Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Παρέμβαση Γ. Μανιάτη στην Ε.Ε.: “Να σεβαστεί η Τουρκία τις θρησκευτικές ελευθερίες – όχι περιορισμοί στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά”

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία περιορίζει την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης των πολιτών

Την άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, παραθέτει το ιστορικό από το 2010, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά η Μονή για την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου. Υπενθυμίζει επίσης ότι το 2022 οι Τουρκικές αρχές είχαν βεβηλώσει αυτό το σημαντικό μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, διοργανώνοντας πάρτι με ηλεκτρονική μουσική, ενώ και το 2023 η άδεια για την τέλεση λειτουργίας είχε δοθεί μόλις στις 12 Αυγούστου.

Για το λόγο αυτό, ο Γ. Μανιάτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Τον Ιούνιο του 2010, η Τουρκική Κυβέρνηση έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η άδεια για την τέλεση της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, δινόταν κάθε χρόνο μέχρι και το 2016, οπότε η Μονή έκλεισε για εργασίες αναστήλωσης  και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστή λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το 2023 οι Τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη σχετική άδεια μόλις στις 12 Αυγούστου, ενώ φέτος αυτή δόθηκε για την τέλεση λειτουργίας στις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 οι Τουρκικές αρχές είχαν μετατρέψει το ιστορικό αυτό μνημείο  σε κλαμπ, επιτρέποντας σε dj να παίζει ηλεκτρονική μουσική με στόχο “την τουριστική προώθηση της περιοχής”.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι συμβατές με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας συμπεριφορές που περιορίζουν την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης των πολιτών;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υπερασπιστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία  και να προστατεύσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς;

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Wall Street Journal: Ξέμεινε από λεφτά η Χαμάς

Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γάζα αντιμετωπίζει μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς και παιδιά να λιμοκτονούν. Αλλά δεν είναι αυτό που απασχολεί τη Χαμάς. Αυτό που την καίει είναι να βρει…μετρητά.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διέκοψε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς, σύμφωνα με Άραβες, Ισραηλινούς και Δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal, μέρος των προμηθειών κατέληγε στα χέρια της Χαμάς, η οποία τις κατέσχε και τις διέθετε με το αζημίωτο, για την άντληση χρημάτων.

Η επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν στελέχη της Χαμάς που διαχειρίζονταν τη ροή χρημάτων προς τα μέλη της, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε κεντρικό διαμεσολαβητή της Χαμάς στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς και αρκετά κορυφαία πολιτικά στελέχη της οργάνωσης, σε διαδοχικά πλήγματα.

Το αποτέλεσμα για τη Χαμάς είναι η οικονομική ασφυξία.

Χωρίς μισθό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  WSJ οι πληρωμές μισθών στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους της Γάζας έχουν σταματήσει, ενώ πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς –στρατιωτικά και πολιτικά– άρχισαν να λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους στα μέσα του Ραμαζανιού. Οι απλοί «μαχητές» της οργάνωσης λάμβαναν, κατά μέσο όρο, 200 με 300 δολάρια τον μήνα.

Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εφαρμόζει πιο επιθετική στρατηγική.

«Ακόμα και αν κάθονται πάνω σε στοίβες μετρητών, η δυνατότητά τους να τις διανείμουν είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένη», εξηγεί στη WSJ ο Eyal Ofer, ερευνητής της οικονομίας της Γάζας. Η Χαμάς παραδοσιακά βασιζόταν είτε σε μεταφορείς είτε σε σημεία διανομής μετρητών. Αυτά τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την οικονομική της κατάσταση ή τις πηγές χρηματοδότησης.

Πριν τον πόλεμο, η Χαμάς –που ελέγχει την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας– λάμβανε μηνιαίες ενισχύσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ. Παράλληλα, είχε δημιουργήσει ένα αποθεματικό που έφτανε τα 500 εκατ. δολάρια, κυρίως μέσω παράνομων δικτύων σε δυτική Αφρική, Νότια Ασία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους.

Μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ περιόρισε αυστηρά τη μεταφορά φυσικού χρήματος στη Γάζα, ωθώντας τη Χαμάς –που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ– να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στην αρχή του πολέμου η οργάνωση αφαίρεσε 180 εκατ. δολάρια από τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Τράπεζα της Παλαιστίνης.

Η Χαμάς αξιοποίησε τη ροή ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών για να δημιουργήσει νέα έσοδα, επιβάλλοντας φόρους σε εμπόρους, δασμούς σε φορτηγά, ακόμη και κατάσχοντας αγαθά για μεταπώληση. Παράλληλα, μετρητά από το εξωτερικό χρησιμοποιούνταν για αγορές ανθρωπιστικών προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στη Γάζα.

Ακόμη και έτσι, η Χαμάς είχε σχεδόν ξεμείνει από ρευστό λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο, οπότε υπήρξε νέα εισροή βοήθειας. Οι δίοδοι όμως έκλεισαν ξανά τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ σφράγισε τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υπάρχει μεγάλη κρίση στη Χαμάς όσον αφορά την άντληση χρημάτων», λέει ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Moumen Al-Natour, από το στρατόπεδο προσφύγων Al-Shati. Όπως αναφέρει, η Χαμάς αγωνίζεται να πληρώσει τους υπαλλήλους της και εξαρτιόταν κυρίως από την πώληση ανθρωπιστικής βοήθειας στη μαύρη αγορά.

Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων αρωγής, που προειδοποιούν ότι η πείνα θα πλήξει και πάλι τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός αποδυναμώνει τη Χαμάς και προανήγγειλε σχέδιο για διανομή βοήθειας μέσω πολιτικών εταίρων.

Η έκταση των οικονομικών οφελών της Χαμάς από την ανθρωπιστική βοήθεια είναι τέτοια που οι ισραηλινές αρχές επανεξετάζουν πλέον τα κριτήρια επιθεώρησης φορτίων. Πέρα από την ασφάλεια, θα εξετάζεται και η οικονομική αξία των εμπορευμάτων.

Πληρωμές από χέρι σε χέρι

Κατά την εκεχειρία, η Χαμάς είχε οργανώσει σημεία για πληρωμές μισθών με μετρητά ή ακόμα και με αγαθά. Μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, οι πληρωμές γίνονται από χέρι σε χέρι, καθώς οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί.

Οι μειωμένες πληρωμές δυσχεραίνουν την προσέλκυση νέων μελών και διαβρώνουν τη συνοχή της οργάνωσης, την ώρα που το Ισραήλ προωθείται εδαφικά και διαδηλώσεις κατά της Χαμάς ξεσπούν στη Γάζα – ένα σπάνιο φαινόμενο.

Η γενικευμένη έλλειψη μετρητών επιδεινώνει τη ζωή των αμάχων, που πρέπει να πληρώσουν με φυσικό χρήμα για φαγητό, στέγη ή φάρμακα. Η Γάζα χρησιμοποιεί το ισραηλινό σέκελ, όμως από την αρχή του πολέμου πριν από 18 μήνες δεν έχει υπάρξει νέα παροχή ρευστότητας. Πολλά από τα 56 τραπεζικά καταστήματα και τα 91 ΑΤΜ έχουν καταστραφεί ή δεν λειτουργούν.

Συνεργεία επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διανείμει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών πληρωμών, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι λαμβάνουν εμβάσματα από συγγενείς στο εξωτερικό. Ωστόσο, για να μετατραπούν αυτά σε μετρητά απαιτείται προμήθεια άνω του 20% στους μεταπωλητές, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φυσικά μετρητά απομένουν στη Γάζα, όμως ο Ofer εκτιμά ότι κυκλοφορούν περίπου 3 δισ. δολάρια σε χαρτονομίσματα. Η έλλειψη είναι τόσο έντονη, που έχει γεννήσει έναν νέο «κλάδο» – τα συνεργεία… επιδιόρθωσης χαρτονομισμάτων, όπου οι Παλαιστίνιοι πλένουν, στεγνώνουν και κολλούν χαρτονομίσματα για να επανεισαχθούν στην κυκλοφορία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ιράν: Πιθανή μια συμφωνία για τα πυρηνικά, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ρεαλιστική στάση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως πιθανή «βλέπει» το Ιράν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, εφόσον η Ουάσιγκτον επιδείξει ρεαλιστική στάση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, την παραμονή της έναρξης ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών με τη διοίκηση Τραμπ.

«Εάν επιδείξουν σοβαρότητα για τις προθέσεις τους και δεν υποβάλουν μη ρεαλιστικά αιτήματα, η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πιθανή», είπε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σοβαρές αμφιβολίες»

Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε τις «σοβαρές αμφιβολίες του» για τις προθέσεις των ΗΠΑ.

«Αν και είχαμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της αμερικανικής πλευράς, θα συμμετάσχουμε στις αυριανές διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Αραγτσί.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης που θα αφορά το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος θα μεταβεί το Μεγάλο Σάββατο στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Το Ιράν είχε σημειώσει τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στον πρώτο γύρο των συνομιλιών για τη συμφωνία, που έλαβε χώρα στο Ομάν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αραγτσί.

Οι απειλές Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά της, για το οποίο το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ειρηνικό, όμως η Δύση υποστηρίζει ότι στοχεύει στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο που θα ήταν επωφελής στο Ιράν και τις ΗΠΑ».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επιβεβαίωση των Ισραηλινών ανησυχιών; Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν κατά το ήμισυ τα στρατεύματά τους στη Συρία

Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την απόσυρση προσεχώς περίπου 1.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ ανεπτυγμένων στη Συρία, από το σύνολο των περίπου 2.000 που δρουν στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη συριακή επικράτεια για χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που συγκρότησαν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η οργάνωση αυτή συνετρίβη το 2019, όμως πυρήνες της παραμένουν ενεργοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μειώσουν «την αμερικανική παρουσία στη Συρία σε λιγότερους από χίλιους στρατιώτες τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Σον Παρνέλ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Η αναδιάταξη δυνάμεων αυτή «αντανακλά τα σημαντικά βήματα που κάναμε για να φθείρουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες» του ΙΚ «στην περιφέρεια και παγκοσμίως», συνέχισε, αναφερόμενος ευρύτερα στην «επιτυχία των ΗΠΑ» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου, αντιμετώπιζε για καιρό με σκεπτικισμό την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και η πτώση τον Δεκέμβριο του Μπασάρ αλ Άσαντ, που αντικαταστάθηκε από συμμαχία ισλαμιστών, δεν άλλαξε τα δεδομένα γι’ αυτόν. «Σε κάθε περίπτωση, στη Συρία γίνεται χαμός, αλλά δεν είναι φίλη μας (…) δεν είναι δική μας μάχη», έκρινε μέσω Truth Social τον Δεκέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επίθεση που έβαλε τέλος σε πενήντα χρόνια κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ στην εξουσία στη Δαμασκό.

Η κατάληψη πελώριων τομέων της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος οδήγησε σε επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, με σκοπό να υποστηριχθούν, κυρίως από αέρος, μονάδες του ιρακινού στρατού και οι Κούρδοι που μάχονταν εναντίον του ΙΚ επί του πεδίου. Η Ουάσιγκτον ανέπτυξε παράλληλα μερικές χιλιάδες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τοπικές δυνάμεις και για να διεξάγονται χωριστές αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μετά την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ, το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία, παρέμειναν στοιχεία του αμερικανικού στρατού επιτόπου, κυρίως σε βορειοανατολικούς τομείς της, για την αντιμετώπιση πυρήνων των τζιχαντιστών που απέμεναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις30 λεπτά πριν

Διαλύστε τη Στρατιά του Αιγαίου!

Παρέμβαση του δημοσιογράφου Κώστα Μάρδα

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ποιος αποφασίζει τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια; Πολιτικοί ή ακτιβιστές;

Τι κρύβεται πίσω από την αναμέτρηση Τραμπ και Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ποιος έχει δίκιο;

Διεθνή2 ώρες πριν

Wall Street Journal: Ξέμεινε από λεφτά η Χαμάς

Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κορμό της Χαμάς και αποκαλύπτει βαθύτερη αποσύνθεση της οργάνωσης, σε μια περίοδο...

Άμυνα2 ώρες πριν

Reuters: Η SpaceX του Μασκ οδηγεί την κούρσα για τον αντιπυραυλικό «χρυσό θόλο» του Τραμπ

Η SpaceX του Έλον Μασκ και δύο εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται οδηγούν την κούρσα για να αναλάβουν ένα κρίσιμο...

Ενδιαφέροντα2 ώρες πριν

Η ώρα της κρίσεως για Google και Meta: Πιέσεις για πώληση ενεργητικού – Θα παρέμβει ο Τραμπ;

Μεγαθήρια του διαδικτύου, όπως η Google και η Meta, άνθισαν χάρη σε στρατηγικές εξαγορές, εκρηκτικά διαφημιστικά έσοδα και προϊόντα που...

Δημοφιλή