Διεθνή
Ένα σενάριο για την Τουρκία

Yπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιδιώκουν μια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας-Κουρδιστάν. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με απόψεις Τούρκων αναλυτών που πρόσκεινται στο τουρκικό κράτος και στον Ερντογάν, θα αναβαθμίσει τον κουρδικό παράγοντα και ίσως σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των Τούρκων στην Ανατολία. Το ενδεχόμενο και οι υπολογισμοί αυτοί ίσως να κρύβονταν πίσω από τον εκνευρισμό του Ερντογάν, που οδήγησε στην αποχώρησή του από το Πάνελ του Νταβός.
του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την οργισμένη αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πάνελ του Νταβός έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει η κίνηση αυτή τις σχέσεις του τριγώνου Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ. Εκτός από τα άρθρα και τις αναλύσεις, έχουν γραφτεί και ορισμένα σενάρια για την πορεία των εξελίξεων, ένα από τα οποία είναι το ακόλουθο, του Χασάν Τζεμάλ, αρθρογράφου της Μιλλιέτ.
Πρώτη φάση
Έρχεται στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει ή στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση μένει απαθές στις προσπάθειες του αρμενικού λόμπι. Ο Ομπάμα κρατάει την προεκλογική του υπόσχεση προς τους Αρμενίους και το νομοσχέδιο περνάει από το Κογκρέσο.
Δεύτερη φάση
Στην Τουρκία, μαζί με ένα μεγάλο κύμα εθνικισμού, ξεσπά ένα κύμα αντιαμερικανισμού και αντιεβραϊσμού. Ενισχύονται στην Τουρκία τα εθνικιστικά και..τα ισλαμιστικά ρεύματα.
Τρίτη φάση
Οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας πέφτουν στο κενό και ενισχύονται τα μέτωπα των φανατικών και των ακραίων εθνικιστών και από τις δυο πλευρές.
Τέταρτη φάση
Η Τουρκία, αντί για υποβοηθητικός, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε παράγοντα που δυσχεραίνει τα σχέδια της αμερικανικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και τα σχέδια για την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων.
Πέμπτη φάση
Μετά την έκρηξη του εθνικισμού, του αντιαμερικανισμού και του αντιεβραισμού στην Τουρκία, εξ αιτίας της έγκρισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς αμφιβολία θα επηραστεί η στάση των Τούρκων και απέναντι στην Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία για τους κύκλους εκείνους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οι οποίοι θα επωφεληθούν για να τορπιλίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Έκτη φάση
Το αντιδυτικό κλίμα που έχει φουντώσει στην Τουρκία, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο χειρισμών του Ερντογάν στο Κυπριακό. Αυτό οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και δεν γίνεται καμία κίνηση μέχρι το τέλος του 2009, όπως επιβάλλει η διορία που έβαλε η Ε.Ε. Έτσι, μετά την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, επειδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.
Έβδομη φάση
Σε μια περίοδο που έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η κυριαρχεί στο εσωτερικό της η οικονομική αστάθεια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προστίθεται και η πολιτική αστάθεια και ενισχύονται οι δυνάμεις των υπερεθνικιστών και των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρασία και τον ισλαμικό κόσμο, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στον άξονα Ιράν-Χαμάς-Συρία.
Όγδοη φάση
Ενώ διαδέχεται η μια φάση την άλλη, ενεργοποιείται ο τουρκικός στρατός, όπως έγινε το 2003-2004 και με σχέδια πραξικοπήματος όπως τα Sarıkız-Ayışığı-Eldiven στήνει την παγίδα στον Ερντογάν, ο οποίος πληρώνει τον πολιτικό λογαριασμό.
Αυτά προς το παρόν…

Διεθνή
Ιράν προς ΗΠΑ: «Προδοσία της διπλωματίας» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στον απόηχο του άνευ προηγουμένου κύματος ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στον απόηχο του άνευ προηγουμένου κύματος ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC, αμέσως μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας, ο Αραγτσί άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θεωρεί πως η Ουάσινγκτον ίσως χρησιμοποίησε τη ρητορική των διαπραγματεύσεων ως πρόσχημα για να καλύψει την προετοιμασία των ισραηλινών επιθέσεων.
«Δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε πλέον να τους εμπιστευθούμε. Αυτό που έκαναν συνιστά, ουσιαστικά, προδοσία της διπλωματίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός της προθεσμίας των δύο εβδομάδων που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ απάντησε πως εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να αποδείξει τη βούλησή της για ειρηνική λύση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις.
Ο Αραγτσί σημείωσε ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν θα εξαλείψουν την επιστημονική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η χώρα του.
«Ας υποθέσουμε ότι καταστρέφουν μία ή δύο εγκαταστάσεις. Εμείς μπορούμε να τις ξαναχτίσουμε – διαθέτουμε τη γνώση και την τεχνολογία», ανέφερε.
Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να εμπλακούν άμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις, ο Αραγτσί διαμήνυσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.
«Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν εκατέρωθεν πλήγματα. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις απειλές του Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο υπουργός δήλωσε:
«Μια απόπειρα δολοφονίας του θα συνιστούσε το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσαν να διαπράξουν. Και δεν θα μπορέσουν να το πετύχουν».
Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί απειλητικές τις δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Χαμενεΐ αλλά δεν σκοπεύουν να τον στοχοποιήσουν – «τουλάχιστον όχι προς το παρόν» – ο Αραγτσί απάντησε ότι τις θεωρεί κυρίως προσβλητικές.
«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας υποτιθέμενης υπερδύναμης εκφράζεται με τέτοιο τρόπο», σχολίασε.
Τέλος, υπερασπίστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα του Ιράν να διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εγκατάλειψης του εμπλουτισμού ουρανίου.
«Το έχω πει πολλές φορές στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ: κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Είναι επίτευγμα των επιστημόνων μας και ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας», κατέληξε.
Διεθνή
Ανατρέπεται η αφήγηση; Τραμπ και Γκάμπαρντ διαφωνούν για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο από την ίδια την Γκάμπαρντ, λέγοντας απλά: «Κάνει λάθος».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, έκανε λάθος όταν υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο από την ίδια την Γκάμπαρντ, λέγοντας απλά: «Κάνει λάθος».
Η Γκάμπαρντ είχε τότε δηλώσει στο Κογκρέσο πως «η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εκτιμά ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο».
Ωστόσο, σε νεότερη ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) την Παρασκευή, η Γκάμπαρντ αναθεώρησε τη θέση της: «Η Αμερική διαθέτει πληροφορίες ότι το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο εντός εβδομάδων ή μηνών, αν το επιλέξει. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ξεκάθαρος πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο – και συμφωνώ μαζί του».
Η ίδια κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι παραποίησαν την αρχική της κατάθεση, παρουσιάζοντάς τη «εκτός πλαισίου» για να δημιουργήσουν τεχνητές αντιπαραθέσεις.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων εάν οι ΗΠΑ θα αναμειχθούν ενεργά στη σύγκρουση Ιράν–Ισραήλ.
Παράλληλα, πηγή με γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφερε στο Reuters ότι η αξιολόγηση του Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, παραμένει σε ισχύ. Η ίδια πηγή εκτίμησε πως η Τεχεράνη θα χρειαστεί έως και τρία χρόνια για να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή ικανή για επιχειρησιακή χρήση.
Ο πρώην επιθεωρητής πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Ολμπράιτ, αμφισβήτησε επίσης τη νέα δήλωση της Γκάμπαρντ, εκτιμώντας ότι για μια στοιχειώδη «πυρηνική συσκευή» το Ιράν θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες, και ένα έως δύο χρόνια για όπλο κατάλληλο για πυραυλική χρήση.
Η Γκάμπαρντ, γνωστή υποστηρίκτρια του Τραμπ, έχει επανειλημμένως επικρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενστερνιζόμενη θεωρίες περί «βαθέος κράτους» που υπονομεύει την προεδρία του.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα συγκρουστεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ειδικά για την εκτίμησή τους πως η Ρωσία επενέβη υπέρ του στις εκλογές του 2016 – ισχυρισμό που είχε τότε απορρίψει, αποδεχόμενος τις διαψεύσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διεθνή
ΟΗΕ: Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να εξετάσει τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των συνεχών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να εξετάσει τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των συνεχών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.
Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντζα, έκανε λόγο για «αδιάκοπες, μεγάλης κλίμακας» επιδρομές σε πόλεις, με την πιο φονική να σημειώνεται στο Κίεβο στις 16–17 Ιουνίου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130. Παράλληλα, περιοχές όπως η Οδησσός, η Ζαπορίζια και το Τσερνίχιβ δέχθηκαν επιθέσεις με πάνω από 428 drones και πυραύλους.
Μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2025, τα θύματα μεταξύ των αμάχων ξεπέρασαν τις 5.100, σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με το 2024. Η Διευθύντρια Επιχειρήσεων του OCHA, Έντεμ Γουοσόρνου, επεσήμανε πως το 20% της ουκρανικής επικράτειας είναι μολυσμένο με νάρκες ή μη εκραγέντα πυρομαχικά, χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία ως τη «βαρύτερα μολυσμένη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Ουκρανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αντρίι Μέλνικ, περιέγραψε το προσωπικό κόστος του πολέμου, μιλώντας για τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και τον συνεχή φόβο των πολιτών. Ζήτησε από τα μέλη του ΣΑ να αναλογιστούν πώς θα αντιδρούσαν αν οι δικές τους οικογένειες βρίσκονταν σε αντίστοιχο κίνδυνο.
Η Αμερικανίδα πρέσβης Ντόροθι Σέι κατήγγειλε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και τόνισε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και Αμερικανός πολίτης. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξή τους στη ρωσική πολεμική μηχανή, μέσω προμήθειας drones, πυρομαχικών και στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ευάγγελος Σέκερης, καταδίκασε απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καλώντας σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και δίκαιη ειρήνη. Εξήρε, επίσης, το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζήτησε πλήρη πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!