Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Περίεργη σύλληψη στην Έδεσσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο συλληφθείς, που είναι γνωστός στην περιοχή ως διαχειριστής ιστοσελίδας με αντεθνικό περιεχόμενο, (BULGARMAK του NIKOΥ ΣΤΟΪΔΗ).,δέχθηκε ξαφνικά την αιφνιδιαστική επίθεση ανδρών της τοπικής Ασφάλειας που έκαναν έρευνα στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσα στην οποία υπήρχαν προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και κρατικών αξιωματούχων, που ερευνάται για ποιο λόγο τα κατείχε.

του Μανώλη Βάια
Πλήθος αρχείων που εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπλα, αρχαία αντικείμενα και… ανθρώπινα οστά (!) κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του ένας 61χρόνος που συνελήφθη από αστυνομικούς στην Έδεσσα Πέλλας.

Ο συλληφθείς, που είναι γνωστός στην περιοχή ως διαχειριστής ιστοσελίδας με αντεθνικό περιεχόμενο, δέχθηκε ξαφνικά την αιφνιδιαστική επίθεση ανδρών της τοπικής Ασφάλειας που έκαναν έρευνα στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσα στην οποία υπήρχαν προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και κρατικών αξιωματούχων, που ερευνάται για ποιο λόγο τα κατείχε.

Ακόμη, κατέσχεσαν ένα πιστόλι των 7,62 χιλιοστών με 8 φυσίγγια, ένα κυνηγητικό όπλο με ξυσμένο τον αριθμό, ένα αεροβόλο όπλο με σκοπευτική διόπτρα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, έναν εκρηκτικό μηχανισμό με δυναμίτη, πέντε μαχαίρια διαφόρων μεγεθών, ένα ξίφος, 17 κροτίδες, μία ξύλινη ράβδο, για τα οποία παραπέμπεται με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής.

Τέλος, ο 61χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, αφού στο σπίτι του βρέθηκαν ένας χάρτης μεγάλης αρχαιολογικής αξίας του 4ου π.χ αιώνα, ένα αρχαίο χάλκινο νόμισμα, ένα τμήμα επιτύμβιου σταυρού βυζαντινής περιόδου, καθώς και μία επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα από την εποχή της τουρκοκρατίας,.

Όμως, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν πού και με ποιον τρόπο ο 61χρονος προμηθεύτηκε και τρία …ανθρώπινα οστά, τα οποία αποτελούν μέρη ινιακής χώρας κρανίου!
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BULGARMAK KAI TO NIKO ΣΤΟΪΔΗ.
Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό σε διάφορα μπλογκ, δημοσιεύματα για το site bulgarmak.org, από άσχετους με το θέμα.
Τα περισσότερα από αυτά, τα γράφει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της σελίδας Νικος Στοίδης, (ο οποίος φυσικά θα γράψει και εδώ, αλλά θα σε σβήσω Νικόλα!) για να τσιμπάνε οι αναγνώστες και να κερδίζει κλικς, πράγμα που πέτυχε, καθώς όλους τους τρώει η περιέργεια.
Μέχρι και το press-gr τσίμπησε (από που ως που;).
Πριν σας πούμε τα πάντα για τον Στοίδη, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:
ο Στοϊδης, διακινεί ιδέες, μας αρέσουν, δε μας αρέσουν, ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εγκληματίας. Φυσικά, ενοχλούν κάθε Έλληνα οι βλακώδεις, ρατσιστικές και ενίοτε ΠΑΝΗΛΙΘΙΕΣ θέσεις που έχει στο site του, που γεννά, ένας ιδιότυπος ρατσισμός, που τον διακατέχει, εναντίον των Ποντίων (αυτό είναι το κλειδί της προσωπικότητάς του, το γιατί, δεν είναι της παρούσης).

ΕΜΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΛΙΚ. ΤΑ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.
curiosity killed the cat

Για την ολοκληρωμένη πληροφόρησή σας:

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΙΔΗΣ του ΜΙΧΑΗΛ και της ΕΛΕΝΗΣ, γεννήθηκε το 1948 και κατοικεί στην Έδεσσα. Είναι Έλληνας πολίτης, μεταλλειολόγος και “αυτοπροσδιορίζεται” ως (Βουλγαρο) Μακεδόνας. Πιστεύει ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ είναι ΜΟΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ και τίποτε άλλο.
Για τον ΣΤΟΙΔΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ=ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (άλλο πάλι αυτό!)

Οι Σλαβομακεδόνες, θεωρούν ως “Μακεδόνες” τους Εθνικούς τους ήρωες Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Γιάνε Σαντάνσκι, Νίκολα Κάρεφ κ.λ.π. Ο Στοϊδης (και έχει δίκιο) τους θεωρεί ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ.

Δείτε με προσοχή το βιντεο, που εκφράζει συμπυκνωμένα τα πιστεύω του:

όλες οι πληροφορίες για το σάιτ και τον ίδιο:
http://www.whois.ws/domain_archive-org/bulgarmak.org/
Registrar: Melbourne IT, Ltd. dba Internet Names Worldwide (R52-LROR)

Domain ID:D125295906-LRORDomain Name:BULGARMAK.ORG
Created On:01-Jul-2006 06:59:51 UTCLast Updated On:12-Mar-2008 17:18:21 UTC
Expiration Date:01-Jul-2009 06:59:51 ID:D11517340232666
Registrant Name:Nikolaos Stoidis
Registrant Organization:Private Registration
USRegistrant Street1:P O Box 99800Registrant Street2:Registrant Street3:Registrant City:EmeryVilleRegistrant State/Province:CARegistrant Postal Code:94662Registrant Country:USRegistrant Phone:+1.5105952002Registrant Phone Ext.:Registrant FAX:Registrant

Διάφορες πληροφορίες από άλλα blogs.
“Γνωρίζω τον Νίκο Στοϊδη εδώ και 45 χρόνια.Τον είχα μαθητή. Από τα πιό κοφτερά μυαλά που γνώρισα στην ζωή μου. Αριστούχος στο σχολείο, σημαιοφόρος στο γυμνάσιο, πρώτος στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πετυχημένη καρριέρα Μεταλλειολόγου Μηχανικού σε Ελλάδα και εξωτερικό.Αριστος χειριστής της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας. Εργάσθηκε στην Λιβύη, Καμερούν και Πακιστάν σε στρατιωτικά αεροδρόμια, εξορύξεις πετρελαίου και χρυσού.Μιά ζωή γεμάτη περιπέτειες και χρήμα.Μετά την επάνοδό του από την Μ. Ανατολή προσλήφθηκε στην ΔΕΗ με απαίτηση του Καντάφι προς τον Αντρέα Παπανδρέου. Είναι άφοβο άτομο που δεν υπολογίζει κανέναν επειδή έχει προστάτες.. Ταλαιπώρησε δεκάδες συμπολίτες του με δικαστικές διώξεις τα τελευταία χρόνια. Συνταξιούχος με 2.000 ευρό μηνιαίως και πολύ περισσότερα από μυστικά κονδύλια.Τελευταία ταξειδεύει συχνά στο Κόσοβο όπου συσκέπτεται με Αλβανούς. Είναι ένα από τα λίγα άτομα που ξέρει να χειρίζεται την Βαλκανική σκακιέρα. Κάποιοι τον θεωρούν «αρχαιολόγο» επειδή ενασχολείται με αναζητήσεις αρχαίων θησαυρών. Δύο σπάνιες προϊστορικές επιγραφές πέρασαν από τα χέρια του.Τελικά αυτός ο άνθρωπος είναι κάτι μεταξύ James Bond και Indiana Jones. Να τον φοβάστε γιατί είναι ικανός γιά όλα. Πολλοί δεινοπάθησαν εξ αιτίας του. Αν και εμφανίζεται ως Βουλγαρόφιλος το παίζει άνετα και στο Σκοπιανικό ταμπλώ.Τον απέλυσαν το 92 από την ΔΕΗ Πτολεμαϊδας ως Βουλγαροσκοπιανό και από τότε επιδόθηκε στο ανθελληνικό του χόμπυ με απόλυτη επιτυχία. Η οργάνωση ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που ίδρυσε το 2000 λειτουργεί ως παράρτημα του ΒΜΡΟ Βουλγαρίας με το οποίο έχει στενές διασυνδέσεις. Η διαδικασία είναι απόλυτα νόμιμη με έγκριση του Αρείου Πάγου. Η χρηματοδότηση πάντως γίνεται από το ίδρυμα του George Sorros που εδρεύει στην Βουδαπέστη. H ιστοσελίδα του BULGARMAK έχει εκτοξευθή στην πρώτη θέση της επισκεψιμότητας σαν το απόλυτο εργαλείο της αντιελληνικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.Οργανωμένο site με καθημερινό update και εκατοντάδες θέματα κυρίως ιστορικού πριεχομένου που τεκμηριώνονται με πειστικότατο τρόπο. Διαθέτει γραμματιακή υποστήριξη, το site είναι έργο τουλάχιστον 10 ατόμων με εξειδίκευση σε καίρια ιστορικά θέματα.Στην Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Ενα είδος ανθελληνικής Wikipedia.Ο Στοϊδης δεν είναι μόνος του όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Εχει στενούς συνεργάτες άτομα του ακροαριστερού χώρου στην Θεσσαλονίκη που τον τροφοδοτούν με υλικό.Συχνά τον επισκέπτονται άτομα από Βαλκανικές χώρες, κάποτε ήλθε ο διάδοχος του Βουλγαρικού θρόνου πρίγκηπας Κύριλλος.και ο πρόεδρος του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ. Οι υψηλές του διασυνδέσεις τον οπλίζουν με απιστευτο θράσος σε σημείο να τον φοβούνται ακόμαι και … εισαγγελείς. Διαδίδει πως σε λίγα χρόνια θα εκδόσει και ..απομνημονεύματα.Με τον Τσαρκνιά και το Ουράνιο Τόξο έχει διαφωνήσει από χρόνια”

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
“Στις 5 Ιουλίου 1996, ο μεταλλειολόγος Νίκος Στοϊδης, κάτοικος Εδεσσας, υπέβαλε στη νομαρχία Πέλλας αίτηση αλλαγής του επωνύμου του σε Στογιάνωφ, επικαλούμενος δυο κυρίως λόγους: α) το `Στοϊδης’ “υποδηλώνει Ποντιακή καταγωγή, που του είναι ανεπιθύμητη” β) “ο προπάππους του, που ήταν γηγενής Βουλγαρομακεδόνας, ονομαζόταν Ιβάν Στογιάνωφ και υποχρεώθηκε από τις Ελληνικές αρχές να αλλάξει το επώνυμό του σε Στοϊδης μετά το 1913”.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η είδηση δημοσιεύθηκε συνοπτικά σε τοπική εφημερίδα, έτσι ώστε “όποιος αντιτίθεται στην ανωτέρω αλλαγή να υποβάλει τις αντιρρήσεις του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσα σε 15 ημέρες”. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο νομάρχης Γ. Τάνος διαβίβασε το περιεχόμενο της αίτησης και σε μια σειρά άλλους φορείς: στους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΜΑΘ, κά. Κάποια από αυτές τις υπηρεσίες θα διοχετεύσει το λεπτομερές περιεχόμενο της αίτησης σε τοπικά ΜΜΕ και στο (γνωστό και μη εξαιρετέο) “Στόχο”, που αναλαμβάνουν να κατακεραυνώσουν τον τολμητία “βουλγαροσκοπιανό”. Τη σκυτάλη θα πάρουν η Ενωση Ποντιακών Συλλόγων Ν.Πέλλας, ο φλωρινιώτικος πολιτιστικός σύλλογος “Αριστοτέλης” αλλά και ο Γιάννης Ντάσκας του “Αδέσμευτου Τύπου” (23/8/96), που θα ξεπεράσει όλους τους προηγούμενους σε λεκτική βιαιότητα (“ο κ.Καθηκίδης”, “όσοι κάτοικοι ελληνικών περιοχών αισθάνονταν μπάσταρδοι, ατυχή προϊόντα κερατάδων κλπ, μπορούσαν να φύγουν”, κόκ). Επτά, τέλος, κάτοικοι της Εδεσσας υποβάλλουν στη νομαρχία γραπτές ενστάσεις για την αλλαγή επωνύμου του συμπολίτη τους, επικαλούμενοι (τι άλλο;) εθνικούς λόγους.
Η εξέλιξη της υπόθεσης θα μπορούσε να θεωρηθεί προδιαγεγραμμένη. Στις 16/8/96, ο νομάρχης Πέλλας εγκρίνει τις ενστάσεις, με την αιτιολογία ότι το επώνυμό του κ. Στοϊδη “δεν είναι κακόηχο, ξενόγλωσσο, δυσπρόφερτο ούτε αποτέλεσε εμπόδιο στις μέχρι τώρα συναλλαγές του”. Την ίδια τύχη έχουν και οι προσφυγές του ενδιαφερόμενου στον περιφερειάχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, που απορρίπτονται (2/10/96 και 10/1/97) με την πρόσθετη διευκρίνιση ότι “το θέμα των γηγενών Βουλγαρομακεδόνων έχει κλείσει οριστικά με την σύμβαση του Νεϊγύ (1919)”(!).
Αρνητική είναι και η εισήγηση κατά τη συζήτηση της προσφυγής του ενώπιον του ΣτΕ (3/2/98), η απόφαση του οποίου εκκρεμεί ακόμη. Το χαρακτηριστικότερο όμως δείγμα της στάσης των αρχών το έδωσε, πριν από τρείς μόλις εβδομάδες (26/6/98) το μονομελές Πλημμελειοδικείο Εδεσσας, εκδικάζοντας μήνυση του κ. Στοϊδη εναντίον του Νικόλαου Καραμανάβη, ενός από τους 7 που υπέβαλαν ενστάσεις κατά της αλλαγής του επωνύμου του. Στην ένστασή του, ο κατηγορούμενος τον αποκαλούσε “φίδι που πετά το πουκάμισό του”, “μίασμα”, “Δον Κιχώτη του ψεύδους”, “ύπουλο”, “ευάλωτο και επιρρεπή χαρακτήρα” και “απειλητικά επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία”, αποδίδοντάς του επιπλέον “κούφιο φανατισμό”, “θηριώδες μένος” και “ανθελληνικό θράσος”. Τόσο η εισαγγελέας (Καλλιόπη Νταγιάντα) όσο και το δικαστήριο (πλημ/κης Ελένη Ασημακοπούλου) έκριναν ότι τίποτα από τα παραπάνω δε συνιστά εξύβριση, με την αιτιολογία ότι “ο κατηγορούμενος ωθήθηκε στην πράξη του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση”, αφού “η αίτηση του μηνυτή, με την οποία ζητούσε την αλλαγή του επωνύμου του σε άλλο με ξενική προέλευση (…) θεωρήθηκε από τον κατηγορούμενο ιδιαίτερα προσβλητική για κάθε Ελληνα” (αποφ.1546/98)… “

“Οσο για τον Στοϊδη, διατηρεί γνωριμία με τον τ.πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Συμεών που διαμένει στην Μαδρίτη. Κάποτε έστειλε τον γυιό του Κύριλλο στην Εδεσσα. Ο Στοϊδης συνέφαγε μαζί του στο δημοτικό κέντρο των καταρακτών.-“

Γνώρισα τον Στοϊδη στην Λιβύη το 1981. Εργαζόταν σαν Γεωτεχνικός Μηχανικός σε κάποια Λιβανέζικη εταιρεία που κατασκεύαζε το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τομπρούκ.Εγώ ήμουν λογιστής.Θυμάμαι που έκανε παρέα με κάτι φίλους του Σομαλούς και έναν Βορειοκορεάτη εκπαιδευτή πιλότων ο οποίος αργότερα τραυματίσθηκε σε αεροπορικό ατύχημα.Κάποτε πετάξαμε μαζί με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από το εργοτάξιο της εταιρείας. Αυτός ήθελε να κατευθυνθούμε προς την Σαχάρα εγώ όμως τον απέτρεψα. Ο άνθρωπος λάτρευε κυριολεκτικά την περιπέτεια.Ζούσε την κάθε στιγμή της ζωής του. Πάντως είχε φήμη άριστου Μηχανικού.Ηταν υπεύθυνος στην κατασκευή του διάδρομου προσγείωσης.Είχε μπλεχτεί με μία Πολωνέζα νοσοκόμα στην πόλη Ντέρνα.Ο Στοϊδης αργότερα έφυγε γιά το Καμερούν για να εργασθή σε κάποιο χρυσωρυχείο. Πρωτού φύγει μας είχε κάνει όλους το τραπέζι στην Βεγγάζη. Εχω ακόμα την φωτογραφία.Από τότε έχασα τα ίχνη του, έμαθα όμως ότι γύρισε στην Ελλάδα το 1983. Απορώ πως μπλέχτηκε τώρα με τους Βούλγαρους.Μάλλον το κάνει από χόμπυ.Θα προσπαθήσω να τον βρώ.

ο Στοίδης ήταν στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 31-3-2008 στο κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, όπου μίλησε ο Συμεών ο Β’ “Βασιλεύς της Βουλγαρίας”, για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Τώρα εσείς αναρωτιέσται: Ήρθε ο εξοχώτατος στη Θεσσαλονίκη και μεις δεν πήραμε χαμπάρι; Ποιοί τον έφεραν; Γιατί ήρθε στο ΑΝΑΤΟΛΙΑ; Τι σχέση έχει το ΑΝΑΤΟΛΙΑ με το Βούλγαρο βασιλέα, φίλο του Στοίδη; Και πως συνδέονται όλα αυτά με τον Ντάνιελ Φρηντ; τον Ντάνιελ Κον Μπετιντ; Τον Μάθιου Μπράιζα; Τον Μάθιου Νίμιτζ; Ε, βάλτε και λίγο το μυαλό σας να δουλέψει… όλοι εμείς θα σας τα λέμε; Ψάξτε λίγο, ποιός διοικεί το ΑΝΑΤΟΛΙΑ; Τι ακριβώς είναι αυτό;
taxalia.blogspot.com

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή