Ακολουθήστε μας

Διεθνή

«Με αναγνωρισμένα σύνορα, η καλή γειτονία»

Δημοσιεύτηκε στις

«Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα δύο πρωτόκολλα που μονογραφήθηκαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΊΤΖΑΝ

«Με αναγνωρισμένα σύνορα, η καλή γειτονία»
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

«Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα δύο πρωτόκολλα που μονογραφήθηκαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το όλο θέμα σχετίζεται με προβλήματα όπως η υπόθεση της γενοκτονίας, οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από πλευράς Αζερμπαϊτζάν και φυσικά οι αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Νταβούτογλου είπε πως «πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία, η οποία όμως θα ξεκινήσει με ένα πρώτο βήμα», τονίζοντας ότι αυτό είναι «η αναγνώριση των συνόρων».

Το Αζερμπαϊτζάν

Ως προς το θέμα του Αζερμπαϊτζάν, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η διαδικασία αυτή δεν θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση και στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με το Καραμπάχ και τα υπό κατοχή εδάφη».

Πάντως, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, δήλωσε χθες ότι «ο διάλογος με την Τουρκία είναι άσχετος με το θέμα Καραμπάχ» και ότι η Αρμενία δεν θα δεχτεί κανέναν όρο.

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη σύσταση διακυβερνητικής επιτροπής και την υπογραφή πρωτοκόλλου μέσα σε έξι μήνες. Δύο μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του πρωτοκόλλου αυτού, θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Στο σημείο αυτό υπάρχει προς το παρόν κάποια αοριστία.

Ο Νταβούτογλου στις χθεσινές δηλώσεις του στο NTV είπε ότι «για να γίνει η διαδικασία πράξη και να αποκτήσει ισχύ, οι δύο χώρες έχουν το δικό τους εσωτερικό δίκαιο. Για μας είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει. Συνεπώς το γεγονός ότι θα τεθούν οι υπογραφές έπειτα από έξι μήνες δεν σημαίνει ότι θα τεθεί το πρωτόκολλο εξ ολοκλήρου σε ισχύ».

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «το πρωτόκολλο δεν θα τεθεί σε ισχύ προτού εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Το πρωτόκολλο

Στο πρωτόκολλο περί σύναψης διπλωματικών σχέσεων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι δύο πλευρές δεσμεύονται για άλλη μια φορά ώστε στις διμερείς και διεθνείς τους σχέσεις να μην παραβιάζουν την ισότητα και την κυριαρχία, να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης πλευράς και να σέβονται την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων, λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της δημιουργίας και διατήρησης κλίματος ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, και του γεγονότος ότι η αποχή από χρήση απειλής και βίας είναι σημαντική για την υποστήριξη της ειρήνης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ενώ επιβεβαιώνουν την αμοιβαία αποδοχή των μεταξύ τους συνόρων, όπως αυτά καθορίστηκαν με τις σχετικές συμφωνίες του διεθνούς δικαίου». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διευκρινίσεις Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως το Μπακού ήταν ενήμερο σε σχέση με το άνοιγμα στις σχέσεις με την Αρμενία.H Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει γύρω της μια περιοχή ασφαλής και που δεν είναι πια πηγή κρίσεων.

H Άνκαρα εξέθεσε σθεναρή βούληση και εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις σχέσεις με το Ερεβάν.

Η Τουρκία, η Αρμενία και η μεσολαβήτρια Ελβετία με ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα χθες το βράδυ, ανήγγειλαν την ετοιμασία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε έξι εβδομάδες.Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως το Μπακού ήταν πάντα ενήμερο σε σχέση με την πρωτοβουλία λέγοντας κατηγορηματικά:

“Καμία διαδικασία δεν είναι σημαντικότερη για μας από ότι η τουρκοαζέρικη φιλία”.

Η σύναψη διπλωματικών σχέσων με την Αρμενία θα γίνει με τα δύο πρωτόκολλα που θα υπογραφούν μετά από έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ορισμένα σημεία σε σχέση με τη διαδικασία με δηλώσεις που έκανε στη Lefkoşa.

Το διάστημα των έξι εβδομάδων που θα μεσολαβήσει έως ότου υπογραφούν τα πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, θα αξιολογηθεί για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της όλης προσπάθειας ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας.

Η τελική απόφαση θα ανήκει στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Μόνο μετά την έγκριση της βουλής και αφού περάσουν δύο μήνες θα τεθεί το ζήτημα να ανοίξουν αμοιβαίως τα σύνορα και να συσταθούν διπλωματικές σχέσεις. Δηλαδή η υπογραφή των πρωτοκόλλων μετά από έξι εβδομάδες, δεν θα σημαίνει άμεση εφαρμογή.
TRT

Διεθνή

Το ερώτημα που απασχολεί όλον τον πλανήτη! Θα εμπλακούν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική διένεξη Ισραήλ-Ιράν;

Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις των δημοσίων δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν τη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με αμείωτη ένταση. Πάντως, η αίσθηση ότι επίκειται μία άμεση αμερικανική εμπλοκή ενισχύθηκε από τη χθεσινή λακωνική ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που έκανε λόγο για «καθολική παράδοση» του Ιράν. Το γεγονός μάλιστα ότι πριν από τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με ανώτατους παράγοντες ασφαλείας προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των Τραμπ και Νετανιάχου προκάλεσε τη βεβαιότητα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι στο προεδρικό διάγγελμα που θα ακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση από τον Λευκό Οίκο θα ανακοινωνόταν και επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «μπαίνουν στον πόλεμο».

Παρ’ όλα αυτά, το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.

Ισραηλινή επιχειρηματολογία για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ

Δορυφορική εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό στο κεντρικό Ιράν
Δορυφορική εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο ΦορντόΕικόνα: Maxar Technologies/AP/picture alliance

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρίσκεται η τύχη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θεωρείται πλέον κοινώς παραδεκτό ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει καταφέρει επί μέρους πλήγματα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι η πλήρης καταστροφή του Φορντό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμερικανική συνδρομή. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, οι συγκεκριμένες ιρανικές εγκαταστάσεις φέρονται να έχουν κρίσιμη σημασία για τις φερόμενες επιδιώξεις του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ένα πρόσθετο στοιχείο, που ενισχύει την ισραηλινή επιχειρηματολογία περί της ανάγκης για μία άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή είναι η εκτίμηση που δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Journal ότι λιγοστεύουν ολοένα περισσότερο τα αποθέματα των πυραύλων αναχαίτισης του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow – τη στιγμή μάλιστα που πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο δυτικό Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης συνεχίζονται με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών. Συνεχίζονται και οι ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις, αν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρείται μειωμένος αριθμός πυραύλων, γεγονός που τα ισραηλινά ΜΜΕ εξηγούν στο ότι ισραηλινά μαχητικά έχουν καταστρέψει ήδη την πλειονότητα των ιρανικών εκτοξευτήρων. Παράλληλα, με σημερινή του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισράελ Κατς, ξεκαθάρισε ότι πέρα από τις βιομηχανικές ζώνες του 18ου δημοτικού διαμερίσματος της Τεχεράνης, οι βομβαρδισμοί θα επικεντρωθούν και σε στόχους με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το καθεστώς της Τεχεράνης, προσθέτοντας εμφατικά ότι «έτσι καταρρέουν οι δικτατορίες».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επιστροφή του…Σάχη; Το κάλεσμα του Ρεζά Παχλαβί και τα σενάρια για την πτώση του καθεστώτος στο Ιράν και την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε ένα δραματικό, βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο X, ο εξόριστος διάδοχος του ιρανικού θρόνου Ρεζά Παχλαβί, διαβεβαίωσε ότι «το ισλαμικό καθεστώς καταρρέει» και κάλεσε τους Ιρανούς να ξεσηκωθούν: «Το μέλλον είναι φωτεινό. Μαζί θα γυρίσουμε σελίδα στην Ιστορία. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε όρθιοι, η ώρα να ανακτήσουμε το Ιράν».

Ο Παχλαβί σχολίασε πως η κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι μη αναστρέψιμη και προαναγγέλλει σχέδιο 100 ημερών για τη μετάβαση σε ένα νέο δημοκρατικό πολίτευμα, εφόσον πέσει το σημερινό καθεστώς λόγω του πολέμου με το Ισραήλ.

Σε μια σπάνια απευθείας έκκληση, στράφηκε μάλιστα προς τον στρατό, την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας: «Μη σταθείτε απέναντι στον ιρανικό λαό για χάρη ενός καθεστώτος που έχει ήδη αρχίσει να πέφτει. Αν σταθείτε στο πλευρό του λαού, θα σώσετε τη ζωή σας και θα συμβάλετε στο μέλλον του Ιράν».

Κατήγγειλε δε τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως «τρομαγμένο αρουραίο που κρύβεται υπόγεια και έχει χάσει τον έλεγχο» και χαρακτηρίζει την παρούσα φάση ως ιστορική καμπή για την απελευθέρωση του ιρανικού λαού από 46 χρόνια καταπίεσης.

Το σχέδιο μετάβασης

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα μήνυμα ενός Ιρανού εξορίστου. Αλλά ο ίδιος θέλησε να είναι κάτι περισσότερο, αφού παρουσίασε σε αυτό και ένα σχέδιο μετάβασης. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για χάος και αποσταθεροποίηση μετά από μια ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος, σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες εκατό ημέρες. Δεν θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Έχουμε σχέδιο για την ειρηνική μετάβαση και την εγκαθίδρυση εθνικής δημοκρατικής κυβέρνησης».

Ο εξόριστος πρίγκιπας τόνισε πως το νέο Ιράν θα βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ τα βασικά σχήματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμφωνήσει στην ανάγκη για Συντακτική Συνέλευση που θα αποφασίσει για το τελικό πολίτευμα – είτε συνταγματική μοναρχία είτε δημοκρατία.

Οι φιλοδοξίες του Παχλαβί

Ο Ρεζά Παχλαβί γεννήθηκε το 1960 στην Τεχεράνη. Είναι πρωτότοκος γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, και της αυτοκράτειρας Φαράχ. Ονομάστηκε διάδοχος το 1967, εκπαιδεύθηκε ως πιλότος στις ΗΠΑ, αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 τον βρήκε στην εξορία, όπου και ζει από τότε.

Στα 20ά του γενέθλια αυτοανακηρύχθηκε Ρεζά Σάχ Β’ – τίτλος που δεν αναγνωρίζει καμία κυβέρνηση. Με τα χρόνια, μετασχημάτισε τη δράση του από βασιλική σε δημοκρατική/αντι-θεοκρατική. Έχει ιδρύσει το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν και καλεί σε ενότητα της διασποράς και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Ο Παχλαβί έχει κάνει εμφανείς προσπάθειες να αναδείξει διεθνώς το πρόσωπό του ως εγγυητή μιας δημοκρατικής μετάβασης. Το 2023 συμμετείχε στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Yad Vashem, ενώ το 2024 και 2025 μίλησε σε συνέδρια στο Μόναχο και στην Ουάσιγκτον, προβάλλοντας τη στρατηγική του για την πτώση του καθεστώτος.

Έχει καταθέσει μάλιστα σχέδιο ανατροπής σε 5 άξονες:

  • κινητοποίηση εσωτερικών δικτύων,
  • ενότητα της ιρανικής διασποράς,
  • διεθνής πίεση από τις χώρες G20,
  • ρήγμα στον κρατικό μηχανισμό του καθεστώτος,
  • προετοιμασία για εκλογές και δημοκρατική σταθεροποίηση.
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Βαρύτατες προειδοποιήσεις από Χαμενεΐ! Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα απαντηθεί με ανεπανόρθωτη ζημιά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βαρύτατες προειδοποιήσεις κατά των ΗΠΑ από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μέσω δήλωσης που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η δήλωση διαβάστηκε από παρουσιαστή, όχι από τον ίδιο τον Χαμενεΐ, και περιλάμβανε ευθείες απειλές για τις συνέπειες ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

«Κάθε μορφή στρατιωτικής επέμβασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπιστεί αναμφίβολα με ανεπανόρθωτη ζημιά», αναφέρει η δήλωση, σύμφωνα με τη μετάδοση που παρακολούθησε το BBC Persian.

Ο Χαμενεΐ απηύθυνε και προσωπικό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, λέγοντας: «Οι σοφοί άνθρωποι που γνωρίζουν το Ιράν, τον λαό του και την ιστορία του, δεν απευθύνονται ποτέ σε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών – γιατί οι Ιρανοί δεν είναι λαός που παραδίδεται». Ήταν βεβαίως μία απάντηση στο ωμό τελεσίγραφο του Τραμπ για «παράδοση άνευ όρων».

Το μήνυμα του Ιρανού ηγέτη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φημών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει άμεση στρατιωτική εμπλοκή στο πλευρό του Ισραήλ, το οποίο εδώ και έξι ημέρες ανταλλάσσει πυρά με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής. 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις26 λεπτά πριν

Το Ιράν σε οριακό σημείο! Το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αυτήν την ήδη εύθραυστη περιοχή. Η στρατηγική θέση του Ιράν...

Πολιτική56 λεπτά πριν

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε ενδεχόμενη Νατοϊκή επιχείρηση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ας ελπίσουμε να μην υπάρξει περαιτέρω...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Τι θέλουν οι μουλάδες; Θάνατο και καταστροφή. Και οι ελίτ μας ; Δεν βλέπουν τίποτα!

Τυφλωμένες από μεταμοντέρνες ψευδαισθήσεις, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσοι. Παραμένοντας σιωπηλές, οι ελίτ έχουν γίνει προ πολλού μέρος...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Ερντογάν είναι ο Χαμενεΐ του αύριο

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 17 Ιουνίου 2025

Αθλητικά2 ώρες πριν

Αποκαλυπτικοί διάλογοι! Πως προδόθηκε η δράση των συμμοριών που είχαν συστήσει οπαδοί

Στις συνομιλίες που παρουσιάζει το protothema.gr, ακούγονται μέλη των οργανώσεων να μιλούν μεταξύ τους για επικείμενους «στόχους» και να δηλώνουν...

Δημοφιλή