντι της Ρωσίας, θα δηλώσει αργότερα η τότε υπουργός Μαντλίν Ολμπράιτ. Ετσι, προκρίθηκε η δεύτερη «διέξοδος» παρ’ όλο που και αυτή εξ αρχής χαρακτηρίστηκε προβληματική από την ExxonMobil, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για τα πετρέλαια του Καυκάσου. Η διοίκηση της εταιρείας όπως και η American Bank που θα χρηματοδοτούσε την εκμετάλλευση των πετρελαίων, εξέφραζαν ανησυχία για ενδεχόμενες αντιδράσεις της Μόσχας, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους καθησύχασε σημειώνοντας την «καλή συμπεριφορά» και το «πνεύμα συνεργασίας» που έδειχνε το Κρεμλίνο. Φυσικά, επρόκειτο για το «Κρεμλίνο του Γέλτσιν», τρία στελέχη του οποίου έχουν εγκατασταθεί από ετών στη Βρετανία και στην Ελβετία και αναζητούνται από τη Μόσχα να λογοδοτήσουν για «ξεπούλημα εθνικής περιουσίας και κατάχρηση εθνικών πόρων» («Kommersant»).
Ούτε οι αμερικανικές ούτε οι βρετανικές εταιρείες που έδειχναν ενδιαφέρον ήταν διατεθειμένες να αρκεστούν στις διαβεβαιώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ετσι αποφασίστηκε να παρέμβει η κυβέρνηση – πρώτα του Μπιλ Κλίντον και κατόπιν του Τζορτζ Μπους. Για να διασφαλιστεί η εκμετάλλευση έπρεπε να εγκατασταθούν στην περιοχή του Καυκάσου δημοκρατίες «made in USA» και κατόπιν να θωρακιστούν αυτές «κατά πάσης ρωσικής επιβουλής». Κλειδί στη λειτουργία αυτής της πολιτικής ήταν – και παραμένει – η Γεωργία. Εντεύθεν και «η επανάσταση των ρόδων» με τον Σαακασβίλι, τα 230 εκατ. δολάρια για την αναδιοργάνωση του κράτους και ο σύγχρονος «νατοϊκών προδιαγραφών» οπλισμός των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και οι 230(;) στρατιωτικοί σύμβουλοι που εγκαταστάθηκαν στη χώρα.
Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν δέκα χρόνια μέχρις ότου κατασκευαστεί ο πρώτος αγωγός 1.000 χλμ., ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπακού της αζερικής Κασπίας μέσω Τιφλίδας στο Τσεϊχάν της Νότιας Τουρκίας. «Η Ρωσία ενοχλείται, αλλά αξίζει το ρίσκο» έγραψε ο Τζον Γουλφ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Τουρκίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού. Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα δεν αντέδρασε στην κατασκευή του αγωγού, μολονότι αμφισβήτησε την οικονομική βιωσιμότητά του και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως «εφαλτήριο πολιτικής υπονόμευσης και εθνικιστικής προπαγάνδας». Αντέδρασε όμως όταν ο Σαακασβίλι της έδωσε την ευκαιρία. Η ρωσική επέμβαση ανατρέπει σήμερα αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρούσε δεδομένο – ότι η Γεωργία ήταν υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο. Αλλά η αντίληψη ότι «η Γεωργία αποτελούσε έδαφος σταθερό από πολιτικής και αμυντικής πλευράς αποδείχθηκε ανεδαφική» διαπιστώνει η «Wall Street Journal» και αυτό έχει συνέπειες, κάτι που εξηγεί τις κορόνες του Μπους και τις εκρήξεις της Κοντολίζα Ράις.
Πιστεύοντας ότι η Γεωργία είναι «σταθερό και φιλικό έδαφος», από πρόπερσι η κυβέρνηση Μπους προωθούσε σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Αυστρία μέσω Γεωργίας, μάλιστα πίεζε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν έσπευδαν να εγκρίνουν τα σχέδια. Και σήμερα; «Είναι σχεδόν νεκρές οι πιθανότητες για νέο μη ρωσικό αγωγό από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη» γράφει στο «Spiegel» ο ειδικός Κρις Ρούπελ. Η αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία ελέγχει το 50% των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων στο Τενγκίζ, σχεδίαζε να στέλνει μέσω Γεωργίας 16 εκατ. βαρέλια τον χρόνο και η βρετανική ΒΡ έχει υποβάλει σχέδια στο Μπακού για νέες γεωτρήσεις, ανατολικά του αζερικού τμήματος της Κασπίας, έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως τη συγκατάθεση του Σαακασβίλι να διοχετεύεται το πετρέλαιο στο εξωτερικό μέσω Γεωργίας. Οι βρετανικές εφημερίδες έγραψαν την Τρίτη ότι τα σχέδια και των δύο εταιρειών πρέπει τώρα να αναθεωρηθούν. Ο απόηχος της νίλας των αμερικανικών (ενεργειακών) σχεδιασμών έφθασε ως το μακρινό Τουρκμενιστάν. Η χώρα διαθέτει το τέταρτο σε μέγεθος απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά «δείχνει πολύ διστακτική» να δεχθεί ξένες προσφορές οι οποίες θα ήταν δυνατόν να ενοχλούσαν τη Μόσχα, γράφει το «Spiegel».

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Το ΒΗΜΑ, 24/08/2008 , Σελ.: A24

Διεθνή

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, από τη Λιβύη έως τη Συρία, κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθειά του να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά

Η πρώτη από τις σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο προεδρικό συγκρότημα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ο νόμιμος συνομιλητής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της ναυτιλίας».

Η αναφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής, καθώς πρόσθεσε ότι «η στενή επαφή και συνεργασία θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ελπίζουμε σε συμφωνία στη Γάζα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί στη Γάζα, δηλώνοντας «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζουμε να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Συρίας

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Σιμπανί, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να σχετίζονται με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας Άγκυρας-Δαμασκού σε κάθε τομέα.

Μπαρζανί και Κομπάνι: Μια ιστορική πρώτη συνάντηση

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι ο Κούρδος ηγέτης του Βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, θα συναντήσει τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, προκάλεσε αίσθηση. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει για πρώτη φορά μεταξύ των δύο Κούρδων ηγετών και που, όπως όλα δείχνουν, προκύπτει από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Μπαρζανί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαχείρισης του Κουρδικού ζητήματος με φόντο τη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων και μήνυμα σε όλες τις χώρες για τη Συρία “να πάρουν τα χέρια τους”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Συρία και δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να συντρίψει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένων της πολιτοφυλακής των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πρόσθεσε πως η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει να διαφύγει το αναπόφευκτο τέλος της, εκτός αν καταθέσει τα όπλα.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι, αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αψηφήσει ενδεχόμενη έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να καταθέσει τα όπλα, η Τουρκία θα επιτύχει με άλλα μέσα το στόχο της να εξαλείψει την τρομοκρατία.

«Αν η οργάνωση κωφεύσει στην έκκληση αυτή και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτήν ομάδες δεν λάβουν την αναμενόμενη απόφαση, θα πραγματοποιήσουμε το στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία με άλλες μεθόδους», τόνισε ο Ερντογάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 λεπτά πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική38 λεπτά πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις2 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Διεθνή2 ώρες πριν

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοφιλή