Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:«ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ-ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Κοινή η προσπάθεια Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Η έκδοση με τις εισηγήσεις και τα πορίσματα, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή σε ημερίδα και το βιβλίο μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες

«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής, αρμενικής και ασσυριακής γενοκτονίας, χαρακτηρίστηκε η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας «Τρεις γενοκτονίες – μια στρατηγική». Η ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στις 24 Μαΐου 2008 στην Κομοτηνή και είχε συγκεντρώσει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Τα πρακτικά της ημερίδας παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Μηχανικής στην Κομοτηνή. Για ένα μικρό θαύμα, έκανε λόγο δρ. Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών, μιλώντας για την ημερίδα, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής, λέγοντας ότι αποτελεί «χρέος απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Δεν ξεχωρίζουμε δηλαδή κανένα άνθρωπο, δηλαδή δεν είναι θέμα των Ποντίων πιστεύουμε αυτό, ούτε των Αρμενίων, ούτε των Βουλγάρων, ούτε κανενός λαού. Η αναγνώριση είναι ζήτημα όλης της ανθρωπότητας».
Στο βιβλίο που μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι χαιρετισμοί εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων, οι εισηγήσεις της Θεία Χάλοου, του Θεοφάνη Μαλκίδη, του Ατμάν Σαμπρί και άλλων εκλεκτών ομιλητών και φυσικά τα πορίσματα. Τα πρακτικά εκδόθηκαν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα υπάρχει μία έκδοση ηλεκτρονική μόνο στην αγγλική γλώσσα η οποία έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα, σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο. «Μόνο έτσι θα πετύχουμε, όταν καταφέρουμε να γνωστοποιήσουμε το αίτημα της αναγνώρισης και στο εξωτερικό», τόνισε η πρόεδρος ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας, προϋπόθεση για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., λένε εκπρόσωποι των Ποντίων
Χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πρακτικών, η αναγνώριση από την Ευρώπη το Σεπτέμβριο του 2006 της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε στις 30 Απριλίου του 2009 η Βουλή της νότιας Αυστραλίας η οποία με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και των πολυπολιτισμικών υποθέσεων της νότιας Αυστραλίας, αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι το πρώτο ξένο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης της νότιας Αυστραλίας, ήταν ομιλητής φέτος στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. «Πιστεύουμε ότι ξεσηκώνοντας το ελληνικό στοιχείο του απόδημου Ελληνισμού θα επιτύχουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από διάφορα κράτη, τόνισε ο Γεώργιος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έστειλε μήνυμα προς την γειτονική Τουρκίας, «πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι και η Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις οι φιλικές μεταξύ των δύο λαών όπως και οι καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, στηρίζονται μόνο πάνω στην πραγματική αλήθεια. Και η πραγματική αλήθεια είναι ότι οι πρόγονοί τους έχουν πραγματοποιήσει αυτό το έγκλημα της γενοκτονίας το οποίο μένει ατιμώρητο μέχρι σήμερα. Υπάρχει ένα φως στο τούνελ, αυτή η τοποθέτηση που για μένα πρόκειται μία ισχυρή προσωπικότητα πολιτική του πρωθυπουργού σήμερα Ερντογάν, ο οποίος έκανε την ιστορική αυτοκριτική του και δήλωσε ότι, «μήπως κάναμε λάθος που διώχναμε από το κράτος μας όλους τους πολίτες, αυτούς που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα; Γιατί αυτό πιθανό να ήταν συνέπεια της φασιστικής αντίληψης με την οποία λειτουργούσαμε». Νομίζω αυτό είναι μεγάλη δήλωση, νομίζω ότι η Τουρκία όσο εκδημοκρατικοποιείται ανοίγουν οι ορίζοντες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ως Παμποντιακή Ομοσπονδία και το συμβούλιο θέσαμε σε όλα τα κόμματα τα ελληνικά, τα κοινοβουλευτικά να πάρουν θέση πάνω στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θέσαμε το απαραίτητο ότι, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στην Ε.Ε.».
Ελληνίδα υπήκοος η συγγραφέας Θέα Χάλοου
Μία ακόμα θετική εξέλιξη της ημερίδας που έχει πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, είναι και η χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στη παγκοσμίως γνωστή συγγραφέα η Θέα Χάλοου, η οποία την είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πόλη μας. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποντιακού Ελληνισμού που ήταν παρών στην ημερίδα της Κομοτηνή απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της βουλής με το σχετικό αίτημα και όντως στις 19 Μαΐου στην βουλή, έγινε μία μικρή σεμνή τελετή, όπου ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας τόσο στην Θέα Χάλοου, όσο και στην μητέρα της και εκεί διαβάστηκε απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη στην ημερίδα.

Δήμητρα Συμεωνίδου
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή