Γενικά θέματα
Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ
Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ
Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.
Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης
Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ
Τουρκία και Ακρωτήρι
Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:
1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.
Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.
Το μήλον της Έριδος
Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;
Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:
1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.
Γιατί;
Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:
Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.
Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.
Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ
Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).
Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.
Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη
Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).
Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις
Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;
Οι θαλάσσιες οδοί…
Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.
Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.
Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.
Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.
Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;
*Δρ των Διεθνών Σχέσεων
ΠΗΓΗ: Σημερινή
Γενικά θέματα
Ανησυχία στην Τουρκία! Προβληματισμός στην Άγκυρα με Ρούμπιο και Γουόλζ – Αγωνία Ερντογάν για μια συνάντηση με Τραμπ – Τρόμος για Ισραήλ και Κουρδικό Κράτος
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία. Ανησηχητικά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα μηνύματα που λαμβάνει από την επανεκλογή Τραμπ.
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Μάικ Γουόλζ, δύο ανδρών με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την Άγκυρα, προκαλεί προβληματισμό στη γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω του μεσανατολικού μετώπο, οι εξελίξεις στο οποίο αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ που μίλησε για κίνδυνο επίθεσης του Ισραήλ και τη δημιουργία κουρδικού κράτους.
Γιατί το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Επιμέλεια: ΧΑΚ
Ο Ερντογάν τρέμει για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας και ο φόβος του αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος δεν διστάζει να προειδοποιήσει ακόμα και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τουρκίας.
Η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο συνδέει με το κουρδικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου, ότι εποφθαλμιά τα εδάφη της Ανατολίας.
Αφορμή και αιτία του τουρκικού ξεσπάσματος δεν είναι μονάχα η αναφανδόν στήριξη Τραμπ προς το Ισραήλ, αλλά και η ενδεχομένη άφιξη του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης η επικείμενη άφιξη του Μάικ Γουόλζ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από εκείνες τις Άγκυρας. «Ο λάτρης του PKK ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ», ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.
O λάτρεις του PKK νέος σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, ανέφερε η Hürriyet για τον Μάικ Γουόλζ
Προβληματισμένος ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί την έξοδο κινδύνου ελπίζοντας σε διαφορετικά βήματα της αμερικανικής διπλωματίας στη νέα εποχή Τραμπ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τραμπ θα πρέπει να κάνει πολύ διαφορετικά βήματα προς την περιοχή σε αυτήν τη θητεία. Γιατί τα μηνύματα που δίνουνται κατά καιρούς, μπορεί να μας ανησυχήσουν. Γι’αυτό πρέπει να δούμε τον Ιανουάριο. Γιατί οοι σχέσεις μας με τον Τραμπ στο παρελθόν, ήταν ασύγκριτα πολλές σε σχέση με τον Μπάιντεν.
Την ίδια στιγμή η Hürriyet, αναδημοσιεύει χάρτη που είχε αναρτήσει πριν από μήνες ο γιος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υπογραμμήζει με αφορμή τις δηλώσεις του νέου Ισραηλινού ΥΠΕΞ Γκίντεον Σααρ, ότι το Ισραήλ θέλει να ιδρύσει ένα δεύτερο Ισραήλ μέσω ενός κουρδικού κράτους.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους στη Συρία από το 2015 και η Τουρκία ελπίζει τώρα στην απόσυρση των αμερικανικώ στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Ενδεικτική των προθέσεων της καζάν-καζάν πολιτικής που επιδιώκει ενόψει της επιστροφής ενός ηγέτη στον Λευκό Οίκο που σκέπτεται επίσης συναλλακτικά είναι και η τοποθέτηση Μπατσελί: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις αναλάβει ξανά καθήκοντα θα πρέπει να διαλέξει την ειρήνη ή τη γενοκτονία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Θα αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία; Πως βλέπει τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK-PYD-YPG;»
Τα όσα χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα πληθαίνουν, πόσω δε μάλλον έαν συμπεριληφθεί και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, να έχει εκδικηθεί την Τουρκία αποβάλλοντάς την από το πρόγραμμα των F-35.
Κωστίδης: Ανησυχία στην Τουρκία με Ισραήλ και το σενάριο δημιουργία κουρδικού κράτους
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε:
Περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι επιλογές Τραμπ, για να καταλάβουν στην Τουρκία, τι ακριβώς θα συμβεί. Ήδη οι πρώτες επιλογές και τα ονόματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο ελπίζουν για κάποιες αλλαγές ή και στις διαπροσωπικές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν. Τα σημάδια όμως δεν είναι καθόλου καλά και σε συνδυασμό με τη στάση του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των ΗΠΑ εναντίον της Χαμάς δεν στέλνουν καθόλου αισιόδοξα μηνύματα. Άλλωστε γι’αυτό τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος στις σημερινές δηλώσεις του είπε, ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα εποχή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Ας ελπίζουμε, ότι θα συναντηθούμε με τον κ. Τραμπ σε διεθνείς ή διμερείς συναντήσεις για να καθορίσουμε με πολύ καλύτερο τρόπο πώς θα αξιολογήσουμε την επόμενη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πως θα σχηματιστεί το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ, τι είδους υπουργικό συμβούλιο θα προκύψει. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα γνωριστεί πολύ πιο στενά μέσω των συναντήσεων που θα έχει με τους φίλους του υπουργικού συμβουλίου μου και ελπίζω, ότι θα λάβουμε μέτρα ανάλογα. Σε αυτό το σημείο, οι Αντιπρόεδροι και οι Υπουργοί Εξωτερικών, είναι σημαντικοί».
Σε αυτό το σημείο βλέπουμε, ότι Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ η θέση που πήραν απέναντι στη Χαμάς και στο Ουκρανικό νομίζω, ότι προκαλούν μια ανησυχία στην Τουρκία, γιατί βρέθηκε σε ένα διαφορετικό σημείο της ιστορίας.
Υπάρχει φόβος. Το έχει εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος. Γι’αυτόν τον λόγο προσπαθεί να επιλύσει το κουρδικό. Λένε, ότι μπορεί να ιδρυθεί ένα κουρδικό κράτος με την υποστήριξη του Ισραήλ. Ακραίο σενάριο; Αλλά όταν ακούμε τον υπουργό άμυνα της Τουρκίας, να λέει, ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος με το Ισραήλ, γιατί αυτό εννοεί, μέσω των Κούρδων, αυτό φοβούνται στην Τουρκία, για αυτό περιμένουν τι θα γίνει με τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Συρία.
Ευκαιρία για Ελλάδα-Κύπρο
Προφανώς το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να επανακαθορίζουν την πολιτική τους απέναντι στην Τουρκία. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, η οποία απειλεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να ελέγξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο και της Μέσης Ανατολής, το οποίο είναι το μεγάλο όραμα του Ερντογάν που μεταφράζεται με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα οποία είναι σχέδια υφαρπαγής κυριαρχίας και πλούτου των δύο ελληνικών κρατών που εντάσσονται στον λεγόμενο “Τουρκικό Αιώνα”.
Πως θα γίνει αυτή η αντεπίθεση; Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ δυνατά όπλα που αφορούν μια σειρά από σημαντικούς τομείς, τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν στη διεθνή κοινότητα.
Μεταναστευτικό: Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το ζήτημα, παρότι έχει πάρει δις Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συγκρατήσει εντός της επικράτειάς της τους μετανάστες. Ανταυτού οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκτιμάται πως περίπου 50.000 άνθρωποι θα έχουν εισέλθει παρανόμως στο ελληνικό έδαφος μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με 38.000 το 2023.
Τρομοκρατία: Η Τουρκία αποτελεί άνδρο τρομοκρατίας. Εκπαιδεύει και εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες στην επικράτειά της. Στήριξε τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Εξόπλισε τζιχαντιστές στη Συρία και τους παρείχε περίθαλψη σε τουρκικά νοσοκομεία.
Ρωσία: Η Τουρκία αποτέλεσε κόμβος για να ξεπερνά το Κρεμλίνο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τον περασμένο Οκτώβριο το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και τη στοχοποίηση ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης. Κάλεσε, δε, τις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατοχή ξένων εδαφών: Η Τουρκία κατέχει εδώ και 50 χρόνια το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει εισβάλλει στη Συρία και κατέχει τμήμα των εδαφών της, όπως και στο Βόρειο Ιράκ. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη και στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 2020, στηρίζοντας με εξοπλισμούς το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, το οποίο τρία χρόνια αργότερα οδηγήσε σε πλήρη γενοκτονία τον αρμενικό πληθυσμό του συγκεκριμένου θύλακα, εξοθώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους εκτός της τρισχιλιόχρονης ιστορικής τους πατρίδας.
Γενοκτονία: Η Τουρκία που κατηγορεί το Ισραήλ για Γενοκτονία στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι η ίδια που γενοκτονεί τους Κούρδους στην επικράτειά της, στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, αποτέλεσμα της μη παραδειγματικής της καταδίκης και τιμωρίας για τις γενοκτονίες που διέπραξε εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις αρχές του 20 αιώνα. Η Τουρκία συνέχισε τη γενοκτονία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Τους εξόντωσε οικονομικά με το “varlık vergisi”, τους τρομοκράτησε στα Σεπτεμβριανά του 1955 και το κύμα απελάσεων του 1964 ήρθε για να ολοκληρώσει το έγκλημα και να φτάσουν η Ελληνική Μειονότητα Κωνσταντινούπολης να μετρά μόνο 2000 μέλη, όταν το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης αριθμούσε 100.000 Έλληνες. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Θράκη αριθμεί περί τους 120.000.
Τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους Αθήνα και Λευκωσία είναι αρκετά. Αποτελούν τεράστια διπλωματικά χαρτιά για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική των υποχωρήσεων και του κατευνασμού. Και το σημαντικότερο; Χωρίς πόλεμο…
Γενικά θέματα
Προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο
Επίδοση του μεταλλίου της Επιτροπής Ελληνισμού στην κ. Ερμιόνη Μπρίγκου (μάνα της Χιμάρας)
Η Επιτροπή Ελληνισμού, δια του προέδρου της, συμμετείχε στην προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Ξάνθης). Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 10-14 Οκτωβρίου 2024, είχε τίτλο «Προσκύνημα στους “Άταφους Ήρωες” 1940/41» και συμπεριέλαβε τους εξής προορισμούς: Βουλιαράτες, Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα, Ύψωμα 731, Δερβιτσάνη, Τεπελένι, Κολικόντασι, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα και Μεσοπόταμο.
Ο βασικός προορισμός του ταξιδιού ήταν το θρυλικό Ύψωμα 731 που έμεινε στην ιστορία ως οι «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ». Πέραν αυτού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε στρατιωτικά νεκροταφεία, οστεοφυλάκια, εκκλησίες, μοναστήρια, ελληνικά σχολεία, τουριστικά αξιοθέατα αλλά και στον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στη Χιμάρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία αποκαλείται «μάνα της Χιμάρας». Στον κήπο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης υπάρχουν ενταφιασμένοι έξι Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και τους οποίους είχε θάψει ο πατέρας της με πλήρη μυστικότητα. Μπροστά από το μνημείο των έξι ενταφιασμένων Ελλήνων στρατιωτών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού επέδωσε στην κ. Ερμιόνη το μετάλλιο της Επιτροπής Ελληνισμού τιμώντας την για το εθνικό έργο που επιτελεί και μένει άγρυπνη φρουρός των τάφων των Ελλήνων στρατιωτών.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Αμπατζόγλου
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Φαραντάτος
Γενικά θέματα
Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία για τον Οκτώβριο! 50 δημοσιογράφοι στα δικαστήρια
Ο βουλευτής του CHP Eskişehir Utku Çakırözer δημοσίευσε την Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Οκτώβριο, δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστών 50 φορές λόγω των ειδήσεων και των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ 7 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου του Οκτωβρίου που ετοιμάζει τακτικά ο Çakırözer, δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστών τουλάχιστον 50 φορές. Τρεις δημοσιογράφοι που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8 ετών και 3 μηνών.
Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Emre Orman, ο οποίος κρατήθηκε στην επέτειο της σφαγής στο Madımak και καταδικάστηκε σε δικαστικό πρόστιμο 3 χιλιάδων λιρών για την υπόθεση που σχηματίστηκε με την αιτιολογία ότι αντιστάθηκε στην αστυνομία. Ζητήθηκε ποινή φυλάκισης για την υπόθεση που σχηματίστηκε κατά της ρεπόρτερ του T24 Asuman Aranca λόγω των ειδήσεων της σχετικά με τη «δολοφονία Sinan Ateş» (σ.σ. Πρώην αρχηγός των Γκρίζων Λύκων). Στον συντονιστή εκπομπής του Tigris News Naci Sapan επιβλήθηκε δικαστικό πρόστιμο 135 ημερών για το άρθρο του σχετικά με τη διαφθορά στη διοίκηση του Μητροπολιτικού Δήμου Ντιγιάρμπακιρ. Σε βάρος 3 δημοσιογράφων υποβλήθηκε μήνυση λόγω ειδήσεων και αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συνελήφθησαν 7 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Adem Özköse, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την BAE Systems, η οποία είναι γνωστό ότι προμηθεύει όπλα στον ισραηλινό στρατό, στην έκθεση SAHA EXPO. Ο Kazım Güleçyüz, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Asya, συνελήφθη εξαιτίας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα του Halk TV, η οποία κινηματογράφησε το παράνομα χτισμένο κτήριο μαθημάτων Κορανίου (μεντρεσές) στο Karabağlar της Σμύρνης, εμποδίστηκε να κάνει ειδήσεις. Η παρουσιάστρια του Halk TV, Şule Aydın, απειλήθηκε από ένα σεξουαλικά παρενοχλητικό μήνυμα γραμμένο στον τοίχο στην είσοδο του σπιτιού της. Την προσοχή τράβηξε και η απόφαση για κατάσχεση εφημερίδων τον Οκτώβριο. Επίσης αποκλείστηκε η πρόσβαση στο άρθρο του συγγραφέα της εφημερίδας Yeni Yaşam, Fırat Can αποκλείστηκε, ενώ τα φύλλα της εφημερίδας με το συγκεκριμένο άρθρο κατασχέθηκαν.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ 119 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο πρώην δικηγόρος του Προέδρου Ερντογάν, Mustafa Doğan İnal, κατέθεσε μήνυση για αποζημίωση 100 χιλιάδων TL κατά της εφημερίδας BirGün και του ρεπόρτερ της İsmail Arı. Η άδεια επίγειας μετάδοσης του Açık Radyo, ενός 30χρονου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ακυρώθηκε από το RTÜK.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο TAI, η πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων X, Instagram, Facebook, YouTube και TikTok περιορίστηκε.
Αποκλείστηκε η πρόσβαση σε 119 λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η αυτεπάγγελτη αρχή αποκλεισμού πρόσβασης της BTK (Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ), η οποία ακυρώθηκε πέρυσι από το Συνταγματικό Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι περιόριζε την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, καταργήθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου, η πρόσβαση στις ειδήσεις συνέχισε να είναι μπλοκαρισμένη
Ο Τσακίροζερ υπενθύμισε ότι ο κανονισμός «Οργανισμός επιρροής», ο οποίος τέθηκε στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο του 9ου Δικαστικού Φόρουμ την τελευταία νομοθετική περίοδο αλλά αργότερα αποσύρθηκε, παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη νέα νομοθετική περίοδο τον Οκτώβριο. και είπε, «Το ΑΚΡ θέλει να εκφοβίσει και να φιμώσει ξανά τους δημοσιογράφους και την ελεύθερη σκέψη. Θα προσπαθήσουν τώρα να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους που δεν μπόρεσαν να φιμώσουν με τον νόμο λογοκρισίας, με τις ταμπέλες «πράκτορας» και «κατάσκοπος». «Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους σε αυτόν τον παράνομο κανόνα «πράκτορας επιρροής», ο οποίος είναι εντελώς ασαφής και αόριστος, και είναι αντισυνταγματικός και θα καταστρέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε.
ΠΗΓΗ: Evrensel
-
Γενικά θέματα4 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 εβδομάδα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra